Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 06-08-13, 01:51 PM   #626
修羅Lemon
Game Master
解毒不能 喪屍咬人

註冊日期: Apr 2002
引用:
作者: 忘記密碼 查看文章
唔讓座就=無道德依個結論, 我就真係諗極都諗唔到點出黎.
1.我覺得有餘力去讓坐係義務.
2.批評有餘力既人唔讓坐冇公德=/=唔讓坐呢世冇公德=/=這個人完全冇公德.

此篇文章於 06-08-13 02:03 PM 被 修羅Lemon 編輯。
修羅Lemon 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-08-13, 01:57 PM   #627
修羅Lemon
Game Master
解毒不能 喪屍咬人

引用:
作者: Einhander 查看文章
好理想好和諧(笑
家陣都唔知邊個裝左讀心器ooq唔洗問已經知人地戰鬥力低
一句就可以摌埋去唔洗理由唔洗原因一句"我估佢我覺得佢我認為佢一定係冇道德唔肯起身, 我一定要鬧爆佢"
係一個人人都唔洗出聲就知對方諗乜身體狀況係咩嘅世界, 我真係唔知邊面理想啲和諧啲
我最唔明係點解有人堅持一定要鬧爆人, 教仔教上腦?
人地有講明情況:
引用:
作者: sugihara 查看文章
搵過第二個位,同埋鬧佢一鑊都係一個choice者
點解話人強迫0既時候又強迫人揀1個choice
又怨人無諗過,其實又會唔會係你無諗過人地有無諗過咋
問完好聲好氣答句唔好意思有需要咪得囉,
有人答到摟打咁,"唔讓呀吹咩"或者黑面唔答,話好頭暈但又打緊機擺明講大話,唔通又一定要人即時行去搵第個唔鬧得佢,鬧佢都係道德判官唔識判斷咩
#1事主最後都係搵左第二個人讓架,佢係咪好有效率完全正確?
你又唔想睇人講乜,但又要抽人水....
你唔怪得人做錄音機囉~

此篇文章於 06-08-13 02:00 PM 被 修羅Lemon 編輯。
舊 06-08-13, 02:16 PM   #628
Einhander
God of Gamer
能登かわいいよ能登

註冊日期: Aug 2005
PSN  IDRazgriZeroGAF
XBox Live GamertagRazgriz GAF
你抽水前睇返之前佢啲post先啦
家陣佢比人貼返哂佢啲post先轉軚咋嘛
同埋比人話錄音機明顯唔關我插佢事囉
佢同人地講野咪又係一樣爛鬼錄音機咁
你要撑佢都追返哂啲post先啦好心

生ける世に 我が身悲しも
夢は消ぬ 怨恨みて散る
傀儡謠-新世に神集ひて

(」・ω・)」SAN値(/・ω・)/ピンチ!
iDontCare

此篇文章於 06-08-13 02:20 PM 被 Einhander 編輯。
Einhander 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-08-13, 02:44 PM   #629
修羅Lemon
Game Master
解毒不能 喪屍咬人

佢第3頁本來係咁講
引用:
作者: sugihara 查看文章
如果#1當事人講堅,咁佢開頭真係好聲好氣問MK仔,但MK仔就一句「好支力」撻埋黎
而家見到唔止淨係話貼相唔0岩,仲有唔少係幫MK開脫,到底係睇完相唔睇字定係點?
我覺得香港人咁樣0既,仲走去恥笑蝗蟲低等生物,係50步笑100步咋
即係佢都係先提出[人地冇禮貌又唔讓坐所以我先鬧人],

但隔佐幾頁就討論變佐又戰鬥力又界王拳又開始發睥四又開始大家變晒錄音機,我開始睇到好悶~

於是我又黎抽水玩囉.

對唔住,我知抽人水好無聊,對唔住,我真係好無聊.
所以繼續玩啦~我真係有追晒過TOPIC架~

此篇文章於 06-08-13 02:46 PM 被 修羅Lemon 編輯。
舊 06-08-13, 05:23 PM   #630
knight-philip
Ultimate Gamer
カガミ

註冊日期: Oct 2008
引用:
作者: 修羅Lemon 查看文章
人地有講明情況:

你又唔想睇人講乜,但又要抽人水....
你唔怪得人做錄音機囉~
這topic很多人都是這樣囉
就似你這樣的新參與者一入來就找你開片
我之前問的東西(包括修改後的問題)都會被人無視
而話他們無視的帖又更加會被人無視
所以你明白我為什麼都懶得去討論了

引用:
哦.

咁又舉多個例, 假如果位人兄讓左100次座, 99次被拒絕.
結果, 最後一次佢心灰意冷地說: 好累. 咁就比你捉到了,並拍上網.
咁佢算無公德定唔好彩?

再貼多次,你條問題... 驚你又唔記得自己問過咩.
對對,關於這一點
想起了一個很嚴重的謬誤

LOGIC和社會道德文化(包括了統計學在內)是不可以同時混為一談的
因為社會道德大多只是經過統計之後得出"這樣做會得出好結果的機率是最高的"的結論
而LOGIC是只要有任何可以反證是錯誤的case,那條理論就會是錯的
(令我想起"因為你沒有養狗(中略)所以你是GAY"這笑話

在這情況之下只要反對者硬要提出一個special case的話
根本就無得輸

舊 06-08-13, 09:20 PM   #631
MS331
Game Master

註冊日期: Feb 2005
引用:
作者: 修羅Lemon 查看文章
>>如果你需要座位,簡單禮貌一句[我真係需要座位]就得囉.
我要求就係咁多,真係好過份?
十分同意你,唔可以讓的話未話自己需要law,就係咁簡單
又唔係啞,開口講一句咁簡單都唔做,又玩心戰又作情景,吹幾十版天花龍鳳講黎講去都唔到point

老實講,係地鐵坐低有幾多人真係有需要,大家心裡有數啦
當然你話個個都有暗病殘疾咁you win
MS331 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-08-13, 09:38 PM   #632
陸奧 貴志
The One
橋本かわいいよ橋本

3DS Friend Code4811 8001 2935
PSN  IDTKamui
XBox Live GamertagTMutsu
引用:
作者: MS331 查看文章
又唔係啞,開口講一句咁簡單都唔做,又玩心戰又作情景,吹幾十版天花龍鳳講黎講去都唔到point

我絕對會懷疑你答完有需要之後會俾第3者入一套.....

☆野郎は誰だ 誰だ 誰だ 彼はジョンイル(正日) ジョンイルだ ジョンイルだ
トラブルメーカーの名を受けて 恥を捨てて たたかう野郎
ジョンイルアローは 毒舌 ジョンイルイヤーは 空耳
ジョンイルウィングは とんずら使い ジョンイルビームは 口砲
キムチの力身につけた 偽善の野郎 ジョンイルだ ジョンイルだ
陸奧 貴志 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-08-13, 09:50 PM   #633
MS331
Game Master

引用:
作者: 陸奧 貴志 查看文章
我絕對會懷疑你答完有需要之後會俾第3者入一套.....
點入法,願聞其詳
舊 06-08-13, 09:57 PM   #634
陸奧 貴志
The One
橋本かわいいよ橋本

引用:
點入法,願聞其詳
例句1:點睇都睇唔出你點有需要/邊忽有需要喎~
例句2:我覺得阿怕仲有需要過你啦~
例句3: (單單打打MODE)依家D後生真係打壞~

當然呢D例句係代入去本TOPIC o個位正義女神(?)度

☆野郎は誰だ 誰だ 誰だ 彼はジョンイル(正日) ジョンイルだ ジョンイルだ
ジョンイルウィングは とんずら使い ジョンイルビームは 口砲
キムチの力身につけた 偽善の野郎 ジョンイルだ ジョンイルだ
舊 06-08-13, 10:02 PM   #635
飛燕
懺悔不用等

註冊日期: Dec 2004
引用:

—直在說的重點

有人回左他 "我唔得",都要在計較人有乜事乜病而唔信 (前面有人把口講過,又白目你又成)

無病?
如果今日講巴士,香港長途巴士一程45分鐘以上,日本一程車可以2個鐘
早上車有位的人又點? 有些人頂唔順長少少的車又點
踢個人落車?

我現在的狀況,就命中晒前面別人認為無需要
不定期嚴重頭暈或容易累,年輕,要用電話做野,外表睇唔出
上車無得訓,難得有時間上下社交網站/GAF放鬆個人 (oh,玩電話?)
唔訓覺又話扮病 (如果香港地鐵成百分貝,點訓?)

要我比醫生紙你睇?

如果有人是糖尿或者慢性內臟問題
好常見不是暈而是"非常容易累"
佢就會回你累

唔好講話我早上車有位,Say完NO比人入一套
到下次我頂唔順問人可否借位又一套

如果有人跟你講唔得,有一定程度其實是希望你向其他人尋求幫助
又會係度計算話"我把責任推落人地度"或者"先請給我有力的說明"
又係前面有人講過既事

經常不斷提身邊有老人,
但助人方法就是略奪另一個人正在使用的資源來行善,莫視其他人需要,還要上來先抽水入一套
我知你想助人,但點解不斷只是找把尺畫晒附近的人做敵人? 而且前面見到大部份人講明斷估入一套,入完再道歉都講得出。

守望相助、互相尊重這種基本的事全部人都忘光了
還有很多事情是基於互相信任來行動

此篇文章於 06-08-13 10:23 PM 被 飛燕 編輯。
飛燕 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-08-13, 10:31 PM   #636
大山椒魚
......

註冊日期: Sep 2002
當一個社會好人多既時候,
就唔會成日有人出黎懷疑人心存惡念

當一個社會自私既人比較多既時候,
自然容易產生誤會,

想改變呢個社會,
唔係得把口叫人信人,
用小部份真係有需要既人去保護大部份自私既人,
咁只會令個問題更加嚴重
社會只會更缺乏互信

最終既問題都係到底想要一個點樣既社會,
睇過下日本果邊既討論,
人地真係覺得老人唔駛讓,
咁我又覺得冇問題

┃ ┃ ┏━┛┗━┓┃┃┏┓┏┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃┃┃┃┃
┗┓┗┓┣┳┓┏━┛┃┃┣┛┗┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃┗┻┻┛
 ┗┓┗┫┗┻┻━┓┗━┻┓┏━┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┳┳┓
  ┗━┻━━━━┛   ┗┛  ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗┻┻┛
大山椒魚 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-08-13, 10:32 PM   #637
MS331
Game Master

引用:
例句1:點睇都睇唔出你點有需要/邊忽有需要喎~
例句2:我覺得阿怕仲有需要過你啦~
例句3: (單單打打MODE)依家D後生真係打壞~

當然呢D例句係代入去本TOPIC o個位正義女神(?)度
一句唔好意思,我唔舒服其實都免責9成啦
再講香港地比人叫讓座既機率真係咁高?仲次次逗中你...?買左六合彩未?無謂咁執著啦
總之見到一件咁簡單複雜化就頭痛
舊 06-08-13, 10:44 PM   #638
陸奧 貴志
The One
橋本かわいいよ橋本

引用:
一句唔好意思,我唔舒服其實都免責9成啦
再講香港地比人叫讓座既機率真係咁高?仲次次逗中你...?買左六合彩未?無謂咁執著啦
總之見到一件咁簡單複雜化就頭痛
你如果有追開post既就會知道只要你年青,而企o係度既係被認為係有需要既一類人時,就算你生cancer光哂頭某d人都只當你係mk仔skin head.....

舊 06-08-13, 10:52 PM   #639
飛燕
懺悔不用等

引用:
作者: 大山椒魚 查看文章
當一個社會好人多既時候,
就唔會成日有人出黎懷疑人心存惡念

當一個社會自私既人比較多既時候,
自然容易產生誤會,

想改變呢個社會,
唔係得把口叫人信人,
用小部份真係有需要既人去保護大部份自私既人,
咁只會令個問題更加嚴重
社會只會更缺乏互信

最終既問題都係到底想要一個點樣既社會,
睇過下日本果邊既討論,
人地真係覺得老人唔駛讓,
咁我又覺得冇問題
我在日本住左一年幾 + 幾年來不斷出入日本,其實現實大家會讓老人,而且不需要說出口

在讓座的情況下,信任就算被騙其實沒有發生大損失,
但問題是,"需要"是第三者不可視,難以比較,所以一定程度是靠信任同成實去維持
而需要人仕並不是一定有明顯外表能分辨
在座上其他人仕亦都太計較別人是否有需要,進行審判,而不是先考慮自己站起來

我不斷在提出的是
因為有一定機會無法正確判斷某人真的沒需要 (尤其前面別人提出的比較原則,我是完全可以寫日常會出現的例外,不是老作假設特例,而是現實的確會發生)

所以有殺錯無放過式的強硬手段會很容易出錯和產生問題,還把另一個有需要的人仕也傷害

而且在效率上,詢問其他人幫忙、或者第三方分擔才是正路

還有很多人的觀點,全部處於只把兩個人和超有限的資源來計算,
卻忘了考慮第三方加入幫忙、分擔的可能性

此篇文章於 06-08-13 10:55 PM 被 飛燕 編輯。
舊 06-08-13, 10:54 PM   #640
MS331
Game Master

引用:
你如果有追開post既就會知道只要你年青,而企o係度既係被認為係有需要既一類人時,就算你生cancer光哂頭某d人都只當你係mk仔skin head.....
咁我認衰仔無睇哂成個post,因為太長都係scan來睇
有無人咁講過我唔知
有的話即是2邊都諗埋一面
舊 06-08-13, 11:34 PM   #641
忘記密碼
Insane Gamer
看甚麼!?

註冊日期: Apr 2006
引用:
作者: knight-philip 查看文章
這topic很多人都是這樣囉
就似你這樣的新參與者一入來就找你開片
我之前問的東西(包括修改後的問題)都會被人無視
而話他們無視的帖又更加會被人無視
所以你明白我為什麼都懶得去討論了

對對,關於這一點
想起了一個很嚴重的謬誤

LOGIC和社會道德文化(包括了統計學在內)是不可以同時混為一談的
因為社會道德大多只是經過統計之後得出"這樣做會得出好結果的機率是最高的"的結論
而LOGIC是只要有任何可以反證是錯誤的case,那條理論就會是錯的
(令我想起"因為你沒有養狗(中略)所以你是GAY"這笑話

在這情況之下只要反對者硬要提出一個special case的話
根本就無得輸

照你咁講, 社會道德都認為"強姦犯出獄後會重犯".
經過統計之後得出"這樣做會得出好結果的機率是最高結論
依個重犯case 係必然會發生.

有人指出例外情況, 果個就係纙緝謬誤.
其實, 你知唔知自己講緊咩?

=====================================
另外,依家指控果個係我?
你地班判官,唔係唔識咩叫"疑點利益歸於被告"下麻.

我樓上列左n咁多個例子, 指出"唔讓坐"可能係有佢既原因既疑點.
黎否決你地主張既"唔讓座就係無道德".

當你地指控人地冇道德, 依家我搵出疑點原因.
你反駁唔到就話人謬誤.究竟邊個有謬誤. 大家心照啦.

舊 06-09-13, 12:06 AM   #642
飛燕
懺悔不用等

引用:
咁我認衰仔無睇哂成個post,因為太長都係scan來睇
有無人咁講過我唔知
有的話即是2邊都諗埋一面
嘛,去到一半個Topic其實不斷鬼打牆回帶

有很多人不斷追著道德問題來討論,
但我更在意是
"人們遇到事情後,進行的行動、和解決問題的方式"

從一開始在事件發生時,人選擇對別人進行"需要性"的審判和責罵
因為人已經把座位上的另一人判罪,
所以不從試著考慮向第三者找尋協助、或者作為第三者的人沒有自願幫忙的想法 ,因為覺得不值得幫罪人
甚至是花時間上facebook貼圖

但最終沒有解決到當前問題,從效率上完全講不通

有需要人仕有機會不只有一人,Right?
每日地鐵有很多人,有機會判定錯誤出現誤解,Right?

問題在這裡,如果人們每當出現讓座事情時,首先考慮的是"責罵判刑"而不是先從"互相信任和分擔"出發,問題只會越滾越大

所以我才會反對處事時,先考慮進行責罰的行動方式

此篇文章於 06-09-13 12:15 AM 被 飛燕 編輯。
舊 06-09-13, 12:36 AM   #643
カガミ

引用:

照你咁講, 社會道德都認為"強姦犯出獄後會重犯".
經過統計之後得出"這樣做會得出好結果的機率是最高結論
依個重犯case 係必然會發生.

有人指出例外情況, 果個就係纙緝謬誤.
其實, 你知唔知自己講緊咩?

=====================================
另外,依家指控果個係我?
你地班判官,唔係唔識咩叫"疑點利益歸於被告"下麻.

我樓上列左n咁多個例子, 指出"唔讓坐"可能係有佢既原因既疑點.
黎否決你地主張既"唔讓座就係無道德".

當你地指控人地冇道德, 依家我搵出疑點原因.
你反駁唔到就話人謬誤.究竟邊個有謬誤. 大家心照啦.
你根本get錯好不好?
指出例外情況不是邏輯謬誤,而只是證明了該句子不是必然真確
而至於道德/公德本來不是"1+1=2"的必然真確的東西,所以用你之前的"因為有特例,所以道德/公德不用守"這種套用邏輯思考方式下去的方法根本就是無得輸
舉例的話,難道要"因為法官會有機會判錯案,所以我們不用接納法官的審判"?
就算這是可套用邏輯的,都是犯了"先入為主的謬誤-的反例外"

道德/公德本來就是可以有無限的special case
如果要用special case來推論的話,根本甚至可能推論出"讓座是不道德的行為"

因此一直都是用社會上共識的道德底線來討論
如果有人是自認為"自己的道德底線比社會共識底,但是不應該受任何方面的責難(包括自身良心)"的話,我很希望有人可以告訴我他的理據
這樣問的話應該沒問題了吧?

引用:
作者: 飛燕 查看文章
嘛,去到一半個Topic其實不斷鬼打牆回帶

有很多人不斷追著道德問題來討論,
但我更在意是
"人們遇到事情後,進行的行動、和解決問題的方式"

從一開始在事件發生時,人選擇對別人進行"需要性"的審判和責罵
因為人已經把座位上的另一人判罪,
所以不從試著考慮向第三者找尋協助、或者作為第三者的人沒有自願幫忙的想法 ,因為覺得不值得幫罪人
甚至是花時間上facebook貼圖

但最終沒有解決到當前問題,從效率上完全講不通

有需要人仕有機會不只有一人,Right?
每日地鐵有很多人,有機會判定錯誤出現誤解,Right?

問題在這裡,如果人們每當出現讓座事情是,首先考慮的是"責罵判刑"而不是先從"互相信任和分擔"出發,問題只會越滾越大

所以我才會反對處事時,先考慮進行責罰的行動方式
因此我提議了多少次,要以"自己有位,自己應否讓座"來作討論中心

飛燕你提議的是把觀點放大,但是這樣其實都是增加了複雜性
我認為倒不如把觀點放回自身,連那個"比你更有需要的人"都當成是一個概念好了
(不會有特定例子,嚴重的話可以如"你維持起身10秒後會倒下,他維持起身5秒後會倒下"這case沒問題)
那麼"你自己又應否讓座?不讓座也可以/也沒錯的理據何在?"

舊 06-09-13, 12:54 AM   #644
飛燕
懺悔不用等

引用:
因此我提議了多少次,要以"自己有位,自己應否讓座"來作討論中心

飛燕你提議的是把觀點放大,但是這樣其實都是增加了複雜性
我認為倒不如把觀點放回自身,連那個"比你更有需要的人"都當成是一個概念好了
(不會有特定例子,嚴重的話可以如"你維持起身10秒後會倒下,他維持起身5秒後會倒下"這case沒問題)
那麼"你自己又應否讓座?不讓座也可以/也沒錯的理據何在?"
個問題是一直困在"你想評價第3者的行為"這一個行動,在車裡進行是沒有意義、沒有效率
只要人一日想住評價第3者,一日就會困在前面我提及的行為方式問題

這個Topic最初在辨論人在車裡面的行動

如果在forum上責罵我是不會太理
但這一個topic裡面指"責罵"是指在車裡進行,而不是單純指network,我相信在26page的討論裡面有人誤解了"不應該責罵"的場所,不同場所的應對方法是不一樣的

從整個topic裡面,不斷有人提出他能準確定義需要人仕的樣子,尤其是對年輕的人
我提出現實事例去証明"有需要的人仕有很多種",各種年紀的人也有

而累就是罪嗎?
有人的確無法在車程中站立,他們無錯是不會死掉,只會辛苦,但為什麼一定要用他跟老人比較,卻忘記身邊還有CDEFG君,而當中有人願意一起幫忙? 這樣還可以幫到兩個人,明明更高效率? 因為有人已經把他定罪,把他人畫成敵人,守望相助當成推捨責任

如果大家總是不把車廂裡面的人們全部當成同一方看待,
總是要畫分立場去製造敵人,一日都不會實現到理想環境。

此篇文章於 06-09-13 09:14 AM 被 飛燕 編輯。
舊 06-09-13, 12:06 PM   #645
dark_ming_
Crazy Gamer

註冊日期: Dec 2011
A君與B君身於車廂之內。A君曰:「那人貌似需座,是否該讓座?」

B君曰:「子非其,安知其需座?」

A君曰:「子非我,安知我不知其需座?」

B君曰:「我非子,固不知子矣;子固非其也,子之不知其需座,全矣。」

A君曰︰「請循其本。子曰『汝安知其需座』云者,既已知吾知之而問我,我知之車廂告示也。」

dark_ming_ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-09-13, 01:12 PM   #646
忘記密碼
看甚麼!?

唔再浪費時間比人抽稱咩special case.
明明1日就起碼有數百人日日搭倒頭車,好笑.

最後,列個例你地覺得咁都合理就算
同樣,公共交通工具小巴

你第一個上小巴,有位老人第17位上車無位坐.
之後有人叫你落車等下架..你唔讓就係無道德?

唔好答我,情況唔同要等多班車,
大把人搭地鐵坐倒頭車都要等好幾班車..
同埋廢時又比人抽稱..小巴每班車3分鐘..
坐倒頭車最少5分鐘..

講到尾都係黑社會行為, 車上所有人都知依個係要讓既“社會共識“
但自己又唔想承擔,就開始搵罪犯.
將成個社會既罪屈起1,2個人身上...社會係咁,網上就係個縮影.

而個罪犯往往都係搵d 無辦法反駁既人..
對面係個老人,你係個年青人....一睇就知你唔岩啦!

讓坐都要講道德同黑社會搵25仔一樣.
邊個唔出聲(屈到出唔到聲)果個咪係犯嚕

此篇文章於 06-09-13 02:11 PM 被 忘記密碼 編輯。
忘記密碼 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-09-13, 01:21 PM   #647
カガミ

我都不想再浪費時間...

我要出大絕了
學我朋友說的,"你自己不讓座給更有需要的人,不用其他人責難你,你的良心會責備你"
以上
(本來就是想問問沒有良心的人的理據...不過沒人答就算

至於要求第三者讓座,前面都有了共識就是"你永遠不會得到一個共識"
所以討論來都沒用的
只不過有些人硬要拉回去說"對方不讓座沒問題"什麼而已
(明明答了上面的問題就足夠了

利申:我是沒有座位的話都會讓出企位;要求別人讓座什麼的太麻煩所以不會做,不過會把自己的企位讓出

此篇文章於 06-09-13 01:23 PM 被 knight-philip 編輯。
knight-philip 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-09-13, 02:22 PM   #648
忘記密碼
看甚麼!?

引用:
我都不想再浪費時間...

我要出大絕了
學我朋友說的,"你自己不讓座給更有需要的人,不用其他人責難你,你的良心會責備你"
以上
(本來就是想問問沒有良心的人的理據...不過沒人答就算

至於要求第三者讓座,前面都有了共識就是"你永遠不會得到一個共識"
所以討論來都沒用的
只不過有些人硬要拉回去說"對方不讓座沒問題"什麼而已
(明明答了上面的問題就足夠了

利申:我是沒有座位的話都會讓出企位;要求別人讓座什麼的太麻煩所以不會做,不過會把自己的企位讓出
樓上未有人答所以繼續回下先.

依度冇人想知你讓唔讓座, 點要先讓座之類, 依d 阿媽係女人既說話.

淨係想知你憑咩指控人地"唔讓座就係冇道德".
唔好亂指控完人地冇道德之後, 話我覺得應該係咁咁咁...

成個社會要跟你果套?
你所講既"社會共識", 其實係你自己既共識.

此篇文章於 06-09-13 02:29 PM 被 忘記密碼 編輯。
舊 06-09-13, 02:42 PM   #649
忘記密碼
看甚麼!?

引用:
作者: dark_ming_ 查看文章
A君與B君身於車廂之內。A君曰:「那人貌似需座,是否該讓座?」

B君曰:「子非其,安知其需座?」

A君曰:「子非我,安知我不知其需座?」

B君曰:「我非子,固不知子矣;子固非其也,子之不知其需座,全矣。」

A君曰︰「請循其本。子曰『汝安知其需座』云者,既已知吾知之而問我,我知之車廂告示也。」

哦. 原來道德人仕就係因為港鐵有貼告示, 所以要讓.
而小巴無貼所以就唔洗.

你一早貼出黎貼, 就唔洗爭吵26版道德問題啦.
又有告示, 對面又係老年人, 以後,邊個年青人敢坐係度就要公審.

此篇文章於 06-09-13 02:48 PM 被 忘記密碼 編輯。
舊 06-09-13, 02:42 PM   #650
カガミ

引用:
樓上未有人答所以繼續回下先.

依度冇人想知你讓唔讓座, 點要先讓座之類, 依d 阿媽係女人既說話.

淨係想知你憑咩指控人地"唔讓座就係冇道德".
唔好亂指控完人地冇道德之後, 話覺得我應該係咁咁咁...

成個社會要跟你果套?
你所講既"社會共識", 其實係你自己既共識.
我最後講一下我自己的做法又會變成社會共識了?
如果我話"香港的人們食飯時多數用筷子.....但是我慣用湯匙"又變成我是共識了?

>依度冇人想知你讓唔讓座, 點要先讓座之類, 依d 阿媽係女人既說話.
我那句是為免有人入我雙重標準而說的
因為早前已經有人示範了什麼"你口中講得怎樣好,結果要損害自己利益不也是不會讓!"的反駁了

>成個社會要跟你果套
非也非也
我只是跟我所知道的"社會果套"(然後再做多少少)
不要倒果為因啊

>淨係想知你憑咩指控人地"唔讓座就係冇道德".
如果你認為我"自己不讓座給比自己更有需要的人士並不是無公德"這句是指控了別人"唔讓座就係冇道德"的話
我早就有再更改
"自己在見到比自己更有需要人士需要座位的時候,沒有一絲想法打算去讓座,並不是思維上無公德"
而且我一直就是問"如果你覺得不是無公德,那麼請講出理據,原因"
我要的不是special case,而是你在任何情況之下仍然是這樣覺得的話的理據
我明明就是給你機會反駁,但是你就是只懂得話人好指控你
要你提原因/理據,但是就只提出個special case,法庭上都不會因為犯人其中一宗罪是出於好心而判其他罪都不成立啊
因此你的理據....嘛不排除根本講不出口吧
就算原因是"自私,道德底線低etc"我都不會說什麼的,就只是有"啊,人類嘛"這樣的感想
當然講不出口也是人類之所以為人類的奧妙之處之一呢

此篇文章於 06-09-13 02:47 PM 被 knight-philip 編輯。
knight-philip 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

現在的時間是 07:55 AM

手機版 | APP版