Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

主題工具 顯示模式
舊 07-29-16, 07:56 AM   #501
leungky1
Ultimate Gamer

註冊日期: Jul 2009
絕望#3

明明係重要轉捩點
但對件事嘅內容著墨太少
希望後面唔會一樣咁趕
leungky1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-29-16, 08:12 AM   #502
野良猫
God of Gamer
肥倫

註冊日期: Feb 2008
引用:
作者: leungky1 查看文章
絕望#3

明明係重要轉捩點
但對件事嘅內容著墨太少
希望後面唔會一樣咁趕
反正GAME入面有講哂經過,唔需要再講多次吧
動畫只需要交代番佐藤嘅出現就夠
野良猫 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-29-16, 08:49 AM   #503
JMi

註冊日期: Feb 2011
我覺得係後面想交待既野更多 先至skip左d game有交待既情節咁
但我一路以為係佢地未入學初中發生既黑歷史咁 XD

舊 07-30-16, 09:46 AM   #504
gingq7

註冊日期: May 2008
基本上同game入面講的一模一樣, 我仲期待會有d唔同
既然一樣的話, 我就覺得而家咁, 重點去左game無的日向視角+一話解決最好

下集輪到盾子出場了吧?
gingq7 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-30-16, 09:49 AM   #505
gingq7

引用:
作者: JMi 查看文章
我覺得係後面想交待既野更多 先至skip左d game有交待既情節咁
但我一路以為係佢地未入學初中發生既黑歷史咁 XD
其實一定唔會係初中發生, 因為佢地仲有初中記憶
舊 07-31-16, 09:13 PM   #506
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
結果搞到件事咁大獲既係逆藏呢條粉腸#############

我覺得黃昏症候群殺人事件咁樣處理OK了
一來黃昏症候群殺人事件本身係game入面係其中一個解謎推理環節,講左就少一分好玩
二來比到機會解釋到點解日向比咁多人勸都仲要去馬做改造人

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新

此篇文章於 07-31-16 09:15 PM 被 鈴蘭 編輯。
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-01-16, 07:47 PM   #507
gingq7

其實算唔算變相確定逆藏唔係黑幕?
很多人都覺得佢係未來編一黎就質苖木一拳很可疑,
因為就係果一拳搞到個會未開始已經要中途休息,而d守衛正正就係中途休息時死的

但而家已證明佢一見面就質人一拳係常態
舊 08-02-16, 12:04 AM   #508
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

估中左,果然係モナカ

ペルソナ5

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
舊 08-02-16, 12:22 AM   #509
leungky1

咁就補完左兩隻遊戲嘅時間線同背景了

個殘餘人數郁左,有古怪?

此篇文章於 08-02-16 12:29 AM 被 leungky1 編輯。
舊 08-02-16, 02:04 PM   #510
sunhikari
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2009
PSN  IDHikariLeung
XBox Live Gamertagsunhikari
痴晒線⋯⋯⋯⋯竟然同超小學級有關?!
佢係唔係想報苗木妹打敗佢的一戰之仇?
有點期待苗木妹、十神同腐川出場(有無可能?)
sunhikari 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-02-16, 02:57 PM   #511
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

其實今集講明係舊世界觀既完結篇
無モナカ先奇怪

如果モナカ出現
咁點睇十神同腐川都應該要出現......

ペルソナ5

隨時更新
舊 08-02-16, 03:03 PM   #512
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
引用:
作者: gingq7 查看文章
其實算唔算變相確定逆藏唔係黑幕?
很多人都覺得佢係未來編一黎就質苖木一拳很可疑,
因為就係果一拳搞到個會未開始已經要中途休息,而d守衛正正就係中途休息時死的

但而家已證明佢一見面就質人一拳係常態
呢位真係超高校級智障,幾時先捨得死?

舊 08-02-16, 06:50 PM   #513
gingq7

劇情不斷超展開但又好合理
解釋左點解月光原不能出聲

但第4集就開估最中係黑手? 唔可能咁簡單喎
睇黎我都要快快手將隻絕絕打完佢...

另外,
雪染條屍俾咁多人咁驗法好難假死喎...
但另一邊農夫條屍仲慘, 理都無人理
舊 08-02-16, 06:50 PM   #514
JMi

剩係想講
宗方你好很廢 比件咁既野混到入未來機關都得既 唔怪得個世界咁絕望啦 lol
引用:
解釋左點解月光原不能出聲
其實根本無解釋到
照設定 本身係心理治療師 真係唔洗開口的嗎
掉包頂替就人人當佢唔開口都很正常 真係方便的設定啊

此篇文章於 08-02-16 06:56 PM 被 JMi 編輯。
JMi 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-02-16, 06:55 PM   #515
gingq7

除左十神,腐川,苗木妹,
我覺得最大機會黎救場的應該係日向
舊 08-02-16, 07:02 PM   #516
gingq7

引用:
剩係想講
宗方你好很廢 比件咁既野混到入未來機關都得既 唔怪得個世界咁絕望啦 lol

其實根本無解釋到
照設定 本身係心理治療師 真係唔洗開口的嗎
掉包頂替就人人當佢唔開口都很正常 真係方便的設定啊
月光原應該係真有其人,我估點都唔可能一開始就係機械人掛...?
掛名就係心理治療師, 但實際上似係電腦專家多d, 一開始被hack時, 個個都睇佢頭
要睇下之後點解釋了
舊 08-02-16, 07:08 PM   #517
JMi

都可能今集絕望又會交待下可能連未來機關未有之前真身已經比人頂替左都唔定
總之呢個設定暫時好扯 同時令到宗方話而家死Q晒未來機關都繼續RUN到呢句無晒說服力 XD

舊 08-02-16, 07:20 PM   #518
izumo

註冊日期: Mar 2005
PSN  IDizumo000
引用:
作者: 鈴蘭 查看文章
其實今集講明係舊世界觀既完結篇
無モナカ先奇怪

如果モナカ出現
咁點睇十神同腐川都應該要出現......
我想要空木言子多d 超小學級的肉OO...
izumo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-02-16, 07:39 PM   #519
gingq7

引用:
都可能今集絕望又會交待下可能連未來機關未有之前真身已經比人頂替左都唔定
總之呢個設定暫時好扯 同時令到宗方話而家死Q晒未來機關都繼續RUN到呢句無晒說服力 XD
其實仲有一個可能性, 就係隻機械人一直都係"真人月光原"在操控, 直到黑白熊(最中)hack入去, 由兔兔美變黑白美果一下先變左由最中操控

睇官網又update左人物簡介, 話最中係"代替"月光原參加, 即係應該真係有真人月光原
舊 08-02-16, 09:07 PM   #520
GN00508771
The One
我係早見廚~有意見嗎

註冊日期: Sep 2004
3DS Friend Code4897 6540 2372
PSN  IDKYOK12JP
今集她出埋場 我終於理解到今輯係用作收尾的英雄求生活劇

Fate/GO ID 335,820,884
GN00508771 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-02-16, 10:20 PM   #521
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

引用:
除左十神,腐川,苗木妹,
我覺得最大機會黎救場的應該係日向
我覺得超級希望人應該係拉大隊過黎幫手

但係我而家覺得成件事都係狛枝做既好事:o)
唔好唔記得狛枝其實有無絕望化都係一樣係痴線的

ペルソナ5

隨時更新

此篇文章於 08-02-16 10:23 PM 被 鈴蘭 編輯。
舊 08-03-16, 08:36 AM   #522
leungky1

引用:
其實仲有一個可能性, 就係隻機械人一直都係"真人月光原"在操控, 直到黑白熊(最中)hack入去, 由兔兔美變黑白美果一下先變左由最中操控

睇官網又update左人物簡介, 話最中係"代替"月光原參加, 即係應該真係有真人月光原
我覺得要換嘅由開始遊戲嗰下已經換左
畢竟依家個場地都仲係一個謎
最後證實有換到嘅,唔差在換埋個人
無謂俾幾分鐘人地有機會反抗

個人就認為最中用到黑白美唔係偶然
依家應該都暗示左2已經有佢搞局
咁諗落去就算有真人月光原,都可能係由始至終俾最中封禁左

此篇文章於 08-03-16 08:43 AM 被 leungky1 編輯。
舊 08-03-16, 09:38 AM   #523
sunhikari
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2009
PSN  IDHikariLeung
XBox Live Gamertagsunhikari
引用:

其實有兩個可能性:
1.根本係有月光原,但係極早前已比人調包,而最有可能的是根本連「新世界程式」都係最中有份策劃,否則2代的「新世界程式」被黑事件單靠一隻有毒USB較難發生
無記錯2代的「新世界程式」被黑事件係日向插盾子提供的有毒USB達成,但也有漏洞,就係如果佢地係未入「新世界程式」時係清醒的話,咁苗木佢地點令日向一大班主動行入去?點講都係會反抗吧?

2.月光原係去總部開會前已經比最中調左包,因為而家的偽.月光原的坐駕咁強勁,要神不知鬼不覺放催眠氣體彈並非閒事

除此以外暫時未諗到其他可能性
sunhikari 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-03-16, 09:53 AM   #524
gingq7

引用:

我又唔係咁睇,
第二代個新世界程式係月光原寫既, 如果佢一直都係最中假扮既, 無理由容許神座變番日向, 而苗木三人在第二代亦已經滅團
不過而家成件事好迷,根據宗方既理論,絕望方有意放生苗木亦未必不可能,
而神座帶住盾子AI主動入去新世界程式的目的係乜亦一直未講 (照計如果佢想變番日向, 無需盾子AI搞亂件事; 如果佢想復活盾子, 又無理由俾自己搞灣...)

另外,
今集開頭花左1分幾鐘表面上係前情回顧, 但俾我既感覺係想暗示葉隱在場外, 但場內依然有13人,
即係最中和真月光原兩個都好大機會係場內
舊 08-03-16, 09:57 AM   #525
gingq7

引用:
作者: sunhikari 查看文章
無記錯2代的「新世界程式」被黑事件係日向插盾子提供的有毒USB達成,但也有漏洞,就係如果佢地係未入「新世界程式」時係清醒的話,咁苗木佢地點令日向一大班主動行入去?點講都係會反抗吧?
神座係主動入去既, 2代第0章有講, 仲話咩"(大意)今次到我利用她(盾子)了"
同船既狛枝點睇亦都係主動入去既, 絕望的殘黨好大機會係俾神座呃入去話要復活盾子,
但神座本人的目的係不明

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
THE END [不定期更新][END ]珍藏系列 --- 加收 PS3 PS4 GAME 風間鈴木仁 買賣專區 9 12-19-15 06:06 AM
[3DS] 進撃の巨人 ~人類最後の翼~ (日版已售) l Spike Chunsoft 開發 l 海外展開の可能性 武藤遊戲 手提遊戲機討論版 73 05-02-14 12:27 PM
STAR OCEAN 3 Till The End Of Time ~Till The End Of Game 攻略區 VOL.2 真田御名方 攻略及心得交流區 671 07-02-07 02:21 AM
[GC]Homeland (Chunsoft制作的Online RPG) 神祕人1號 電視遊戲討論版 103 05-25-05 08:54 AM
[xbox]spike out KeNnEtH 電視遊戲討論版 2 12-30-04 02:13 PM

現在的時間是 10:22 PM

手機版 | APP版