Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 06-09-13, 02:55 PM   #651
忘記密碼
Insane Gamer
看甚麼!?

註冊日期: Apr 2006
引用:
作者: knight-philip 查看文章
我最後講一下我自己的做法又會變成社會共識了?
如果我話"香港的人們食飯時多數用筷子.....但是我慣用湯匙"又變成我是共識了?

>依度冇人想知你讓唔讓座, 點要先讓座之類, 依d 阿媽係女人既說話.
我那句是為免有人入我雙重標準而說的
因為早前已經有人示範了什麼"你口中講得怎樣好,結果要損害自己利益不也是不會讓!"的反駁了

>成個社會要跟你果套
非也非也
我只是跟我所知道的"社會果套"(然後再做多少少)
不要倒果為因啊

>淨係想知你憑咩指控人地"唔讓座就係冇道德".
如果你認為我"自己不讓座給比自己更有需要的人士並不是無公德"這句是指控了別人"唔讓座就係冇道德"的話
我早就有再更改
"自己在見到比自己更有需要人士需要座位的時候,沒有一絲想法打算去讓座,並不是思維上無公德"

而且我一直就是問"如果你覺得不是無公德,那麼請講出理據,原因"
我要的不是special case,而是你在任何情況之下仍然是這樣覺得的話的理據
我明明就是給你機會反駁,但是你就是只懂得話人好指控你
要你提原因/理據,但是就只提出個special case,法庭上都不會因為犯人其中一宗罪是出於好心而判其他罪都不成立啊
因此你的理據....嘛不排除根本講不出口吧
就算原因是"自私,道德底線低etc"我都不會說什麼的,就只是有"啊,人類嘛"這樣的感想
當然講不出口也是人類之所以為人類的奧妙之處之一呢
原來討論可以咁改post 同立場,
咁我都改翻晒之前d post先.

由依一刻開始, 我覺得"唔讓座真係超不該".

你地班後生仔,成日霸住d位知唔知醜架.
你地成班眼殘, 見唔到告示都唔怪你.
見到老人係面前扮殘廢? 你地冇野下麻.
依家我x你唔起身, 你串串貢答我:累?
你地緊係未見識過X社會點貼人街召.
等我影低你班"不該"上面書通緝你先!!

此篇文章於 06-09-13 02:59 PM 被 忘記密碼 編輯。
忘記密碼 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-09-13, 02:58 PM   #652
HI_Ricky
God of Gamer
深山人士

註冊日期: Sep 2009
PSN  ID封左塵....
XBox Live Gamertag封左塵....
重末到結案陳詞? 咁耐ga

http:/www.machouse.hk
https://www.facebook.com/machouse2004/
另回收/維修各類特殊,開發,除錯 用途主機,可以PM 我
寵物用品 零售 http://www.applecare.com.hk
HI_Ricky 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-09-13, 03:02 PM   #653
忘記密碼
看甚麼!?

引用:
作者: HI_Ricky 查看文章
冇結案架啦.
依家,個TOPIC 只有守舊道德派同激進道德派.

我認為地鐵見到年青人坐低就要搵石頭掉死佢.
免得佢搵藉口唔讓座.

舊 06-09-13, 03:12 PM   #654
knight-philip
Ultimate Gamer
カガミ

註冊日期: Oct 2008
引用:
作者: 忘記密碼 查看文章
原來討論可以咁改post 同立場,
咁我都改翻晒之前d post先.

由依一刻開始, 我覺得"唔讓座真係超不該".

你地班後生仔,成日霸住d位知唔知醜架.
你地成班眼殘, 見唔到告示都唔怪你.
見到老人係面前扮殘廢? 你地冇野下麻.
依家我x你唔起身, 你串串貢答我:累?
你地緊係未見識過X社會點貼人街召.
等我影低你班"不該"上面書通緝你先!!
改POST
哪裡?

你這樣說我繼續有得講
我一直講是"你自身讓座與否"的思維
你這樣拉回去講第三者應不應該讓不是無視了我是什麼?
你硬要講第三者的話即是我和你之間根本就不是在討論,連議題都不同就不要開錯火了

引用:
免得佢搵藉口唔讓座.
我就是只是想明白他"搵藉口"的思維方式,理據

你之前講的"100次有99次讓座失敗所以灰了"其實思維上有跳tone
就好似"本來我很喜歡食叉燒包的,但是我叫100次有99次都無貨,所以我變得不喜歡食了"
當然跳tone不一定本人會看得出...看得出都不一定明白得到自己為什麼跳了

舊 06-09-13, 03:28 PM   #655
忘記密碼
看甚麼!?

引用:
改POST
哪裡?
引用:
啊.....明白你想指我錯什麼了
的確問法有些問題,那我改改好了

如果你認為"自己在見到比自己更有需要人士需要座位的時候,沒有一絲想法打算去讓座,並不是思維上無公德"的話,你的理據為何呢?
a: 我覺得你都幾"不該"
b: 反駁後..
a: 丫..其實, 我唔係想話你"不該".(開始覺得講錯野)
a: 我改1下個意思係指某d 人呢.唔想讓坐果d丫 (覺得自己講錯, 但又要面子去暗指某d人)
b: (心諗: 答佢就=對號入座. 都廢事理佢.)

點知, n分鐘後. a: 你未答我問題嚕. 詳見:
引用:
這topic很多人都是這樣囉
就似你這樣的新參與者一入來就找你開片
我之前問的東西(包括修改後的問題)都會被人無視
而話他們無視的帖又更加會被人無視

所以你明白我為什麼都懶得去討論了
b: 你唔係真係單純到會有人趺入d 咁簡單既言語陷阱下麻?

至於係咩言語陷阱:
依家我指你"一枝竹打一船人"
而你表示緊1枝竹傷過幾多人, 根本就唔關我事.
我目的只係指出有其他情況存在.

你引導我去答"有依1枝竹既存在" 既問題
依個好明顯係言語陷阱.歡迎你反駁.

此篇文章於 06-10-13 09:04 AM 被 忘記密碼 編輯。
舊 06-09-13, 04:10 PM   #656
dark_ming_
Crazy Gamer

註冊日期: Dec 2011
引用:
哦. 原來道德人仕就係因為港鐵有貼告示, 所以要讓.
而小巴無貼所以就唔洗.

你一早貼出黎貼, 就唔洗爭吵26版道德問題啦.
又有告示, 對面又係老年人, 以後,邊個年青人敢坐係度就要公審.
雖然一開始有出現讓座這詞語,
但主要內容是說何謂「有需要人士」。

這其中,完全沒有談及讓座這一行為。

我是因為見到,不同人對「有需要人士」有着不同的理解,
才會發出此文的。

對於那車廂中「有需要人士」的定義,
我既沒有讚同,也沒否定。

-----------------------------

要說私心的話:
人多會把東西,向着往自己有利的方向解讀。
dark_ming_ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-09-13, 04:21 PM   #657
Eking

註冊日期: Feb 2006
問題係"你覺得人地有需要" or "需要人仕覺得佢需要" or "第三者覺得你需要讓俾有需要人仕" ....XD

舊 06-09-13, 04:30 PM   #658
忘記密碼
看甚麼!?

引用:
作者: dark_ming_ 查看文章
要說私心的話:
人多會把東西,向着往自己有利的方向解讀。
所以, 我以上咁多個post 個立場表明得好清楚.
我擺明就話d 人雙重標準. 一時用道德觀,一時又用港鐵告示.
(冇貼告示係咪唔洗讓,仲算唔算有道德?)

年輕人唔讓座既原因唔少, 無需要第3者做道德判官.
如果咁鍾意讓座, 下次小巴見到有老人家無位上車咪落車讓佢坐先.
唔需要見到有人唔讓,就係旁邊指指點點.

一堆人借道德觀念黎做出1d 更無道德既行為.(公審, 拍片, 大吵大罵)
更甚,將依d 行為正當化.認為當時人冇公德,活該. 真係五十步笑百步.

可能有一堆人笑緊: 如果世界有一堆依種心態既人. 香港就冇人會讓座.
不過笑之前, 麻煩你諗一諗: 你出發點真係想出自幫人, 定係想帶道德光環黎審判社會不公先.

此篇文章於 06-09-13 04:35 PM 被 忘記密碼 編輯。
舊 06-09-13, 05:47 PM   #659
( ゚ω゚)?
Volks初音已接收

註冊日期: Dec 2010
[路過]讓坐與唔讓坐之間,仍有好多討論空間[/路過](´・ω・`)

\(^o^)/オワタ (;´Д`) ヽ(; ゚д゚)ノ ( ̄∀ ̄) (´・ω・`) ∠(゚Д゚)/ キタ━━(゚∀゚)━━ !!!!(´๑•ω•๑`) (๑*д*๑) (˘ω˘)zZ ( ゚ω゚ ) ∞ヾ(´д´)ノ ก็ʕ•͡ᴥ•ʔก้ (¯ 3 ¯)(◕‿◕✿) ('A`)(・ิω・ิ) (´д`) <( ̄ω ̄・)> 〆(・ω・`*) (´༎ຶД༎ຶ`)淚目 (๑•̀ㅂ•́)و✧掂 +×(ง⌐□ل͜□) 退休啦! (ง︡'-'︠)ง┗( _)┛(ʘдʘ)
EA-y( ̄Д ̄)。o :game怪有咁勁得咁勁,裝備有咁屎得咁屎,咪等啲友玩得咁舒服,玩完嗱嗱聲pay-to-win.抽loot box有咁難得咁難,box有咁罕有放咁罕有,啲課長咪啫聲抽完抽過第二次囉.
( ゚ω゚)? 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-09-13, 06:54 PM   #660
vov430
黑色疾風丸

註冊日期: Apr 2002
XBox Live Gamertagvov430
引用:
冇結案架啦.
依家,個TOPIC 只有守舊道德派同激進道德派.

我認為地鐵見到年青人坐低就要搵石頭掉死佢.
免得佢搵藉口唔讓座.
錯,根本就係未退休都唔好搭巴士/地鐵
行路啦年青人

我還不想長大, 對!是我不負責任
今天是好日子嗎?
a little better, never perfect
PLAY HARD, WORK HARD, DIE HARD
這就是縲旋的力量嗎?真是不得了的東西啊!
vov430 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-09-13, 07:32 PM   #661
陸奧 貴志
The One
橋本かわいいよ橋本

註冊日期: Apr 2002
3DS Friend Code4811 8001 2935
PSN  IDTKamui
XBox Live GamertagTMutsu
引用:
作者: vov430 查看文章
錯,根本就係未退休都唔好搭巴士/地鐵
行路啦年青人
要讓路架

☆野郎は誰だ 誰だ 誰だ 彼はジョンイル(正日) ジョンイルだ ジョンイルだ
トラブルメーカーの名を受けて 恥を捨てて たたかう野郎
ジョンイルアローは 毒舌 ジョンイルイヤーは 空耳
ジョンイルウィングは とんずら使い ジョンイルビームは 口砲
キムチの力身につけた 偽善の野郎 ジョンイルだ ジョンイルだ
陸奧 貴志 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-09-13, 07:52 PM   #662
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
講講下我覺得其實大家都唔係爭論緊同一樣野
版友(1)話A唔o岩
版友(2)話B冇問題
跟住
版友(1)話做乜A冇問題
版友(2)話做乜B唔o岩

此篇文章於 06-09-13 07:54 PM 被 真!DC 編輯。
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-09-13, 08:07 PM   #663
是但啦
Senior Gamer

註冊日期: Mar 2004
引用:
…略…

最後,列個例你地覺得咁都合理就算
同樣,公共交通工具小巴

你第一個上小巴,有位老人第17位上車無位坐.
之後有人叫你落車等下架..你唔讓就係無道德?

唔好答我,情況唔同要等多班車,
大把人搭地鐵坐倒頭車都要等好幾班車..
同埋廢時又比人抽稱..小巴每班車3分鐘..
坐倒頭車最少5分鐘..

…略…
引用:
哦. 原來道德人仕就係因為港鐵有貼告示, 所以要讓.
而小巴無貼所以就唔洗.

你一早貼出黎貼, 就唔洗爭吵26版道德問題啦.
又有告示, 對面又係老年人, 以後,邊個年青人敢坐係度就要公審.
啱啱入嚟,就見到很好很強大既"強盜邏輯",請問你列舉既例子你覺得成立到咩?定係你想講畀大家知,其實小巴限坐十六個座位既時候,你可以選擇唔坐,全程企喺小巴入面?
是但啦 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-09-13, 10:12 PM   #664
knight-philip
カガミ

註冊日期: Oct 2008
引用:
a: 我覺得你都幾"不該"
b: 比人反駁後
a: 丫..其實, 我唔係想話你"不該".(開始覺得講錯野)
a: 我改1下個意思係指某d 人呢.唔想讓坐果d丫 (覺得自己講錯, 但又要面子去暗指某d人)
b: (心諗: 答佢就=對號入座. 都廢事理佢.)

點知, n分鐘後. a: 你未答我問題嚕. 詳見:

b: 你唔係真係單純到會有人趺入d 咁簡單既言語陷阱下麻?

至於係咩言語陷阱:
依家我指你"一枝竹打一船人"
而你表示緊1枝竹傷過幾多人, 根本就唔關我事.
我目的只係指出有其他情況存在.

你引導我去答"有依1枝竹既存在" 既問題
依個好明顯係言語陷阱.歡迎你反駁.
討論的目的本來就不是要別人完全接受你的一套,而是要令最終得出一個雙方/多方可接受的結論
如果個個都死硬"只有我的是正確"那麼討論來幹什麼
我不如隨便在BLOG/FB發個文等人like就好?

>你唔係真係單純到會有人趺入d 咁簡單既言語陷阱下麻?
那麼你回我幹什麼
我就知道真正能夠回答我的是那些"對啊,我就是不會讓啊,吹咩!"的人
所以其實沒有人答才是正常

只是你又要出奇地對號入座(雖然我認是之後才想到你是對錯號入錯座
如果你真的是那"100次有99次讓座失敗所以灰了"的人,那麼你根本就不會是"對啊,我就是不會讓啊,吹咩!"的人
因為你每次放棄之前都必然會先有想讓座的念頭
所以我現在才發現你根本是對錯號...但是你又要反駁
明明被告不是你,你又要入座然後罵人為什麼告你...
(以你的比喻就是,明明支竹掃不中你,但你又要走過去扮被掃中,之後罵我好一枝竹掃一班人又掃中你...
我已經不知道你想搞什麼了...

引用:
作者: 是但啦 查看文章
啱啱入嚟,就見到很好很強大既"強盜邏輯",請問你列舉既例子你覺得成立到咩?定係你想講畀大家知,其實小巴限坐十六個座位既時候,你可以選擇唔坐,全程企喺小巴入面?
真的要講的話,地鐵就算讓座,都不會對路程/車費有影響,小巴的話要中途讓座不單要重新付錢,而且要中斷路程...

此篇文章於 06-09-13 10:16 PM 被 knight-philip 編輯。
knight-philip 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-09-13, 11:25 PM   #665
Tano
嫑憅

註冊日期: Jun 2004
引用:
有能力推到年尾回顧

經典歌果然是沒有時限的

人海的衝擊,比那蒼海更大
難為正邪定分界.......

エースは3つに分けられる

強さを求める奴、
プライドに生きる奴、
戦況を読める奴、

この3つだ
Tano 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-10-13, 09:13 AM   #666
忘記密碼
看甚麼!?

引用:
作者: 是但啦 查看文章
以時間黎計, 無話唔成立.
你覺得唔合理? 我都覺得你話我"強盜邏輯" 更唔合理.

我搭地鐵為左坐等左5分鐘, 唔讓座你覺得好冇道德.
有人搭小巴等多3分鐘都唔肯, 要老人家企係度等下班車,就好有道德.

同樣比咁多錢 + 時間仲花長左 & 一樣係無讓座要個老人家企.
前者, 千夫所指;後者,理所當然.

此篇文章於 06-10-13 09:18 AM 被 忘記密碼 編輯。
舊 06-10-13, 09:20 AM   #667
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
咪即係我覇左先我話事心態
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-10-13, 09:27 AM   #668
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
引用:
點解你會呢個期待?
根本就講唔完既。

舊 06-10-13, 09:37 AM   #669
pet3
The One

註冊日期: Oct 2007
因為我累
所以想坐
突登等了2架輕鐵
到我排頭位了

第3架車到了
我有位坐了
這時剛剛先到達又慢條斯理地上車
走到我身邊的老人家

老人家(女): 無陰公哦,要老人家企 0v0

這老人我發現佢日日都係咁,
再下架其實一定有位,她只要肯等一下就可以
但她是選擇,一到立即上車之後要其他人比位佢坐... (輕鐵有椅子比佢坐住等
所以我讓左好幾次之後再唔讓比佢.......(似老賣老吧...)

2月2日 P3R,2月29日 FF7-2 ,3月8日 聖獸之王, 3月22日 浪人崛起,6月法環DLC

日期未定 ,PS5 SYNDUALITY , 暗喻幻想, 龍珠Z Sparking! ZERO, 界之軌跡,高達創壞者4
FGO 目標預算
4月 獸尼綠(寶二),獸提媽(情況下寶二),7月 術摩根,8月水妖藍(寶二),水術呆,1月大和武尊

此篇文章於 06-10-13 09:44 AM 被 pet3 編輯。
pet3 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-10-13, 09:45 AM   #670
忘記密碼
看甚麼!?

引用:
-skip-
原來反對"唔讓座唔=無道德", 就會被攻擊對號入座為"對啊,我就是不會讓啊,吹咩!" 的人.

我覺得借社會道德觀黎作攻擊手段真的非常不要得. (我講緊頭post條link)

好彩一開始已經表明立場. 今獲唔洗又比人屈.
引用:
直接咁講.可以讓就一定讓
但當有唔關事既第3者係度嘈就一定唔會讓.

所以,我覺得相中人無錯. 影相掉人上網既人非常缺德.
由手機版發出
由手機版發出

舊 06-10-13, 10:04 AM   #671
魔璃
The One
ちょうじげんアイドル

註冊日期: Jun 2002
PSN  IDRuriHoshino
我真系試過一次全程企小巴架
司機數錯位但又叫我入錢, 佢當然冇能力退錢, 唯有叫我小心d企

最多咪讓你身後d人上車先, 因為小巴真系比錢買位架喎

\ /
/ \
\(^ω^)/

此篇文章於 06-10-13 10:13 AM 被 魔璃 編輯。
魔璃 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-10-13, 10:12 AM   #672
keijoey
桐乃 x MIX

註冊日期: Aug 2010
PSN  IDmeruruplay
XBox Live GamertagMeruruplay
引用:
作者: 魔璃 查看文章
我真系試過一次全單企小巴架
司機數錯位但又叫我入錢, 佢當然冇能力退錢, 唯有叫我小心d企

最多咪讓你身後d人上車先, 因為小巴真系比錢買位架喎
清明重陽成日發生
喂, 你地班lawful good捨得開2周目未?
keijoey 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-10-13, 10:23 AM   #673
神人ではない!新人だ

引用:
作者: keijoey 查看文章
清明重陽成日發生
喂, 你地班lawful good捨得開2周目未?
講起黎,其實各屬性既人會點判斷呢
LG - 唔讓就鬧,鬧到你讓
NG - 我有我讓,你唔讓冇問題
CG - 唔讓吖嗱,要你打橫出閘!
LN - 佢俾少D錢架喎,做咩要讓
NN - 睇心情???
CN - 關我咩事

舊 06-10-13, 10:29 AM   #674
強化人間ですの~★
鋼の救世主ですの!
↘ルルティエ

註冊日期: Mar 2002
Nintendo Switch ID8445-2408-9599
3DS Friend Code4768 8206 2595
PSN  IDTrombeElzam
XBox Live Gamertagtrombeningen
引用:
作者: Dyhalt Rushifar 查看文章
講起黎,其實各屬性既人會點判斷呢
LG - 唔讓就鬧,鬧到你讓
NG - 我有我讓,你唔讓冇問題
CG - 唔讓吖嗱,要你打橫出閘!
LN - 佢俾少D錢架喎,做咩要讓
NN - 睇心情???
CN - 關我咩事
之前幾頁

如果你不讓座就是沒道德   我他媽就是要放相上網公審
我要求具體義務非義務準則!重覆!我要求具體義務非義務準則! ......

(我是那個連存不存在也不確定的沒上鏡的老人)
我要怎麼知道坐低的人有沒有需要坐?
非優先座就是先到先得,不爽不要上車   吃我的舞空術啦!

Apple Mobile Device Support 加入同伴了!
Apple Software Update 加入同伴了!
MobileMe 加入同伴了!
Apple Application Support 加入同伴了!
Apple Software Update 召喚了 Safari!
Apple Software Update  召喚了 iPhone軟體!
C85 count
強化人間ですの~★ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-10-13, 10:33 AM   #675
神人ではない!新人だ

引用:
作者: 強化人間ですの~★ 查看文章
之前幾頁

如果你不讓座就是沒道德   我他媽就是要放相上網公審
我要求具體義務非義務準則!重覆!我要求具體義務非義務準則! ......

(我是那個連存不存在也不確定的沒上鏡的老人)
我要怎麼知道坐低的人有沒有需要坐?
非優先座就是先到先得,不爽不要上車   吃我的舞空術啦!
理論上,E既應該係咁
LE - 生存咗咁耐你應該死啦
NE - 咪煩我呀,快D死啦
CE - 你好礙眼呀,死啦。

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 10:37 AM

手機版 | APP版