Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > <<繼續談情>>

主題工具 顯示模式
舊 02-04-09, 09:18 PM   #1
滅龍士
God of Gamer
MHWs↓

註冊日期: Sep 2006
Nintendo Switch IDSW-0379-3311-1331
3DS Friend Code0362 0082 7760
PSN  IDMETSU_RYU_SHI
婚後繼續痴家

我表弟兩公婆就係好例子,我表弟婦就係同表弟一家夾埋五口一齊住

雖然真正原因係乜就唔知,不過都係離唔開錢銀問題或鐘意大家庭生活。

各位新婚後繼續大家庭生活定兩口子小家庭?大家分享下
p.s.本人絕對單身。另,我到時會睇環境打算

此篇文章於 02-04-09 10:27 PM 被 滅龍士 編輯。
滅龍士 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-04-09, 09:27 PM   #2
Wayne L
Crazy Gamer

註冊日期: Jan 2008
PSN  IDwaynelkw
最理想就係可以分開住

但係又住得近
最好係樓上樓下或係隔離座隔離個屋苑咁

方便得閒返去飲湯水
Wayne L 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-04-09, 09:40 PM   #3
ELT
Lunar使者

註冊日期: Nov 2004
引用:
作者: Wayne L 查看文章
最理想就係可以分開住

但係又住得近

方便得閒返去飲湯水
我都係同一個諗法, 大家住得近有個照應

回樓主:應該係一個錢字, 可能佢地想儲錢比首期呢, 挨3幾年不知可以慳幾多
如果同屋企人關係良好, 而屋企又有位, 冇咩所謂

舊 02-04-09, 09:41 PM   #4
KammyKammy
Ultimate Gamer
↘很痴纏的熊仁伉儷↘

註冊日期: Nov 2008
3DS Friend Code0962 8952 6356
講真
一齊住, 一定難

一家只能有一主
當一頭家有兩個女人
兩個都想話事,
婆媳糾紛好難免

災前夢番地:3000-0104-5988
美版村FC:0920-0147-7628 / Name: Kammy♪ / Town: Hogwarts
3DS動物之森相簿
WII版動物之森相簿

KammyKammy 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-04-09, 09:43 PM   #5
滅龍士
MHWs↓

Nintendo Switch IDSW-0379-3311-1331
引用:
作者: KammyKammy 查看文章
講真
一齊住, 一定難

一家只能有一主
當一頭家有兩個女人
兩個都想話事,
婆媳糾紛好難免
連我老竇都唔睇好呢頭婚事a
不過佢o地都唔細,第時係點應該有分數啦

此篇文章於 02-04-09 09:46 PM 被 滅龍士 編輯。
舊 02-04-09, 10:20 PM   #6
KammyKammy
↘很痴纏的熊仁伉儷↘

引用:
作者: 滅龍士 查看文章
唔睇好係因為佢地一齊住定有其他原因?

我都識有朋友結婚後同男方父母住
都係因為儲$買樓
不過個男同女都係溫文聽話乖乖仔女果類
婆媳似乎相處不錯

美版村FC:0920-0147-7628 / Name: Kammy♪ / Town: Hogwarts
3DS動物之森相簿
WII版動物之森相簿

舊 02-04-09, 10:35 PM   #7
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

註冊日期: Apr 2002
DELETE

此篇文章於 02-08-09 12:05 AM 被 Hitomi 編輯。
Hitomi 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-04-09, 11:02 PM   #8
二天

註冊日期: Mar 2002
我同我女友係我屋企同居左都四年有多(我同埋屋企人住,有阿媽兄弟妹)
暫時都冇咩問題,如果結左婚仲未有能力俾首期買樓既話,都會繼續係度住
與其出去俾錢租屋住,倒不如繼續龜係屋企俾下家用儲多 d 錢好過

正保二年五月十二日

新免武藏守玄信
鈞 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-04-09, 11:26 PM   #9
管家婆
Game Master
wow

註冊日期: Jun 2003
如果婚後有能力搬出最好搬出啦~
就算男友媽咪對自己不錯 但當一齊住就難免有問題
自己都唔想男友做夾心人

但如果婚後未有能力搬出去住的話  我都會接受和他家人一起住~
努力做個好媳婦吧啦  

舊 02-04-09, 11:38 PM   #10
irismong
Goo ◕ ω ◕

註冊日期: May 2008
3DS Friend Code5198 2379 5456
XBox Live GamertagiRis MonG
=deleted=

此篇文章於 02-08-09 12:19 AM 被 irismong 編輯。
irismong 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-04-09, 11:46 PM   #11
yefai
Insane Gamer

註冊日期: Sep 2002
PSN  IDyefai
我諗都係錢銀問題多
想起香港買層二, 三百萬樓, 比你做埋二按借到九成
首期都要二, 三十萬...唔係咁易可以一下子攞到出黎

所以我覺得老婆本難儲過棺材本

yefai 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-05-09, 12:02 AM   #12
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

DELETE

此篇文章於 02-08-09 12:06 AM 被 Hitomi 編輯。
舊 02-05-09, 01:11 AM   #13
POKA
Banned

註冊日期: Aug 2008
引用:
作者: Wayne L 查看文章
最理想就係可以分開住

但係又住得近

方便得閒返去飲湯水
你諗得太理想
家陣d婆媳關係不知幾難搞
返得多唔比多d家水又係遲早有野聽

引用:
講真
一齊住, 一定難

一家只能有一主
當一頭家有兩個女人
兩個都想話事,
婆媳糾紛好難免
一齊住,除非比好多家用啦
都係錢作怪

引用:
d死老鬼有幾可會睇好,你返大陸搵個村妹佢就話好啦

引用:
唔睇好係因為佢地一齊住定有其他原因?

我都識有朋友結婚後同男方父母住
都係因為儲$買樓
不過個男同女都係溫文聽話乖乖仔女果類
婆媳似乎相處不錯
一齊住,一係窮,一係儲錢,
只要比足家用,又聽話,人地個老母就少好多黑面
POKA 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-05-09, 01:40 AM   #14
Wayne L
Crazy Gamer

註冊日期: Jan 2008
PSN  IDwaynelkw
樓上版友會唔會激動得滯睇錯(?)野
話埋人地家人唔係太好

不如改改佢
Wayne L 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-05-09, 02:26 AM   #15
KammyKammy
↘很痴纏的熊仁伉儷↘

引用:
作者: POKA 查看文章
你諗得太理想
家陣d婆媳關係不知幾難搞
返得多唔比多d家水又係遲早有野聽

一齊住,除非比好多家用啦
都係錢作怪

一齊住,一係窮,一係儲錢,
只要比足家用,又聽話,人地個老母就少好多黑面
咁又唔係所有問題既徵結都可以歸納為一個錢字既

奶奶唔同自己呀媽
自己幾懶幾唔幫手做家務幾呢啡幾任性佢都唔介意
佢點鬧點哦自己都唔會hard feeling
即使有時駁咀駁舌嘈完一輪後仲係自己呀媽仲係錫自己

奶奶話哂都唔係親生, 最好成世都保持恭恭敬敬
萬一有咩磨擦, 唔擔保有冇心病
如果一齊住, 好難keep住呢個恭敬mode

3DS動物之森相簿
WII版動物之森相簿

舊 02-05-09, 09:00 AM   #16
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

DELETE

此篇文章於 02-08-09 12:06 AM 被 Hitomi 編輯。
舊 02-05-09, 09:01 AM   #17
Seppie
TOMOSUKE最高
中女S

註冊日期: Mar 2006
住埋同1區同一屋苑甚至樓上下係最理想!
不過唔好同一間屋lor唔該

咁就balance 到, 有照應又有私人空間

舊 02-05-09, 09:05 AM   #18
ELT
Lunar使者

註冊日期: Nov 2004
引用:
作者: yefai 查看文章
我諗都係錢銀問題多
想起香港買層二, 三百萬樓, 比你做埋二按借到九成
首期都要二, 三十萬...唔係咁易可以一下子攞到出黎

所以我覺得老婆本難儲過棺材本
依家係咪冇左二按?
聽講依家銀行批按揭好嚴

舊 02-05-09, 09:08 AM   #19
Seppie
TOMOSUKE最高
中女S

註冊日期: Mar 2006
引用:
作者: ELT 查看文章
依家係咪冇左二按?
聽講依家銀行批按揭好嚴
唔駛聽講
係事實!

舊 02-05-09, 09:43 AM   #20
滅龍士
MHWs↓

引用:
作者: POKA 查看文章
我知大家同感,不過係咪換過個字眼會好D?講到咁揚一來大家易誤會二來傷口德。要呻兩老都係暗啞底算啦
引用:
作者: Hitomi 查看文章
...
好似你話齋,婆媳關係好多時平日大家幾friend都好,都難免因為D事而面左左甚至六國大封相,等佢o地生埋仔女可能仲難攪。所以最緊要叫睇埋嗌霎後點樣大事化小化無,咁就一天光哂

此篇文章於 02-08-09 12:25 AM 被 Middle 編輯。
舊 02-05-09, 11:05 AM   #21
POKA
Banned

引用:
我知大家同感,不過係咪換過個字眼會好D?講到咁揚一來大家易誤會二來傷口德。要呻兩老都係暗啞底算啦

好似你話齋,婆媳關係好多時平日大家幾friend都好,都難免因為D事而面左左甚至六國大封相,等佢o地生埋仔女可能仲難攪。所以最緊要叫睇埋嗌霎後點樣大事化小化無,咁就一天光哂
有時突然爆發先知原來2個都咁唔fd
舊 02-05-09, 11:42 AM   #22
DevilElvis
The One
還我香港!!

註冊日期: Aug 2002
3DS Friend Code5386 8293 2357
PSN  IDDevilElvis
表弟幾大先

所謂的自由,就是被別人討厭。有人討厭你,正是你行使自由、依照自己的生活方針過日子的標記。為什麼人一直無法改變?為什麼我們總是活在別人的期待之下?為什麼無法真實感受到幸福?或許是因為,我們缺少了被別人討厭的勇氣.....
DevilElvis 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-05-09, 11:50 AM   #23
POKA
Banned

引用:
作者: DevilElvis 查看文章
表弟幾大先
年齡唔太重要既
最緊要睇下同屋企人咩關係同搵幾錢
舊 02-05-09, 12:43 PM   #24
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

DELETE

舊 02-05-09, 04:28 PM   #25
POKA
Banned

係~無錯~我個朋友就係咁
一定會問你拎key~
無神神星期6,日早起身就上黎開門搵你

論壇跳轉

現在的時間是 11:12 PM

手機版 | APP版