Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 10-17-16, 09:43 PM   #1
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
Question 論契丹

有一個關於某國的問題,不知大家可以暫時放低成見,平心靜氣討論一下:

其實真的要深究的話, 是有些人認為, 在清帝國前土地上的遺民, 應該要團結並自稱中國人, 也要求全世界其他人稱他們為中國人. 覺得別人不這樣稱呼, 而叫作契丹人或支那人就是不尊重他們. 而討厭他們的敵人, 或者是覺得不必尊重的那些人, 則以堅持已有的稱呼, 用作挑釁之意.

要比喻的話, 就像今天的香港或臺灣, 他們也會開始認定自己就是香港人或臺灣人, 也希望別人, 稱他為香港人或臺灣人. 如果你硬要說香港人就是中國人, 或臺灣人就是中國人, 那他們當中某些人會生氣, 道理是完全相同的. 但對於刻意想令對方生氣的人來說, 知道你會為了中國人三字而生氣, 他就會刻意用這稱呼.

那並不是「中國人」三字一開始就有侮辱的意圖, 而是因為當事人先在意, 別人根本就是為了表達不滿或挑釁, 才刻意用你在意的詞語. 而這詞語本身的侮辱性, 是在於被稱呼的當事人, 本人的不滿意, 以及侵犯了他自己主張的身份認同. 所以兩者並不衝突, 詞語本來是中性的, 而因為被稱呼者的主張, 而變成了一種冒犯. 但別人用得這個詞也不是意外, 用的人就是想要冒犯你.

故此是因為有新的身份認同建立, 導致各種詞語的意義產生質變, 但這也是看說的人的動機, 以及聽的人的感受, 所以這其實是主觀而不是客觀的.

另外, 日本人真的想要侮辱的話, 其實有個更好, 更沒有爭議, 更侮辱和鄙視的用語: 清國奴. 比起有歷史意義改變, 平性, 而且孫中山也會使用來這樣說自己的「支那人」, 清國奴是無可質疑的純侮辱.

利申:以上轉自某作家 fb post,並非小弟意見,希望有心人討論

個人意見是,Sino 和 Cathay 本就是大家香港人耳熟能詳的用字,本身並無問題,只是聽到的老一輩自己很在意。

此篇文章於 08-01-21 11:48 AM 被 歌絲˙暮斯 編輯。
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-17-16, 10:23 PM   #2
大山椒魚
God of Gamer
......

註冊日期: Sep 2002
政治問題,智力問題,

一把菜刀放起廚房係廚具,
帶起身上就係一把武器,

支那一詞無錯只係一個地域性字眼
但如果一個日本人話你係支那人
我都幾肯定佢係侮辱緊你

┃ ┃ ┏━┛┗━┓┃┃┏┓┏┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃┃┃┃┃
┗┓┗┓┣┳┓┏━┛┃┃┣┛┗┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃┗┻┻┛
 ┗┓┗┫┗┻┻━┓┗━┻┓┏━┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┳┳┓
  ┗━┻━━━━┛   ┗┛  ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗┻┻┛
大山椒魚 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-18-16, 08:57 AM   #3
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

引用:
作者: 大山椒魚 查看文章
政治問題,智力問題,

一把菜刀放起廚房係廚具,
帶起身上就係一把武器,

支那一詞無錯只係一個地域性字眼
但如果一個日本人話你係支那人
我都幾肯定佢係侮辱緊你
泡菜太陽楓葉袋鼠芒果北極熊呢 d 點?

用契丹會唔會好d?

又,日本人講就唔好姐,咁香港人台灣人韓國人又點呢?

由手機版發出

此篇文章於 10-18-16 09:13 AM 被 歌絲˙暮斯 編輯。
舊 10-18-16, 07:14 PM   #4
大山椒魚
......

引用:
作者: 歌絲˙暮斯 查看文章
泡菜太陽楓葉袋鼠芒果北極熊呢 d 點?

用契丹會唔會好d?

又,日本人講就唔好姐,咁香港人台灣人韓國人又點呢?

由手機版發出
你起咩場合講,人地又有無反映不滿?

用契丹會好D,因為人地唔知你想點
不過就達唔到你想要既效果

你有無聽過漢字文化圈?

┃ ┃ ┏━┛┗━┓┃┃┏┓┏┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃┃┃┃┃
┗┓┗┓┣┳┓┏━┛┃┃┣┛┗┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃┗┻┻┛
 ┗┓┗┫┗┻┻━┓┗━┻┓┏━┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┳┳┓
  ┗━┻━━━━┛   ┗┛  ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗┻┻┛
舊 10-18-16, 07:28 PM   #5
大山椒魚
......

有一點唔知兩位仁兄知唔知,

其實支那人唔係指大陸人或者強國人,
而係泛指所有支那地域出身或居住既人
所以香港人其實都係支那人
做任何事都有政治代價,
佢地到底有無諗過香港人自己接唔接到自己俾人叫支那人?

支那呢個字,理論上只能夠抹去中國既文化傲慢,
支那共和國又好,中華人民共和國又好
咪又係同一個政治實體
結論上除左激嬲一個可以玩殘你既對手同埋趕走一D曾經信任自己既人之外,
仲有咩意義???

舊 10-17-16, 10:24 PM   #6
尼路
The One

註冊日期: Dec 2002
其實詞本身係中性,呢個真係至古以來已經有,不過就同阿燦一樣,本身係角色名後來變左做帶有貾意,再變成港燦咁。
BTW個人來講,支那只係CHINA中文音(用國語音係近支那多過差拿,如果係日文拼音就直頭係支那,用佢口音叫你個名叫侮辱?咁不如你改名啦。)無乜特別感覺。
其實講真,強國人咪重多侮辱性。

此篇文章於 10-17-16 10:28 PM 被 尼路 編輯。
尼路 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-17-16, 10:34 PM   #7
harakuma
Game Master

註冊日期: Mar 2007
引用:
作者: 尼路 查看文章
其實詞本身係中性,呢個真係至古以來已經有,不過就同阿燦一樣,本身係角色名後來變左做帶有貾意,再變成港燦咁。
BTW個人來講,支那只係CHINA中文音(用國語音係近支那多過差拿,如果係日文拼音就直頭係支那,用佢口音叫你個名叫侮辱?咁不如你改名啦。)無乜特別感覺。
其實講真,強國人咪重多侮辱性。
日文好似係讀"shi na"即係"絲娜", 幾女性化架
harakuma 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-17-16, 10:38 PM   #8
尼路
The One

引用:
作者: harakuma 查看文章
日文好似係讀"shi na"即係"絲娜", 幾女性化架
寫CHI讀SHI唔會又係寫作XX讀作YY吧
ちゅうごく都係CHI拗音啦

舊 10-17-16, 10:44 PM   #9
harakuma
Game Master

註冊日期: Mar 2007
POST刪

此篇文章於 10-17-16 11:04 PM 被 harakuma 編輯。
harakuma 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-17-16, 10:58 PM   #10
chitkan
Insane Gamer

註冊日期: Dec 2009
當年滿江紅「壯志飢餐胡虜肉」一句
有齊「種族歧視」、「散佈仇恨」、「宣揚同類相食」、「宣傳恐佈主義」
咪又係被人選做經典課程範文,考試要考添呀

講到尾咪又係大中華民族意識型態作崇
當你撇開左華人必須從屬於中華正統主權體制下既思想
你就會諗通乜鬼尊唔尊重、侮唔侮辱全部都係廢話黎
chitkan 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-18-16, 10:17 AM   #11
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDhigurash66442088
引用:
作者: 尼路 查看文章
寫CHI讀SHI唔會又係寫作XX讀作YY吧
ちゅうごく都係CHI拗音啦
日文的確係寫シナ

sugihara 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-18-16, 03:52 PM   #12
尼路
The One

引用:
作者: sugihara 查看文章
日文的確係寫シナ
咁off一off,平時唔係英文照拼音讀咩?做咩呢個會讀另一個音?有無人知點解?

舊 10-17-16, 11:24 PM   #13
埃及使者
玻璃般的存在

註冊日期: Apr 2006
依家一句種族歧視已經大哂
大家都知玻璃心架啦

GGF - 棄坑
Bleach Brave Souls - 棄坑

(」・ω・)」うー!(/・ω・)/にゃー! (」・ω・)」うー!(/・ω・)/にゃー!
埃及使者 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-17-16, 11:33 PM   #14
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
大陸人又睇唔到香港新聞
所謂的海外華人又不是中國人
都唔知傷左乜人感情
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-18-16, 07:32 AM   #15
ヨコ男
てっぺんとるぞー!

註冊日期: Mar 2004
3DS Friend Code3050 8711 4125
PSN  IDCTLCCF
XBox Live Gamertagotakuyoko jp
你有真名
但你日日對我地咁"好"
我仲要宣誓效忠你
咁係唔係無左d自尊
同愧對支持我個d人

自己中過ぎてマジ無いわ、理解力無くてしんどいわ
思い出せデリカシー、嫌いじゃないけどうっとうしい!!!」
ヨコ男 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-18-16, 08:33 AM   #16
♀宮野真守♀
Crazy Gamer
♀薔薇之紅蓮♀

註冊日期: Apr 2003
我只係覺得成件事好痴線,某D所謂文人既仿大陸式批鬥都出埋
我個人觀點係—個好既國家係可以接受別人批評同侮辱
或者講支那係—種侮辱,但對我而言只係形容緊共政同共狗
正如我日日同大陸人打機,但我從來冇鬧過佢地半句支那
D共黨作風就係咁,比人插時拉埋一D唔關事既人泥擋

至於原文既比喻我唔認同,我玩韓國GAME遇到部份韓國人都會標左我地係中國人冇錯
我每次都好好地同D韓國人講,請佢地叫返我做香港人,唔肯最多咪唔—齊玩,冇嗌過交Po
唔認中國人係我唔buy個大陸政府,我唔妥大陸人我就唔會晚晩同佢地打機啦
不過我就泥連香港人都唔想認,望下而家個政府同D狗官
♀宮野真守♀ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-18-16, 11:47 AM   #17
Rance
The One
ガハハ

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDRance1219
XBox Live GamertagRance1219
引用:
作者: ♀宮野真守♀ 查看文章

至於原文既比喻我唔認同,我玩韓國GAME遇到部份韓國人都會標左我地係中國人冇錯
我每次都好好地同D韓國人講,請佢地叫返我做香港人,唔肯最多咪唔—齊玩,冇嗌過交Po
唔認中國人係我唔buy個大陸政府,我唔妥大陸人我就唔會晚晩同佢地打機啦
所以你唔理解中國式邏輯,
中國人思想一即係全,全即係一.
你要認同中國人,就要認同中國共產黨,你唔認同任何一個中國人就係同整個中國為敵
你鬧一隻係支那狗,你就係鬧哂所有中國人,
而"中國人"呢個TERM係包哂所有本地或者國外,甚至係幾百幾十代之前由中原移居出去O既

舊 10-18-16, 08:28 PM   #18
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

引用:
作者: ♀宮野真守♀ 查看文章

你有無睇清楚原文 ?

我理解原文既意思就咁:

香港人/台灣人 叫 中國人 做 支那人
其實等於
中國人 叫 香港人/台灣人 做 中國人

如果
中國人對於支那人稱呼感到冒犯/侮辱

香港人/台灣人亦會對於中國人稱呼感到冒犯/侮辱

此篇文章於 10-18-16 08:36 PM 被 歌絲˙暮斯 編輯。
舊 10-18-16, 01:23 PM   #19
十一月
Game Master

註冊日期: Jan 2003
引用:
作者: ヨコ男 查看文章
你有真名
但你日日對我地咁"好"
我仲要宣誓效忠你
咁係唔係無左d自尊
同愧對支持我個d人
你識咁諗就好。
咁調轉立場來諗。
而家你擺明唔妥政府,咁政府係唔係仲要俾你繼續玩先?前世欠咗你咩?
想改變遊戲規劃,首先是要擁有權力囉。
只要講少句「支那」,議會上就可以多一票「反對票」。
但而家咁樣玩,萬一真係被取消資格,然後再萬一補選時選出個保皇黨,咁得益的係邊個?
連「陽奉陰違」「臥薪嘗膽」呢D都唔識,直接可以game over啦。
十一月 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-18-16, 01:26 PM   #20
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

梁君彥裁定姚松炎、梁頌恆、游蕙禎、劉小麗、黃定光宣誓無效

立法會主席梁君彥今日(十八日)裁定,姚松炎、梁頌恒、游蕙禎、劉小麗和黃定光五人上週三(十二日)的宣誓無效。前三者上周三被秘書長陳維安指無法為他們監誓,而無法完成宣誓。後兩者當日並沒有被指無效,只是因事後,黃定光被發現宣讀誓詞時,漏讀了「香港」兩字,劉小麗則被建制派指以慢速逐字讀出誓詞,認為她要重新宣誓。梁君彥指,姚松炎和黃定光已書面向他提出在明日大會中重新宣誓,若梁頌恒、游蕙禎和劉小麗書面提出會安排他們重新宣誓。

http://www.localpresshk.com/2016/10/legco-oath-3/
由手機版發出
舊 10-18-16, 01:54 PM   #21
小草
(╬ ̄皿 ̄)=○

註冊日期: Feb 2004
讀得慢係法例上真係可以無效?

舊 10-18-16, 02:19 PM   #22
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
在下覺得用「支那」表態冇咩大問題,不過冇的確必要為表態而賭上議席。
都係重新宣誓啦

舊 10-18-16, 02:36 PM   #23
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDhigurash66442088
姓黃的被擺上枱

sugihara 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-18-16, 02:42 PM   #24
david
The One

註冊日期: Mar 2002
引用:
作者: 小草 查看文章
讀得慢係法例上真係可以無效?
涼:[損舉煮妊腔]我說了就算[/損舉煮妊腔]

---
NS CC:Morphus X300
david 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-18-16, 06:24 PM   #25
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

引用:
【北京吹雞 不惜代價!】律政司申請緊急司法覆核 禁梁頌恆、游蕙禎再宣誓

《立場新聞》獲悉,「青年新政」立法會議員梁頌恆及游蕙禎,收到律政司信件,律政司將會向法院申請緊急聆訊,尋求司法覆核許可,要求推翻立法會主席梁君彥的裁決,禁止二人再次宣誓。

信件內容如下:
Dear Madam,

We act for the Chief Executive of the Hong Kong Special Administrative Region and the Secretary for Justice. Please be informed that there will be an urgent inter partes hearing before the Court later today (at a time to be confirmed by the Court) relating to an application for leave to apply for judicial review and an application by way of an originating summons seeking reliefs arising from the decision of the President of the Legislative Council today to allow you to take your oath afresh if you put forward your request in writing.

The relevant papers for the intended applications will be served on you as soon as possible later today.

Regards
Phyllis Wong
我成日都懷疑,成日想搞串搞大件事既,係北京習系,定粵港江系?
由手機版發出

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[ERROR] 失家的感覺 - 每日百五單程証 ● 八婆林鄭:單程証移港得到大部份(支那)人支持●居港一年即享綜援‵▲′ ZlWS ~清談館~ 293 09-17-15 09:19 AM
[招募/出團/連檔/合作] 有沒有人興趣萌化「支那人」企劃, 寫設定並畫圖? marco仔 Cosplay同人MIX討論區 26 11-27-10 11:51 PM

現在的時間是 07:16 PM

手機版 | APP版