Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

主題工具 顯示模式
舊 02-23-15, 05:05 PM   #251
GN00508771
The One
我係早見廚~有意見嗎

註冊日期: Sep 2004
3DS Friend Code4897 6540 2372
PSN  IDKYOK12JP
引用:
作者: wing 查看文章
你冇記錯.

Origins改左設定, 果時聯邦一早有guntank, 後來自護同聯邦分別展開新的MS開發項目, 自護果邊開發渣古, 而聯邦果面就開發guncannon. 當時阿寶老豆認為guncannon唔掂, 但佢提出的設計冇人理. 後來幾個guncannon小隊(冇記錯好似至少十幾部)輕易俾黑三連星, 馬沙同賴巴5個ace的渣古全滅, 聯邦先拍板開發gundam. 果堆guncannon被秒殺時, 其實係新銳機體, 只係第一次接戰, 果堆機師仲充滿信心. 由此可見自護的MS技術其實高過聯邦好多.

咁樣改合理d. 開發MS咁大件事, 冇理由好似元祖TV版咁幾個月就做到prototype, 仲要咁高性能. 幾個月, 要由零開始整部手機都唔得喇.
幫忙更正d野

阿缺氧老爸唔係覺得「guncannon唔掂」
係直頭認為「guncannon根本就不是MS」(手腕部區區三根爪,連手指都唔算)

Fate/GO ID 335,820,884
GN00508771 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-23-15, 05:14 PM   #252
怪盜小G
God of Gamer
しゃろとも

註冊日期: Jan 2004
你睇亞凱可以打到渣II眼都飛埋出黎

怪盜小G 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-23-15, 05:30 PM   #253
wing
格鬥低手

註冊日期: Mar 2004
引用:
作者: 真!DC 查看文章
對面明星隊班guncannon根本敗不在性能
由手機版發出
睇故仔的讀者當然知道就算當時將guncannon全部換哂gundam都可能全滅, 但代入故事角色諗, 果時聯邦果面鬼知對家幾部渣古係明星隊咩, 佢地只知自己果面的幾個新銳機小隊在人多打人少的情況下俾對方秒殺, 唔慌失失先奇.

而且調轉來諗, 果時guncannon係新銳機, 而且派得出去呢個重要任務, 應該都唔係係二打六廢柴機師.

此篇文章於 02-23-15 05:34 PM 被 wing 編輯。
wing 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-23-15, 05:36 PM   #254
wing
格鬥低手

引用:
作者: xxxxxx 查看文章
睇黎我都要快d 追返origin

加番馬沙兄妹細個時呢一段, 可說係唯一加左的最大段劇情了.

其餘地方的大橋冇改, 只係唔少細節改左, 合理化d.

舊 02-23-15, 05:49 PM   #255
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
我覺得淨係睇安彥大師手畫已經值回票價b
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-23-15, 06:03 PM   #256
鐵之侍

註冊日期: Apr 2005
引用:

例如在查布羅補給成員不止史力加,還多了兩位吉姆駕駛員

還有阿同學是用吉姆擊退馬沙的紅魔蟹的

不過我都只是看到馬沙以前的故事的一部份也沒看下去了,有機會或者再補看吧
鐵之侍 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-23-15, 06:06 PM   #257
GN00508771
The One
我係早見廚~有意見嗎

註冊日期: Sep 2004
3DS Friend Code4897 6540 2372
PSN  IDKYOK12JP
引用:

北宋之壺係奧迪沙退場 冇上宇宙 更冇強人挑高達

我覺得算大改動

Fate/GO ID 335,820,884
GN00508771 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-23-15, 06:18 PM   #258
真!DC
Banned User
奉行我道

印象中
降下北美後直接去查布羅
南美洲遇到三連星
奧迪沙作戰改左去查布羅之後
由手機版發出
舊 02-23-15, 08:42 PM   #259
wing
格鬥低手

引用:
作者: 真!DC 查看文章
印象中
降下北美後直接去查布羅
南美洲遇到三連星
奧迪沙作戰改左去查布羅之後
由手機版發出

的確有呢D次序搬左, 而且強人冇返宇宙. 不過呢D我都覺得唔算加左好多新野.
唯一一大段新劇情, 真係只有馬沙兄妹細個時果段.

舊 02-23-15, 09:51 PM   #260
Efreet
Junior Member

註冊日期: Feb 2014
引用:
作者: GN00508771 查看文章
北宋之壺係奧迪沙退場 冇上宇宙 更冇強人挑高達

我覺得算大改動
無記錯0079電影版都cut左強人挑高達
Efreet 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-23-15, 10:08 PM   #261
靈格斯
Crazy Gamer

引用:
睇故仔的讀者當然知道就算當時將guncannon全部換哂gundam都可能全滅, 但代入故事角色諗, 果時聯邦果面鬼知對家幾部渣古係明星隊咩, 佢地只知自己果面的幾個新銳機小隊在人多打人少的情況下俾對方秒殺, 唔慌失失先奇.

而且調轉來諗, 果時guncannon係新銳機, 而且派得出去呢個重要任務, 應該都唔係係二打六廢柴機師.
雷射大砲主要任務係去救米諾夫斯基博士
顧住個阿伯已經夠哂煩,對家仲要出咁既陣容
全滅根本係非戰之罪

舊 02-23-15, 10:35 PM   #262
高級嘍囉
Crazy Gamer

註冊日期: May 2007
3DS Friend Code4038 6395 0913
PSN  IDtimen1972
XBox Live Gamertagtimen1972
引用:
作者: 靈格斯 查看文章
雷射大砲主要任務係去救米諾夫斯基博士
顧住個阿伯已經夠哂煩,對家仲要出咁既陣容
全滅根本係非戰之罪
講開米諾夫斯基博士,阿寶老豆都加咗設定係佢弟子。
高級嘍囉 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-24-15, 10:28 AM   #263
wing
格鬥低手

引用:
作者: Efreet 查看文章
無記錯0079電影版都cut左強人挑高達
電影版都cut左好多野同改左唔少野, 例如強人, G戰機, 幾部MA.

舊 02-24-15, 03:18 PM   #264
jingying
Crazy Gamer

註冊日期: Dec 2003
PSN  IDytss001
強人究竟得罰左邊個、電影版無佢份、呢次有佢份點知只係做路人
由手機版發出
jingying 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-24-15, 03:49 PM   #265
高級嘍囉
Crazy Gamer

註冊日期: May 2007
3DS Friend Code4038 6395 0913
PSN  IDtimen1972
XBox Live Gamertagtimen1972
當初origin開始時,我係好想佢會補完返元祖TV版被減去嘅劇情,可惜最後都係冇。
高級嘍囉 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-24-15, 04:16 PM   #266
HAKAIDER
neet 人生~~~

註冊日期: Jun 2002
XBox Live GamertagHAKAIDER 99
引用:
作者: 高級嘍囉 查看文章
當初origin開始時,我係好想佢會補完返元祖TV版被減去嘅劇情,可惜最後都係冇。
馬茜 > 説好的G 戰機呢............

/O/
    (
  <\
 ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄
貴介公子 一刀兩斷
HAKAIDER 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-24-15, 06:23 PM   #267
wing
格鬥低手

引用:
作者: HAKAIDER 查看文章

Origins雖然冇G戰機, 但馬茜最後可以駕駛
[強化版吉吉]

舊 02-24-15, 06:42 PM   #268
Efreet
Junior Member

註冊日期: Feb 2014
引用:
作者: jingying 查看文章
強人究竟得罰左邊個、電影版無佢份、呢次有佢份點知只係做路人
由手機版發出
個場戰鬥又係好格硬嘅...
Efreet 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-24-15, 10:54 PM   #269
靈格斯
Crazy Gamer

引用:
作者: Efreet 查看文章
個場戰鬥又係好格硬嘅...
其實馬古比身為參謀渣MS落場已經夠哂奇
ORIGIN晌奧德薩守尾門仲識開無雙

舊 02-25-15, 04:28 AM   #270
神風@AMD
Action!

註冊日期: Nov 2004
Nintendo Switch ID2776-5245-9304
3DS Friend Code5327 1257 3881
PSN  IDamd8899
引用:
作者: GN00508771 查看文章
幫忙更正d野

阿缺氧老爸唔係覺得「guncannon唔掂」
係直頭認為「guncannon根本就不是MS」(手腕部區區三根爪,連手指都唔算)
仲有隻腳既設計

舊 02-25-15, 09:44 AM   #271
真!DC
Banned User
奉行我道

origin版見大勢已去奧迪沙失守先揸部強人出尼送死,幾悲壯呀
由手機版發出
舊 02-25-15, 11:19 AM   #272
wing
格鬥低手

引用:
作者: HAKAIDER 查看文章
話時話, 呢套係咪只出左3本?

舊 02-25-15, 11:21 AM   #273
wing
格鬥低手

引用:
作者: 神風@AMD 查看文章
仲有隻腳既設計
其實要手指把鬼咩. 換到裝開到槍就夠用.

又唔係G vs G打3對3, 戰場上子彈橫飛, 根本唔知幾時咩方向有子彈激光打來, 厚甲點都好過高機動性.

舊 02-26-15, 04:46 PM   #274
money
Advance Moderator
◆.西野司命.◆

註冊日期: Mar 2002

この単行本では、公式ガイドブックに掲載されたものや連載終了後に執筆された「THE ORIGIN」の番外編を収録。サイド7が襲撃される前夜を題材にした「その前夜」、のちにシャアとなる男・キャスバルが誕生した日を描く「キャスバル0057」、記者になったカイ・シデンがセイラ・マスを取材しに行く「アルテイシア0083」、アムロたちが日本を訪れ出雲を観光する「アムロ0082」が収められている。

なお同じく本日発売された月刊ガンダムエース4月号(KADOKAWA 角川書店)には、安彦のイラストを使用したポスターが付属。6月号までの連続付録で、3カ月分を集めると1枚の絵が完成する。「THE ORIGIN」のアニメ化を記念して2004年に掲載された安彦のインタビュー記事、シャア・セイラ編の第1話も再録された

舊 02-26-15, 04:55 PM   #275
DQGUNDAM

註冊日期: Oct 2002
Nintendo Switch ID4752 8991 7789
3DS Friend Code3308 4518 9604
PSN  IDDQGUNDAMHK
XBox Live GamertagDQGUNDAM
請問guncannon小隊對明星隊係邊期?

thank you

做人要有責任,衰左要認,錯左要道歉

做人要有品德,不要強詞奪理,生安白做

動森夢番地:3600-0295-3743
DQGUNDAM 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
徵求:漫畫gundam the origin 安西教練 買賣專區 0 10-31-13 01:46 PM
[3DS] Rayman Origin (日版 19/7/2012 發售) enishi 手提遊戲機討論版 5 05-20-12 01:15 AM
F.E.A.R. 2: Project Origin 神祕人1號 電視遊戲討論版 98 09-04-09 09:50 AM
Gundam the Origin一問... Metal Gear NT 日本動漫畫討論版 13 05-04-05 11:37 AM
gundam the origin問題 Thursday 日本動漫畫討論版 6 02-08-05 07:41 PM

現在的時間是 05:18 AM

手機版 | APP版