Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 攻略及心得交流區

主題工具 顯示模式
舊 11-11-02, 12:18 PM   #1
itcwai
Ultimate Gamer
潛艇基地九十九號

註冊日期: Jan 2002
DC 創造球會 特大號2 - 新手問題

1. 我打左近30場,贏8 輸20 DRAW2,J2中14隊排12. 是否好屎
2. 用左成8課黎操Zone Press,近乎冇進展(參考評語),是否有竅門?
3. 點至知各人在各種能力的水平? (冇人物能力情報)只靠睇training完那能力的評語嗎?
4. 我請左個近2億既球探,指定要佢搵「小野伸二」「中山雅史」等人,佢出發前拍心口話ok,點知2次都搵左件似名既蛋散 ... 是否要球隊有一定實績才能search倒勁人?
5. 「連攜」點練? 我隊中有3個人有白線(weak連攜),一齊練左成10次都冇改進.

我睇site有巴迪高個名(Game用假名),但搵外人要成3個月... 十五十六,怕過完3個月個球探又比件似名旦散比我交差...

請高手指教! Thx.

舊 11-11-02, 06:31 PM   #2
Kojiro Fuuma
Advance Moderator
15202ST

註冊日期: Dec 2001
XBox Live GamertagKojiro Fuuma
初初個幾年係會屎D架啦..如果想快D上J1都唔係唔得..
打5-3-2 OR 4-4-2穩守突擊,再加少少LUCKY啦~好好DD咁囉~

太專注係一個能力上操的話(好似你咁八成以上操ZONE PRESS)會有反效果架~!
唔好制呀~

平均能力除左係攻略同SITE上睇之外就..無啦~
極其量都只可以係五角星能力同教練評語上推斷一下囉~

唔係一定搵到架..
唔關球隊成績事(有錢洗得鬼推磨嗎~ )但有某D球探係可以搵到某D勁人就真O既~

「連攜」咪揀連攜咁練囉..有乜問題..?
其實我個人覺得連攜係唔洗花時間去練架..平時練戰術時同比賽日子耐左時就會升架啦~洗鬼去練咩~

http://letsplay.coco.co.jp/toku2/index.html
呢個SITE正~!!
有齊所有球員資料,留學地點,育成..等等~
連邊個球探可以搵到邊個FP,GP都有搵~!GO LOOK SEE LOOK SEE~

01。03。11
Kojiro Fuuma 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-11-02, 08:57 PM   #3
itcwai
潛艇基地九十九號

頭先打,由第31場連win4場!!(打瓜一隊第4,一隊第8.兩隊包尾)
好爽,班哥仔d不滿冇晒
升上第10位~

狂操會反效果? PK勒.我操左16課ZP

連攜好似好勁丫嘛,咪練咯,點知冇乜料到咁:@_@":

個西掂喎
有齊評語

thx. 小刺蝟

此篇文章於 11-11-02 09:01 PM 被 itcwai 編輯。
itcwai 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-12-02, 01:56 AM   #4
15202ST

XBox Live GamertagKojiro Fuuma
算唔上高手但有少少經驗咁~

我個人個TRAINING TABLE係將一個月分上下兩PART~

前半個月主戰術同陣式等,後半個月就主個人能力~
仲有就係每個月都一定會有體力同走力O既TRAINING~
(初初唔覺有乜用..但係去到加時時後就會發覺係值得O既)
每年都有一個人送上梁山~
呢個方法唔好就係唔可以一下之衝上顛峰,但勝在夠平均~
係頭頭係慢D,但當個球員去到合適年歲時就會見到好明顯O既能力提升架啦~!

搵教練的話就記得要搵個迎合番你個隊個風格呀~
姐係如果一開始係揀歐洲風格就要搵個教練係歐洲風格呀~

01。03。11
舊 11-12-02, 04:42 PM   #5
itcwai
潛艇基地九十九號

四連勝之後即來4負2draw
卒之由第9名降至11名完第一年.名次賞金奀到...80万

我九月轉用左歐佬做scouter,諗住班件勁海外FW撐下場(指名要史奈達 ).
出發明明話會一個月OK,點知等到十一月尾個死野帶疏蕉返黎 ... 冇reset勒.成2個月...

你arm. 我放棄train連攜,點知打左几場之後,有几條友忽然連上白線~ 唔知有乜用,不過好似勁d咁.

我除左連操左十几課zone press之外,完全冇train過tactic同system,一直凈煲能力. 除左全隊至勁果個外人(第一個月已重傷,休左2個月.能力開花,勁左成倍!!),全体對4-4-2(my system)同中央突破(my tactic)近乎零理解. 家陣已加緊操返個4-4-2.

已送一條21歲日本仔去捷克半年. 隊波已成日冇乜人揀黎出戰(condition欠佳,谷佢condition up又易累...).

問聲:
1. GK駛唔駃練"筋力","瞬發力","耐久力","PASS"同"4-4-2"?
2. DF駛唔駃練"PASS"? (因我發現成日個GK同DF一解圍,又比人搶返個波 )
3. 有個姓岡本既fw几主力下,但條友差唔多隔3,4場就食一次即紅牌,我頂,異常暴燥的麻煩人. 有冇得改善?

Abt球隊風格...考起.
我唔知乜風格喎

舊 11-12-02, 06:38 PM   #6
15202ST

GK的話除左GK一定之外其他平均得啦,但一定要練筋力~!
可以提高精神力,有助集中接波~!

DF就要練PASS同體力加陣式(←好重要架)~

江山易改~品性難移呀細路~
呢樣無得改架,只要唔好同其他隊友有爭執就算囉~
但如果因為佢而引發其他隊友同佢排斥的話就只得兩個方法..
一,送佢上梁山..
唔得就二..賣佢去番邦..
要防的話就起番個波樓同CANTEEN~
可以升連攜,防隊員之間磨擦同士氣~

史奈達..?足球小將個件..?
你真定假呀~?
送人出去唔O岩時候都係無用架.. (不過大部份過廿歲都「結構得是」架啦~ )
出去時睇睇轉生快過打針O既秘書小姐意見先好去包無衰~(佢份人除左比較鐘意錢之外都好老實~ )
同埋唔好送半年..NO MEANING架~ 一定要兩年方有作為架~

上白線咪連攜好囉~
唔好話無用呀,有架~
黃金拍檔都係咁黎架咋~

BTW~
如果係普通隊員開花當然係好事..但如果係GP OR FP的話..
你真係RESET佢好過..唔係就真係喊都無謂~
FOR EXAMPLE~
A球員正常位係C,但當開花時全位技術都會提升到去A~!
但如果係GFP的話好多時正常位己經係S或者SS,不過一開花的話由於係全位技術都會強制地變為A..SO就變相拉低左個球員能力值囉~HOHOHOHO~

以上純為個人意見~

01。03。11
舊 11-12-02, 06:51 PM   #7
itcwai
潛艇基地九十九號

)難怪我班DF好似冇乜用.我冇練陣式同PASS...

個火爆友淨係鏟到人傷而紅牌(3次)遮,冇響同隊搞事

史奈達..?足球小將個件..? << 是:@_@": 乜唔係有隱藏人物咩

送個靚仔出國時評語好似有"相當""結構"咁上下字眼. 乜係個秘書commend既咩?佢咁耐好似得一件事做過,就係叫我送塊2億既全金滑雪set比佢... (yes i do )

若果開完花既能力係A,我大部份人都係D~C...
即管入廠>開花啦!

舊 11-13-02, 01:00 AM   #8
15202ST

個D唔係隠藏人物,而係自創人物~
當你升上J1而同時有一個空位時就會發動EVENT自己EDIT個人出黎~!
基本上自己亂EDIT一個人都一定係最梗個個~!
但就可以EDIT個仲梗O既漫畫中O既傳奇人物出黎~
好似小志強呀,志偉呀,大地翔呀,久保 嘉晴( )等等~

仲有湯川常務同三四郎~

同場加影~!史奈達詳細設定值~
名前 :

出生 :

善用腳 :

另推介一實力球員~
名前 :
高杉 和也
出生 :
東京
善用腳 :

老實~真係梗~!

成功就會出現呢句:「、聞名前」~

01。03。11
舊 11-13-02, 11:12 AM   #9
itcwai
潛艇基地九十九號

arm arm 過左個年初人口販賣月,睇中左件16歲鬍鬚仔,注目度特大,能力又勁(攻守都近半條),居然冇其他club爭,我見個俏秘書話值4500万,我咪開4800万同3年約咯,點知個衰仔話"年期不滿",又唔講嫌長定短:@_@":

第二週,又mark呢條仔

呢次有1隊J1同我爭,今次個俏秘書話值3800万,我咪開夠5000万,同將份約改為1年咯... 點知比隊J1爭贏左我

不過好在出國條靚仔回巢,冇咁缺人(能力升左不算多 )

又,年尾用9000万橇左J1一個叫久保龍彥既FW(評語:XXX驚異之Ace striker, XXX貪欲之左足XXXgoalXXX取). 第2年家陣打左10場,7勝2負1和,Hohohhhoooo

又問:
1.condition差實情折扣大唔大?
2.疲倦度大會否影響表現? 定係只提高受傷機率?

舊 11-13-02, 12:30 PM   #10
15202ST

每個人都有希望年期架..簽時留意下,無記錯係係出價前有寫架~

久保龍彥好呀,國家隊主力~

1.condition差實情折扣大唔大?
大~
你會發覺前鋒無波入,中場交失波,後防比人過等觸目驚心場面~

2.疲倦度大會否影響表現? 定係只提高受傷機率?
主要係受傷機會高姐~
但當你起晒D MASSAGE呀,CANTEEN呀,泳池等等後疲倦度都好少會過2/3~
不過有D平時都易傷就無計囉~

01。03。11
舊 11-14-02, 02:58 AM   #11
itcwai
潛艇基地九十九號

久保的確近!! 2場入一球以上~
我正在找好的MF,用開原有果個南非光頭仔(唯一開左花果個),本來几正,但5月時馬德里体育會指名保送佢去訓一年,免費. 本住愛佢就放佢自由既心(型 ),加上想試多d event,考慮再三,都送左佢走.
點知成隊人即刻散晒,不出3個月名次由第3跌至第6,10場輸6場咁滯.(己隊冇乜射門,冇人較炮 :@_@": )
成隊人,一個pass有C(估乍)既都冇,平時又冇操dribble,好弊中...
已"碟"埋心水,要等南非光頭仔歸隊再搏命上J1...

仲有,居然見倒三浦知良響一隊下下游J2打緊,好想咩佢,但未有空位(呢刻,MF絕對優先)

另,年頭search落"巴迪斯達"(睇西話係巴迪高),點之又送件膺品過黎 經已放左佢上架等賣...

又問:
見倒有個成2億7千万既意大利監督,要4年約(汗); 唔明到底監督堅有乜用?
監督比果d評語都好行貨乍喎...

舊 11-14-02, 10:03 AM   #12
15202ST

三浦知良係特大號出時都收左山九年啦,所以見到佢係J2下游都好正常咋~

成隊人只靠一件南非仔..?
咁你個件野咪好近..?
你成TEAM人有乜成員呀~?

監督咪姐係教練囉..有問題~?
都唔係無用O既..當你TRAIN到無乜心機時咪有用囉~(監督委託嗎..)
功效同身價成正比~! (但記得搵個同己隊同WAY O既監督呀..)

你話佢D乜評語先~?
整體定個人~?
係MEETING ROOM佢O翕個D我多數都唔理..
但佢D評人個D就會睇下囉,不過都好少..
平時我多數只著重秘書姐姐同比賽時監督所講O既評語~
好似邊個踼FK好呀,邊個踼CK好個D囉~

你個隊後防打乜~?
初初隊人唔合拍打OFF SIDE唔係咁好,搵個勁D打清道夫唔錯~

P.S 上次同你講話GK要練O既係持久力至O岩..唔係筋力..是咪媽些..:@_@":

01。03。11
舊 11-14-02, 10:32 AM   #13
darkangel
Account Locked

註冊日期: Feb 2002
Check this site out ~
http://home.kimo.com.tw/dream_beckha...uku2/index.htm

>
GP/FP ~ such as Batigol 是指定的scout才能找到 ~

>
監督的能力影響球員的能力
例子:
監督戰術是B but 球員是A
那你的球員戰術能力最多去到B
影響很大 ~
darkangel 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-14-02, 03:19 PM   #14
itcwai
潛艇基地九十九號

我隊人:
位置 名字
GK 松原公彦(凡人一名)
GK -(捷克,現首席GK)
SDF 中山駿次(超正新人,全隊唯一入過全日本best eleven的後衛,我想操佢做libero)
CDF 武本道實(D力至高的舊人)
CDF 来島慶次(隊長先生,D力高)
SDF 高梨昇(16歲新丁,D/O能力一開始已有B/C級)
DMF 笠松直弥(廢人,不過人氣高,即管留用)
DMF ビジル (TOP ACE南非光頭仔,因為開左花,十分之好用,家陣中前場冇左佢...)
OMF 大城太陽(廢人2號少,不過人氣最高,即管留用)
FW 岡本博之(老勁人,超易著火,成日食牌,不過攻力實在近. 唯一一次hat trick就由佢做出)
FW 久保龍彥(隊中最高射手,27games 16goals,隊中唯一有"真人"樣的球員 )
FW 堀美佐雄(1.9的長人,侯補隊長,第一年我靠佢,光頭仔同宇木入波乍)
FW 宇木忍(1.91長人2號,几好用)
FW (墨西哥,原係DF,上年年尾監督話佢"有FW素質"我就轉佢打左翼,train左几個月striker,真係几近,佢防守力本身又勁! 光頭仔出左埠,我唯有又谷佢打game maker... 半桶水中...)
FW - (偽巴迪高 :@_@": ... 平凡人,家陣日日心口掛住價錢牌出街)

頂... 我已比2個gk操左近20課筋力

我後防打line(即off side?)
個監督猛叫我打libero,但我冇人材... 家陣谷緊中山駿次上位.

點睇秘書評語?
乜有監督委託既咩?

舊 11-14-02, 03:22 PM   #15
itcwai
潛艇基地九十九號

引用:
Originally posted by darkangel :
Check this site out ~
http://home.kimo.com.tw/dream_beckha...uku2/index.htm

>
GP/FP ~ such as Batigol 是指定的scout才能找到 ~

>
監督的能力影響球員的能力
例子:
監督戰術是B but 球員是A
那你的球員戰術能力最多去到B
影響很大 ~
謝.我有睇這西.
不過可能我太新手,好多內容都唔明

點睇監督的能力??
請佢時淨睇倒$同几句評語...

舊 11-14-02, 05:50 PM   #16
15202ST

CDF 来島慶次(隊長先生,D力高) <-- 我玩時呢件正麻煩友一名..專同隊友過唔去..小心小心..:@_@":

SDF 高梨昇(16歲新丁,D/O能力一開始已有B/C級) <-- 呢件好野黎啵~比心機操佢啦~

DMF ビジル (TOP ACE南非光頭仔,因為開左花,十分之好用,家陣中前場冇左佢...) <-- 你條靚O既評語~↓
『初年度はまだ能力が開花していないものの、2年目から大きな飛躍が待っている。FKの精度が高く、彼から始まるセットプレーは大きな得点のチャンス。』

FW 久保龍彥(隊中最高射手,27games 16goals,隊中唯一有"真人"樣的球員 ) <-- 更係~國家隊成員~HOHOHO,淨番只用過堀美..都幾好,其他就唔知囉~

除左上述個幾個之外其他可以不理~

你見後排一條線加上下箭嘴個個就係off side~
都話打清道夫好架啦~
秘書就係平時有乜EVENT發生時O翕個D囉~
好似請人呀,送人上山呀個D咁~
係練習個到左下角..寫住「監督に任せる」個個咪係囉~
你請左超勁個D真係可以Q埋雙手架~

其實GFP唔一定係指定SCOUT先會搵到,只係指定SCOUT搵的話多數會係後生版咁姐~
你個SCOUT叫乜名呀~?

監督個能力..
如果你無攻略的話就只可以以佢身價黎定咋~
不過身價同能力成正比O既,放心~!
但要留意O既係佢地個方針係朝歐洲定南美式..(無記錯請時係有講O既)
搵錯呀..無咁好囉~
主要睇你自己鐘意打個人技術定團戰囉~

P.S LIBERO同SWEEPER有乜唔同架~?

01。03。11
舊 11-14-02, 06:07 PM   #17
darkangel
Account Locked

註冊日期: Feb 2002
LIBERO = a offensive sweepr
darkangel 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-14-02, 07:23 PM   #18
15202ST

O..ICIC THX~

01。03。11
舊 11-14-02, 07:43 PM   #19
itcwai
潛艇基地九十九號

我個球探叫"近xxx"(待查,亞媽打緊機 ),日本人,1億7千6百万架.
不過對過D FP/GP表,似乎冇專屬勁人

開始練Libero啦.

你話高梨昇好,我都覺,咁我操佢做libero啦~ (現正谷緊中山駿次,高梨昇則在操基礎体力)
中山駿次係"有力球員"喎,有冇景先...

我想執以下球員:
百力滋雷達
大袋捷哥夫
李果度
馬勒當拿
簡東西
朱拉華特

勁球探是否要隊波到J1才有?
我個光頭仔未返,我怕今年夾硬升倒J1仲弊... 一於等下年.

我個監督係法國人.4-4-2 清道夫.
練左好一會4-4-2,依家老虎都唔轉陣架勒

舊 11-14-02, 07:45 PM   #20
Q頭
Banned

PSN  IDgrave_terry
XBox Live Gamertagwrygrave
引用:
Originally posted by itcwai :
-skip-
have u play ps2 ver?
Q頭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-14-02, 08:44 PM   #21
itcwai
潛艇基地九十九號

引用:
Originally posted by fbi88 :

have u play ps2 ver?
冇ps2玩呀...

舊 11-14-02, 09:25 PM   #22
itcwai
潛艇基地九十九號

我個球探叫"近內貴司".

監督叫.

舊 11-15-02, 10:00 AM   #23
15202ST

我無用過中山駿次呀..唔知~

百力滋雷達
大袋捷哥夫
李果度
馬勒當拿
簡東西
朱拉華特
你想一次過執晒上面個班~?
慢慢啦~
無記錯外援只可以五個,出就三個~

都唔一定係上J1先有勁人,球探O既~
有時要睇下運氣O既..

你個件可以搵到以下勁人:
(GP)与田雅武 DMF(勁勁勁)
(GP)森崎敬 CDF(勁勁勁勁) <-- 硬推~
(NP)水城知宏 FW(勁勁) 姐係所謂O既有力球員就係呢種啦~

01。03。11
舊 11-15-02, 10:55 AM   #24
itcwai
潛艇基地九十九號

PK了

新球季開得勁正,明明能力比人好,又冇不滿又有態丫...
唔通因個中山駿次打唔掂libero? (平均分7.x倒)

居然頭10場: W2 L7 D1, 仲要2個人傷埋
但我又簽左個新人(忘了名),似乎几近,所以冇reset...

實情年頭海外camping有冇用架,好似冇升status.

見倒今年降班J2果隊Purple Pxxx,勁到... 我主場滿人,加多3000万花紅... 輸5旦 ,我妖 (佢10game W10, 入35 失5,好嚇人)

睇形勢我今年上J1都係塾屍底:@_@":

好,先照你果3個名要左人先...

btw. 平琢浪馬(中田英壽?)我呢個球探冇行乎? 睇佢收我1億7千万,唉....

舊 11-15-02, 11:17 AM   #25
15202ST

平琢浪馬(中田英壽?)
YES~

我呢個球探冇行乎? 睇佢收我1億7千万,唉....
你個球探有乜問題~?
有前有後都幾好呀~
你搵人時個名中間記得要隔格喎,唔係會搵唔到..
仲有就係記得睇下有無其他隊以經買左你個人,同埋幾多歲~
廿歲樓下就唔洗諗,買~!
廿歲樓上就..自己諗啦~

你玩左幾多年~?
養唔養得掂呀..破產GAMEOVER就唔係咁好啦~

01。03。11

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 06:01 PM

手機版 | APP版