Games Animation Forum  

返回   Games Animation Forum > 其他 > H-GAMEの部屋

主題工具 顯示模式
舊 08-31-02, 03:14 PM   #1
Magician
Senior Gamer
今古有神奉志士

註冊日期: Aug 2002
[求助]Pia3(高井個ending)

有無人可以幫助話我知個結局講什麼?
而且要點先至有happy ending?
Magician 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-31-02, 03:17 PM   #2
T.K.
Advance Moderator
很黃很暴力

註冊日期: Mar 2002
PSN  IDsrwtk
最尾未話沙也加先回一號店,仲諗住辭職唔見主角,跟住俾一代女主角里美開解心結,當男主角回一號店時,兩人係番埋一齊

各位預訂貨物,請入賑到恆生銀行755-012903-882cheung tsz kin
並將入數紙寫上貨物名稱後,pm給本人
行貨半訂,日本貨全訂
1KG $65or長x闊x高[cm]/6000x$65[2者均須連送貨紙箱計算]
現貨
T.K. 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-01-02, 02:24 AM   #3
森原里美
Game Master
閃の軌跡3

註冊日期: Apr 2002
Red face

引用:
Originally posted by T.K. :
最尾未話沙也加先回一號店,仲諗住辭職唔見主角,跟住俾一代女主角里美開解心結,當男主角回一號店時,兩人係番埋一齊
俾人講左先添...
當沙加回到本店後原本打算找里美同佢講話辭職, 後唻里美開解過沙也加之後就...(因為里美發覺沙也加同過去既自己重疊了)
之後明彥回到本店工作的第一天發覺沙也加冇返工, 佢當然搵店長確認唔見沙也加蹤影既理由。 而店長亦講左的令人誤會既說話...
然後就係沙也加既再次出現(原因係遲到...), 最後沙也加先向明彥告白, 明彥亦跟住告白。 二人成為了戀人。

→純粹係心血來潮罷了, 所以明明見到T.K.兄打左都走去打多次...

森原里美 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-01-02, 02:29 AM   #4
T.K.
很黃很暴力

你好out呀 遲我11個鐘先覆叫你早d上黎架啦
舊 09-01-02, 02:40 AM   #5
森原里美
Game Master
閃の軌跡3

Thumbs up

引用:
你好out呀 遲我11個鐘先覆叫你早d上黎架啦
我都唔想嘛... 我係要呢的鐘數先上得網...

舊 09-01-02, 02:50 AM   #6
T.K.
很黃很暴力

oh~~~可憐既小里美啊~~~~~~~

各位預訂貨物,請入賑到恆生銀行755-012903-882cheung tsz kin
行貨半訂,日本貨全訂
1KG $65or長x闊x高[cm]/6000x$65[2者均須連送貨紙箱計算]
現貨
舊 09-01-02, 12:44 PM   #7
Magician
今古有神奉志士

thank you 兩位
想問下要有什麼條件先會有這個結局,我唔跟攻略打最後得自己一個
順便問埋佢兩個其實在sayaka唔想h和主角不滿逼佢時(sayaka最後那天)講d咩?
因為在下唔識日文,在前半段可以(估)明到個故事,但結局便唔得
還望各位幫忙幫忙,thank you
舊 09-01-02, 04:04 PM   #8
森原里美
Game Master
閃の軌跡3

Red face

引用:
Originally posted by Magician :
thank you 兩位
想問下要有什麼條件先會有這個結局,我唔跟攻略打最後得自己一個
順便問埋佢兩個其實在sayaka唔想h和主角不滿逼佢時(sayaka最後那天)講d咩?
因為在下唔識日文,在前半段可以(估)明到個故事,但結局便唔得
還望各位幫忙幫忙,thank you
唔... clear唔到沙也加... 其中一個原因會係主角參數問題吧。
如果你想要攻略既話我都可以提供一個日文網站俾你既。http://www1.ocn.ne.jp/~yuki1485/
另外關於沙也加H個段嗎... 盡力而為好了。 大家都可以補完一下的啊。
沙也加害怕既原因係因為明彥並唔明白沙也加既想法...
在沙也加說出往事既時候...(節錄某些句子好了...)
「我呢... 從以前開始, 便有著我一直在想念(喜歡)的人...」
「... 我好想向那個人傳達我的感覺。 希望他能夠看著我, 即使要偽裝自己...」
「進入Pia Carrot打工, 是因為那個人在那裡。」
「... 我相信那個人在看著我。 但那個並不是我... 是經過偽裝的自己...」
「真正的我其實是... 在3年裡都只能從遠處凝望著他的膽小的人。」
而明彥其實在那時已感到了“她”的視線, 也在無意識之中去尋找... 這是明彥的初戀。
然後到27日, 另一個event...
明彥認為即使與沙也加一直是朋友也沒關係, 只是一直想與沙也加在一起...
可是沙也加只是想明彥對她說一句「我喜歡妳」... 可惜明彥卻覺得為何一定要以言語去表達, 他認為即使不需言語也可以將自己的想法(心意)傳遞給對方...
在同日的晚上...(同樣節錄...)
「... 我一直都很喜歡高井... 從初次相識的時候就...」
「戀上了回憶中的高井, 這就是我的初戀。」
「我二度愛上了同一位女性...」
「... 然後, 我終於發覺了... 我一直以來都是希望回憶中被自己美化了的高井回頭看著我...」
「高井, 喜歡妳。 不是回憶中的高井, 是喜歡現在的高井。」

呼... 大概就是這樣吧...
其實我都只是將上面網址既攻略翻譯一下罷了...:@_@": (自己再厲害也不能記下那麼多劇情的... 況且我從不認為自己厲害... 日文也很差勁...)
如果發覺有乜唔妥, 請務必補完啦。

舊 09-01-02, 08:56 PM   #9
Magician
今古有神奉志士

真的十分感謝你,我明白多了
隻game其實幾短,很快就玩完
個故事我個人都幾鍾意,但唔明兩人都發展得唔錯
無端端主角唔知發神經,搞到兩人唔知點(有無人可指點一二?)
總括來講都唔錯,ending首歌好好feel
有時間要玩朱美個故事
多謝各位的幫忙
舊 09-01-02, 10:49 PM   #10
T.K.
很黃很暴力

...............唔知好過知,知完一肚火.....:@_@": 玩o下朱美、貴子同夏姬啦,今集年上女組劇情正d
舊 09-02-02, 02:10 AM   #11
森原里美
Game Master
閃の軌跡3

Red face

唔... 的確有唔少人知道左沙也加既故仔後都會覺得「有冇攪錯」呀...
但係三代我最喜歡的女角就是她。
而年長組最喜歡係貴子既故事。

講到點解明彥發神經... 就真係唔係太記得啦... 盡力試下吧。
20日晚H失敗後, 沙也加哭著離開明彥房間。 到了21日, 在明彥面前出現既卻是笑臉迎人既沙也加...
明彥唔明白點解沙也加會笑(因為昨晚明明發生了那件事), 而明彥亦開始唔敢面對她... 因為明彥害怕沙也加會再哭...
其後明彥依然未能面對沙也加, 而且他亦發覺到沙也加對自己既稱呼已由明彥變成神無月君...
唔能夠對自己坦白既明彥, 還有感到悲傷既沙也加...
「繼續像現在這樣下去, 我即使在這裡工作也不會感到快樂。 直到現在也從未發生過這樣的...」
當沙也加向明彥道出她打算辭職的念頭時, 明彥希望能夠挽留她。
「... 希望妳不要辭職。 我想繼續與妳一起工作。 我是希望這樣對她說的。 但是... 再這樣下去我怕我的說話會被否定...」

明彥並未能瞭解高井的心情(與沙也加笑容背後既含意), 同樣亦不瞭解自己的想法...(所以係27日晚才向沙也加表白, 因為那時候他終於知道自己既心)
而沙也加方面雖然發生了20日晚既事情, 但她還是決定跟往常一樣與明彥交接。 但明彥在不知道沙也加本心既情況之下選擇了逃避... 沙也加亦感到自己已到了限界...
「... 已經不能夠回頭了... 我... 應該如何是好... 什麼也不明白... 不明白啊...」
最後沙也加係里美既開解與助言下肯定了自己既心意。
(呃... 以上都係小弟自己既推測啊... 所以唔敢求大家既認同...):@_@":

都係個句, 有錯既話請補完。

舊 09-02-02, 02:15 AM   #12
T.K.
很黃很暴力

補充,兩人h失敗唔係因為明彥起唔到頭...係兩個以前已經意識對方既存在(並暗戀對方),但雙方又扮晒係pia 1號店先知對方存在,在h時沙也加認為明彥只係愛虛構中既沙也加,先拒絕繼續並講出以上事情。跟住明彥亦講出以上事情,導致雙方有心結。

行貨半訂,日本貨全訂
現貨
舊 09-02-02, 02:28 AM   #13
森原里美
Game Master
閃の軌跡3

Red face

引用:
補充,兩人h失敗唔係因為明彥起唔到頭...係兩個以前已經意識對方既存在(並暗戀對方),但雙方又扮晒係pia 1號店先知對方存在,在h時沙也加認為明彥只係愛虛構中既沙也加,先拒絕繼續並講出以上事情。跟住明彥亦講出以上事情,導致雙方有心結。
啊, 呢個講法唔錯。 我都忽略左添...:@_@":
感謝補完及提點。

舊 09-02-02, 08:04 AM   #14
Magician
今古有神奉志士

感謝兩位的幫忙,在下已明白主角完全是個白痴
故事有令人覺得強行製造問題的感覺,算是一個不當的安排

主題工具