Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

主題工具 顯示模式
舊 08-16-08, 07:21 PM   #1
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
[有感而發]作畫崩壞?

[有感而發]
近年成日見有人話a作品作畫崩壞, b作品作畫崩壞...
當然, 好多時真係明顯有問題,
但有時只係唔同集數唔同作畫監督有唔同風格,;
因為要表現動感而出現肢體扭曲;
為表現氣氛而刻意誇張ge表情等等,
都有人喊作畫崩壞...

而+d觀眾比較鍾意睇, 張張畫都畫到44正正, 但冇乜動作紙板動畫嗎?
有時睇d舊作品, 覺得唔少以前ge動畫空間感同動作流暢度都好過而+唔少作品...
(不過以前作品走樣情況似乎比而家嚴重 )

近期作品中我覺得铁腕BIRDY 同 亡念のザムド 動作流暢度都唔錯
不過要動畫夠"動", 除左功力, $都係一個重要因素吧
[/有感而發]

真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-16-08, 10:09 PM   #2
婠婠
God of Gamer

註冊日期: Mar 2005
我覺得只係宜家通訊太發達
D人要求高左
同埋多左人溝通
自然會形成羊群心理
婠婠 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-16-08, 10:22 PM   #3
wyhone
Game Master
宛如天使的惡魔

註冊日期: Oct 2005
其實只要劇情補救
應該唔會有咁多人鬧作畫崩壞

人類似乎不斷進化
工業革命更為人類帶來現代化的舒適生活
然而,現今愈來愈多人受上一代帶來的物質主義苟且一生
不再探究知識,但願安享天年
是好事還是壞事?
wyhone 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-16-08, 10:23 PM   #4
Terrier
西尾維新飯

註冊日期: Aug 2002
做一集動畫要花好多時間...
我覺得崩壞都係趕工得出來既結果~

想唔崩壞? 買/睇DVD版就得 (因為有時間俾製作公司搞後期/美化...)

不過如果連DVD都崩壞既片就真係好極有限

舊 08-16-08, 10:43 PM   #5
RPG之鬼

註冊日期: Sep 2002
引用:
作者: Terrier 查看文章

想唔崩壞? 買/睇DVD版就得 (因為有時間俾製作公司搞後期/美化...)

夜明果夠"菜"應該係經典吧

舊 08-16-08, 10:50 PM   #6
crispin
Senior Gamer

註冊日期: Aug 2006
引用:

個人傾向從$既角度出發

負責畫野既係動畫製作公司, 佢地既人付出最多, 但收入就最唔成比例...比我都冇心機畫啦

其實我覺得, 只係會睇 版, 但從來唔買正版既(我 ), 都冇乜資格嘈作畫崩壞..

知日部屋有幾篇文章 有討論日本動畫既盈利模式, 有興趣的話不妨一睇

crispin 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-16-08, 11:04 PM   #7
真!DC
Banned User
奉行我道

動畫staff被剥削之前哩度都好似有topic講過,
真係落手做ge人工資最低, 似乎係資本社會定律...

引用:
一集閒閒地幾千張畫, 見到一星期咁多動畫播, 覺得好可怕

舊 08-17-08, 08:39 AM   #8
Leaf
我有錯嗎

註冊日期: Jun 2003
引用:

我覺得某些動畫DVD除了光度好左之外乜都冇執過

引用:
劉表様はご自分を愛することにかけては最高の色情魔。この中原を遠く離れた土地からあのお方は戦という札をちらつかせるだけで乱世を動かす天下人の気に浸ってこられました。つまり劉表様は天下と性交せずともただ自慰にふけっているだけで恍惚を充分に味わえるお方。ですが袁と曹が天下を争っていた頃であればともかくこれより先は天下と交わろうとなさらないお方に乱世の生き場所はありません。

http://hksan.net/forum/index.php?showtopic=12437
麻雀って楽しいよね
Leaf 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-17-08, 08:49 AM   #9
魔璃
The One
ちょうじげんアイドル

註冊日期: Jun 2002
PSN  IDRuriHoshino
依家乜都可以動畫化既時候
先唔好諗趕唔趕工

淨系講筆直都知咩事啦

\ /
/ \
\(^ω^)/
魔璃 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-17-08, 10:28 AM   #10
Leaf
我有錯嗎

註冊日期: Jun 2003
另外我覺得如果說動畫的作畫不像漫畫/CG/小說插畫就叫作畫崩壞
那是無理取鬧

引用:
劉表様はご自分を愛することにかけては最高の色情魔。この中原を遠く離れた土地からあのお方は戦という札をちらつかせるだけで乱世を動かす天下人の気に浸ってこられました。つまり劉表様は天下と性交せずともただ自慰にふけっているだけで恍惚を充分に味わえるお方。ですが袁と曹が天下を争っていた頃であればともかくこれより先は天下と交わろうとなさらないお方に乱世の生き場所はありません。

http://hksan.net/forum/index.php?showtopic=12437
麻雀って楽しいよね
Leaf 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-17-08, 10:59 AM   #11
Norm
=_="""""

點解很多90年代初既ova俾人覺得係經典?除左故事之外,作畫水準高都係其中一個重要原因....而家不要說電視啦ova都有作畫水準不穩定既情況....

舊 08-17-08, 11:01 AM   #12
issac92354
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2007
Wii U IDissac923
Nintendo Switch ID1782-7939-0391
3DS Friend Code3566 1501 6317
PSN  IDissac923
引用:
作者: Leaf 查看文章
另外我覺得如果說動畫的作畫不像漫畫/CG/小說插畫就叫作畫崩壞
那是無理取鬧
好多漫畫/CG/小說插畫都好有個人風格,跟本無咩可能作畫一樣,何況唔係個個作畫既都可以模仿到人地d風格

issac92354 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-17-08, 11:08 AM   #13
真!DC
Banned User
奉行我道

同埋好多時小說插畫/漫畫畫風根本唔適合動畫化,
動畫化時作出調整係冇辦法ge事

舊 08-17-08, 11:39 AM   #14
ms_小畫家
Game Master

註冊日期: Nov 2004
PSN  IDmakelvin666
引用:
作者: issac92354 查看文章
好多漫畫/CG/小說插畫都好有個人風格,跟本無咩可能作畫一樣,何況唔係個個作畫既都可以模仿到人地d風格
但通常被叫崩壞既都係因為不合理既構圖而得名
風格唔同的確係唔可以叫崩壞
所以天元第4集你都可以話唔係崩既,風格問題姐(雖然係咁但都唔會睇番個集)

其中一位歷史見證人
ms_小畫家 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-17-08, 11:44 AM   #15
真!DC
Banned User
奉行我道

引用:
作者: ms_小畫家 查看文章
所以天元第4集你都可以話唔係崩既,風格問題姐(雖然係咁但都唔會睇番個集)
我就係想講有時d人係唔係都叫作畫崩壞,
當班畫師係影印機器咁

舊 08-17-08, 11:49 AM   #16
ms_小畫家
Game Master

引用:
作者: 真!DC 查看文章
我就係想講有時d人係唔係都叫作畫崩壞,
當班畫師係影印機器咁
咁係因為e+有太多用電腦製作既動畫,一張圖之後不經人手
求其出得街就算,又或一個畫面重複幾廿百次,好例子:數碼暴虫

其中一位歷史見證人
舊 08-17-08, 11:55 AM   #17
issac92354
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2007
Wii U IDissac923
Nintendo Switch ID1782-7939-0391
3DS Friend Code3566 1501 6317
PSN  IDissac923
引用:
作者: ms_小畫家 查看文章
無睇天元
去左某網睇一睇左第3同第4,果d同一般崩壞唔同,直頭成個風格變左
我指既風格問題係指xxx動畫化後同原作唔同風格,
但我覺得成套動畫個風格唔同左(唔係為左玩neta)就真係算崩壞

issac92354 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-17-08, 11:56 AM   #18
TCS_disable
我有車車~

註冊日期: Jul 2005
如果講作畫崩壞

以前套爆走兄弟都夠經典
車身肥十倍都算,連車高都唔正常呢下死
睇到作畫比例上有問題其實已經叫崩壞...

攞套 灣岸Midnight 都夠講啦,如果動畫(整容)完全跟漫畫(不美型)果種畫法,我諗更多人接受唔到

果本 不可思議 與 雙子公主 , 呢本漫都可以有Over 60% 係作畫構圖有問題 (好彩兩期完)

但講真一樣野,動畫 / 改篇漫 ,只要作畫又唔係原作畫師去畫,風格變完全係意料之內嘅事 & 一定要接受的事,需則好多人(包括我)都想原作畫風完全移植到動畫上,但學DC話齋,畫師又唔係影印機
TCS_disable 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-17-08, 12:19 PM   #19
如月釋臣
Ultimate Gamer
狡朱~~~~

註冊日期: Mar 2008
Nintendo Switch IDPeterHoHo
PSN  IDblade0315
講到作畫崩壞

宇宙騎士BLADE可說是十分嚴重

由其去到最後果幾集,D角色嚴重走樣(由其D-BOY,EVIL,艾姬)
如月釋臣 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-17-08, 12:21 PM   #20
WYL
Junior Member

註冊日期: Jul 2007
我想問沙煞比個頭算唔算

舊 08-17-08, 12:22 PM   #21
ms_小畫家
Game Master

引用:
作者: issac92354 查看文章
無睇天元
去左某網睇一睇左第3同第4,果d同一般崩壞唔同,直頭成個風格變左
我指既風格問題係指xxx動畫化後同原作唔同風格,
但我覺得成套動畫個風格唔同左(唔係為左玩neta)就真係算崩壞
咁係因為漫畫/小說插畫同動畫製作根本係唔同既人做
風格當然係無可能一樣啦,若果話因為第二個人製作唔同原著風格而叫崩壞
就有d強詞奪理啦

其中一位歷史見證人
舊 08-17-08, 03:22 PM   #22
軀魔人
Game Master
刺しますよΨ

把關作畫質素的是作畫監督喔.

但作畫崩壞呢,主要成因是schedules管理那裡出了問題.
原畫做完但來不及作畫監督修正就送出去了.
所以有時崩壞的責任不一定是在於作畫監督.
(所以當時夜明#3的作監田中宏紀只可用不幸來形容...
經最近的作品,現在已經認定是個很有實力的新人了)

現時出名schedules管理做得比較好,而主要又是製作TV的有
京都動畫, SATELIGHT(第二工作室), P.A . works.
出名爛的是SATELIGHT(第三工作室)....

而那些是不是也喊作畫崩壞的....沒所謂吧,不嬲都係咁.
當你覺得動畫的魅力是在"動き" "タイミング"這些時,畫得像不像已比較不重要了.
軀魔人 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-17-08, 04:06 PM   #23
大山椒魚
......

其它既我唔清楚,
不過根道同學園都市一定唔係崩壞

┃ ┃ ┏━┛┗━┓┃┃┏┓┏┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃┃┃┃┃
┗┓┗┓┣┳┓┏━┛┃┃┣┛┗┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃┗┻┻┛
 ┗┓┗┫┗┻┻━┓┗━┻┓┏━┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┳┳┓
  ┗━┻━━━━┛   ┗┛  ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗┻┻┛

此篇文章於 08-17-08 04:14 PM 被 大山椒魚 編輯。
大山椒魚 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-17-08, 06:46 PM   #24
izumo

註冊日期: Mar 2005
PSN  IDizumo000
引用:
作者: ☆星野琉璃☆ 查看文章
依家乜都可以動畫化既時候
先唔好諗趕唔趕工

淨系講筆直都知咩事啦
SEED D 夠筆直多啦
最後D筆直咪又係唔知去左邊
izumo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-17-08, 11:47 PM   #25
ajnakata
Senior Gamer

我覺得至從大部分動畫唔用人手上色/畫(係咪菜菜路?!), 走樣情況好嚴重
ajnakata 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 05:00 AM

手機版 | APP版