Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 影音館

主題工具 顯示模式
舊 12-02-02, 01:20 AM   #1
majicman
God of Gamer
~珠海護法~

註冊日期: Dec 2001
幾多WATT為之勁?

說的是電腦speaker!
majicman 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-02-02, 01:23 AM   #2
Kenji少
暴走中

XBox Live GamertagKenji1445
um.....你間房有幾大~?
Kenji少 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-02-02, 01:25 AM   #3
majicman
~珠海護法~

引用:
Originally posted by Zenki仔 :
um.....你間房有幾大~?
百零尺
舊 12-02-02, 01:27 AM   #4
Kenji少
暴走中

引用:
Originally posted by majicman :

百零尺

5舊野加埋唔好超過100watt就已經好夠..
.......
同埋最好笑係我試過係電腦場見過d喇叭寫住1200watt..
我心諗...你d喇叭要用咩amp先推得郁..
舊 12-02-02, 01:33 AM   #5
majicman
~珠海護法~

引用:

5舊野加埋唔好超過100watt就已經好夠..
禁點計幾呎用幾多WATT?
舊 12-02-02, 01:35 AM   #6
Kenji少
暴走中

引用:
Originally posted by majicman :

禁點計幾呎用幾多WATT?

咁呢樣野我就唔識啦~~
舊 12-02-02, 01:36 AM   #7
majicman
~珠海護法~

禁300呎要幾多WATT?
舊 12-02-02, 01:42 AM   #8
Kenji少
暴走中

好似以我而家屋企既環境為例~~~
我個廳大約270呎~~
(視聽範圍則150呎)
衛星喇叭 5watt x5
subwoofer 18watt x1
都已經嘈到俾隔離屋d人d鬧...
所以我頭先同你講...100watt...其實你同之前就最緊要同屋企人同埋隔離左右打好d關係..如果唔係...=.=
嘿嘿
舊 12-02-02, 02:08 AM   #9
達比

註冊日期: Jul 2002
俾得多你,你都唔會用盡喇~~
達比 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-02-02, 02:20 AM   #10
majicman
~珠海護法~

引用:
好似以我而家屋企既環境為例~~~
我個廳大約270呎~~
(視聽範圍則150呎)
衛星喇叭 5watt x5
subwoofer 18watt x1
都已經嘈到俾隔離屋d人d鬧...
所以我頭先同你講...100watt...其實你同之前就最緊要同屋企人同埋隔離左右打好d關係..如果唔係...=.=
嘿嘿
我家隔離冇人.嘿嘿嘿嘿...........
舊 12-02-02, 02:23 AM   #11
Kenji少
暴走中

引用:
Originally posted by 達比 :
俾得多你,你都唔會用盡喇~~

yup~~同埋喇叭仔開得太盡會拆~~
舊 12-02-02, 12:44 PM   #12
majicman
~珠海護法~

TO Zenki仔:
你屋企用邊隻model的喇叭嫁?因為係房的環境同我差吾多!
還有你個窗台响部電腦的左定右手邊?你點樣將D speaker放向窗台嫁(禁咪放吾好,定冇乜影響)?THX!!!
舊 12-03-02, 01:16 AM   #13
Kenji少
暴走中

引用:
TO Zenki仔:
你屋企用邊隻model的喇叭嫁?因為係房的環境同我差吾多!
還有你個窗台响部電腦的左定右手邊?你點樣將D speaker放向窗台嫁(禁咪放吾好,定冇乜影響)?THX!!!

我個房用果套野好雞架咋~~
上年係腦場買既~~
你應該都聽過~~
microlab 4.1~
果陣好似300有找~~

我間房係四方型架~~咁我張床就拍埋窗台度~~而電腦台就係就係床既前面~~
所以如果我坐係度上網~~基本上~d喇叭位係擺得岩岩好的~~
擺位如下
^ ^ <--前置(擺係電腦台上面)
電腦台

( ) <--後置(窗台位)
因為d喇叭仔其實好細個~`而我房個窗台又有成半呎咁闊所以擺到~~
舊 12-03-02, 01:18 AM   #14
Kenji少
暴走中

其實如果真係擺唔到~又就唔到位~就唯有用喇叭架~
但一般電腦用既喇叭我就唔多支持咁做~一來一對喇叭架既價錢分分鐘仲貴過你買一對電腦喇叭~二來又好阻地方~
所以如果真係別無他法~就只好擺係地下~~~
舊 12-04-02, 03:35 PM   #15
majicman
~珠海護法~

引用:
Originally posted by 沙律菜絲花澤類阿Vir :
p.n.o.p
what is "p.n.o.p"?
舊 12-04-02, 03:39 PM   #16
majicman
~珠海護法~

引用:
其實如果真係擺唔到~又就唔到位~就唯有用喇叭架~
但一般電腦用既喇叭我就唔多支持咁做~一來一對喇叭架既價錢分分鐘仲貴過你買一對電腦喇叭~二來又好阻地方~
所以如果真係別無他法~就只好擺係地下~~~
del

此篇文章於 12-04-02 03:53 PM 被 majicman 編輯。
舊 12-09-02, 03:53 PM   #17
RL II
Junior Member

註冊日期: Dec 2002
- 等小弟又黎扮下野先.....希望Zenki 哥晤好介意!

- 好多用家晌買5.1 組合或者係電腦用既5.1 揚聲器既時候, 都會留意到生產商標明既輸出瓦數係幾多幾多咁....其實, 大家可以晤雖要太過著眼於呢d 字眼上既; 當然, 個d 數字大家可以要黎參考一下, 實際上套系統既整體表現如何, 其實係有好多客觀既因素影響!

- 首先大家要考慮既, 就係你自己既聆聽環境有幾大, 同埋噪晤噪, 與及有無一個適當既位置去擺放個幾隻喇叭; 如果你無一個適當既擺位去放喇叭的話, 咁試問點會有包圍感呢?

- 另外, 當時你晌個間舖頭試聲既時侯係用緊d 乜野軟件; 你不妨試下聽d 最好聲同埋最衰聲既軟件做個比較, 或者晌買之前帶備三兩隻你自己聽慣聽熟既軟件去試聲, 晤好淨係一味聽佢播緊個隻碟; 講真, 如果你聽佢播比你聽o個幾隻軟件, 你都晤岩胃口的話, 咁你可以考慮過其他牌子既產品了!

- 無論你係買幾百蚊既5.1 組合又好, 幾拾萬既組合都好, 以上幾個要點大家都可以留心一下!

- 打搞晒, Zenki 兄!
RL II 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-09-02, 06:14 PM   #18
Kenji少
暴走中

to 部長:
真係多謝晒您既意見
小弟都獲益良多呢~
另外~我都一路有個問題想問下您既~~
有冇d咩試機碟可以介紹俾大家?~
因為個個人口味都唔同~~但應該都會有一d碟係真係可以試下器材既音色~
thx for reply

另外~~叫我zenki仔得架啦~~嘿~~
gamehit果邊方放毒放得好緊要呢.....

希望得閒可以多d過黎^^
舊 12-11-02, 12:34 PM   #19
RL II
Junior Member

註冊日期: Dec 2002
- Zenki 兄, 你叫小弟介紹, 小弟邊有資格呀!

- 不過, 小弟有幾隻心水既CD / DVD , 可以同大家分享下既!

- 晤知大家仲記晤記得, 張學友晌寶麗金既年代, 曾經出過一隻CD, 主題歌曲應該係叫做 "偷閒加油站", 白色封面, 而學友兄就著住條工人褲個張....小弟見議大家可以聽第一首歌, 就係 "偷閒加油站" 勒; 如果無記錯的話, 呢隻碟好似出過24K 金碟版添.

- 講番隻歌, 由頭到尾都係清唱, 無任何伴奏; 但係錄音就做得相當之好, 無乜瑕疵, 把人聲好出, 好完整; 用黎試兩聲道, 試人聲就真係一流; 要知道能夠重播出一段好既人聲, 各方面既配合都好重要; 如果你套野係掂的話, 你試下瞌埋眼黎聽, 你會發覺成個張學友好似企正晌你面前唱緊咁!

- 如果大家想試下Surround 的話, 咁隻DTS Demo 6 你就晤可以錯過, 碟內所有DTS 聲軌都係再經過特別處理, 比原本套戲既DTS 音效更加膨湃, 低頻更加深厚!
RL II 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-12-02, 12:36 AM   #20
Kenji少
暴走中

thx 部長既意見

係呀~~~我唔見左你手機number.....
如果可以既話~請p.m.我~(gamehit果邊既p.m)
因為小弟有事同你相討~~

論壇跳轉

現在的時間是 08:10 PM

手機版 | APP版