Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 09-06-19, 11:00 AM   #51
lodoss
Crazy Gamer

註冊日期: Dec 2012
引用:
作者: wing 查看文章
唔好意思都要講多句, 事實上衣食住行醫療玩樂真係任何野都一直係同政治掛鈎, 只不過以前香港人政治冷感同埋環境相對自由, 所以你體會唔到.
認同,任何人都係要活在政治中,
樣樣都唔理最後個果都係自己受返。
lodoss 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-06-19, 11:01 AM   #52
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
引用:
作者: LEGOCAPTOR 查看文章
當然明白背後個目的。

但我都佩服網民點解可以做到咁多資料搜集,
把寶源春茗聯繫到中聯辦,
老實講打開機的都未必留意到相關消息啦。
唔講唔知,請問來源?
由手機版發出

此篇文章於 09-06-19 11:06 AM 被 歌絲˙暮斯 編輯。
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-06-19, 11:11 AM   #53
iu fu pig
Ultimate Gamer
塵埃...

註冊日期: Jul 2004
引用:
作者: Leong 查看文章
如果你要講政治請返去清談區, 清談區已經比嗰班人壟斷, 我先無再入去清談區

如果連遊戲區都有人要講政治, 我諗我以後都唔會再入GAFORUM, 雖然已經係十幾年會員
資深大大,唔好走,GAF遊戲版都係得呢個topic有政治成份啫
其他遊戲po都無乜政治成份,相比之下,唔認為你會搵到比呢個form更清泉

再睇下各會員嘅意見,唔一定全部都讚成呢啲政治取向
至於game畀有冇比政治介入,我應為無可避免
唔想睇都等我補充兩句先

遊戲本來可以同政治無關係,無錯
不過遊戲發展已經係現實社會嘅縮影
好多遊戲入面嘅情節都會涉及政治(好多RPG都係人民反抗對抗暴政)
當然呢個只係遊戲內容,但係當有政客企圖將呢啲遊戲內容同現實社會拉埋黎講,事情就唔係咁講
我個人都認為開心打機,忘記現實係好重要
好可惜近年遊戲畀比好多政治團體拉落水(女權/反對遊戲暴力等等)
可能有好多人對政治有唔同理解,我亦重申,因為個人意向強行拖垮別人喺唔支持,不過唔代表每個人都會咁諗
所以,如果感受到厭惡,我認為情有可願⋯亦都辛苦大大你

我都好希望政治問題只留喺呢個topic,唔好蔓延去其他topic
而且討論都希拉唔好太過火,唔好令綠茶大大太難做
難道呢度仲有得討論,唔係政治海報式洗版
由手機版發出

此篇文章於 09-06-19 11:13 AM 被 iu fu pig 編輯。
iu fu pig 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-06-19, 11:12 AM   #54
IDGAF
The One

註冊日期: Sep 2002
引用:
作者: 歌絲˙暮斯 查看文章
唔講唔知,請問來源?
由手機版發出
直接google 寶源 春茗 中聯辦 就有。

舊 09-06-19, 11:18 AM   #55
IDGAF
The One

引用:
作者: iu fu pig 查看文章
資深大大,唔好走,GAF遊戲版都係得呢個topic有政治成份啫
其他遊戲po都無乜政治成份,相比之下,唔認為你會搵到比呢個form更清泉

再睇下各會員嘅意見,唔一定全部都讚成呢啲政治取向
至於game畀有冇比政治介入,我應為無可避免
唔想睇都等我補充兩句先

遊戲本來可以同政治無關係,無錯
不過遊戲發展已經係現實社會嘅縮影
好多遊戲入面嘅情節都會涉及政治(好多RPG都係人民反抗對抗暴政)
當然呢個只係遊戲內容,但係當有政客企圖將呢啲遊戲內容同現實社會拉埋黎講,事情就唔係咁講
我個人都認為開心打機,忘記現實係好重要
好可惜近年遊戲畀比好多政治團體拉落水(女權/反對遊戲暴力等等)
可能有好多人對政治有唔同理解,我亦重申,因為個人意向強行拖垮別人喺唔支持,不過唔代表每個人都會咁諗
所以,如果感受到厭惡,我認為情有可願⋯亦都辛苦大大你

我都好希望政治問題只留喺呢個topic,唔好蔓延去其他topic
而且討論都希拉唔好太過火,唔好令綠茶大大太難做
難道呢度仲有得討論,唔係政治海報式洗版
由手機版發出
不如你列舉返呢個Topic有幾政治了,
個活動又唔係由呢度發起,
純粹討論緊一件已經發生咗的事,
有無需要自我審查到呢個地步先?

舊 09-06-19, 11:25 AM   #56
lineage19
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2011
Wii U IDlineage19
Nintendo Switch ID8108-0773-7021
3DS Friend Code2019 9617 5329
PSN  IDlineage19jp
XBox Live GamertagLineAGE19
大家點睇抵制任天堂(香港)有限公司活動?

fact check 返連登,相同topic 呢家質疑緊個出處。

好似唔係落tvb 廣告而係落my lv super 廣告

而亦都有人提到ps 都有賣my lv super 廣告

我覺得對事要公平d, 唔止抵制任天堂,應該要制抵埋sony

btw 暫時未有人提供到包括任天堂同sony 的廣告cap圖

切忌跟車太貼

Sent from my iPhone using Gaforum
lineage19 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-06-19, 11:26 AM   #57
iu fu pig
塵埃...

註冊日期: Jul 2004
引用:
不如你列舉返呢個Topic有幾政治了,
個活動又唔係由呢度發起,
純粹討論緊一件已經發生咗的事,
有無需要自我審查到呢個地步先?
呢篇個topic內容幾有政治?

你引用果篇文章頭幾行已經用最近社會議題做引題喎?
由手機版發出
iu fu pig 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-06-19, 11:33 AM   #58
IDGAF
The One

引用:
作者: iu fu pig 查看文章
呢篇個topic內容幾有政治?

你引用果篇文章頭幾行已經用最近社會議題做引題喎?
由手機版發出
唔補充返個背景資料,
無跟開的人又點知個來龍去脈呢?

同埋堆資料我都係Wiki轉貼過嚟的。

舊 09-06-19, 11:36 AM   #59
mario0606
The One
G101一ノ瀬はじめ

註冊日期: Oct 2006
3DS Friend Code4553 9940 3673
PSN  IDedward_hk2011
引用:
唔補充返個背景資料,
無跟開的人又點知個來龍去脈呢?

同埋堆資料我都係Wiki轉貼過嚟的。
咁大單野都可以唔知?
係香港住既依期好難咩都唔知

2000:F91、Strike、紅渣
1000:電池、V仔、黑MK2、IJ(拉克絲)
PSN ID:edward_9105

曼聯迷M群:group659819@msnzone.cn
歡迎曼聯迷進入討論

**舊有成員請轉Skype入新群,ID:mario910502
mario0606 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-06-19, 11:44 AM   #60
風間鈴木仁
God of Gamer

註冊日期: Sep 2007
Wii U ID任天堂 Fans
Nintendo Switch ID任天堂超級 Fans
3DS Friend Code2017 5200 8860
PSN  IDs813leon
XBox Live Gamertags813 g
轉貼 任天堂 HK FB :

入內看留言,又演變公關災難了。

https://www.facebook.com/14075007294...8556560027480/

《薩爾達傳說 織夢島》預約開始!
發售日:2019.9.20
支援中文

【早期購買特典】
凡預訂或購買《薩爾達傳說 織夢島》ARTBOOK SET 及《薩爾達傳說 織夢島》盒裝版,即可獲贈《薩爾達傳說 織夢島》螢幕擦拭一個。
※數量有限,送完即止
※圖片只供參考

詳情請瀏覽官網:
香港
https://www.nintendo.com.hk/switch/z...nks_awakening/

台灣
https://www.nintendo.tw/switch/zelda_links_awakening/

#織夢島

PS系總共 5826隻GAME,PSN LV602
PSN HK暫時排名 318,341
全球最佳排名10771,11717 ,https://asia.playstation.com/cht-hk/
SONY PS NEW GAME http://psnprofiles.com/games
CAPCOM:http://www.capcom.co.jp/ MINI NEOGEO
SEGA:https://sega.jp/soft/ + DSi GBA GB MINI/MD
任天堂:https://www.nintendo.co.jp/sp/index.html
風間鈴木仁 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-06-19, 11:57 AM   #61
IDGAF
The One

引用:
作者: lineage19 查看文章
fact check 返連登,相同topic 呢家質疑緊個出處。

好似唔係落tvb 廣告而係落my lv super 廣告

而亦都有人提到ps 都有賣my lv super 廣告

我覺得對事要公平d, 唔止抵制任天堂,應該要制抵埋sony

btw 暫時未有人提供到包括任天堂同sony 的廣告cap圖

切忌跟車太貼

Sent from my iPhone using Gaforum
其實頭兩頁已經討論過,可以參考返。
(另一個死罪係MTR廣告吧…)

同埋睇網民係任天堂FB的留言就知,
個活動目的都係希望一眾商戶日後唔好再係TVB賣廣告,
唔好再助紂為虐之類,
所以已經唔係呢刻有無出廣告的關係吧?

其實lihkg有個表添,
不過同遊戲界無關就費時貼了。
Sony應該都有份,只不過未輪到佢被洗版吧?

此篇文章於 09-06-19 11:59 AM 被 IDGAF 編輯。
IDGAF 目前線上   回覆時引用此篇文章
舊 09-06-19, 11:58 AM   #62
IDGAF
The One

引用:
作者: mario0606 查看文章
咁大單野都可以唔知?
係香港住既依期好難咩都唔知
可能帶住VR生活吧?

舊 09-06-19, 12:05 PM   #63
lineage19
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2011
Wii U IDlineage19
Nintendo Switch ID8108-0773-7021
3DS Friend Code2019 9617 5329
PSN  IDlineage19jp
XBox Live GamertagLineAGE19

引用:
其實頭兩頁已經討論過,可以參考返。
(另一個死罪係MTR廣告吧…)

同埋睇網民係任天堂FB的留言就知,
個活動目的都係希望一眾商戶日後唔好再係TVB賣廣告,
唔好再助紂為虐之類,
所以已經唔係呢刻有無出廣告的關係吧?

其實lihkg有個表添,
不過同遊戲界無關就費時貼了。
Sony應該都有份,只不過未輪到佢被洗版吧?

其實你個topic 係指出返三大廠都有咁的嫌疑,大家都應該做野抵制,我都唔會有意見甚至覺得支持

但係你個topic 太過針對性,反而令我覺得有釣魚的含量。

前面都提到寶源有xbox 份,而閣下都提到sony 都應該有份。
咁唔該改改個title 呼籲大家應該要抵制三大廠,要佢地停止支持tvb/黨鐵呢d 無良霸權。thx

我全力支持

lineage19 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-06-19, 12:16 PM   #64
IDGAF
The One

引用:
作者: lineage19 查看文章
其實你個topic 係指出返三大廠都有咁的嫌疑,大家都應該做野抵制,我都唔會有意見甚至覺得支持

但係你個topic 太過針對性,反而令我覺得有釣魚的含量。

前面都提到寶源有xbox 份,而閣下都提到sony 都應該有份。
咁唔該改改個title 呼籲大家應該要抵制三大廠,要佢地停止支持tvb/黨鐵呢d 無良霸權。thx

我全力支持

上一頁…
咪講過一次呢個topic係「大家點睇抵制任天堂(香港)有限公司活動?」,
係問大家點睇呢件事,
並非鼓吹版友支持或杯葛相關的活動,
更加唔係你宜家提出的「呼籲大家應該要抵制三大廠,要佢地停止支持tvb/黨鐵呢d 無良霸權」,
如果你想發起呢個運動,應該另開一個新topic講。

引用:
我又唔係咁睇喎,
呢件事絕對係同香港遊戲界有關的大事,
有必要記錄在GAF歷史之中,
無理由淨係報喜不報憂吧?

如同標題「大家點睇抵制任天堂(香港)有限公司活動?」
係問大家點睇呢件事,
甚至無鼓吹版友支持或杯葛相關的活動。

正如你都需要一個空間去發表:「打機打到要抵制罷買,真係痴Q線。」,
呢個言論去表示不支持相關的活動,
咁又點會無謂呢?

舊 09-06-19, 01:02 PM   #65
leungky1

註冊日期: Jul 2009
引用:
上一頁…
咪講過一次呢個topic係「大家點睇抵制任天堂(香港)有限公司活動?」,
係問大家點睇呢件事,
並非鼓吹版友支持或杯葛相關的活動,
更加唔係你宜家提出的「呼籲大家應該要抵制三大廠,要佢地停止支持tvb/黨鐵呢d 無良霸權」,
如果你想發起呢個運動,應該另開一個新topic講。
咁講真你最尾加成段TVB落去又未免大睇少呢版啲人嘅智慧
真係有人會唔知呢個背景?

當然你繼續咁表示無問題
我尊重你開帖陳述嘅自由
有問題交俾管理員決定
由手機版發出

此篇文章於 09-06-19 01:28 PM 被 leungky1 編輯。
leungky1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-06-19, 01:22 PM   #66
鐵之侍

註冊日期: Apr 2005
雖然討厭cctxb, 但又不用人家賣廣告就抵制人的,真是太極端了。。。。。。

http://www.gaforum.org/showthread.php?t=240345
鐵之侍 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-06-19, 01:28 PM   #67
lodoss
Crazy Gamer

引用:
作者: 鐵之侍 查看文章
雖然討厭cctxb, 但又不用人家賣廣告就抵制人的,真是太極端了。。。。。。
唔從佢既財源做野,咁點懲罰到是非黑白癲到既TVB?
舊 09-06-19, 01:50 PM   #68
高級嘍囉
Crazy Gamer

註冊日期: May 2007
3DS Friend Code4038 6395 0913
PSN  IDtimen1972
XBox Live Gamertagtimen1972
自己認為應該做嘅咪做囉,唔洗上嚟問人,這裡也不是合適討論嘅地方,免傷和氣。
高級嘍囉 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-06-19, 02:45 PM   #69
JoJo
Insane Gamer

註冊日期: May 2002
Wii U IDGiogioLeung
PSN  IDGiogioLeung
XBox Live GamertagG i o g i o
多謝777將 689撕裂情況發展到徹底分裂地步
打舖機啫…
JoJo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-06-19, 02:55 PM   #70
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
打舖機啫…
搵飯食啫…
由手機版發出
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-06-19, 03:10 PM   #71
wing
格鬥低手

註冊日期: Mar 2004
引用:
作者: 歌絲˙暮斯 查看文章
打舖機啫…
搵飯食啫…
由手機版發出
行個街o者...
搭程地鐵o者...

舊 09-06-19, 04:13 PM   #72
hell & heaven
Game Master
F=MA

註冊日期: Sep 2005
Nintendo Switch IDSW-5352-2180-7443
3DS Friend Code1075 0677 0623
PSN  IDPrinceXjingXsora
XBox Live GamertagPrinceXsoraXjin
而家唔講之後到打鋪機都要用VPN果時
想講都無得你講

舊 09-06-19, 04:17 PM   #73
lodoss
Crazy Gamer

引用:
作者: hell & heaven 查看文章
而家唔講之後到打鋪機都要用VPN果時
想講都無得你講
係, 監控得勁,
到時真係同坐監差唔多
舊 09-06-19, 04:24 PM   #74
wckboy
Junior Member

註冊日期: Dec 2011

http://hk.fjsen.com/wap/2019-02/20/content_21995169.htm
https://www.google.com.hk/amp/s/amp....25E5%2595%258F

此篇文章於 09-06-19 04:40 PM 被 wckboy 編輯。
wckboy 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-06-19, 05:44 PM   #75
莎月美希
Game Master

註冊日期: Nov 2003
唔好買囉,玩遊戲都要政治上腦。
由手機版發出
莎月美希 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
「香港問題,香港解決」口號違憲 凍檸茶 ~清談館~ 21 01-15-15 10:11 AM
罷看香港電影,罷買香港cd和vcd winghon1986 ~清談館~ 133 04-12-07 05:30 PM
香港有線電視委託香港大學民調中心進行二○○四年香港娛樂圈調查 initial Neo Entertainment TREND 0 01-22-05 01:40 PM
香港vs大陸創意工業(更新香港代表....強!!!!!!) 亍 ◣ 收藏品討論版 14 11-16-04 03:05 AM
香港政府品味續篇 - 澳門與香港 t-cup ~清談館~ 10 07-19-04 09:47 AM

現在的時間是 11:01 PM

手機版 | APP版