Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > PC電腦遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 10-05-10, 07:16 PM   #326
aybew
Junior Member

註冊日期: Jul 2008
引用:
作者: Spoiler 查看文章
本來都想玩下(我自己以前都有玩過FFXI),睇完Ching呢篇文章都係算了~
我好在未中毒姐!

多謝ching分享感想
暫時都唔推介人玩 同11比真系兩隻野嚟
正式開服仲LAG過OB版 加上UI太爛 合成/NPC買賣沒反應 火到你想扔晒佢唔7賣
aybew 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-05-10, 09:42 PM   #327
kanone
Game Master

註冊日期: Dec 2004
引用:
作者: aybew 查看文章
正式開服仲LAG過OB版 加上UI太爛 合成/NPC買賣沒反應 火到你想扔晒佢唔7賣
<<<火到扔晒佢唔賣
kanone 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-05-10, 09:54 PM   #328
Spoiler
Crazy Gamer

註冊日期: Oct 2003
XBox Live GamertagSpoilerLung
引用:
作者: aybew 查看文章
其實我明白日系RPG係有個人堅持,但估唔到要咁強根性....

好在有各位ching說出感受,可以慳返d錢買其他game~

舊 10-05-10, 10:40 PM   #329
seetold
Eternal Flame™
真貧窮堅冇錢....

註冊日期: Sep 2002
XBox Live Gamertagseetold
乜原來正式版仲衰過ob
ob賣野都已經躁,依家仲...
唔玩真係正確決定

講真...
佢d操控同其他野根番ff11我都仲接受到...
依家佢出到咁真係唔知好嬲家好笑

溫馨提示~
係gaf就唔好成日打數字啦
尤其係八果d格離鄰舍呢~
十減一呀,六加一果d呢~

此篇文章於 10-05-10 10:54 PM 被 seetold 編輯。
seetold 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-05-10, 11:56 PM   #330
小Ray
Crazy Gamer

註冊日期: Nov 2006
玩左一星期左右, 除非有朋友因素支援 , 否則我認為暫時真係冇必要用心認真玩落去 .. 未買既人應該留起 D 錢放眼四方重有得著..

無論係 Interface , 介面 , Control Response Time , 遊戲性 , 好多遊戲時間都花了在「無必要」既行路上.. 我都覺得這隻 game 只係零分.. 除左 Graphic 上的確係我所見既 MMORPG 中最靚外.. 另外就係收 player 錢果計謀最有諗頭 , 同你一個一個人物計錢!

雖然有唔少人都話係日本既人覺得隻 game 冇 delay 問題 (唔知點解會咁講) , 但實際玩過既人都會感受到 SERVER 太 LAG , 如果你有睇住 Windows 個 resource manager 玩, 你會見到 Server 根本就唔多有 data 可以 send 到比你 (但你同 server 個 ping 只係 5x 又冇 packet loss) ..而你當時係不停比緊指令同成班人打緊怪 .. 冇理由連持續性既 2K data 都唔會有嘛.. SE 既 network 技術高得咁緊要 !?

同人 Group 時可以 LAG 到連對方 HP 幾多同對方有沒有存在都唔知.. 重有好多講唔盡既 bug..

Caster Root spell 未見過有 1 sec 效果

個 UI 系統連 10 年多前出既 MMORPG 都不如.. 最 Basic 既 Group List 都未完善, 你想 Heal 人係要真係 click 到個人先可以 Heal 到佢.. 加上遊戲個反應實在太慢, 都唔明點樣可以 Raid.. 想玩跑位既玩法更加唔好諗.. Last Target , Assist Target 更加唔好想.. 我好懷疑隻 game 有冇 Aggro Management 既 concept 存在..

MAP 冇伸縮同擴張性.. 又冇 Player 指標 .. 反而個小地圖重有用過佢.. 但可惜冇得放大..

D 唔需要 confirm 既野就要你下下都 click & click & click .. D 你認為有必要既卻唔會比你有得 yes or no confirm ..

D NPC 真係得個樣.. 冇 guide 的功能.. 又唔覺得 d 對白係有 meaning 或 RPG feeling ..

同 Vendor NPC 買下野都要 click 好多下先去到個 sell windows , 都唔明點解唔貼心 d 比 player 一個 Right Click 就可以做到野..

遊戲個經濟體系睇落係希望令到 Player 透過 Crafting 來互惠互動, 實際上連最 basic 個 AH system 都未有就見街.. 假如你係全世界第一隻出既 MMORPG 都話 ok ,但今日已經唔係十年前啦.. 冇錯,係有好多心玩落去既人做 item 賣, 但你有心想買野既人就只有一個一個人咁 click 來睇條友賣乜..一係就在場外大叫問下有冇人賣乜乜物物囉.. 但你又唔可以太過份不停叫賣吧!

你玩時見到好多人都玩 Crafting , 都係堆在水晶身邊.. WOW , 真係咁有趣? 實情就唔係, 因為除左玩這個外.. 根本就冇乜野可以玩到jor !!!!..

個 Look for group system 又係一個敗北 , 你可以 search 身邊有咩人, 你可以需要人, 但就係冇左可以話比人知原來你想搵 group 既功能.. 加上隻 game 個 group system 同怪物模式重係 open ground, 你如果唔係約左三五知己一齊玩既人.. 根本 90% 時間都只係一個人的世界.. Player 間也懶得叫 group 或組隊一齊玩..

無錯, 係有個同 Guild 差唔多叫 Linkshell 既 system .. 但實際上我覺得只係一個 Chat Channel 多點..前晚重可以出現成個 LS 都死左..

隻 Game 有 Filter 功能, 但卻有好多 Message 都冇得比你過濾.. 超煩

重有好多數之不盡既不完善之處

當你玩過如 Everquest , World of Warcraft 這類可以毒害人好幾年既 MMORPG (我由十多前 UO 開始就玩MMORPG) , 你根本就唔會接受到這隻未完成卻夠膽賣街既遊戲.. 邊度有人可以有根性去睇住你日日進步, 去改善你既不足呀.. 你又唔係免費!

我好難明白今時今日出既 MMORPG 重可以咁, 更難相像 SE 會交 d 咁既行貨野..

唯一諗到既理由係, 這隻 Game 因為要配合 PS3 , 所以將本來一隻現今 MMORPG 應該有既要素都迫住扣除與無視..理由?我一般看到的 comment 「 FF 就是這樣」 (苦笑)

此篇文章於 10-06-10 09:32 AM 被 小Ray 編輯。
小Ray 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-06-10, 12:58 AM   #331
sunnylau
Senior Gamer

註冊日期: Dec 2004
XD....看完這麼多評論還真慶幸沒有走去買限定版回來...
不過,話說回來...
如果連基本的人物/戰鬥操控也可以亂成這樣...
即使掛上FF 這個品牌也很難吸引玩家下去玩..
(說實...當年EQ2 推出的時候光是畫面就勝WOW 很多很多了...但到最後玩家人數還不是遠遠落後WOW?..光是賣畫面是很難長久的)

不過FF XIV也只是正式運作不久
BUG 以及系統不友善的問題應該很快會修正下來

以我自己的經驗 (EQ 6年 EQ2 3年左右)
如果以HARDCORE 玩家立場來說
那一些鎖任務系統 (時限內不能重接任務那一些設定)跟本是在趕客
遊戲公司不應擔心玩家在短時間內封頂
因為這是無法避免的結果 (就是會有那種24小時也在玩的魔人..你要擋也擋不住)
應該是想法子增加遊戲的內容
例如戰場/副本 等內容
人數已經夠多了...還要大家在OPEN ZONE內爭怪打
那也真是可憐

其實不管是WOW 還是 EQ(應該是參考EQ2的系統會更好。。因為EQ2 已經是傾向
USER FRIENDLY 。。不再像EQ 那麼HARDCORE)
兩者的UI 跟戰鬥系統也算完善
只要參考一下
其實應該能將系統設計得更便利

SE 多多加油吧!我也期待FF 能誘使我從EQ那邊轉戰過來

sunnylau 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-06-10, 09:39 AM   #332
seetold
真貧窮堅冇錢....

講真佢lag同delay我真係唔怪佢...
反正架仔networking有幾廢大家都清楚
依方面真係預左

但ui搞到咁就真係...
明明就有ff11依個框係度點解唔用
Ff11最中意係佢一個number pad就玩哂
依家就Σ(゚д゚lll)
D完全唔掂就推出泥收錢...依下真係

舊 10-06-10, 09:52 AM   #333
Gustavi
Crazy Gamer

註冊日期: Jan 2010
其實老實講隻game 真係唔係幾掂.
上面幾個post 講左好多原因, 我唔講咁深入咁複雜.
我打左一陣, 想搵下點sort 個袋d item, 搵極都搵唔到.... 我好懷疑佢地有冇 playtest 過
不過我覺得SE 唔會就咁算, 一定會做番D野, 因為全世界都劣評緊佢. (希望係 XD)

我仲日日煲都係因為同frd 玩,
有frd 一齊玩的話, 廢game 都可以好好玩,
冇frd 一齊玩的話, 好game 都可以悶到爆 XD
Gustavi 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-06-10, 10:48 AM   #334
小光
God of Gamer
でっかいお世話です。

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDInfinitier
XBox Live GamertagInfinitier
其實我覺得個職業系統真係好冇個性, 仲差過FF11
個城咁大但又冇野搞既, 只係一個接quest同俾player交易的地方
d shop又乜都冇得賣, 逼人玩生產, 一係同player買貴貨
最慘最慘係想搵d 劇情任務都冇, 我唔想日日online只係頹打d 打怪quest同接d生產quest, 做完就收皮
咁打機真係仲慘過返工

我覺得FF14某方面係走上左泡菜RPG之路

相片藝廊 (Album)
ARIA COMPANY《Trusty Bell ~ショパンの夢~》《THE IDOLM@STER》
小光 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-06-10, 11:43 AM   #335
terryskw
Crazy Gamer

註冊日期: Nov 2004
個國家Quest, 好心整長少少啦...
D怪LV 配置, 行入少少就高成十幾個LV, 焗住打黎打去都係果D...
Quest 接晒又要隔一段時間先可以再接...offline 等夠時間再on...? or 每個job 都去磨...
Server 穩定性... 唔惦, 前日去mining d 動作慢到訓著, 尋晚就好左少少.

FF11 開頭係成日都要維護, 但個system, UI各方面都好過14多多聲...

舊 10-06-10, 02:20 PM   #336
vins

註冊日期: Oct 2007
引用:
作者: Gustavi 查看文章
其實老實講隻game 真係唔係幾掂.
上面幾個post 講左好多原因, 我唔講咁深入咁複雜.
我打左一陣, 想搵下點sort 個袋d item, 搵極都搵唔到.... 我好懷疑佢地有冇 playtest 過
不過我覺得SE 唔會就咁算, 一定會做番D野, 因為全世界都劣評緊佢. (希望係 XD)

我仲日日煲都係因為同frd 玩,
有frd 一齊玩的話, 廢game 都可以好好玩,
冇frd 一齊玩的話, 好game 都可以悶到爆 XD
我要手套. 。・°°・(>_<)・°°・。

vins 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-06-10, 02:35 PM   #337
seetold
真貧窮堅冇錢....

問題都唔係在於隻game好定唔好...
而係隻game未整好就推出黎....

講真去到ob時都咁多問題已經好過份...
之前oc左咁耐都唔知做過乜...

本身諗佢正式時會fix反好d野
睇完你地咁d comment,原來d問題一樣係番度
se依獲真係明趕客

再加多少少ob時既問題...

其實種族究竟有乜用...
個個種族d 能力都可以自己派
咁我有咩必要揀做咩種族...
又唔見佢有咩特別技能....

職業分別唔明顯又係一個問題...
大約分類

槍,斧 melee dps?
拳,劍 tank?

幻,弓 dd?
咒 buff?
..
個官網又話咁又點,d變化又講到好q多咁
出到黎...打前既好似隻隻都差唔多
個個都不停圓圈,圓圈(loop)
可能cb時lv低,d性徵仲未黎
希望佢高lv d時,會好番d....

仲有一個好唔明既...
點解要我打first name同last name...
d人係唔係傻架....

舊 10-06-10, 02:44 PM   #338
Gustavi
Crazy Gamer

註冊日期: Jan 2010
引用:
作者: vins 查看文章
我要手套. 。・°°・(>_<)・°°・。
睇下今晚撞唔撞到你=.="
Gustavi 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-06-10, 02:54 PM   #339
小光
でっかいお世話です。

引用:
作者: seetold 查看文章
問題都唔係在於隻game好定唔好...
而係隻game未整好就推出黎....

講真去到ob時都咁多問題已經好過份...
之前oc左咁耐都唔知做過乜...

本身諗佢正式時會fix反好d野
睇完你地咁d comment,原來d問題一樣係番度
se依獲真係明趕客

再加多少少ob時既問題...

個個種族d 能力都可以自己派
咁我有咩必要揀做咩種族...
又唔見佢有咩特別技能....

職業分別唔明顯又係一個問題...
大約分類

槍,斧 melee dps?
拳,劍 tank?

幻,弓 dd?
咒 buff?
..
出到黎...打前既好似隻隻都差唔多
個個都不停圓圈,圓圈(loop)
可能cb時lv低,d性徵仲未黎
希望佢高lv d時,會好番d....

仲有一個好唔明既...
d人係唔係傻架....
官方解答: 可以更自由地創造角色, 職業不再受種族所限

官方解答: 能力點可以自由分配, 即使同一職業都可以創造出獨一無二的角色

官方解答: 等多d人可以用到自己鍾意既名, 唔駛怕重複

ARIA COMPANY《Trusty Bell ~ショパンの夢~》《THE IDOLM@STER》
舊 10-06-10, 02:57 PM   #340
terryskw
Crazy Gamer

個種族根本係有問題,
PGL, Lv11 Taru 男既HP竟高過Lv14 Hume 女成二三百...

可能我真係唔識玩....

舊 10-06-10, 02:59 PM   #341
小光
でっかいお世話です。

引用:
作者: terryskw 查看文章
個種族根本係有問題,
PGL, Lv11 Taru 男既HP竟高過Lv14 Hume 女成二三百...

可能我真係唔識玩....
配點問題咋化
點vit真係加多好多hp

講開有樣野我唔明
我用conjurer我fd用gladiator, 同lv (大概lv8 r6)
我一點力都冇加, 佢差不多全加力
大家都係用新手武器, 大家都係hume
點解我毆一棍扣多過佢劈一刀?

此篇文章於 10-06-10 03:02 PM 被 小光 編輯。
舊 10-06-10, 03:06 PM   #342
terryskw
Crazy Gamer

引用:
作者: 小光 查看文章
配點問題咋化

講開有樣野我唔明
我用conjurer我fd用gladiator, 同lv (大概lv8 r6)
係? XD
我加爆str又唔覺打怪勁咗~XD

舊 10-06-10, 03:28 PM   #343
vins

註冊日期: Oct 2007
引用:
作者: 小光 查看文章
配點問題咋化

講開有樣野我唔明
你真係用棍毆落去?我玩左幻師成個幾禮拜都唔知點毆落去 !?(・_・;?

vins 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-06-10, 04:34 PM   #344
Fungfelix
Crazy Gamer

註冊日期: Jan 2004
XBox Live Gamertagfelix110
今日好多討論~
相信 ffxiv要等 ps3版出先會好 d

舊 10-06-10, 05:51 PM   #345
Eking

註冊日期: Feb 2006
玩完beta已知呢隻野玩唔過....本身repair 要 item 已經對好多要返工/返學 player 係一大負擔, 重要請player repair 先可以 100% , 目的只係增加game money 流向同增加遊戲長度.....只會令人越玩越悶

舊 10-06-10, 08:11 PM   #346
小Ray
Crazy Gamer

註冊日期: Nov 2006
引用:
作者: Fungfelix 查看文章
今日好多討論~
相信 ffxiv要等 ps3版出先會好 d
我反而認為只有 SE 公告將唔會推出 PS3 版先至有可能將隻 Game 脫胎換骨.. 介面同各方面都可以解除枷鎖..

其實無論係介面, hotkey 自由度 , target 取向.. 都可以睇到因為 PS3 的考慮而搞成咁..
小Ray 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-07-10, 01:39 AM   #347
Dolly
Crazy Gamer

註冊日期: Dec 2002
XBox Live GamertagEfsf
Game content = 零

SE 咁次好成功, 直頭前冇古人, 一世都記得, 應該冇邊一隻 MMO Launch 既時侯俾 FF14 更差, 連玩左唔夠一個月就 Quit 左既 AoC 都多野玩過 FF14, 我真係諗唔到有咩講~

其實我想知點解冇 PR 出聲黎緊有咩會做既 patch notes 囉? 做下戲安撫下 d 人都可能留到 d 客仔丫, 夠憺死一句聲都冇出過

Dolly 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-07-10, 03:43 AM   #348
minekaoru
Crazy Gamer
UROBOROS

3DS Friend Code0087 3062 9709
PSN  IDminekaori
XBox Live GamertagDLLMisFun
clickandbuy係咪用唔到香港信用card?
頭先用張hsbc master... 唔俾我reg ....
有冇話用咩card先得?
minekaoru 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-07-10, 09:02 AM   #349
Keno
Crazy Gamer

註冊日期: Apr 2003
引用:
作者: minekaoru 查看文章
clickandbuy係咪用唔到香港信用card?
頭先用張hsbc master... 唔俾我reg ....
有冇話用咩card先得?
用到...不過張卡要有 3D SECURE...即係VISA 要有VbV 驗証, MASTER 要有 SECURE MASTER 驗証...

打翻去卡CENTRE 問CS DETAIL, REG 翻張卡~
Keno 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-07-10, 09:06 AM   #350
Keno
Crazy Gamer

註冊日期: Apr 2003
引用:
作者: Dolly 查看文章
Game content = 零

SE 咁次好成功, 直頭前冇古人, 一世都記得, 應該冇邊一隻 MMO Launch 既時侯俾 FF14 更差, 連玩左唔夠一個月就 Quit 左既 AoC 都多野玩過 FF14, 我真係諗唔到有咩講~

其實我想知點解冇 PR 出聲黎緊有咩會做既 patch notes 囉? 做下戲安撫下 d 人都可能留到 d 客仔丫, 夠憺死一句聲都冇出過

因為哩隻係首創要科水既OB...睇黎都係要等出年3月P3 出時同步公佈...
Keno 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 02:39 AM

手機版 | APP版