Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 攻略及心得交流區

主題工具 顯示模式
舊 04-15-08, 09:45 AM   #1
jojo3
Crazy Gamer
天蠍宫守護者

註冊日期: Apr 2008
XBox Live Gamertagjojohi
skillful WE 交流

<轉取自PES2008>

WE2008 新加動作:

腳跟磕球變向(部分球員可以做,如C. Ronaldo, Nuno Gomes, Henry等等)
R1+90度方向,時機在接近球的時候,自己體會一下。
穿擋過人
在球停住的情況下,按住RT,快速按後+前

插水
L1+L2+R1

護球假動作1
L1+R1 然後兩下L1

護球假動作2
L1+R1 然後兩下“L1+R1”

假身向前進
帶球時候按住L2,然後快速按2下R1

拉扯球衣
L2+R1(如果對方身體胖的話就別拉了,倒的是自己)

WE2008 操作全攻略:

R1+方向,加速移動
L2+R1,全隊陣型逐漸壓上(共5級)
L2+R2,全隊陣型逐漸拉後(共5級)
L2+╳,啟動╳存儲戰術
L2+○,啟動○存儲戰術
L2+△,啟動△存儲戰術
L2+□,啟動□存儲戰術
R1+R2,取消當前動作

有球狀態(進攻)

本方控球時
R2+方向鍵,慢速帶球
L3,與方向鍵相同
╳,面對方向地面短傳,面對方向地面長傳
○,面對方向長傳(本方對方禁區弧頂外),大腳解圍(本方禁區弧頂內),高弧度下底傳中
○+○,面對方向力量累加長傳(本方對方禁區弧頂外), 低弧度下底傳中,長時間按住○一樣可以傳更遠
○+○+○,面對方向力量累加長傳(本方對方禁區弧頂外),貼地下底傳中,長時間按住○一樣可以傳更遠
△,面對方向傳短距直線球,面對方向傳長距直線球
□,射球門中路(對方半場),大腳解圍(本方半場)
方向+╳,指定方向短傳
○+方向,指定方向空中長傳(本方對方禁區弧頂外),大腳解圍(本方禁區弧內),高弧度加弧線下底傳中(對方禁區弧頂內)
R2+後,踩球轉身(就是踩著球跳到前面)
停球以後按住R2+身體後方向,踩球後拉
○+○+方向,指定方向力量累加空中長傳(本方對方禁區弧頂外), 指定方向低弧度下底傳中
○+○+○+方向,指定方向力量累加空中長傳(本方對方禁區弧頂外), 貼地下底傳中
R2+○,更高弧度長傳(對方禁區弧頂內)
方向+△,指定方向傳身後球
□+方向,指定方向射門(對方半場),大腳解圍(本方半場)
L1+L1,踩單車(共跨三次 從慣用腳開始)
L1+L1→斜前方45度,跨球後斜側趟球
R1,急停
球停住後按住R1+加身體90度方向,把球撥出很遠但是身體不動
前+R1,高速帶球(加速中R1連打或前進方向連打為大步趟球)
R1+後,180度轉身
R1+左/右,22.5度小幅度加速變向(以帶球方向為標准)
R1+L1,靜止中按可以把球趟出一步 方便作長傳
高速帶球時R2+左/右(R1不放),大步趟球且22.5度小幅度加速變向
方向+L1+╳,與指定方向本方球員做二過一的起手式 若無後續按鍵則為假二過一
方向+L1+╳→△,與指定方向本方球員做地面二過一
方向+L1+╳→○,與指定方向本方球員做空中二過一
╳+R2,假二過一
□+╳,默認方向假射扣球
○+╳,默認方向假傳扣球
□+╳+左/右,指定方向假射扣球
按□出現力量條後按R2,內腳背帶弧度射門
按□出現力量條後按△,外腳背帶弧度射門
○+╳+左/右,指定方向假傳扣球
□+R1,低弧度挑射(對方半場)
□+□,力量累加射門或低弧度挑射(對方半場 且須在Game Option的手柄控制中打開雙擊□為挑射選項)
R3按下,面對方向蓄力短傳
R3下、上,挑球
R3前、前,踩單車 (行進方向兩次)
L1+按R3,面對方向蓄力長傳
R3方向+R3按下,指定方向蓄力短傳
L1++R3按下並方向,指定方向蓄力長傳
R2+R2,踩單車(共跨一次 由利足發動)
R2+R2→斜前方45度,跨球後斜側趟球
前+R2,中速帶球
R2+六方向(除了左/右),指定方向轉身
R2+帶球90度方向,橫向拉球過人
橫向拉球後不按任何鍵,繼續橫移,最多可拉5步
R2(非帶球狀態),對方鏟球時跳起 傳球後跑位
R2連續三次(最後一次不放),跨球虛晃並睬停
R2連續三次,牛尾巴(小羅標志動作,只有特定人員可以做)
R2停球後垂直方向兩次(相對於球員帶球方向),虛晃上身
帶球時防開方向按住L1再按方向鍵,最低速帶球 非常靈活
L1+○,高弧度傳空檔處球員(隨機)
L1+○+○,低弧度傳空檔處球員(隨機)
L1+○+○+○,貼地傳空檔處球員(隨機)
L1+△,空中挑傳身後球
L1+□,高弧度挑射(對方半場)
L1+L2+R1,
R3前、前,與L1+L1相同
R3後、後,與R2+R2相同
R3左/右+R3左/右,與□+╳+左/右 相同
前+逆足方向斜前45度+前,雙足假動作(貌似能力高就可以做)
R3方向轉1/2圈,馬賽輪盤:逆時針或順時針至少轉1/2圈(起始位置與終結位置無要求 既你可以從任何一個地方轉起 至少轉半圈後放開即可多轉亦可) 該操作有一定失敗率,與球員技術和帶球能力有關。順時針轉的效果為球員向身體左側拉球轉身,逆時針則為球員向身體右側拉球轉身

本方任意球

被犯規後屏幕出現提示時按L1+R1,快速發出任意球
左/右,調整角度
L3,與方向鍵相同
○,長傳
上+○,高吊低速長傳
下+○,貼地長傳
○+左/右,向左/右旋轉的長傳 方向以任意球畫面為准 可配合上、下使用
□,射門(對方半場)
□+△, 上衝球射門(對方半場)
上+□,大力射門(對方半場)
上+□+△,大力射門上衝球(對方半場)
□+╳,下墜球射門(對方半場)
下+□,小力量射門(對方半場)
□+下+╳,小力量射門高彈道(對方半場)
O+△,上衝球長傳球
O+╳,下墜球長傳球
□+左/右,向左/右弧線的射門
╳ ,地面短傳(有力度顯示)
長按L2,改變主罰任意球的人數兩個人罰時 按L1其他踢球鍵是離球近的人觸球(即L1+╳為一撥一射,L1+□直接射,L1+O直接吊)這裡注意力量條出現後按L1或R1是決定偏轉方向
本方角球
左/右,調整角度,
L3,與方向鍵相同,
○,高弧度長傳,
上+○,低弧度長傳,
下+○,貼地長傳,
○+左/右,向左/右旋轉的長傳 可配合上、下使用,
╳,地面短傳(有力度顯示)
本方界外球
方向鍵,調整接球隊員位置
L3,與方向鍵相同
╳,近距離界外球
○,遠距離界外球
△,具有穿透性的近距離界外球

本方球門球

左/右,調整角度,
L3,與方向鍵相同,
╳,地面短傳,
○,開大腳
本方點球
方向+□,指定方向射門
L3+□,與方向+□相同
接應到地面傳球的一瞬間
順著球方向,讓球轉身
順著球方向+R1,漏球轉身
順著球方向+R2,轉身停球
接球前按球路的方向,反身讓球(指順著球滾動方向按)
方向鍵,短距離趟球轉向
╳,一腳傳球
方向+╳,指定方向一腳傳球
○,面對方向直接長傳(本方對方禁區弧頂外)直接大腳解圍(本方禁區弧頂內) 直接高弧度下底傳中
方向+○,指定方向直接長傳(本方對方禁區弧頂外) 直接大腳解圍(本方禁區弧頂內) 直接高弧度加弧線下底傳中
□,直接射球門(對方半場) 直接大腳解圍(本方半場)
方向+□,指定方向直接射門(對方半場) 直接大腳解圍(本方半場)
R1,漏波
R1+方向,長距離變向趟球
□+╳,直接默認方向假射扣球
□+╳+左/右,直接指定方向假射扣球
接應到空中傳球的一瞬間
接球前按球路的方向,反身讓球(指順著球滾動方向按)
接球的反方向鍵,凌空鉤球過人
方向鍵,短距離用胸部或抬腳趟球轉身
╳,面對方向直接頭球傳中
方向+╳,指定方向直接頭球傳中
○,面對方向直接長傳(本方對方禁區弧頂外) 直接大腳解圍(本方禁區弧頂內) 直接高弧度下底傳中
方向+○,指定方向直接長傳(本方對方禁區弧頂外) 直接大腳解圍(本方禁區弧頂內) 直接高弧度加弧線下底傳中
□,直接凌空射球門中路(對方半場) 直接大腳解圍(本方半場)
方向+□,指定方向直接凌空射門(對方半場) 直接大腳解圍(本方半場)
R1,用胸部或抬腳將球挑高
R1+方向,長距離用胸部或抬腳變向控球
R2+方向,中距離用胸部或抬腳變向控球

本方門將得球時(手抓住球)
方向鍵,移動門將(禁區內)
L3,與方向鍵相同
○,向前方開大腳
斜前方+○,向斜前方開大腳
□,向前方開大腳
斜前方+□,向斜前方開大腳
(方向)+╳,手拋球
R1,把球放到地上

無球狀態(防守)

對方控球時
L1,變換操作球員
╳,逼近對方帶球隊員 斷球
□,令附近本方球員參與協防
△,門將出迎(本方半場)
L1+△+方向,手動門將出擊(本方半場 且須開啟門將控制)
方向+○,鏟球
R1+方向+○,飛鏟
R2+方向,低身位朝向不變的移動
球在飛行途中或在無人區域(最後觸球為對方)
○,鏟球
方向+○,鏟球
R1+方向+○,飛鏟
對方任意球
方向鍵,移動球員(有離罰球隊員的距離限制 並且不得為人牆成員)
L3,與方向鍵相同
L1,換人
□,人牆全體起跳(本方半場)
△,橫向移動人牆
╳,人牆不起跳(本方半場)
○,人牆向前衝封堵射門並且起跳(本方半場)
○+╳,部分起跳 部分向前衝並且不起跳(本方半場)
L2+上,增加人牆人數
L2+下,減少人牆人數
對方角球
方向鍵,移動球員(有罰球隊員的距離限制)
L3,與方向鍵相同
L1,換人
對方界外球
L3,與方向鍵相同
L1,換人
對方球門球
L3,與方向鍵相同
L1,換人

此篇文章於 04-15-08 10:30 AM 被 jojo3 編輯。
jojo3 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-15-08, 10:22 AM   #2
jojo3
Crazy Gamer
天蠍宫守護者

room reserved

此篇文章於 04-15-08 12:01 PM 被 jojo3 編輯。
舊 04-15-08, 10:23 AM   #3
jojo3
Crazy Gamer
天蠍宫守護者

舊 04-15-08, 10:32 AM   #4
jojo3
Crazy Gamer
天蠍宫守護者

舊 04-15-08, 10:51 AM   #5
Villasaki
Ultimate Gamer
現正播放: 賴床

註冊日期: Dec 2003
XBox Live GamertagDie Zauberflote
嘩, 好pro喎, 我好多指令都唔識.

阿沙奇發燒球會 2010 FC de TORO Eleven 魚腩十一:
:今晚要打好D.

賴床 - Kay
想於被窩植根 如可將我家變賣化作這份氣溫
不消半秒資產盡賣 來購取這無價品
Villasaki 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-15-08, 10:51 AM   #6
issoccer
Game Master

註冊日期: Sep 2005
PSN  IDissoccer
XBox Live Gamertagissoccer
你好呀~~~thanks!

舊 04-15-08, 10:52 AM   #7
issoccer
Game Master

註冊日期: Sep 2005
PSN  IDissoccer
XBox Live Gamertagissoccer
引用:
作者: Asaki 查看文章
haha~~~咁要學多d至得喇~

舊 04-15-08, 10:54 AM   #8
kevinltb
巨蟹宫守護者?!

註冊日期: Dec 2006
XBox Live GamertagKevinLTB HK
引用:
作者: Asaki 查看文章
我都係, 睇黎放工前要成份 print 出黎今晚入 training mode 慢慢試

AF-S NIKKOR 24-70mm f/2.8G ED - 2009-08-27 達成
AF-S NIKKOR 70-200mm f/2.8G ED VR II - 2010-12-15 達成
kevinltb 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-15-08, 11:02 AM   #9
godduo
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2002
XBox Live Gamertagddpp
感謝大大無私的奉獻

GVG:
主力維基 超強
godduo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-15-08, 11:03 AM   #10
delkong
Game Master

註冊日期: Mar 2006
PSN  IDdelkong
XBox Live Gamertagdelkong
你先係花神王

舊 04-15-08, 11:19 AM   #11
godduo
Crazy Gamer

△,橫向移動人牆

呢個應該幾有用, 之前真係唔識

被犯規後屏幕出現提示時按L1+R1,快速發出任意球

呢個應該唔岩~打online 無得快開
打offline 要自己移動球員去快開

GVG:
主力維基 超強
舊 04-15-08, 11:44 AM   #12
jojo3
Crazy Gamer
天蠍宫守護者

大家好!
一連追左20幾頁thread...先知有人講緊小弟, 我打機WE啫, 原來冇端端比人起底, 真係好驚下... 當中有d comment如下:

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
佢都唔射波既,成日玩花巧野

yup, 係同一個人, 同佢玩唔係玩鬥入波, 係玩鬥多花巧野, 不過我喜歡花巧同實用中取得平衡.

再講多少少野.
話說打unlimit friendly時遇到個好對手, 同佢都玩左一段時間架啦, 佢好鐘意玩花巧野, 基本上係玩到齋扭唔射果隻. 佢識好多種怪野, 佢出一次, 我又用返同一招對付佢, 佢又出另一招, 我又再學佢, 有D冷門到要番睇menu先知有D咁既招. 例如用磨菇開罰球都o係係佢身上學既. 遇到呢D對手真係得益不少.
不過我出C丹轉身佢就好似唔識.

佢係一個球場花農, o係球場上不地插花同假動作
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

成日玩花巧野, 齋扭唔射果隻: 可能吧! 我係度不斷練習緊 個人 skill
佢出一次, 我又用返同一招對付佢: 我又點會睇唔出, 咪一齊交流下, 我都係你身上學到野
用磨菇開罰球都o係係佢身上學既: 係呀, 一齊學下先好玩, 只得我出你唔出都唔好玩
不過我出C丹轉身佢就好似唔識: 呢招點會唔識, 不過呢招冇乜用...因用弱隊d人係會control唔到個波, 不過最近比我留意到有一個好神的方法可以用呢招C丹轉身!!! (重練習中....)
佢係一個球場花農, o係球場上不地插花同假動作: 咁個似負面評價

打Winning只求開心, 我都時常對d 屈人的對手, 所以我一向都只打unrank, 但當連玩unrank都屈我機, 有d對手重留我差評價, 真係有d 心灰... 可能是呢D因素咁我走上花巧之路.....

求開心的, 歡迎add我一齊skillful WE

此篇文章於 04-15-08 11:54 AM 被 jojo3 編輯。
舊 04-15-08, 11:53 AM   #13
kevinltb
巨蟹宫守護者?!

久仰大名啊! 希望有機會o係 unrank 碰到你

不過我唔係好識得出 d 新招, 唔好嫌我悶波就得

p.s. 你份 guide 好有用

AF-S NIKKOR 24-70mm f/2.8G ED - 2009-08-27 達成
AF-S NIKKOR 70-200mm f/2.8G ED VR II - 2010-12-15 達成
舊 04-15-08, 11:58 AM   #14
jojo3
Crazy Gamer
天蠍宫守護者

引用:
作者: kevinltb 查看文章
久仰大名啊! 希望有機會o係 unrank 碰到你

不過我唔係好識得出 d 新招, 唔好嫌我悶波就得

p.s. 你份 guide 好有用

當c兄學晒以上招式時 , 就係走上花巧之路....
請留gamer tag!
舊 04-15-08, 12:00 PM   #15
kevinltb
巨蟹宫守護者?!

引用:
作者: jojo3 查看文章
當c兄學晒以上招式時 , 就係走上花巧之路....
請留gamer tag!
你睇左手邊就會見到晒我地 d gametag, 你都加埋自己個 gametag 入去啦!

修改方法: 控制面版 -> 編輯個人資料

舊 04-15-08, 12:02 PM   #16
delkong
Game Master

註冊日期: Mar 2006
PSN  IDdelkong
XBox Live Gamertagdelkong
引用:
大家好!
一連追左20幾頁thread...先知有人講緊小弟, 我打機WE啫, 原來冇端端比人起底, 真係好驚下... 當中有d comment如下:

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
佢都唔射波既,成日玩花巧野

yup, 係同一個人, 同佢玩唔係玩鬥入波, 係玩鬥多花巧野, 不過我喜歡花巧同實用中取得平衡.

再講多少少野.
話說打unlimit friendly時遇到個好對手, 同佢都玩左一段時間架啦, 佢好鐘意玩花巧野, 基本上係玩到齋扭唔射果隻. 佢識好多種怪野, 佢出一次, 我又用返同一招對付佢, 佢又出另一招, 我又再學佢, 有D冷門到要番睇menu先知有D咁既招. 例如用磨菇開罰球都o係係佢身上學既. 遇到呢D對手真係得益不少.
不過我出C丹轉身佢就好似唔識.

佢係一個球場花農, o係球場上不地插花同假動作
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

成日玩花巧野, 齋扭唔射果隻: 可能吧! 我係度不斷練習緊 個人 skill
佢出一次, 我又用返同一招對付佢: 我又點會睇唔出, 咪一齊交流下, 我都係你身上學到野
用磨菇開罰球都o係係佢身上學既: 係呀, 一齊學下先好玩, 只得我出你唔出都唔好玩
不過我出C丹轉身佢就好似唔識: 呢招點會唔識, 不過呢招冇乜用...因用弱隊d人係會control唔到個波, 不過最近比我留意到有一個好神的方法可以用呢招C丹轉身!!! (重練習中....)
佢係一個球場花農, o係球場上不地插花同假動作: 咁個似負面評價

打Winning只求開心, 我都時常對d 屈人的對手, 所以我一向都只打unrank, 但當連玩unrank都屈我機, 有d對手重留我差評價, 真係有d 心灰... 可能是呢D因素咁我走上花巧之路.....

求開心的, 歡迎add我一齊skillful WE
我都想見下好神的方法可以用呢招C丹轉身

舊 04-15-08, 12:09 PM   #17
jojo3
Crazy Gamer
天蠍宫守護者

引用:
作者: delkong 查看文章
我都想見下好神的方法可以用呢招C丹轉身

方法並唔難...

R2
R2 + 後
L1 + L1
C丹轉身

意思係:
先停球, 再踩球後拉, 再一個假身, 之後C丹轉身

可以話易學難精!
舊 04-15-08, 12:40 PM   #18
kevinltb
巨蟹宫守護者?!

引用:
方法並唔難...

R2
R2 + 後
L1 + L1
C丹轉身

意思係:

可以話易學難精!
嘩... 咁快就有進階班

舊 04-15-08, 01:31 PM   #19
godduo
Crazy Gamer

引用:
方法並唔難...

R2
R2 + 後
L1 + L1
C丹轉身

意思係:

可以話易學難精!
連續技 4 combo

R2 + 後 再拉前
今集被削弱好多, 呢招好華麗, 有無TIPS 用得好D?

GVG:
主力維基 超強
舊 04-15-08, 01:44 PM   #20
jojo3
Crazy Gamer
天蠍宫守護者

引用:
作者: godduo 查看文章
連續技 4 combo

R2 + 後 再拉前
今集被削弱好多, 呢招好華麗, 有無TIPS 用得好D?

我都不斷硑究緊...

先 "L1+L1" 再 加 "R2 + 後 再拉前 "出來的效果會好睇d

而係邊線 近角球旗 先出, 個效果會靚好多
舊 04-15-08, 01:49 PM   #21
godduo
Crazy Gamer

引用:
我都不斷硑究緊...

先 "L1+L1" 再 加 "R2 + 後 再拉前 "出來的效果會好睇d

而係邊線 近角球旗 先出, 個效果會靚好多
L1 + L1 硬直時間好似好長喎, R2+R2 會唔會好d?
R2 + 後再拉前 呢招有時上網打, 因為LAG, 推走個波之後個球員會跑向相反方向

jojo 有無玩下角球窩利
丫仲有offside trap, 我真係唔信你咁易俾我trap 到

GVG:
主力維基 超強

此篇文章於 04-15-08 01:54 PM 被 godduo 編輯。
舊 04-15-08, 01:51 PM   #22
littleyip
Crazy Gamer

註冊日期: Aug 2004
PSN  IDlittleyip
XBox Live Gamertagyip616
引用:
L1 + L1 硬直時間好似好長喎, R2+R2 會唔會好d?
R2 + 後再拉前 呢招有時上網打, 因為LAG, 推走個波之後個球員會跑向相反方向

窩利按射果下時間準就得,不過講就易.
littleyip 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-15-08, 01:55 PM   #23
godduo
Crazy Gamer

引用:
作者: littleyip 查看文章
唔知邊隻出波先最好

GVG:
主力維基 超強
舊 04-15-08, 02:01 PM   #24
jojo3
Crazy Gamer
天蠍宫守護者

引用:

以我硑究所得: "R2 + 後再拉前" 其實呢招係有分 "後拉左前 or "後拉右前" , 所以如果個球員係右足, 當場最好 " R2 + 後再拉前"

可能我講錯, 個combo應該係:

R2
L1 + L1
"R2 + 後再拉前"

先停球, 再假身, (等對方球員上前標), 先出 "R2 + 後再拉前"

呢下combo過人一出到, 即刻好似 "阿仙奴" 上身!!!! 妙不可言!!!!
(不過會比人話華而不實....好似阿仙奴一樣 )

角球窩利, 我諗同你對戰時有玩過下, 不過好難做得靚, 要硑究點做.... 一齊交流下

此篇文章於 04-15-08 02:11 PM 被 jojo3 編輯。
舊 04-15-08, 02:18 PM   #25
kevinltb
巨蟹宫守護者?!

引用:
作者: littleyip 查看文章
我成日想角球射窩利都變左"軟弱無力頂頭鎚", 又或者俾對方搶左個波

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[雜談] HGAME版版友交流區 Vol.24 「蛋蛋改造進行中」 Yakumo Fujii H-GAMEの部屋 1878 06-25-23 03:14 PM
日本動漫畫版版規&★★acg特殊用語討論★★[注意!!!本版除交流區外,不得在其他貼內供求下載動畫﹑漫畫、Mu T.K. 日本動漫畫討論版 158 03-25-13 04:01 PM
版友交流區 其之三 P.Hope 日本動漫畫討論版 492 04-09-09 12:18 PM
[業界] 與韓國合作交流 日本正式宣告投入推廣電子競技運動 westpat 電視遊戲討論版 2 12-05-07 01:55 PM

現在的時間是 11:13 PM

手機版 | APP版