Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 07-01-15, 12:07 AM   #151
T.K.
Advance Moderator
很黃很暴力

註冊日期: Mar 2002
PSN  IDsrwtk
引用:
作者: 十一月 查看文章
事實上黑人現在都仍然受歧視喎。
你同我講教育有效?
咁的確好左既,起碼黑奴年代,想象唔到一個黑人做美國總統

各位預訂貨物,請入賑到恆生銀行755-012903-882cheung tsz kin
並將入數紙寫上貨物名稱後,pm給本人
行貨半訂,日本貨全訂
1KG $65or長x闊x高[cm]/6000x$65[2者均須連送貨紙箱計算]
現貨
T.K. 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-01-15, 12:08 AM   #152
玄武
Game Master
無品牌至上!

註冊日期: Apr 2005
PSN  IDcharlesiumHK
XBox Live GamertagCharles%20IUM
引用:
你同我講教育有效?
黑人受歧視同以前一樣多?
玄武 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-01-15, 12:09 AM   #153
JMi
God of Gamer

註冊日期: Feb 2011
引用:
你同我講教育有效?
D野唔係得全世界歧視同全世界唔歧視
美國來講近十年黑人做到CEO比率已經高好多
D野要有效到按個掣由有變無先叫有效??
JMi 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-01-15, 12:15 AM   #154
N0T51B
Game Master
非中國藉

註冊日期: Feb 2005
Wii U IDnotsib
Nintendo Switch ID6353-4652-6032
3DS Friend Code3179 6036 7175
引用:
你同我講教育有效?
我就係同你講有效
你去美國坐巴士睇下車尾仲有無黑人專用座?

"師奶在港不為少數,她們對社會問題選擇失明,政治見解偏頗狹隘,但永遠不想聽高深理論,再講下去會覺得是精英階級以學識欺人。反正師奶理論必然有缺失,無知的殺傷力更大" (2013)
N0T51B 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-01-15, 01:06 AM   #155
仁飛
Crazy Gamer

註冊日期: Apr 2004
XBox Live GamertagAlexnt1hk
引用:
另外,那些不是同性戀者,卻極力支持同性戀的人。
你地覺唔覺得你地的言論,其實同鼓勵吸毒冇分別?
(吸毒是比喻有異於大部份人的癖好)
你搞錯一樣野
就係「吸毒明顯係大部份人嘅癖好」
你睇下拜神嘅信教嘅睇韓劇嘅睇TVB嘅人多到成行成巿就知
你今日吸左未?
仁飛 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-01-15, 01:10 AM   #156
YHW
「乖~ 姐姐呵番~」

註冊日期: Sep 2003
PSN  IDAnimeTheme
拎吸毒黎類比同性戀本身就已經錯晒啦. 呢種比喻同明光社耶X話同性戀有罪有咩分別?

[Windows桌面小工具] - 會唱歌跳舞的桌面!? 初音ミク、涼宮春日、秋山澪、泉此方等為你親身示範~!
YHW 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-01-15, 01:16 AM   #157
仁飛
Crazy Gamer

老實講,依件事最多只係同志平權歷史嘅一部分,話唔定連一半都未走到
黑人搞左成百年都未真正平權,同志嘅路仲有排走,
暸解以及開放的思維,會是最重要的助力
舊 07-01-15, 01:22 AM   #158
JMi

註冊日期: Feb 2011
引用:
點啊?
冇人敢認?
你可唔可以認你D理據論點同類比都好差 lol
無理由咁挑完機 一頁唔夠就要潛架喎 花生友會好不滿架
JMi 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-01-15, 02:08 AM   #159
十一月
Game Master

註冊日期: Jan 2003
引用:
作者: JMi 查看文章
你可唔可以認你D理據論點同類比都好差 lol
無理由咁挑完機 一頁唔夠就要潛架喎 花生友會好不滿架
我覺得同性戀如吸毒,佢地覺得唔係,咁仲有乜好講?
十一月 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-01-15, 02:29 AM   #160
N0T51B
Game Master
非中國藉

Nintendo Switch ID6353-4652-6032
咁納粹黨覺得猶太人同社會少眾唔配有人權
都可以叫做觀點與角度問題....嘅

"師奶在港不為少數,她們對社會問題選擇失明,政治見解偏頗狹隘,但永遠不想聽高深理論,再講下去會覺得是精英階級以學識欺人。反正師奶理論必然有缺失,無知的殺傷力更大" (2013)
舊 07-01-15, 02:32 AM   #161
仁飛
Crazy Gamer

引用:
講下你鐘意吸邊款囉,交流下吸毒心得囉
上得嚟討論區,交流下好正常啫~
舊 07-01-15, 02:39 AM   #162
YHW
「乖~ 姐姐呵番~」

註冊日期: Sep 2003
PSN  IDAnimeTheme
我就冇咁得閒跟晒你啲POST, 唔知你有冇講過, 不如你直接話"我係岐視同性戀, 吹咩?", 咁咪得囉

[Windows桌面小工具] - 會唱歌跳舞的桌面!? 初音ミク、涼宮春日、秋山澪、泉此方等為你親身示範~!
YHW 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-01-15, 02:52 AM   #163
N0T51B
Game Master
非中國藉

引用:
作者: YHW 查看文章
我就冇咁得閒跟晒你啲POST, 唔知你有冇講過, 不如你直接話"我係岐視同性戀, 吹咩?", 咁咪得囉
諗起鄭po立文分析華人社會發展落後西方
跟手有個網友回 : 華人社會無問題, 我們只是"玩法不同"

舊 07-01-15, 03:15 AM   #164
Sito
Ultimate Gamer
人修羅

註冊日期: Mar 2011
引用:
咁你覺得同性戀本身有咩壞處?衰到用吸毒來比喻。
Sito 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-01-15, 04:08 AM   #165
knight-philip
Ultimate Gamer
カガミ

註冊日期: Oct 2008
引用:
我覺得有d人唔係人,佢地覺得自己係,咁仲有乜好講?

其實我覺得你認左再大大聲講"我就係歧視同性戀!!"
咁起碼我仲會比個正眼望下你

引用:
我有個疑問,到底呢度有幾多個人係同性戀者?
支持同性戀的那些板友,既然你地認為同性戀者不會受歧視,假如你地係同性戀者的話,咁可否請你地表明身份?試試是否真的不會受歧視?
"自主完成的預言"
A:B君,我預知到你下一秒會被人打,你信唔信?
B:你又知
A(揮拳爆B缸
A:嗱!都話你會被人打啦!

BTW
"因為同性戀父母領養的孩子會被歧視,所以我們應該反對讓他們可以領養"
這種行為
我會又貼多一次
引用:
https://www.e123.hk/ElderlyPro/details/406195/74
鄭立﹕怪責受害者
三日唔埋兩日(ry

舊 07-01-15, 05:19 AM   #166
十一月
Game Master

引用:
作者: knight-philip 查看文章
我覺得有d人唔係人,佢地覺得自己係,咁仲有乜好講?
其實我覺得你認左再大大聲講"我就係歧視同性戀!!"
咁起碼我仲會比個正眼望下你
吓?你覺得我仲有需要清楚聲明我係歧視?
我諗除了盲的之外,係人都睇得出我係。
唔正眼望我又如何?
我調番轉同你講,如果你係同性戀者所以支持同性戀,我覺得可以理解。因為你自己覺得同性戀好,所以鼓勵人同性戀。無可厚非。
但如果你只係一個因為被動漫小說毒害,而覺得同性戀美好,明明自己唔係同性戀都去鼓勵人同性戀,我覺得你係xx(粗口唔出得)。
如果你肯認係同性戀,咁起碼我仲會比個正眼望下你。

引用:
作者: knight-philip 查看文章
"自主完成的預言"
A:B君,我預知到你下一秒會被人打,你信唔信?
B:你又知
A(揮拳爆B缸
A:嗱!都話你會被人打啦!
我覺得你係調轉咗嚟講囉。
而家係歧視的人本已存在,但支持者卻好天真地(或者其實係唔想正視)真係有人無論如何都會歧視。
我:歧視一定存在,我就係。
你:只要教育一下,歧視自然會消失。
我:不可能
你:唔信

此篇文章於 07-01-15 05:29 AM 被 十一月 編輯。
舊 07-01-15, 05:34 AM   #167
十一月
Game Master

最後忠告一句,那些本身唔係同性戀,但卻因為ACG而覺得同性戀是美的,唔該分清楚二次元同現實。
舊 07-01-15, 05:46 AM   #168
2dn
Crazy Gamer
趁熱影

註冊日期: Jul 2005
引用:
唔正眼望我又如何?
我調番轉同你講,如果你係同性戀者所以支持同性戀,我覺得可以理解。因為你自己覺得同性戀好,所以鼓勵人同性戀。無可厚非。
但如果你只係一個因為被動漫小說毒害,而覺得同性戀美好,明明自己唔係同性戀都去鼓勵人同性戀,我覺得你係xx(粗口唔出得)。

而家係歧視的人本已存在,但支持者卻好天真地(或者其實係唔想正視)真係有人無論如何都會歧視。
同性戀有咩好定唔好?異性戀就一定好?
支持佢地等於鼓勵人同性戀,咁請問你有無俾我地鼓勵到呢?
照你邏輯,如果有同性戀者反對你異性戀應該係天經地義。

引用:
最後忠告一句,那些本身唔係同性戀,但卻因為ACG而覺得同性戀是美的,唔該分清楚二次元同現實。
你以為因為ACG...仲有無狹隘d。

此篇文章於 07-01-15 05:50 AM 被 2dn 編輯。
2dn 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-01-15, 08:27 AM   #169
朝霧 海斗
Crazy Gamer
GBF 周防天音:)

註冊日期: Aug 2011
引用:
唔正眼望我又如何?

真係理解唔到你點解要拉埋acg黎講
自己唔係同性戀但人仲有一樣野叫同理心

舊 07-01-15, 08:29 AM   #170
N0T51B
Game Master
非中國藉

睇ACG就會支持同性戀
咁我睇完"EQUUS"係咪會玩人獸交?

舊 07-01-15, 09:09 AM   #171
十一月
Game Master

引用:
作者: 2dn 查看文章
同性戀有咩好定唔好?異性戀就一定好?
支持佢地等於鼓勵人同性戀,咁請問你有無俾我地鼓勵到呢?
照你邏輯,如果有同性戀者反對你異性戀應該係天經地義。
你以為因為ACG...仲有無狹隘d。
我當然唔會被你地鼓勵到。
但就正如吸毒,點解咁多無知少年上當,但亦有人可以企硬。不過是否有人落坑,鼓勵吸毒者乞人憎呢一點都係不變。
如果有同性戀者反對異性戀,我覺得係合理架,不過我本人就唔會啋佢地。

我唔係咬定一定係因為ACG。#167那句,係基於#166問的「但如果你只係一個因為被動漫小說毒害」而作出的追加。
仲有,如果話覺得因為ACG(3項)就係狹,咁之前某些人話反同的係因為道德,又有些人話係因為宗教(2項),咁又係唔係狹?

又講番轉頭,講到而家都仍然未有人敢認係同性戀者,係唔係怕被歧視?
前幾版唔係講得好理想,話只要透過溝通或教育之類,就可以消除歧視的咩?

而我都真係感到有點厭了。
最後我向各位天真的支持者講,參予這個topic討論的人數只不過是幾十人,但即使只睇支持或反對其中一方,意見都唔係完全一致。而全世界有幾十億人,如果你地都仍然覺得有可能完全消除歧視,咁你地繼續努力啦,我唔阻你地的美夢喇。
舊 07-01-15, 09:15 AM   #172
朝霧 海斗
Crazy Gamer

引用:
我當然唔會被你地鼓勵到。
但就正如吸毒,點解咁多無知少年上當,但亦有人可以企硬。不過是否有人落坑,鼓勵吸毒者乞人憎呢一點都係不變。
如果有同性戀者反對異性戀,我覺得係合理架,不過我本人就唔會啋佢地。

我唔係咬定一定係因為ACG。#167那句,係基於#166問的「但如果你只係一個因為被動漫小說毒害」而作出的追加。
仲有,如果話覺得因為ACG(3項)就係狹,咁之前某些人話反同的係因為道德,又有些人話係因為宗教(2項),咁又係唔係狹?

又講番轉頭,講到而家都仍然未有人敢認係同性戀者,係唔係怕被歧視?
前幾版唔係講得好理想,話只要透過溝通或教育之類,就可以消除歧視的咩?

而我都真係感到有點厭了。
最後我向各位天真的支持者講,參予這個topic討論的人數只不過是幾十人,但即使只睇支持或反對其中一方,意見都唔係完全一致。而全世界有幾十億人,如果你地都仍然覺得有可能完全消除歧視,咁你地繼續努力啦,我唔阻你地的美夢喇。
你都有病 咁樣就鼓勵到人改變性取向 精神科晨早就將hemosexuality 分類做精神病啦
不如問下gay couple影響到你d乜野先啦
如果你話影響道德 令更多人會去搞gay 證據呢? 單純心理厭惡就係岐視人就除左反智 真係唔識點形容

此篇文章於 07-01-15 09:21 AM 被 朝霧 海斗 編輯。
朝霧 海斗 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-01-15, 09:25 AM   #173
十一月
Game Master

引用:
作者: 朝霧 海斗 查看文章
你都有病 咁樣就鼓勵到人改變性取向 精神科晨早就將hemosexuality 分類做精神病啦
不如問下gay couple影響到你d乜野先啦
如果你話影響道德 令更多人會去搞gay 證據呢? 單純心理厭惡就係岐視人就除左反智 真係唔識點形容
病得不及你地呢班覺得插屎眼冇問題的人。(唔好又問係唔係不插屎眼就冇問題。有同性戀就必然會有人玩屎眼,冇可能完全冇。)
咁我喺呢度反同又影響到你乜?你係同性戀咩?
你溫一次我的post先啦,我有冇提過道德?
舊 07-01-15, 09:46 AM   #174
小草
(╬ ̄皿 ̄)=○

註冊日期: Feb 2004
我一直認為性傾向係基因做成,原來後天可以影響到架,對我來說後天影響到果班根本之前只係壓抑自己
希望自己不是異類,又或者唔想同屋企嘈

我有同性戀fd ,其實未又係正常人一個,只係佢愛的人係男,對社會係無影響架喎,唔通你話佢地影響到出生率

Acg 影響到性取向我女朋友一早無啦,佢一直看同性漫同小書,但佢分得好清楚

舊 07-01-15, 10:01 AM   #175
朝霧 海斗
Crazy Gamer

引用:
病得不及你地呢班覺得插屎眼冇問題的人。(唔好又問係唔係不插屎眼就冇問題。有同性戀就必然會有人玩屎眼,冇可能完全冇。)
咁我喺呢度反同又影響到你乜?你係同性戀咩?
你溫一次我的post先啦,我有冇提過道德?
肛交得男人先有?

同性戀你仲未計LES

喔 原來你唔係反對同性戀 你岐視同性戀你只係岐視人肛交

誤會左你

哦哦哦 所以我就唔可以反對人食狗肉 因為人地食既唔係你隻狗

你自我中心到爆

而且我相信有人係度鼓勵搞GAY 佢地天生性取向同其他人唔同
你要岐視大把野要岐視呀 例如自閉症啦 智障等等

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 01:39 AM