Default Style 註冊帳號
Games Animation Forum

不顯示圖片
照相館>最後都係落番坑
真.朱皮 07:19 PM 11-02-07
事源:
小弟在06年中開始中左男人第2大毒瘤---相機
因為小弟係半工讀之人....所以收入低微
在06年5月, 終於買左人生第一部dslr, d40
及後, 因一時魯莽, 同人玩換妻遊戲
將幼嫩既老婆d40,和別人的d70s交換
起初我們二人相處不錯, 亦為她買了人生第2支鏡
可惜好景不常, 她兩次患病, 使去了我不少醫藥費
有次更在我幫老師影結婚之前一日跪低, 辛好當日得朋友相助, 借了d70s的姐姐d70給我, 有驚無險地渡過那一日
之後, 我只好忍痛割愛, 賣了她到南洋
可惜毒癮難耐, 沒有相機的日子令我無法集中
但我沒有足夠資金, 用了2個月時間, 死慳死底, 儲到7千
只好希望向近日在港交所大有斬獲的家父相借, 往後分期坦還
可惜家母不准

車上

家父: 借全數就唔得, 最多你有幾多就比幾多, 有剩我包尾底

我:呀...我考慮下先

青衣城

家誠旗下醫生: 找我什麼事

我:ar...泥坑 D八十 BODY幾銀??

家誠旗下醫生: 7100個大洋

我: , 咁18-70呢?

家誠旗下醫生: 多謝你2280個大洋

我: =口=", 唔該

laser醫生: 先生睇醫生呀??

我:係呀, 泥坑 D八十 BODY幾銀??

laser醫生: 6480

我: , 咁18-70呢 .

laser醫生:1980

我: 依,你地笨仔k10d做幾銀?

laser醫生: 連16-45 $7480

我: 底買喎(不過笨仔好似就黎玩完....)

父:用開邊個牌子就唔好轉啦

laser醫生: 笨仔得定焦係正野, 其他其實好一般喎, 而且長鏡難找

我: (咁又係, 我自己又對打雀好有興趣, 384更係我今年目標)

laser醫生: 買泥坑好d呢, 起碼各方面配合都好好

我: 的確 咁....

父:唔使望我, 你要買就買啦

我:咁, 拎黎試下

玩左一陣

laser醫生 : 買埋 51.8 啦, 平靚正

我:咁....

父:唔使望我, 你要買就買埋啦

最後....

買左d80+51.8+18-70
不過支18-70明天先羅到...
晚d補相

試50 1.8

KKH 08:09 PM 11-02-07
恭喜~ 賀喜~

個人亦贊同令尊說法, 付出自己能力所許可再由他包底才好!

記得影多o的相啊~
嘿哈兒 10:05 PM 11-02-07
真好....我也想要一個這樣的父親
M-eye 12:30 AM 11-03-07
我記得當年家父在新年時話送我一只手錶...
跟住我帶佢睇我的愛錶...
當時係8000個大洋...
家父一見...就笑笑口我講..
你大個仔努力工作...賺多點錢...咪買到囉..
跟住行左去....
我當時O咀 : 下...又話送我一只錶???
我記得好清楚...
所以現在家中的機我係努力自己賺自己買...

不過你有咁好的父親真好...
咁你就買D200啦....
ZERO NEKO 12:36 AM 11-03-07
作者: 嘿哈兒:
真好....我也想要一個這樣的父親
x2
我老豆由初中己拋棄我了
antony chan 12:38 AM 11-03-07
作者: M-eye:
老爸肯出錢都唔係要駛到盡下嘩?
真.朱皮 12:46 AM 11-03-07
作者: M-eye:
我記得當年家父在新年時話送我一只手錶...
跟住我帶佢睇我的愛錶...
當時係8000個大洋...
家父一見...就笑笑口我講..
你大個仔努力工作...賺多點錢...咪買到囉..
跟住行左去....
我當時O咀 : 下...又話送我一只錶???
我記得好清楚...
所以現在家中的機我係努力自己賺自己買...

d200
買埋鏡都破萬元萬關口
佢肯我自己都唔想啦

d80已經心足了
ZERO NEKO 12:51 AM 11-03-07
作者: antony chan:
老爸肯出錢都唔係要駛到盡下嘩?
我老爸肯出錢 至入門都D3-24-70啦 (今晚發夢先)
KTN 12:53 AM 11-03-07
為甚麼不是這樣/

作者: :
laser醫生: 先生睇醫生呀??

我:係呀, 泥坑 D八十 BODY幾銀??

laser醫生: 6480

我: , 咁18-70呢 .

laser醫生:1980

>skip<

laser醫生 : 買埋384啦, 平靚正

我:咁....

父:唔使望我, 你要買就買埋啦

真.朱皮 01:07 AM 11-03-07
作者: KTN:
為甚麼不是這樣/
好惡呀!!!!!!!!!

返回主題版面