Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 07-02-15, 06:25 PM   #301
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
老老實實 你問我 我都覺得係50 50 無話好特別支持佢地
但我唔支持既原因唔係話生理上拒唔拒抗
而係少子化社會之下同性戀普及究竟會唔會加劇少子化現象 我唔敢包

領養就係 大人可以自制唔岐視
小朋友就好難控制,對一個小朋友既童年黎講風險好大.....

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-02-15, 06:40 PM   #302
尼路
The One

註冊日期: Dec 2002
引用:
作者: 鈴蘭 查看文章
而係少子化社會之下同性戀普及究竟會唔會加劇少子化現象 我唔敢包

其實少子化真係想多左,佢係同性戀就算合法與否都係同性戀唔會生的啦,關乜事……

舊 07-02-15, 06:47 PM   #303
N0T51B
Game Master
非中國藉

註冊日期: Feb 2005
Wii U IDnotsib
Nintendo Switch ID6353-4652-6032
3DS Friend Code3179 6036 7175
引用:

少子化社會同同性戀普及無乜關係
如果真係有出生率下降咪即係話嗰啲人係隱藏性向去結婚生仔嘅同性戀者, 咁樣咪又係無意思

反對同性領養短期對小朋友係好事
但係長期係助長歧視,所以最緊要都係從小教育普世價值

"師奶在港不為少數,她們對社會問題選擇失明,政治見解偏頗狹隘,但永遠不想聽高深理論,再講下去會覺得是精英階級以學識欺人。反正師奶理論必然有缺失,無知的殺傷力更大" (2013)
N0T51B 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-02-15, 06:54 PM   #304
T.K.
Advance Moderator
很黃很暴力

註冊日期: Mar 2002
PSN  IDsrwtk
少子化原因,會唔會因為人長命左?
你睇rpg之類既經常講,長壽、不死既生物都係會減少生育
尤其近期果種mmorpg式劇情,一種族進化就減少下一代出生率www

各位預訂貨物,請入賑到恆生銀行755-012903-882cheung tsz kin
並將入數紙寫上貨物名稱後,pm給本人
行貨半訂,日本貨全訂
1KG $65or長x闊x高[cm]/6000x$65[2者均須連送貨紙箱計算]
現貨
T.K. 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-02-15, 06:54 PM   #305
碧克
God of Gamer

註冊日期: Aug 2003
引用:

反而我會考慮有部分同性戀者因為家庭/社會壓力或者其他理由被逼同異性結婚.
如果同性戀者可以在較受保障的環境出櫃,上述情況應該會減少.
但既然大家都認同異性戀者佔絕大多數,100人裡面少1,2個選擇,都仲有好多異性戀者可以揀掛a
我始終覺得少子化同社會經濟環境關係最密切.

╔══════════════╗
║ UNTIL WE SCORE ║
╚══════════════╝
    \  /

http://xv-s.heteml.jp/skill/v3.php?uid=g16219
碧克 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-02-15, 06:57 PM   #306
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDhigurash66442088
小朋友都係睇住大人0者
少一個公然歧視0既大人,自然少一個歧視0既小朋友

sugihara 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-02-15, 07:03 PM   #307
尼路
The One

其實將同性戀代入返弱能人仕就會覺得好近似,理由千萬個最主要還是我就係唔鐘意,你唔可以莫視我唔鐘意的權利。歸根究底鬼叫你係個宣楊歧視不存在,世界更可愛的社會咩。無人唔俾你唔鐘意,但如果你份人真係直到下下唔鐘意要面對面講的話,我會建議你去上一d人際關係課,唔係真係無可能係個社會生存。而小朋友個問題,我相信短時間內唔會改變,但長遠來講係可以透過教育減低的,正如學生時代有個笑話點解美國無黑人總統?因為總統府叫白宮。依家美國總統係乜膚色呢?

此篇文章於 07-02-15 07:05 PM 被 尼路 編輯。
尼路 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-02-15, 07:22 PM   #308
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
其實同懷仔喺香港讀書一樣啫,睇唔佢順眼咪否定佢既人權囉

舊 07-02-15, 07:35 PM   #309
NexTony
ヴェイン様~

註冊日期: May 2002
3DS Friend Code5198 2663 6984
XBox Live GamertagJumpTiger
引用:
作者: Dyhalt Rushifar 查看文章
其實同懷仔喺香港讀書一樣啫,睇唔佢順眼咪否定佢既人權囉
點解要將同性戀同犯法既人相比?

同性戀本質上冇犯法想要人權
懷仔本質犯法想要人權

logic, was is so hard?

F/GO 834697628
NexTony 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-02-15, 07:42 PM   #310
神人ではない!新人だ

引用:
作者: NexTony 查看文章
點解要將同性戀同犯法既人相比?

同性戀本質上冇犯法想要人權
懷仔本質犯法想要人權

logic, was is so hard?
嗱,在下只站人權角度黎講,如果未判既犯人就已經冇人權,咁就唔駛講…
係在下對人權既理解錯誤

此篇文章於 07-02-15 07:45 PM 被 Dyhalt Rushifar 編輯。
Dyhalt Rushifar 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-02-15, 07:50 PM   #311
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
即使係犯人 都係有人權的 句號
除左死刑囚之外

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-02-15, 07:51 PM   #312
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDhigurash66442088
如果單純因為肥仔樣衰的話,真係唔應該否定佢黎讀書架喎
佢係衰無證+大龍鳳+蝦蝦霸霸丫嘛...

你話以前我講果樣
反蝗因為佢做0既衰野
定單純因為佢用大陸passport
反而0岩比喻

sugihara 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-02-15, 07:52 PM   #313
fantasy俊仔
酒持ってこいにゃーっ

註冊日期: Aug 2006
Wii U IDRealityFantasy
Nintendo Switch ID4064 9412 4240
3DS Friend Code0430 8383 4001
PSN  IDRealityFantasy
XBox Live GamertagFrancisFantasy
叫佢返大陸住同讀書就冇人權?
係要落黎香港讀書先有人權?

fantasy俊仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-02-15, 08:08 PM   #314
尼路
The One

唔好又放陷阱啦,心腸唔好拿。

舊 07-02-15, 08:24 PM   #315
N0T51B
Game Master
非中國藉

Nintendo Switch ID6353-4652-6032
OT一下
我唔知邊個話要否定懷仔人權
其他人點諗我唔清楚
但係我一向唔介意大陸人喺遵合法情序經中國同香港政府兩邊審批之下移民香港
我覺得懷仔唔應該得到居留權唯一原因係唔想開壞先例,令其他非香港居民以為逾期居留可以獲得居港權

"師奶在港不為少數,她們對社會問題選擇失明,政治見解偏頗狹隘,但永遠不想聽高深理論,再講下去會覺得是精英階級以學識欺人。反正師奶理論必然有缺失,無知的殺傷力更大" (2013)
舊 07-02-15, 08:38 PM   #316
神人ではない!新人だ

引用:
作者: N0T51B 查看文章
OT一下
我唔知邊個話要否定懷仔人權
其他人點諗我唔清楚
但係我一向唔介意大陸人喺遵合法情序經中國同香港政府兩邊審批之下移民香港
我覺得懷仔唔應該得到居留權唯一原因係唔想開壞先例,令其他非香港居民以為逾期居留可以獲得居港權
嗱,居唔居留係另一個問題,不過滯留期間佢好似係有權接受教育既,
在下唔知你點諗啦,不過印象中有唔少撐同志人權都大力支持各式各樣驅逐行動,明明當時尚未判決,決定性證據亦尚未浮現。

舊 07-02-15, 11:58 PM   #317
Rance
The One
ガハハ

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDRance1219
XBox Live GamertagRance1219
其實除左頭幾版出左櫃O既大帝之外GAF有無同性戀O既會員?

舊 07-03-15, 02:17 AM   #318
knight-philip
Ultimate Gamer
カガミ

註冊日期: Oct 2008
引用:
我反而覺得一次過討論哂仲好
因為只要有人仲有誤解/偏見/歧視, 以後所有關同性戀既topic最終都會講到去肛交+愛滋

某會員都講得無錯"教育不能完全消除歧視"
就係因為有人明知道自己歧視/否定他人權利都仍然覺得自己好啱,企喺道德高地
記得上次有個類似嘅topic又係噪咗十幾頁,部分人之後就喺其他topic度用嘲笑嘅態度話支持嘅人係"新人類"
呢d人今次直頭不屑入嚟
教育同討論無可能説服呢d以做老Seafood為榮嘅人
所以有時真係要立法去防止d人否定其他人權利
引用:
其實講真有乜話支唔支持呀,support 性少眾人權只係基於平等人權同尊重嘅產普世價值
同性戀係個人喜好,無得支持鼓吹,有得支持呢個世界就唔會有其佬啦
好滾動
各方面

引用:
作者: 真!DC 查看文章
即使同性戀之間比較易傳染亦不是不合理對待同性戀者理由
有人話打機對mon多會近視,應該做的不是打壓機民,而係叫大家養成良好打機習慣護眼
由手機版發出

唔再貼啦~
叫佢自己google啦->鄭立 Blame The Victim

遲d請鄭生食餐飯先得囉

根本有咩問題都有過半因為這個原因

引用:
作者: Rance 查看文章
其實除左頭幾版出左櫃O既大帝之外GAF有無同性戀O既會員?
有出咩?

此篇文章於 07-03-15 02:23 AM 被 knight-philip 編輯。
knight-philip 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-03-15, 07:45 AM   #319
N0T51B
Game Master
非中國藉

引用:
作者: Dyhalt Rushifar 查看文章
嗱,居唔居留係另一個問題,不過滯留期間佢好似係有權接受教育既,
在下唔知你點諗啦,不過印象中有唔少撐同志人權都大力支持各式各樣驅逐行動,明明當時尚未判決,決定性證據亦尚未浮現。

我無反對過俾懷仔接受教育,只要佢支付番教育費用就ok
我覺得有好多人都混淆咗, 接受教育權利=/=免費享用公民權利
根本呢單case嘅判決係可以好快有結果, 未必需要討論滯留期嘅教育問題
但係偏偏政府做法出錯,
其實除咗懷仔之外香港仲有好多滯留緊嘅難民兒童需要接受教育
但係政府偏偏唔去處理, 反而普教中國民教育就瞓曬身
懷仔呢單case就忽然優先+酌情處理, 彷彿肯定佢會有居留權咁
加埋議員懷仔呀婆嗰啲大龍鳳
間直推個細路出去死

舊 07-10-15, 01:00 AM   #320
N0T51B
Game Master
非中國藉

我不喜歡=/=不應該
支持民主人士請注意

引用:
【文:曲星】

想像一下,你在大學裡正修讀一個哲學課程,你需要交一份essay,essay的題目是同性婚姻應否合法化?在你的文章中,你大概不會大談自己對同性戀者的反感,不會將自己厭惡同性戀者作為其中一個論點,你根本就知道這個理由不成理由,因為訴諸個人感受不能成為正當理由。於是你自動放下對同性戀者的偏見,在理性層面較真,你可以有不同方面去論證,例如自由原則,倫理規範等。

可是一旦放在社會討論時很多人就是宣泄感情,近乎無賴,擺明就不妥你是個同性戀者。異性戀者對同性戀者反感,不喜歡同性戀者之間的親暱行為,這種感覺是正常的,我也看不慣,不看就是了,有什麼大影響?你對上一次見到同性戀者的親暱舉動是什麼時候?只不過是少少影響,經常跨大其影響而大造文章只不過就係「攞黎講」。這種對同性戀反感的感覺直根於異性戀者的基因中,以致我們天生有個直覺,認為同性戀很不妥。由於這種感覺,以致不少人反對同性戀婚姻合化法。然而,當我們談到同性婚姻應否合化法時,我們不能直覺先行,提出的理由不能以自己出於對同性戀的反感加以論證,我們必須消除偏見,理性討論,純粹因為討厭同性戀者而反對同性婚姻合法根本不合理。

不但要消除偏見,而且不要立場先行,推論在後,意思是當問到同性婚姻應否合法化時,你就未經思考,僅僅出於自己的偏見而立刻定下自己的立場。然後,闡述你的推論過程,有時候立場先行的結果往往是自己說了多麼勉強的理由,穿鑿附會也不知道。嘗試退一步,衝量自由原則,倫理規範等各方面因素,最後可能得出與自己與直覺不相符的結論,我不知道到結論是什麼,但起碼論證部分合理得多。

有些反同者的偏見,甚至不知道自己說什麼。他們經常轉移視線,往往討論應否將同性婚姻合法化的時候,無故拉扯去領養小孩方面,說什麼影響小孩的身心發展,灌輸錯誤倫理觀云云。正常人也看清楚,討論的目題是同性婚姻應否合法化,結婚是一回事,領養小孩是令一回事,同性婚姻法案通過了不表示他們有權可以領養小孩。至於討論有無權領養小孩,對小孩有無影響就要那出研究證據來討論,而不是誇誇其談。不過他們可能知道的,只不過在於混淆視聽,兜一大個圈子令人混淆,蒙混過關,最後使到反對同性婚姻的理由看似很合理。

某些心懷偏見的反同者經常無限延伸立法同性婚姻的禍害,不斷數同性戀有什麼壞處,有時候所謂的壞處講出黎自己都識笑,例如同性戀減少出生最終使人類滅亡。反同者常提出以下論調:如果你贊成同性婚姻,為什麼你不贊成亂倫和人獸交?自由沒節制豈不是天下大亂?他們認為如果同性婚姻是基於自由原則,根據自由的前提,推論出倫亂和人獸交都容許的。那麼支持同性戀的人可以怎樣解答?我以下簡單說説,理由是否妥當有待詳細討論,我只在解釋下同性,亂倫,人獸交有麼不同,結論不必然是贊成的。我認為支持同性戀的人有權贊成或者反對亂倫和人獸交的,支持同性戀但反對亂倫可以沒有衝突,因為亂倫和同性戀是兩個相似但不相同的議題,支持同性戀的原因未全部適用於亂倫,亂倫涉及的倫理道理觀的因素更多,所以未必推論出支持亂倫的結論。至於人獸交,恐怕自由原則都不能通過,因為你不知道動物是否願意跟你性交/結婚,強行行動便是侵犯動物權益。此外,人掌握的資訊遠比動物的多,恐怕人獸交會對動物造成「剝削」。這些爭議議題有待社會討論,道德標準向來都是不斷變得開明和放寬,但不會沒節制到去到可以殺人的地步。

我從前不喜歡同性戀,抱住同性平權關我x事的心態。但說不通,因為自己一直認為自由好重要,只要稍為認真想下去,我必須支持同性婚姻的自由。我也不認為某些充斥偏見的反同者不懂思考,只是不想那麼做,他們就是喜歡偏見,就是不想與你認真討論。他們其實有能力理性較真,有判斷力的,雖然最後未必得出與支持同性戀者一致的結論。

作者簡介:相信自由,平等,博愛

舊 07-19-15, 07:00 PM   #321
david
The One

---
NS CC:Morphus X300
david 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-23-15, 01:24 PM   #322
david
The One

被炒魷同性戀教師
獲邀到白宮歡迎教宗

引用:
教宗方濟各(Pope Francis)周二轉往美國繼續訪問行程,一名因同性戀婚姻而被天主教學校解僱的女教師,獲邀到白宮一同歡迎教宗。

50歲的溫特斯(Margie Winters)獲人權組織Human Rights Campaign邀請,將於周三偕伴侶到白宮出席歡迎儀式,預料數以千計來自多元社會及宗教背景的人都會出席。溫特斯希望有機會與教宗對話,並期望教宗在美國之行,將會提及同性戀天主教徒的議題。

溫特斯本來在費城外一間私立天主教小學任職,因為有兩位家長就她的同性婚姻作出投訴,令她在6月底丟失教席。溫特斯表示:「我們要求天主教不再因同性戀者、雙性戀者及跨性別人士議題而把人解僱。」
資料一則

---
NS CC:Morphus X300
david 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-23-15, 03:01 PM   #323
カガミ

>期望教宗在美國之行,將會提及同性戀天主教徒的議題。
其實冇用的
因為那個是天主教的教宗
而全球最廣泛最會反同的耶系宗教是基督教
已經不只是兩個派系而可以算是不同宗教的了
方向根本錯了...

就似找個啦嘛來講中式佛教一樣....

ps.基督教是各個教會各自為政的,並不像天主教一樣有教宗這個大粒代表,甚至連教義的解釋都可以各教會有不同,所以不要妄想可以一下子統一

舊 09-23-15, 03:43 PM   #324
s2001154
Crazy Gamer
~酒田~

註冊日期: Dec 2006
PSN  IDSakata2014
美國可合法搞Gay搞Les香港就要跟?
美國更可讓民間有人權管有槍械呢
不如整理下美國仲有D咩十分維護人權既法例準備用來逼瘋整個香港社會吧
s2001154 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-23-15, 03:54 PM   #325
カガミ

又多個"月份"(笑

人權是在不影響人之下應受法律保障

以上自己參透

補充一個例子
其實好簡單

如果立法要求"所有人只可以與跟他年齡差距少於3年的對象結婚"(即假如你30歲,就只可以與27~33歲的人結婚)
你覺得如何?

此篇文章於 09-23-15 04:21 PM 被 knight-philip 編輯。
knight-philip 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

現在的時間是 03:40 AM

手機版 | APP版