Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 12-31-11, 06:03 PM   #1
大情大性武大帝
God of Gamer
世嘉電子娛樂集團總裁

註冊日期: Nov 2003
「玩」之迷?

「玩」之迷?

首先呢,lee個係我今年最後既topic,亦都係最後既「之迷」,就係「玩之迷」。

由細到大,我係睇個款好似好玩得果類人來的,個look或個feel你想像下似谷德昭或葛文煇果類,其實,只係焗限於講野好笑,就係咁,其他人又想玩下,但往往得到係極度老土既「玩」。(以下有幾樣)

第一,亦都最經典最流行既「玩」,就係「拿左你一樣野唔比番你」,首先己經最唔明係D人好鍾意「玩」這個,因為我未見過一次係「玩」到「成功」的(或者係無成功的),永遠搞到成個場面好薑,咁玩來做乜呢?

這個「玩」,係好講求「幾時比番人,先有玩既效果」,然而,永遠玩人果個都唔識幾時比番人,先係好時機(或者佢想玩耐D),我遇過或見過其他人,直頭玩到不了了之,或唔記得左比番人,因為搞左搞會變左「愉野」,結果唔見左野果個人嬲到火屎,玩果個唔知點算。通常最終都係放左第二度,叫第二個人同佢講,你果樣野在果度喎,同埋,同常都係女仔玩的。

當然,這個「玩」,有時係想「教訓」人的。

第二,其實同第一有D異曲同弓的,就係「話你拿左人D野」,lee個「玩」都幾常見(或者我幾多遇到),通常係見到你D乜,就話「lee個人地個喎,你做也拿左人地D野?」

這個「玩」,應該有幾個意思的,第一個係玩,第二係想問你借野,但又唔想講借,第三係想睇下我點處理,但我自已始終覺得好無聊,因為如果玩,我都唔知玩乜;借野,我都唔知點解唔好地地問人借;睇我點處理仲戇居,對方係想搞到(或變左)我比人既感覺「成日偷人野」多過「睇我點處理」。

以上兩樣,我通常既「回應」係,搞到有咁薑得咁薑,結果係薑到無法挽回,再去到既feel就係「我唔玩得。」

其實仲有其他,但唔講咁多。

好喇,去到今日,我覺得都唔係好單純地「同你玩」,好大部分係想「試你底線」,但個問題係,唔洗試都知,唔通有人唔見野會無所謂?樣樣都算喇咁?

lee d中國人式既做法我真係極唔認同,除左「試你底線」外,有D感覺係想識我,就玩D野。

有時,係果個人唔識玩,無幽默感(定話我無幽默感),但好多時係唔老土唔玩的?又或者,「玩」係咁,我唔玩得炸喎!

大家覺得呢?有無人係鍾意玩?玩人果個?又或者極唔玩得?

舊 12-31-11, 06:08 PM   #2
Cucu
Game Master

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDcululu
小學生先會咁玩
大個好少人會做

U.C.0096 PROJECT UC / La+
Cucu 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-31-11, 06:09 PM   #3
大情大性武大帝
世嘉電子娛樂集團總裁

引用:
作者: Cucu 查看文章
小學生先會咁玩
大個好少人會做
唔係喎,好大個都見過咁玩喎…

舊 12-31-11, 06:15 PM   #4
Cucu
Game Master

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDcululu
引用:
作者: 大情大性武大帝 查看文章
唔係喎,好大個都見過咁玩喎…
呢個時候可以同佢講,"乜你咁小學x ga"
咁就會好快玩厭

U.C.0096 PROJECT UC / La+
Cucu 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-31-11, 06:19 PM   #5
龍寶寶
天才兒童訓練營
明天會更好

註冊日期: Dec 2001
Wii U IDbobogaf
Nintendo Switch ID4565-6477-0890
3DS Friend Code2793 0561 7788
PSN  IDbobogaf
XBox Live Gamertagbobogaf
好明顯我係好孩子,我從來無試過咁玩過,我認識的人都唔會咁同我玩

舊 12-31-11, 06:24 PM   #6
2dn
Crazy Gamer
趁熱影

註冊日期: Jul 2005
一如以往,要飽肚個腦夠血先消化到你講咩,不過...
引用:
作者: 大情大性武大帝 查看文章
「玩」之迷?

首先呢,lee個係我今年最後既topic,亦都係最後既「之迷」,就係「玩之迷」。

由細到大,我係睇個款好似好玩得果類人來的,個look或個feel你想像下似谷德昭或葛文煇果類,其實,只係焗限於講野好笑,就係咁,其他人又想玩下,但往往得到係極度老土既「玩」。(以下有幾樣)

-skip-
我絕對認同,哩句說話係你講先至好笑。

小學之後無見過人咁玩,你工作地方發生?係都真係幾胡鬧。
其實你對左哩班人幾耐?有無諗過係佢地既行為令你有咁多困惑,咁多迷?

此篇文章於 12-31-11 06:36 PM 被 2dn 編輯。
2dn 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-31-11, 06:25 PM   #7
尼路
The One

註冊日期: Dec 2002
印象中這種「玩」法……我只在小學經歷過……

舊 12-31-11, 07:55 PM   #8
小草
(╬ ̄皿 ̄)=○

註冊日期: Feb 2004
呢D“玩”唔係學生時代限定咩
目的就是識女仔不是嗎

舊 12-31-11, 07:56 PM   #9
大覺屋師真
The One

註冊日期: Jan 2002
3DS Friend Code3626 0454 6975
PSN  IDShinMusyaMNG
XBox Live GamertagShinMusyaMNG
我office有一個=_= 不過佢嘅目標只得一個
&冇大帝講到咁衰果隻, 即係就算被拎野果個人真係發現唔到, 佢最後都會拎出嚟嘅
但多數都係我揭穿...

相薄
大覺屋師真 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-01-12, 06:20 PM   #10
大情大性武大帝
世嘉電子娛樂集團總裁

引用:
作者: 小草 查看文章
呢D“玩”唔係學生時代限定咩
目的就是識女仔不是嗎
如果另類思巧,即是好多人追我?

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
成龍之迷? 大情大性武大帝 電影版 51 10-06-06 11:40 AM
USB2.0卡之迷? 大情大性武大帝 手機資訊/電腦軟硬討論 0 04-19-06 10:32 PM
數字之迷! KIM ~清談館~ 23 04-04-04 02:07 PM
Dreamcast之迷! 田華 電視遊戲討論版 3 12-16-03 12:45 AM
生蠔之迷 guest 飲食版 21 09-26-03 02:47 PM

現在的時間是 12:29 AM

手機版 | APP版