Default Style 註冊帳號
Games Animation Forum

不顯示圖片
1 2 
日本動漫畫討論版>[有感而發]作畫崩壞?
真!DC 07:21 PM 08-16-08
[有感而發]
近年成日見有人話a作品作畫崩壞, b作品作畫崩壞...
當然, 好多時真係明顯有問題,
但有時只係唔同集數唔同作畫監督有唔同風格,;
因為要表現動感而出現肢體扭曲;
為表現氣氛而刻意誇張ge表情等等,
都有人喊作畫崩壞...

而+d觀眾比較鍾意睇, 張張畫都畫到44正正, 但冇乜動作紙板動畫嗎?
有時睇d舊作品, 覺得唔少以前ge動畫空間感同動作流暢度都好過而+唔少作品...
(不過以前作品走樣情況似乎比而家嚴重 )

近期作品中我覺得铁腕BIRDY 同 亡念のザムド 動作流暢度都唔錯
不過要動畫夠"動", 除左功力, $都係一個重要因素吧
[/有感而發]
婠婠 10:09 PM 08-16-08
我覺得只係宜家通訊太發達
D人要求高左
同埋多左人溝通
自然會形成羊群心理
wyhone 10:22 PM 08-16-08
其實只要劇情補救
應該唔會有咁多人鬧作畫崩壞
Terrier 10:23 PM 08-16-08
做一集動畫要花好多時間...
我覺得崩壞都係趕工得出來既結果~

想唔崩壞? 買/睇DVD版就得 (因為有時間俾製作公司搞後期/美化...)

不過如果連DVD都崩壞既片就真係好極有限
RPG之鬼 10:43 PM 08-16-08
作者: Terrier:

想唔崩壞? 買/睇DVD版就得 (因為有時間俾製作公司搞後期/美化...)

夜明果夠"菜"應該係經典吧
crispin 10:50 PM 08-16-08

個人傾向從$既角度出發

負責畫野既係動畫製作公司, 佢地既人付出最多, 但收入就最唔成比例...比我都冇心機畫啦

其實我覺得, 只係會睇 版, 但從來唔買正版既(我 ), 都冇乜資格嘈作畫崩壞..

知日部屋有幾篇文章 有討論日本動畫既盈利模式, 有興趣的話不妨一睇
真!DC 11:04 PM 08-16-08
動畫staff被剥削之前哩度都好似有topic講過,
真係落手做ge人工資最低, 似乎係資本社會定律...

一集閒閒地幾千張畫, 見到一星期咁多動畫播, 覺得好可怕
Leaf 08:39 AM 08-17-08

我覺得某些動畫DVD除了光度好左之外乜都冇執過
魔璃 08:49 AM 08-17-08
依家乜都可以動畫化既時候
先唔好諗趕唔趕工

淨系講筆直都知咩事啦
Leaf 10:28 AM 08-17-08
另外我覺得如果說動畫的作畫不像漫畫/CG/小說插畫就叫作畫崩壞
那是無理取鬧
Norm 10:59 AM 08-17-08
點解很多90年代初既ova俾人覺得係經典?除左故事之外,作畫水準高都係其中一個重要原因....而家不要說電視啦ova都有作畫水準不穩定既情況....
issac92354 11:01 AM 08-17-08
作者: Leaf:
另外我覺得如果說動畫的作畫不像漫畫/CG/小說插畫就叫作畫崩壞
那是無理取鬧
好多漫畫/CG/小說插畫都好有個人風格,跟本無咩可能作畫一樣,何況唔係個個作畫既都可以模仿到人地d風格
真!DC 11:08 AM 08-17-08
同埋好多時小說插畫/漫畫畫風根本唔適合動畫化,
動畫化時作出調整係冇辦法ge事
ms_小畫家 11:39 AM 08-17-08
作者: issac92354:
好多漫畫/CG/小說插畫都好有個人風格,跟本無咩可能作畫一樣,何況唔係個個作畫既都可以模仿到人地d風格
但通常被叫崩壞既都係因為不合理既構圖而得名
風格唔同的確係唔可以叫崩壞
所以天元第4集你都可以話唔係崩既,風格問題姐(雖然係咁但都唔會睇番個集)
真!DC 11:44 AM 08-17-08
作者: ms_小畫家:
所以天元第4集你都可以話唔係崩既,風格問題姐(雖然係咁但都唔會睇番個集)
我就係想講有時d人係唔係都叫作畫崩壞,
當班畫師係影印機器咁
ms_小畫家 11:49 AM 08-17-08
作者: 真!DC:
我就係想講有時d人係唔係都叫作畫崩壞,
當班畫師係影印機器咁
咁係因為e+有太多用電腦製作既動畫,一張圖之後不經人手
求其出得街就算,又或一個畫面重複幾廿百次,好例子:數碼暴虫
issac92354 11:55 AM 08-17-08
作者: ms_小畫家:
無睇天元
去左某網睇一睇左第3同第4,果d同一般崩壞唔同,直頭成個風格變左
我指既風格問題係指xxx動畫化後同原作唔同風格,
但我覺得成套動畫個風格唔同左(唔係為左玩neta)就真係算崩壞
TCS_disable 11:56 AM 08-17-08
如果講作畫崩壞

以前套爆走兄弟都夠經典
車身肥十倍都算,連車高都唔正常呢下死
睇到作畫比例上有問題其實已經叫崩壞...

攞套 灣岸Midnight 都夠講啦,如果動畫(整容)完全跟漫畫(不美型)果種畫法,我諗更多人接受唔到

果本 不可思議 與 雙子公主 , 呢本漫都可以有Over 60% 係作畫構圖有問題 (好彩兩期完)

但講真一樣野,動畫 / 改篇漫 ,只要作畫又唔係原作畫師去畫,風格變完全係意料之內嘅事 & 一定要接受的事,需則好多人(包括我)都想原作畫風完全移植到動畫上,但學DC話齋,畫師又唔係影印機
如月釋臣 12:19 PM 08-17-08
講到作畫崩壞

宇宙騎士BLADE可說是十分嚴重

由其去到最後果幾集,D角色嚴重走樣(由其D-BOY,EVIL,艾姬)
WYL 12:21 PM 08-17-08
我想問沙煞比個頭算唔算
ms_小畫家 12:22 PM 08-17-08
作者: issac92354:
無睇天元
去左某網睇一睇左第3同第4,果d同一般崩壞唔同,直頭成個風格變左
我指既風格問題係指xxx動畫化後同原作唔同風格,
但我覺得成套動畫個風格唔同左(唔係為左玩neta)就真係算崩壞
咁係因為漫畫/小說插畫同動畫製作根本係唔同既人做
風格當然係無可能一樣啦,若果話因為第二個人製作唔同原著風格而叫崩壞
就有d強詞奪理啦
軀魔人 03:22 PM 08-17-08
把關作畫質素的是作畫監督喔.

但作畫崩壞呢,主要成因是schedules管理那裡出了問題.
原畫做完但來不及作畫監督修正就送出去了.
所以有時崩壞的責任不一定是在於作畫監督.
(所以當時夜明#3的作監田中宏紀只可用不幸來形容...
經最近的作品,現在已經認定是個很有實力的新人了)

現時出名schedules管理做得比較好,而主要又是製作TV的有
京都動畫, SATELIGHT(第二工作室), P.A . works.
出名爛的是SATELIGHT(第三工作室)....

而那些是不是也喊作畫崩壞的....沒所謂吧,不嬲都係咁.
當你覺得動畫的魅力是在"動き" "タイミング"這些時,畫得像不像已比較不重要了.
大山椒魚 04:06 PM 08-17-08
其它既我唔清楚,
不過根道同學園都市一定唔係崩壞
izumo 06:46 PM 08-17-08
作者: ☆星野琉璃☆:
依家乜都可以動畫化既時候
先唔好諗趕唔趕工

淨系講筆直都知咩事啦
SEED D 夠筆直多啦
最後D筆直咪又係唔知去左邊
ajnakata 11:47 PM 08-17-08
我覺得至從大部分動畫唔用人手上色/畫(係咪菜菜路?!), 走樣情況好嚴重
1 2 

返回主題版面