Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 08-23-09, 07:36 AM   #1
someday
Senior Gamer

註冊日期: Mar 2007
大學生申請公屋

原文有點長, 唔 copy lu, 詳閱: http://hkdeclaration.blogspot.com/20...blog-post.html

-----------------------------------------------------------------------------------------

感覺上講出左好多來自基層家庭嘅大學生嘅問題.
大家點睇??
someday 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-23-09, 07:43 AM   #2
Norm
God of Gamer
=_="""""

註冊日期: Sep 2002
引用:
作者: someday 查看文章
原文有點長, 唔 copy lu, 詳閱: http://hkdeclaration.blogspot.com/20...blog-post.html

-----------------------------------------------------------------------------------------

感覺上講出左好多來自基層家庭嘅大學生嘅問題.
大家點睇??
呢個topic好似又係定期番生....申請公屋冇咩問題,申唔申請公屋只不過代表你人工有幾多,資產有幾多....

舊 08-23-09, 09:26 AM   #3
waitwait
クリストファー

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDfattykin
申請人及其家庭成員的每月總收入和現時的總資產淨值不得超過房委會規定的最高入息及總資產淨值限額,該類限額會按年修訂。

家庭人口 每月最高入息限額 (2) 總資產淨值限額
1人 7,400元 (7,789元) 182,000元(1)

如果一個月冇以上既收入絕對有需要申請公屋lo...

唔通真係一世同父母住咩?冇$$買樓 唔洗結婚lo....

舊 08-23-09, 09:34 AM   #4
Kaiser
ドウケシ

註冊日期: Jul 2002
大學生一出黎的確係得7000
絕對夠資格申請公屋架...w

grad左之後幾年老豆老母都退休,仲食屋企真係有d那個...

請叫我「小丑」。

Forever Fans:Mr.Children & JAM Project || アニぱら音楽館補完計劃 ||  I Am Always Beside You(Blog)
Kaiser 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-23-09, 09:38 AM   #5
Norm
=_="""""

我想問最高入息同總資產淨值限額係是但一項過左都申請唔到?

舊 08-23-09, 09:39 AM   #6
Norm
=_="""""

引用:
作者: Kaiser 查看文章
大學生一出黎的確係得7000
絕對夠資格申請公屋架...w

grad左之後幾年老豆老母都退休,仲食屋企真係有d那個...
大學生出嚟得7000好正常...但係排到果陣,過左幾年....都唔過8000就好唔正常

舊 08-23-09, 09:43 AM   #7
圖騰製作中

註冊日期: Dec 2005
引用:
作者: Norm 查看文章
我想問最高入息同總資產淨值限額係是但一項過左都申請唔到?

引用:
大學生出嚟得7000好正常...但係排到果陣,過左幾年....都唔過8000就好唔正常
1) 叫老闆唔好加人工住,請等等,我繽紛樂緊
2) 過8000證明有一定經濟能力,自己搵屋啦

狼 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-23-09, 10:17 AM   #8
Norm
=_="""""

引用:
作者: 古惑的狼 查看文章

1) 叫老闆唔好加人工住,請等等,我繽紛樂緊
2) 過8000證明有一定經濟能力,自己搵屋啦
所以咪有上面一開首個問題囉....大學生申請公屋正常嚟講係好少機會發生

舊 08-23-09, 10:31 AM   #9
綾風祐希
Insane Gamer
東方茅原長門大明神

註冊日期: Dec 2007
PSN  IDKagefumiYuki
引用:
過8000證明有一定經濟能力,自己搵屋啦
提外話……
8000月入真是可以搵屋租?
生活開支呢?
綾風祐希 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-23-09, 10:51 AM   #10
Norm
=_="""""

引用:
作者: 綾風祐希 查看文章
提外話……
8000月入真是可以搵屋租?
生活開支呢?
一個人租屋我知道平均可以3000左右....咁仲有四五千可以洗既

舊 08-23-09, 11:17 AM   #11
埃及使者
玻璃般的存在

註冊日期: Apr 2006
所以我呢d高左少少既就肯定冇公屋
但居屋我又未夠能力買
租屋..........唉

GGF - 棄坑
Bleach Brave Souls - 棄坑

(」・ω・)」うー!(/・ω・)/にゃー! (」・ω・)」うー!(/・ω・)/にゃー!
埃及使者 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-23-09, 03:34 PM   #12
某F
我的歌聲裡

註冊日期: Jun 2002
公屋入面大把穩形富豪
有乜問題

理呢D野不如理下點搞好香港經濟先啦
因果都未分得清...

相信個班大學生收入好D都唔駛申請公屋

舊 08-23-09, 04:01 PM   #13
基路亞
The One
LUCKY☆STAR

註冊日期: Aug 2002
PSN  ID各位可以問我拎ID
所以好多大學生未畢業的時候已經排公屋啦
畢業就即刻有得住~

我認為大學生住公屋無咩問題喎
但如果十幾年後爬到咁上下高都唔住返出黎的~
就一定上唔到更高的位~~~

公屋對大學生黎講如果只係一個中轉站~ 我認為無問題~
問題只係出於淨係識吸血的地產佬同埋官商釣結的政苦~

歷代「ギタドラ」スキルセット
XG3 (v3 UID=g21774, v4 UID=g14465, v5 UID=g8309, v6 UID=g8674)
GFV3 Complete Skill Set (203 FC, 10 EX, 2 HZD)
V Series Complete Skill Set (WIP)

PS プラチナコレクション (PS4: 9, PS3: 21, PSV: 1)
UC, BH5, KZ2, BOP, 塊魂Tribute, UC2, FFXIII, Dead Space, ガンダム無双3, KZ3, BioShock, SOCOM4, UC3, ガンダムExtreme VS, TOX, BH6, KZ, MGR, TR, TLoU, ガンダムExtreme VS FB, KZM, Destiny, The Order: 1886, MGSV:GZ, MGSV:TPP, BH0, UC4, Gravity Daze, Rise of TR, Gundam VS
基路亞 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-23-09, 04:01 PM   #14
忍者

註冊日期: Oct 2002
PSN  IDchanryo
XBox Live Gamertagchanryo
出左黎住,本身個屋企唔駛理?一個仙都唔駛俾?
如果O係O既,萬幾蚊人工當然夠一個人生活

舊 08-23-09, 04:02 PM   #15
基路亞
The One
LUCKY☆STAR

引用:
作者: 忍者 查看文章
出左黎住,本身個屋企唔駛理?一個仙都唔駛俾?
如果O係O既,萬幾蚊人工當然夠一個人生活
屋企唔等開飯都無左1/3
屋企等開飯的~ 一半以上都去左家用

仲講出去住... 無可能...

XG3 (v3 UID=g21774, v4 UID=g14465, v5 UID=g8309, v6 UID=g8674)
GFV3 Complete Skill Set (203 FC, 10 EX, 2 HZD)
V Series Complete Skill Set (WIP)

PS プラチナコレクション (PS4: 9, PS3: 21, PSV: 1)
UC, BH5, KZ2, BOP, 塊魂Tribute, UC2, FFXIII, Dead Space, ガンダム無双3, KZ3, BioShock, SOCOM4, UC3, ガンダムExtreme VS, TOX, BH6, KZ, MGR, TR, TLoU, ガンダムExtreme VS FB, KZM, Destiny, The Order: 1886, MGSV:GZ, MGSV:TPP, BH0, UC4, Gravity Daze, Rise of TR, Gundam VS
舊 08-23-09, 04:12 PM   #16
圖騰製作中

家用問題我從來沒遇上我唔知道要給幾多啦

我既想法(不一定正確)係:
1) 無錢就請你死死氣跟父母住,大把比你更有需要既人排緊隊上樓
2) 「獨立」搬出去住既第一步,就係靠政府批公屋!!....係咪有d矛盾...?
3) 其實我唔係好明家用呢樣野....父母明明有收入唔係等開飯,明知個仔新出黎做野都要A 佢1/3~1/2 糧,咁偉大..?你留D錢俾佢租屋置業啦...
  我搬出去一人住慳慳地都只係使3千4千幾,你一下家用咁堂皇既名目分分鐘就清左我更多...

舊 08-23-09, 04:15 PM   #17
基路亞
The One
LUCKY☆STAR

引用:
家用問題我從來沒遇上我唔知道要給幾多啦

我既想法(不一定正確)係:
1) 無錢就請你死死氣跟父母住,大把比你更有需要既人排緊隊上樓
2) 「獨立」搬出去住既第一步,就係靠政府批公屋!!....係咪有d矛盾...?
3) 其實我唔係好明家用呢樣野....父母明明有收入唔係等開飯,明知個仔新出黎做野都要A 佢1/3~1/2 糧,咁偉大..?你留D錢俾佢租屋置業啦...
  我搬出去一人住慳慳地都只係使3千4千幾,你一下家用咁堂皇既名目分分鐘就清左我更多...
你有個咁的屋企唔代表個個都好似你咁

況且大學生有優先唔駛排? 後生的排的時間一樣耐~
有需要的一樣可以優先上樓~

舊 08-23-09, 04:26 PM   #18
圖騰製作中

所以講明不一定正確嘛~

大學生他們本身不是無屋住的
佢地收入過得7K但又要俾家用,點解唔同屋企人住?
可能答案:1)家變 2)想獨立

如果係1),你應該可以唔使俾家用
如果係2),無能力獨立,結果要政府資源幫手,獨立?

究竟佢有幾需要公屋....?
唔係話唔可以申請,不過唔好太理正氣壯....ww

舊 08-23-09, 04:36 PM   #19
基路亞
The One
LUCKY☆STAR

引用:
所以講明不一定正確嘛~

大學生他們本身不是無屋住的
佢地收入過得7K但又要俾家用,點解唔同屋企人住?
可能答案:1)家變 2)想獨立

如果係1),你應該可以唔使俾家用
如果係2),無能力獨立,結果要政府資源幫手,獨立?

究竟佢有幾需要公屋....?
唔係話唔可以申請,不過唔好太理正氣壯....ww
你可以話我打橫黎~
不過如果照係咁講~ 獨立唔駛政苦資源幫手~
咁係咪買居屋都唔得? 如果唔駛政苦資源~ 咁所有政苦派糖都唔要得架喇喎

甚至... 真正要獨立的話... 請去深山野嶺~ 響城市你飲啖水都唔係靠自己的

大學生的確唔係最有需要公屋的一群~ 呢個point 你岩~
咁除左家用,,, 借左grant loan 果班呢? 一出黎做野就要還喇喎

而最重要的係... 大學生搬出黎住唔係為獨立~
而係.... 因為無人管

所以佢地要求的唔係獨立~ 係無皇管~ 用政府資訊 = 無問題

舊 08-24-09, 08:52 AM   #20
美版之王-天涯浪子
玩具封印王

註冊日期: Jan 2002
年輕單身人仕申請公屋, priority最低.

但如成功入住, 居住環境是十分不錯的(鄰居品流除外), 秀茂坪南村最近入伙, 單位同樓下設施十分之靚.

吃政府是對的.

Cuddle
Rose of May
Hometown Domina

好聽, 動聽.
美版之王-天涯浪子 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-24-09, 09:10 AM   #21
麥C
專業R水吹

註冊日期: Mar 2002
PSN  IDmaxcmwong
有心點會畢業先申請嫁
一夠18就申請啦
冇收入話食父母就申請到嫁啦
係唔係講緊大學生申請"緊"公屋呀
返正要夠120分都要等10年後先派樓

舊 08-24-09, 10:54 AM   #22
Kaiser
ドウケシ

註冊日期: Jul 2002
引用:
作者: 麥C 查看文章
有心點會畢業先申請嫁
一夠18就申請啦
冇收入話食父母就申請到嫁啦
係唔係講緊大學生申請"緊"公屋呀
返正要夠120分都要等10年後先派樓
我有朋友夠18就申請到而家佢23 (升Yr 3)都仲未排到
申請左唔一定排到係真

但老老實實,想自己有屋企最慳到$的方法係排公屋,係事實
同租屋/買樓的$$相比真係差好遠

引用:
一個人租屋我知道平均可以3000左右....咁仲有四五千可以洗既
加埋俾屋企同日常洗費真係無錢淨

請叫我「小丑」。

Forever Fans:Mr.Children & JAM Project || アニぱら音楽館補完計劃 ||  I Am Always Beside You(Blog)

此篇文章於 08-24-09 10:56 AM 被 Kaiser 編輯。
Kaiser 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-24-09, 11:06 AM   #23
Corex
↘ 飛行甲板に直撃

註冊日期: Jan 2003
3DS Friend Code0189 9216 9190
點解大學生畢業之後一定要幫人供舊樓?

/ 兒子生性病母倍感安慰 \

\ 獅子山下體現香港精神 /

Corex 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-24-09, 01:01 PM   #24
麥C
專業R水吹

註冊日期: Mar 2002
PSN  IDmaxcmwong
引用:
我有朋友夠18就申請到而家佢23 (升Yr 3)都仲未排到
申請左唔一定排到係真

但老老實實,想自己有屋企最慳到$的方法係排公屋,係事實
同租屋/買樓的$$相比真係差好遠
公屋申請要儲夠120分先派樓
1個月加1分
18歲申請0分起計
剛剛好大約10年(唔計中間特快派樓)
佢28左右先派到

舊 08-24-09, 01:14 PM   #25
埃及使者
玻璃般的存在

註冊日期: Apr 2006
引用:
加埋俾屋企同日常洗費真係無錢淨
me2
我仲有幾個妹讀緊書
一個今年上大學
扣除家用同自己日常開資
真係冇乜錢儲
成日俾屋企叫我慳錢買樓=.=

GGF - 棄坑
Bleach Brave Souls - 棄坑

(」・ω・)」うー!(/・ω・)/にゃー! (」・ω・)」うー!(/・ω・)/にゃー!
埃及使者 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 04:59 PM

手機版 | APP版