Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 街機遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 09-22-06, 10:52 PM   #76
シェンムー
Moderator
ドリームキャスト

註冊日期: Jul 2006
Wii U IDbb.729
Nintendo Switch IDSW-3362-5797-5988
3DS Friend Code3909 7471 5185
PSN  IDhideki_asaki
XBox Live Gamertaglapplay
引用:
作者: 鈴蘭
我也不知道02有什麼好玩啊,我甚至覺得是糞Game

不過我沒打過多少場╮(╯▽╰)╭

原來如此.......咁得啦ok

舊 09-22-06, 10:57 PM   #77
knife-edge
Ultimate Gamer
向後發展委員會成員

註冊日期: Feb 2004
起碼nw可以選既系統,可用戰術都多d.....玩落變化都大d,
heat系統又幾好
節奏,打法其他野同02真係差唔多.......明顯係snk懶

sf33我都少玩嫁........不過都會多過02....(個人喜好)

機鋪有同多唔代表係好玩既...機鋪老細諗縮數je....
又大多數人都好似你咁諗......一味玩02冇怨言.....入乜鬼新game呢
入到新game d人又試都唔試就打02......想有新game玩都難

其實我唔覺得11係最好玩嫁喎
不過一定好過02啦....02個系統太舊啦.......
我都玩左2年02嫁 不過2年後就頂唔順轉練其他game...
就gg,rf2,mbac,北斗呢d新game 我諗唔到有一隻game會差過02囉
接受下新野啦 大大

當對手因為你勁飛火滾果陣依然保持長期要係天板度飛
當對手忍唔住講粗口 你時依舊繼續保持長期要係天板度飛
當對手出手打你果陣你終於可以落地攻擊對手啦
u win
knife-edge 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-22-06, 11:02 PM   #78
シェンムー
Moderator
ドリームキャスト

Nintendo Switch IDSW-3362-5797-5988
引用:
作者: knife-edge
起碼nw可以選既系統,可用戰術都多d.....玩落變化都大d,
heat系統又幾好
節奏,打法其他野同02真係差唔多.......明顯係snk懶

sf33我都少玩嫁........不過都會多過02....(個人喜好)

又大多數人都好似你咁諗......一味玩02冇怨言.....入乜鬼新game呢
入到新game d人又試都唔試就打02......想有新game玩都難

我都玩左2年02嫁 不過2年後就頂唔順轉練其他game...
就gg,rf2,mbac,北斗呢d新game 我諗唔到有一隻game會差過02囉
接受下新野啦 大大
冇野好講........................

此篇文章於 09-22-06 11:04 PM 被 シェンムー 編輯。
シェンムー 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-22-06, 11:12 PM   #79
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
引用:
作者: knife-edge
heat系統又幾好

接受下新野啦 大大
機鋪多02唔單止係因為多人玩
最緊要係有老翻,夠平易回本
當然究竟係有有雞先定有蛋先,已經無得計

Well,如果我眼前有部02同北斗,我會打北斗都唔打02
而如果有部XI同北斗,我會兩部都入錢打
唔玩02已經唔止係隻Game唔岩我屬性,連玩果班人都有影響
玩02隨時撞到MK,到時玩立回又要比人話龜,出個2C對空(佢又要跳)又要話人話用2C,嬴多兩鋪就挑釁拍機
你有幾何見到玩XI會有人嘈呢Da

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新

此篇文章於 09-22-06 11:15 PM 被 鈴蘭 編輯。
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-22-06, 11:29 PM   #80
[KIT]
God of Gamer

註冊日期: Sep 2002
引用:
我也不知道02有什麼好玩啊,我甚至覺得是糞Game

不過我沒打過多少場╮(╯▽╰)╭
真?

[KIT] 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-22-06, 11:55 PM   #81
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

引用:
作者: [KIT]
真?
連沒玩XI多少場的都可以說XI不好玩
那我沒玩02多少場的說02是糞game又有什麼出奇?╮(╯▽╰)╭

好吧,來正經的
我沒玩02多少場是真的,但我倒不會說02這遊戲不好玩,畢竟我沒玩過多少場,根本什麼進階系統都沒實際動過
我不喜歡02是真的,但原因多數於玩的人印象太差,而且仲要因為咁無人玩XI呢隻誠意同好玩都齊晒既作品
坦白說,我不是說只準讚許XI而不準讚許02,但我想說要說什麼不好玩也麻煩請先將XI給我玩到無Neta可練再說
如果只是因為八神改弱金改弱之類的原因就在說XI不好玩的,那就算膚淺也好也煩請寫清楚好了

ペルソナ5

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
舊 09-23-06, 02:50 AM   #82
Guy
Game Master
Taylor

註冊日期: Jan 2005
PSN  IDguyyiu
引用:
作者: 肥仔正
nw le隻我都唔知佢出黎做乜......~
03我一想起佢個jump已經想死............
..你除左識玩02...仲識得玩d咩kof呀?
nw垃圾?
打唔嬴人就垃圾呀?

GUY修行中
Guy 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-23-06, 02:57 AM   #83
Guy
Game Master
Taylor

註冊日期: Jan 2005
PSN  IDguyyiu
引用:
暫時最多人玩,所以會KEEP住打02
同埋久唔久都諗到新野
......你又有新野呀?

GUY修行中
Guy 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-23-06, 03:04 AM   #84
奇妙Go1
Senior Gamer

註冊日期: Aug 2005
Nintendo Switch IDSW-5775-8285-5498
3DS Friend Code2079 9485 5065
PSN  IDsalabit911
XBox Live Gamertagsalabit911
引用:
你以為沒有嗎?
我想你大概是沒玩過XI就說沒有了
舊人就算了,新參角色幾乎都有很獨特的系統吧?
momoko有獨特的MC
Duckking有著豐富的Combition
天童凱有相當有趣的武力出招法
牌王也有獨特的三次派生規則、條件命中的Ace
就連MOW人也有Breaking

而且要求拳王像其他Game一樣一人一個獨有系統本來就很無理,這麼一個祭典式的遊戲你要一人一系統未免太不實際了
你要說特殊系統嗎?其實小跳、前轉不就已經是很特殊的系統,你看到有其他格Game有這兩種東西嗎?最少Capcom系的沒有,Mavel系的沒有,Sammy系的也沒有。

我諗我寫得比較含糊吧~
首先對自01,02已經有用開angel玩家來說, 要操熟桃子, 天童凱一d都唔難
鴨王d連接技有幾多?
奧斯華"安定A"版中, 版尾或空中接法又有幾難?
break技最終又未係用黎做hits數~

kofxi我基本係由今年六月出game至八月中, 除逆向外, 全反應, 拳皇盟大部份實用連技跟本操熟哂.
想問當中有幾多好似sf3.3下下要目柙?
eg.necro: 4hk>1hp>1hp ....dudly: ex41236p>接四次41236lp
又或幾多好似urien特定位置下用不同方法出"雙鏡" ?? (當中每個step要拉1儲氣,不超過40f)

至於一人一系統, 首選ggxx, 單係記熟ve球陣, f式之類及d loop入法已有排煩
te又要諗下點為之每個攻勢盡量配合236p/k鴉既四種攻擊方式, 血網壓起身及設置
到目前為止遇到困局就係提前輸入frc技

>>>其實小跳、前轉不就已經是很特殊的系統
對早期有接觸開kof, 你形為今時今日還會很特殊或仲帶來新鮮感嗎?
sf3.3係有大細跳之分; ggxx部份又有兩下jdash或二段跳
我形為後者比起較為死版既kof有趣得多

此篇文章於 09-23-06 03:09 AM 被 奇妙Go1 編輯。
奇妙Go1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-23-06, 03:32 AM   #85
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

是我誤會你了 先說句對不起
但我覺得你將太多東西視為理所當然了

>奧斯華"安定A"版中, 版尾或空中接法又有幾難?
不一定要難才是特色吧?

>想問當中有幾多好似sf3.3下下要目柙?
其實我幾乎覺得目押已經不是Sf3.3的特色,而是Capcom系的特色了.....
還有一點就是,你依然沒想到你提的幾隻遊戲人數的數量差別
GG變化再多,人也只是二十幾個
你數數KOF現在究竟有多少人XD

>你形為今時今日還會很特殊或仲帶來新鮮感嗎?
那你又想回來好了,你認為對GGX玩起的人會覺得空Dash二段跳很新鮮嗎?
GGX到GGXX改變最多的應該算是FRC和新技,但XI不也是多了個QS和SS?
當然你可以說FRC用途大得多,KOF的確將三人戰鬥的風格表現到了
最重要的是,並不是每一隻格Game都要有如GGXX一樣的
不然我不就得要求SFZ3加前轉和空Dash了?XD
我們總不能要求侍魂增加OC吧?
北斗之拳也沒有到每個角色一個系統的程度啊

>到目前為止遇到困局就係提前輸入frc技
這個離題說一下
其實這個練習慣了就還好,我想你應該和我一樣練狗FRC先行入力網吧?這個算還好
這個最少可以用練的,網的對角色配置才最難記
可惜香港沒多少個人真的有心機真的記下日方的研究配法
我也記不全,我就只記了KY、Osol、may的位置要怎放罷了
至於魂,其實也沒多難記,玩久了自然就會記到一部份
K魂實戰有機會帶到再說吧

ペルソナ5

隨時更新

此篇文章於 09-23-06 03:40 AM 被 鈴蘭 編輯。
舊 09-23-06, 03:37 AM   #86
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

而且單純點作為立回Game也沒什麼不好的
雖然KOF連技味道還是重

ペルソナ5

隨時更新
舊 09-24-06, 01:14 PM   #87
[KIT]

xi 仲有個問題就係連技難度 唔夠
好多招街機試都試到
少左好多連技之手專用連技

舊 09-24-06, 03:57 PM   #88
RS 200

註冊日期: Mar 2005
PSN  IDRS200Terry
XBox Live GamertagRS200Terry
引用:
冇野好講........................
你都係摺埋啦.......點唔好你都講唔出.....仲要話隻game廢.......自己打唔掂就係隻game廢??
RS 200 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-24-06, 06:50 PM   #89
Time
AwAkE~!

PSN  IDTime-6RD-
引用:
xi 仲有個問題就係連技難度 唔夠
好多招街機試都試到
少左好多連技之手專用連技
XI一樣有唔少高難度連技,只係你一失手所受既確反係一隻,爭在你肯唔肯搏...

至於02呢隻game的確係經典之一,但當最高lv既玩家玩到無招好出或者鬥等果陣果D成日話02好D既人就會知我講乜...

同埋話KOF每個角色有一個"明顯"獨有系統基本上係無可能既事,就算格硬出大家都未必接受到...現有既系統算係綜合其他系列擺入去做KOF角色而大成來的,因為KOF本身大部份角色都唔係原創...

"の住人"
数えきれない…でも少しの歳月は流れ いったい君の事を
どれくらい分かってるのかな? 指先で地図辿るようには
上手く行かないね 気づいているよ不安そうな顔
隠してるくらい 急ぎ足の明日へと抵抗するように
駆け回っていても不思議なくらい… この胸は君を描くよ
見上げれば輝きは色褪せず溢れていた どんな時も照らしてる
あの太陽のようになれたなら
Time 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-24-06, 07:01 PM   #90
[KIT]

引用:
作者: Time
同埋話KOF每個角色有一個"明顯"獨有系統基本上係無可能既事,就算格硬出大家都未必接受到...現有既系統算係綜合其他系列擺入去做KOF角色而大成來的,因為KOF本身大部份角色都唔係原創...
太過獨特先唔好, 有一排勁多人用邪頭 SILVER 果陣我覺得好亂

我指既難唔係就時間果陣難,XI 難既招多數都係浮空接住或者QS 逆向

但02有好多招好難扭,練得熟好有成功感
最近研究緊KYO-0既連技,覺得好好玩
2B2B零式,C>3D>零式 ,好鬼型
XI 就係少左依類 好似98玩無限霸氣腳既快感

舊 09-24-06, 09:40 PM   #91
RS 200

註冊日期: Mar 2005
PSN  IDRS200Terry
XBox Live GamertagRS200Terry
引用:
太過獨特先唔好, 有一排勁多人用邪頭 SILVER 果陣我覺得好亂

我指既難唔係就時間果陣難,XI 難既招多數都係浮空接住或者QS 逆向

但02有好多招好難扭,練得熟好有成功感
最近研究緊KYO-0既連技,覺得好好玩
2B2B零式,C>3D>零式 ,好鬼型
XI 就係少左依類 好似98玩無限霸氣腳既快感
你又有係o既道理.....不過可能我自己唔係連技系.....覺得呢個都唔係話太大影響.....

只係我覺得XI少左o個種鬥捉心理,鬥睇位o既原素.....所以打落好似差咁d野咁......
RS 200 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-24-06, 10:07 PM   #92
killua
天上天下正太唯我獨尊
廚二

註冊日期: Apr 2002
PSN  IDKILLUAJP1986
XBox Live Gamertag窮到喊,就黎訓街
>>至於一人一系統, 首選ggxx, 單係記熟ve球陣, f式之類及d loop入法已有排煩
<---呢度有一個...
不過可以同你講,F式,實戰用唔到...(Ve本身性能+香港玩家問題)
D loop,細力同加burst太快,burst反確機會大,除左加tension之外真係冇咩用...
玩slash既venom...其實唔係靠記呢d野...而係靠使用者本身對其他角色夠唔夠熟識...
結論:玩完都唔知自己做過d咩...

所以我都轉左玩eddie同slayer...

至於一人一系統...我會咁覺得...
"不如每隻game都加隻eddie型既角色落去la... "
玩左3年GG...真係可以係一隻game度用到第二種操縱方法既...應該得呢隻

>>就gg,rf2,mbac,北斗呢d新game 我諗唔到有一隻game會差過02囉
RF2...其實如果多d人揀既話,或者會冇咁頹...
mbac都係...角色差距明顯...(當然有可能係我用既角色太低rank...)
02...最少睇落有角色相剋存在...不過兩條友一龜係度又係悶絕...
呢個自己玩過呢兩隻同睇人玩02既感覺黎...

well,如果話期望既話...加隻有得玩設置既角色黎LA...

此篇文章於 09-24-06 10:10 PM 被 killua 編輯。
killua 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-25-06, 12:52 AM   #93
シェンムー
Moderator
ドリームキャスト

引用:
作者: RS 200
你都係摺埋啦.......點唔好你都講唔出.....仲要話隻game廢.......自己打唔掂就係隻game廢??

咁冇家教GE你......?我都係發表下意見姐...
咁我真係覺得唔好玩MA~~
我又真係唔識講佢有幾唔好玩MA~~咁都唔得牙.....?
你地咁鍾意玩咪繼續玩LAW~~又唔係煩到你.....哥哥

覺得我講得唔岩聽可以唔好睇.........
上面有位人兄話02係屎....
仲話冇打過幾多鋪......

又唔見X下佢.......好無奈LAW~~

此篇文章於 09-25-06 04:14 PM 被 沙律菜絲 編輯。
舊 09-25-06, 12:55 AM   #94
クラウド
死相が見えるぞ

註冊日期: Mar 2002
引用:
上面有位人兄話02係屎....
仲話冇打過幾多鋪......

又唔見小下佢.......好無奈LAW~~
人地果D係比喻O者......

舊 09-25-06, 01:19 AM   #95
killua
天上天下正太唯我獨尊
廚二

睇晒4版,開始離題...
不過都口痕回下la
NW我起碼知道有一樣野好過02...
就係背景/

唔想講耶穌,不過都係果句,大家和和氣氣討論咪算lor...
講唔出既,咪唔好re收爹lor,入完人既,咪自動收皮,得饒人處且饒人lor
這裡是香港,頂唔順就由佢,吞左啖氣佢la

舊 09-25-06, 01:29 AM   #96
シェンムー
Moderator
ドリームキャスト

引用:
作者: K死狗(K9999)京
人地果D係比喻O者......

le個比喻十分好~~
舊 09-25-06, 01:39 AM   #97
シェンムー
Moderator
ドリームキャスト

引用:
作者: killua
睇晒4版,開始離題...
不過都口痕回下la
NW我起碼知道有一樣野好過02...
就係背景/

唔想講耶穌,不過都係果句,大家和和氣氣討論咪算lor...
講唔出既,咪唔好re收爹lor,入完人既,咪自動收皮,得饒人處且饒人lor
這裡是香港,頂唔順就由佢,吞左啖氣佢la

我想講...平心靜氣果個係我,小人果個係唔知邊個...
我講果d野係對game唔對人...冇串過任何人.......
d唔知咩人鍾意搵人發洩我都冇計.....

回應番個主題(大家對下代拳王有咩期望 ?)

唔好好似nw同X1果d咁唔好玩,咁垃圾就得喇~~~!!!!!

***這裡是香港,頂唔順就由佢,吞左啖氣佢la***

d度係香港......有言論自由......吞得多你都會爆..你都會嘔啦~~
舊 09-25-06, 01:41 AM   #98
凍檸茶
The One
青龍使用者

註冊日期: Dec 2002
以前打kof 用連技會比人話屈~
而家d連技好似易左好多

PAD: 229 362 054
凍檸茶 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-25-06, 01:44 AM   #99
killua
天上天下正太唯我獨尊
廚二

當d氣係又俾你吞,唔係又俾你吞,你就慣ka la
睇開d la,香港人

舊 09-25-06, 01:48 AM   #100
Reishin
Ultimate Gamer
Feels good

註冊日期: Feb 2006
3DS Friend Code1118 1586 3100
唔知係錯覺定點, 總覺得XI(同埋NBC)招式入力時間鬆動好多
XI八神出葵花o既感覺同以往果幾集係唔同o既...

哀しみで強くなれた  歓びは僕等を包む
何度でも願うよ  何処まででも振り返らずに

raize / INORAN
Reishin 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

現在的時間是 03:27 AM

手機版 | APP版