Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

關閉主題

主題工具 顯示模式
舊 07-30-08, 07:51 PM   #301
艾老伯
Insane Gamer

註冊日期: Dec 2006
引用:
作者: ZAKU0079 查看文章
-skip-
其實講故就唔應該駁故既
有錯誤既地方如果可以兜到既由佢左過都冇所謂
有關 EU 係印度邊境攻擊不列顛軍既設定
如果冇錯應該係指第一期第九話
不過所描述既係 EU 係阿拉曼戰線參戰並非印度
而阿拉曼係位於北非埃及
由此推斷,十八區應該位於中北非地方
再從二期二話開頭同十六話皇帝演說同米雷報導時幅勢力圖黎睇
可以一再驗證呢個推斷

至於果個咬龍之房
由於最接近天子既權力人士係大宦官
其實當佢咬龍之房係大宦官既黨羽同埋大臣就可以
點解大宦官果陣唔再出現
可能就係因為黎星刻發動政變果時已經剷除左
又或者可以講成二期十三話既中華連邦內部殘餘反對勢力

而柬埔寨既機關
雖然二期第十五話有再度提過
不過冇講係乜野性質機關
話佢係情報機關亦未嘗不可

至於二期第二話開頭既勢力圖同第九話既中華連邦地圖
個人覺得可以係兩個原因
一係第二話作畫錯誤
二係第九話顯示既中華連邦地圖係殘餘版圖
即係話蒙古地區晨早自行脫離中華連邦然後投向帝國

引用:
作者: Arcanist 查看文章
-skip-
咬龍之房係出現係第一期二十二話
印度一向係中華連邦既勢力範圍內,設定係印度軍區

此篇文章於 07-30-08 07:54 PM 被 艾老伯 編輯。
艾老伯 目前離線  
舊 07-30-08, 08:13 PM   #302
relight
Game Master
普通的魔法使

註冊日期: Nov 2005
XBox Live GamertagHKrelight
冇睇過00,套野同code geass好似咩?成日同code geass比既

如果係架哇我有興趣睇下wor
relight 目前離線  
舊 07-30-08, 09:09 PM   #303
怪盜小G
God of Gamer
しゃろとも

註冊日期: Jan 2004
引用:
作者: relight 查看文章
冇睇過00,套野同code geass好似咩?成日同code geass比既

如果係架哇我有興趣睇下wor
唯一關係係女秘書轉職管家婆

怪盜小G 目前離線  
舊 07-30-08, 09:24 PM   #304
Cowlex
Game Master
零距離ガンナー

註冊日期: Aug 2005
引用:
作者: 怪盜小G 查看文章
唯一關係係女秘書轉職管家婆
一個餅印

舊 07-30-08, 09:42 PM   #305
hkprague
Junior Member

註冊日期: Apr 2008
[quote奇想:
若本和ゆかな已經可以攪到咁開心的話,
如果福山和櫻井來的話...
失控都似!!
..quote]

梗係失控啦,除左CODE GEASS,福山同櫻井配左唔少乙女/腐女GAME 。

到時迫掉鞋的情況可能再現..乙女/腐女力量唔可以睇少架 ...
hkprague 目前離線  
舊 07-30-08, 11:09 PM   #306
money
Advance Moderator
◆.西野司命.◆

註冊日期: Mar 2002
OST2 9月24日發售
另OST1 曲目詳細
因為9同18係同一個名
可當住一首睇

コードギアス 反逆のルルーシュR2 O.S.T.
販売価格:2,940円(税込)
発売日:2008/8/27
1. The Knight          騎士
2. Sensibility         感受性
3. Madder Sky       より狂気の空
4. beautiful Emperor    美しい天皇
5. Deeply Fast        ひどく速い
6. Crooked Diaries     ゆがんだ日記
7. Memory of 0        0の記憶  
8. Across the Borderline  境界線の向こうで
9. World Depression    世界落ち込み
10. Super Natural     超自然
11. Love is Justice    愛は、正義です
12. Death Work       死作業
13. Lullaby of M      Mの子守り歌
14. If I were a Bird   私が鳥であるならば、
15. What am I?      私は、何ですか?
16. Concealment       隠蔽界
17. Area11           Area11
18. World Depression    落ち込み
19. All-out Attacks     総攻撃
20. Prodigy         天才
21. The Master       マスター 
22. Siegfried       ジークフリート
23. Grand Fleet      巨大艦隊
24. わが臈たし悪の華[TV ver.]

コードギアス 反逆のルルーシュR2 O.S.T.2
発売日:2008/9/24
定価 2,940円 (税込)
TBS系TVアニメ『コードギアス 反逆のルルーシュR2』のオリジナル・サウンドトラック第2弾が発売。
終盤を彩る音が満載!音楽を担当するのは中川幸太郎と黒石ひとみ。

コードギアス 反逆のルルーシュR2 Sound Episode 4
発売日:2008年10月01日発売
TBS系TVアニメ『コードギアス 反逆のルルーシュR2』のサウンドエピソードCD第4弾が発売。
CDドラマ「ルルーシュのいけないアルバイト」「ロイドとセシルのナイトメアさんいらっしゃい!」収録、
さらにキャラソンも1曲収録。

另.ANIME DVD/BD特典: 特製POST CARD SET(後藤圭二畫)
描き下ろしポストカードは後藤圭二のC.C

舊 07-30-08, 11:24 PM   #307
mudhole
Ultimate Gamer
さとし

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDsatoshi_negi
引用:
作者: 忍者 查看文章
「いいんだよ 食べて」
呢句根本就冇半點命令/要求o既意思....
個人理解:呢句野意思同「食べていいんだよ」根本就一樣....只係日文使用上可以咁調轉講

其實唔駛下下都執到咁正
咩有con冇con有命令式冇命令式....
故事大鋼好,劇情緊湊,,仲要集集都估佢唔到就就好了(唔似得大部份o既動畫..睇左下回預告就估到下集8成o既故事內容...講真,code geass真係冇咩邊幾集你係估到佢o個集最後係會演變成咁...even你睇晒雜誌預告)起碼nnl上任o個集我估唔到佢最後會大大聲咁話加入合眾國

對, 再簡單D講, 唔理「食べて」係省略左D咩野, 都唔可能帶有任何"命令". 所以, 當時CC無論係望住RURU定食緊PIZZA都好, CC都係唔會中geass.
只係有人因為自己攪唔清楚, 就先將ed細節問題先推落bug, 解釋完個d唔係bug就再推落製作人唔嚴謹上...

講開geass既劇情, 個個星期都同fd傾geass, 成日估佢後面d劇情, 好似估極都冇幾多次中到咁...
每星期好似淨係等開估咁都好開心

舊 07-30-08, 11:32 PM   #308
Avelcain
Game Master

註冊日期: Jan 2007
後藤圭二手下既CC.....
Avelcain 目前離線  
舊 07-30-08, 11:48 PM   #309
東條希
Game Master
青春色の波紋疾走

註冊日期: May 2005
引用:
作者: funnyfun 查看文章
覺得有少少違和感..

四十九年一睡夢,
一期栄華一盃酒。

TSUMUGI RHYME 薄桜鬼中毒中 今期1番好きな曲 希deきしめ
大好きって言うなら、大大好きって返すよ
忘れ物もうないよね? ずっと永遠に一緒だよ
東條希 目前離線  
舊 07-31-08, 12:26 AM   #310
ZAKU0079
Banned

註冊日期: Apr 2008
引用:
作者: mudhole 查看文章
只係有人因為自己攪唔清楚, 就先將ed細節問題先推落bug, 解釋完個d唔係bug就再推落製作人唔嚴謹上...
甘樣以lulu個甘謹慎既性格要佢明知自己個geass有問題都照同人講野
製作方面的確好唔小心同埋隨便
由一開始都唔清楚點解你要甘大反應去回復?
就算我有錯使唔使講到我好似喪盡天良大逆不道甘
將我個人既人格同自尊都踐踏到地上?
一開始搞大單野既係你唔係我

引用:
即使因為網上留言有其匿名性都好, 講說話時都係負下責任好d~
如此既發言,邊個可以忍受?

此篇文章於 07-31-08 12:33 AM 被 ZAKU0079 編輯。
ZAKU0079 目前離線  
舊 07-31-08, 01:00 AM   #311
忍者

註冊日期: Oct 2002
PSN  IDchanryo
XBox Live Gamertagchanryo
引用:
甘樣以lulu個甘謹慎既性格要佢明知自己個geass有問題都照同人講野
唔通geass長開就唔可以講野?
都話左佢上集對住cc講野冇講錯野而誤開geass...即使係誤開都可以叫橙黎cancel...
你自己覺得老馬修冇con情況下出聲就係人地製作唔謹慎...你都好屈機下...

我覺得就係好多野都唔需要跟到咁足同埋要乜都講得一清二楚
宜家係睇故事唔係睇百科全書
幾十年黎所有動畫(包括gundam,eva)個世界觀都係之後補完
如果你咁數bug,你開隻元祖gundam出黎包你有排數

家姐打返黎個area18...關日本咩事先?唔關事唔題又唔得?
eu o個邊點...關唔關老馬修事先?唔關的話咪就咁話eu1/3俾二皇子打左去咪算囉...
如果又講埋eu我諗要玩多26集啦

有bug又唔得o既話二皇子捉棋就咁行過去俾人checkmate你係咪應該反左檯呢?
其實呢個bug都係想講出老馬修係點o既人同埋製造一個二皇子可以估到佢係老馬修o既契機,有bug都係因為你自己話齋係劇情需要,而且你去唔check返/玩開chess o既又有邊個知唔可以行去俾人checkmate?

其實oo d劇情好散...就係cb打親都唔同人...結果個個都講d搞到個劇情進度好鬆散
起碼你唔會乜得出oo邊集做過乜野,但係code geass就唔同,絕對可以up返邊集做過,講過d乜
我唔係好覺得真係oo好好睇...

舊 07-31-08, 01:19 AM   #312
money
Advance Moderator
◆.西野司命.◆

註冊日期: Mar 2002
得 既然ZAKU0079你仲要係度嘈
mudhole講呢句
即使因為網上留言有其匿名性都好, 講說話時都係負下責任好d~
係對你講

你首先話bug, 之後就話唔係,跟住又話製作人
負唔負責任呢個問題已經唔重要

我頭先已經講左講完
你仲要係度挑起爭端
我而家就採取行動
http://www.gaforum.org/showpost.php?...&postcount=548

此篇文章於 07-31-08 01:23 AM 被 money 編輯。
money 目前離線  
舊 07-31-08, 03:09 AM   #313
Rotagen
Game Master

註冊日期: Jul 2008
引用:
作者: funnyfun 查看文章

變左大頭魔女
Rotagen 目前離線  
舊 07-31-08, 08:26 AM   #314
HAKAIDER
neet 人生~~~

註冊日期: Jun 2002
XBox Live GamertagHAKAIDER 99
引用:
官網已經話CC既不死身左收同埋冇左得到GEASS後既記憶
應該冇左CODE
個人感覺................

失去不死身同記憶不代表CC 失去code.............

如果失去code 後同時會失憶.............噤VV 又點計?

就放長雙眼睇下谷口點兜好了

/O/
    (
  <\
 ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄
貴介公子 一刀兩斷
HAKAIDER 目前離線  
舊 07-31-08, 09:03 AM   #315
埃及使者
玻璃般的存在

註冊日期: Apr 2006
引用:
作者: HAKAIDER 查看文章
個人感覺................

失去不死身同記憶不代表CC 失去code.............

如果失去code 後同時會失憶.............噤VV 又點計?

就放長雙眼睇下谷口點兜好了
我覺得CC失憶
只係因為過CODE失敗既後遺症
冇左CODE + 失憶
而VV應該係成功左先冇事

(第6感 )

GGF - 棄坑
Bleach Brave Souls - 棄坑

(」・ω・)」うー!(/・ω・)/にゃー! (」・ω・)」うー!(/・ω・)/にゃー!
埃及使者 目前離線  
舊 07-31-08, 10:36 AM   #316
relight
Game Master
普通的魔法使

引用:

依個係今集既超合眾國同不列顛分布

第二集個世界地圖分布
http://tw.youtube.com/watch?v=DTls_Ywclxs
揾唔到圖不過其中一段顯示左中華聯邦個版圖
第一張圖係澳洲上方,而且冇日本份,應該係超合眾國合拼後既版圖黎wor。
如果動畫有當做britania既版圖黎用,咁就真係bug左 (不過應該冇?睇個國旗顏色都吾同)

第二張先係britania....吾覺有咩問題

此篇文章於 07-31-08 10:40 AM 被 relight 編輯。
舊 07-31-08, 10:44 AM   #317
relight
Game Master
普通的魔法使

引用:
作者: 埃及使者 查看文章
我覺得CC失憶
只係因為過CODE失敗既後遺症
冇左CODE + 失憶
而VV應該係成功左先冇事

(第6感 )
其實諗返一開始果陣,lulu比皇帝改寫左記憶後佢個geass都冇左,要記返之後先彈返出黎

同理,可能c.c記返d野之後個code先會返返黎
舊 07-31-08, 11:10 AM   #318
王龍
Game Master
天気

註冊日期: Jun 2005
PSN  IDRED_Kaito
後藤圭二手下既cc好怪

這一刻 最重要的事
是屬於你 最小的事

山窮水盡疑無路 柳暗花明又一村
王龍 目前離線  
舊 07-31-08, 11:42 AM   #319
堂我流
Insane Gamer
-廚術-

註冊日期: Sep 2005
引用:
其實諗返一開始果陣,lulu比皇帝改寫左記憶後佢個geass都冇左,要記返之後先彈返出黎

照咁講,code/geass 同記憶 應該係相輔相成.

TESTING
堂我流 目前離線  
舊 07-31-08, 11:52 AM   #320
harakuma
Game Master

註冊日期: Mar 2007
引用:

不過, 要做過'某樣行為 '先會彈出嚟, 睇嚟lulu同樣要做'某樣行為'先得

但係, 呢到我想講下, 假設cc依家個code仲響到, 只係隱藏咗, 而不死身也同樣隱藏咗的話, 如果呢個時候cc唔小心死咗, 咁code未變咗得返一個?(vv過咗去皇帝嗰個)

校花1號, 始的妻子之一
老師, 始的妻子之一
人妻, 始的妻子之一
校花2號, 始的妻子之一
你究竟有幾多個老婆呀??

此篇文章於 07-31-08 11:56 AM 被 harakuma 編輯。
harakuma 目前離線  
舊 07-31-08, 12:47 PM   #321
Cheetah00120
Senior Gamer

註冊日期: Feb 2005
好想知星刻幾時死
前幾集嘔晒血咁,而家個樣又無事...
Cheetah00120 目前離線  
舊 07-31-08, 02:18 PM   #322
chunwai0091
雛見澤症候群L3患者

註冊日期: Apr 2006
引用:
作者: Cheetah00120 查看文章
好想知星刻幾時死
前幾集嘔晒血咁,而家個樣又無事...
因為天子返咗佢身邊

PAD: 160 103 862
CC: 191抽姐姐仍然突2,仲要係咁撞紅柱, 垃圾game
白貓Project: 石都唔派
IM@S: 200抽0ssr, 垃圾game
chunwai0091 目前離線  
舊 07-31-08, 02:20 PM   #323
如月釋臣
Ultimate Gamer
狡朱~~~~

註冊日期: Mar 2008
Nintendo Switch IDPeterHoHo
PSN  IDblade0315
後藤圭二手下既cc ......
如月釋臣 目前離線  
舊 07-31-08, 03:52 PM   #324
|0|
太陽神

註冊日期: May 2002
引用:
作者: harakuma 查看文章
不過, 要做過'某樣行為 '先會彈出嚟, 睇嚟lulu同樣要做'某樣行為'先得

但係, 呢到我想講下, 假設cc依家個code仲響到, 只係隱藏咗, 而不死身也同樣隱藏咗的話, 如果呢個時候cc唔小心死咗, 咁code未變咗得返一個?(vv過咗去皇帝嗰個)
應該只係C.C.將ルルーシュ記憶backup左去C世界,後來再幫佢restore返者,即係要睇ルルーシュ日後能否再接通C世界囉。
至於CODE或者Geass嘛......相信到左大結局就會一個不留吧。

引用:
第一張圖係澳洲上方,而且冇日本份,應該係超合眾國合拼後既版圖黎wor。
如果動畫有當做britania既版圖黎用,咁就真係bug左 (不過應該冇?睇個國旗顏色都吾同)

第二張先係britania....吾覺有咩問題
哩幾幅圖其實係表達シャルル皇帝登基後哩一代,Britannia急速擴張打破三大勢力平衡,食左半個EU後意大利、波蘭等前EU國選擇倒向超合集國囉。

引用:
岩岩相反吧,哩個係特意既演出指示,所以先會講完至戴con。即係當ルルーシュ同ロロ/C.C.單獨相處果陣,佢有把握控制自己唔會講錯野吧。

引用:
作者: 艾老伯 查看文章
至於果個咬龍之房
由於最接近天子既權力人士係大宦官
其實當佢咬龍之房係大宦官既黨羽同埋大臣就可以
點解大宦官果陣唔再出現
可能就係因為黎星刻發動政變果時已經剷除左
又或者可以講成二期十三話既中華連邦內部殘餘反對勢力
政變果陣有一幕係星刻軍劫持議會架
|0| 目前離線  
舊 07-31-08, 04:45 PM   #325
|0|
太陽神

註冊日期: May 2002
引用:
作者: 埃及使者 查看文章
....

>背叛果度..應該係扇吧,睇下有冇其他人協助
>只係睇下佢點樣背叛,一集完
>不過估計會好麻煩

當勢力擴張到超合集國咁大之後,有好多野都唔可能由ルルーシュ一個人控制晒吧,尤其盟約簽定冇耐果陣就最危險,唔排除有部份加盟國隨時變節......

引用:
作者: 久遠悠 查看文章
....

>看預告怎麼看朱雀都是在問EUPHY事件啦, 畢竟有這麼好的機會對方乖乖下頭
>不好好利用機會問得一清二楚怎麼行

由始至終スザク都係希望ルルーシュ交代真相吧,只不過ルルーシュ唔領情專登講反話,先至激到スザク話要出賣朋友。

引用:

真係就算佢真係寫完劇本都係先寫大綱細節後補
當然依D野我冇證據指出佢真係甘做
不過連最簡單既世界觀設定都冇清楚公佈
真係懷疑做果個係唔係真係設定好哂定係邊做邊諗
well,基本上你講果d係交俾設定部門(staff roll入面掛住設定Desk/設定制作等名既人員)負責,編劇或者導演都係做最後決定者。
谷口監督講過今次佢打算比舊作下放更多自由度,所以世界觀相對有較多空間俾設定部門/其他外傳作者發揮囉。

引用:
作者: Arcanist 查看文章

第一騎士o岩o岩先正式出, 而且佢既領地係邊度係一早定左還是之後會加,甚至永遠唔會講又有咩所謂? 如果係對於劇情重要而佢又講左個不合理既領地出黎先嘈啦
如果我冇估錯,最有可能應該係澳大利亞吧。即係マオ覺得同C.C.一齊去第一騎士領地住,應該會相比中華聯邦/日本平靜囉。
|0| 目前離線  
關閉主題

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[全機種] 秘技區,建設中......(歡迎大家提供秘投) 神祕人1號 攻略及心得交流區 263 07-20-08 12:54 AM
[動畫] コードギアス 反逆のルルーシュ R2 TURN 11「想い の 力」Vol.10丨(6/21 OP2 試聽開始) money 日本動漫畫討論版 1001 06-23-08 12:22 AM
[動畫] コードギアス 反逆のルルーシュ R2 TURN 7「棄てられた 仮面」Vol.9丨(壁子最新情況 感謝俺達の悟朗情報提供) money 日本動漫畫討論版 1001 05-19-08 12:44 AM
[動畫] コードギアス 反逆のルルーシュ R2 TURN 5「ナイト オブ ラウンズ」Vol.8 丨(ロロ雑巾) money 日本動漫畫討論版 1001 05-04-08 09:02 PM
[Xbox360] skillful WE 交流 jojo3 攻略及心得交流區 81 04-17-08 04:37 PM

現在的時間是 11:53 AM

手機版 | APP版