Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > 02專區

主題工具 顯示模式
舊 11-03-15, 01:14 AM   #76
Freddy
God of Gamer
博麗神社信徒

註冊日期: Dec 2001
引用:
作者: D.K. 查看文章
有冇睇interstellar?
片中想法幾有趣--

三次元人就冇法超越時空
但四次元人(或以上)可以控制時間.
所以主角能以片中唯一可以穿越時間O既"重力"來為過去O既自己提水

照個理論黎講, 四次元人比個權主角改變時空. 我覺得主角控制重力果刻, 所有時間係重疊O既, 冇未來亦冇過去.

至於有冇平衡宇宙, 多重宇宙就冇提, 四次元人冇比權限出黎, 大家唔會知亦證實唔到.
有睇, 睇左兩次
我覺得套野主要想講"愛"係有種特別既connection, 可以穿越時間
所以臨尾爸爸睇到唔同既時間軸只可以限定係同個女有最深聯系既書房
同埋最後爸爸係黑洞中心果個好似係第五次元黎
機械人同其他人都認為係四次元人(定第五次元?)救左佢
但爸爸同機械人話其實係佢自己帶自己過黎
雖然爸爸好似可以影響到過去
但事實上爸爸亦有提到佢冇能力改變到過去
佢只係做左過去發生左既事既原因 (過去係果, 未來係因?)
所以最後佢可以改變既係去返同時間軸既書房話比個女知黑洞觀察data
四次元人, 爸爸認為係佢自己黎(佢意志驅使),
我覺得係講緊阿賴耶識 (人類意識集合體)...

一個十分喜歡 東方 系列的Fans
棋局幻無常,智者樂其中
任天堂大亂鬥 FC: Freddy/FRED/2105-8095-6543

少女祈禱中....
Freddy 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-03-15, 04:41 AM   #77
aquarius
Game Master

註冊日期: Apr 2007
引用:
作者: D.K. 查看文章
有冇睇interstellar?
片中想法幾有趣--

三次元人就冇法超越時空
但四次元人(或以上)可以控制時間.
所以主角能以片中唯一可以穿越時間O既"重力"來為過去O既自己提水

照個理論黎講, 四次元人比個權主角改變時空. 我覺得主角控制重力果刻, 所有時間係重疊O既, 冇未來亦冇過去.

至於有冇平衡宇宙, 多重宇宙就冇提, 四次元人冇比權限出黎, 大家唔會知亦證實唔到.
近期重溫番interstellar
我反而覺得片中最聰明的地方就是沒有明言時間可以倒流
片中女主角也曾說過
比我們更先進的次完可能時間對他們來說只是一個物質
而非像我們這樣不能觸碰的東西
反而啓發了其實有了多元世界這個慨念是否應該否決時間可以倒留
霍金也有個論說即使你可以回到過去殺了你的祖母你還是會生存
只是大家的未來線上轉到另一條線而已
aquarius 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-03-15, 04:43 AM   #78
aquarius
Game Master

註冊日期: Apr 2007
引用:
作者: Freddy 查看文章
有睇, 睇左兩次
我覺得套野主要想講"愛"係有種特別既connection, 可以穿越時間
所以臨尾爸爸睇到唔同既時間軸只可以限定係同個女有最深聯系既書房
同埋最後爸爸係黑洞中心果個好似係第五次元黎
機械人同其他人都認為係四次元人(定第五次元?)救左佢
但爸爸同機械人話其實係佢自己帶自己過黎
雖然爸爸好似可以影響到過去
但事實上爸爸亦有提到佢冇能力改變到過去
佢只係做左過去發生左既事既原因 (過去係果, 未來係因?)
所以最後佢可以改變既係去返同時間軸既書房話比個女知黑洞觀察data
四次元人, 爸爸認為係佢自己黎(佢意志驅使),
我覺得係講緊阿賴耶識 (人類意識集合體)...
我也認同四次元人其實就是主角自己本人
aquarius 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-04-15, 08:06 PM   #79
harakuma
Game Master

註冊日期: Mar 2007
其實想問下,

大家都話黑洞吸力大, 大到連光都走唔到, 會比佢吸入去, 咁問題嚟啦:

當光被吸入時, 果個光的速度係咪或多或少"大/快"過正常光速呢?

等於1個馬力engine被一匹馬拉, 大家均勢, 但只要其中一方大過1馬力時, 另一方就會被拉走,

以上面理論去睇光, 得唔得?
harakuma 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-04-15, 09:25 PM   #80
RX800
Junior Member

註冊日期: Apr 2004
引用:
作者: harakuma 查看文章
其實想問下,

大家都話黑洞吸力大, 大到連光都走唔到, 會比佢吸入去, 咁問題嚟啦:

當光被吸入時, 果個光的速度係咪或多或少"大/快"過正常光速呢?

等於1個馬力engine被一匹馬拉, 大家均勢, 但只要其中一方大過1馬力時, 另一方就會被拉走,

以上面理論去睇光, 得唔得?
有個理論重力會將空間扭曲,扭曲會將空間拉長,黑洞在event horzon重力會將空間接近無限扭曲,即是接近無限拉長,光走到event horzon,就會走入這個扭曲空間不停走,外面觀察就好似被吸入出唔到嚟;所以光速依舊不變.
RX800 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-04-15, 10:39 PM   #81
harakuma
Game Master

註冊日期: Mar 2007
引用:
作者: RX800 查看文章
有個理論重力會將空間扭曲,扭曲會將空間拉長,黑洞在event horzon重力會將空間接近無限扭曲,即是接近無限拉長,光走到event horzon,就會走入這個扭曲空間不停走,外面觀察就好似被吸入出唔到嚟;所以光速依舊不變.
OK,

咁, 即係其實相對的, 即我地外面睇就不變,

但事EH界內就"不明", 或者快咗或者點點點, 因為根本無人知入面係會點.

其實我覺得, EH內同死後世界無分別, 因為無人可以答:果度係點樣樣, 因為去咗果度既, 都唔會出返嚟
harakuma 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-05-15, 02:29 AM   #82
D.K.
Game Master
こなみきりえ

註冊日期: Jan 2009
PSN  IDKatyherDave
XBox Live GamertagDaveKatyher
引用:
作者: harakuma 查看文章
OK,

咁, 即係其實相對的, 即我地外面睇就不變,

但事EH界內就"不明", 或者快咗或者點點點, 因為根本無人知入面係會點.

其實我覺得, EH內同死後世界無分別, 因為無人可以答:果度係點樣樣, 因為去咗果度既, 都唔會出返嚟
點解可以完全調轉黎理解既? 不如WIKI 惡補下相對論先...

光速不變定理, 係狹義相對論最基本O既
所以就算在視界內, 光速都係光速(只要佢仲係光子形態)

但身處不同地方[觀測], 就會覺得光有快慢之分

至於入左視界出唔出得番黎, 理論上係可以O既---黑洞噴流.
又或者另一理論, 黑洞接另一邊白洞.

大જિંગ
大징

此篇文章於 11-05-15 02:36 AM 被 D.K. 編輯。
D.K. 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-05-15, 09:09 PM   #83
RX800
Junior Member

註冊日期: Apr 2004
我所知相對論其中有講任何觀測者身處不同地點,不論地點位置,移動方向,速度;觀測同一位置走過既光束所得出來光速是一樣,因而推斷出時空是相對.
如果光速可以被改變,即係光速係相對,咁用光速來對比時空證明是時空相對唔會成立,即係絕對時空可以係啱,絕對時空唔存在任何改變,重力唔可以扭曲絕對時空,黑洞event horizon內亦只係正常時空.
RX800 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-19-15, 10:39 AM   #84
clie

註冊日期: Dec 2001
近十年啲科幻電影動漫都係用NEW AGE概念衍生既產物
包括多次元,平行時空,量子意識,乙太生命(非碳基矽基等等物質生命)
多得呢幾十年一眾高靈同4D外星人留信息俾地球人,N年前杜拉格斯返過去想改變未來呢種單一線性時空概念,到咗現代已經好少有,亦唔係宇宙既實相
我覺得《告別娑婆》已經好清楚講咗宇宙既誕生同二元運作元理,講埋地球人既起源,人類點解失去心電感應,同耶和華其實係一群外星人假扮神去操控以色列意識
同埋覺醒到第四次元就知道時空係全像式(沒有過去和未來,只有現在 / 沒有現在和未來,只有一切已發生既過去)
用MIND TRANSPORT就可以閃到幾億光年以外,透過心念投射身體形像,而唔需要「搬」個物質軀體到處走咁低技量
clie 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-19-15, 10:48 AM   #85
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
杜拉格斯番到去之後都發現唔係自己個世界線啦
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-19-15, 11:17 AM   #86
clie