Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > <<繼續談情>>

主題工具 顯示模式
舊 09-08-08, 10:52 PM   #151
Diana
Insane Gamer

註冊日期: Aug 2002
引用:
作者: Wayne L 查看文章
咁又係

樓上篇文個碩士又的確"孤寒"了一點...
難得故意約人家食飯看戲 人家又悉心打扮過

我認為如果是普通朋友或只不過平日工作一齊好casual地食個lunch就AA制也OK
甘如果是一般朋友平輩出黎食餐casual飯,甘我都可能aa,不過多數係我請你你請我甘一路落去,通常是我請先多,無論別人care唔care,我都會留一線比自己同比對方。

引用:
作者: 天童沙雪 查看文章
你唔明架啦 佢果D打扮唔係普通一般女仔的打扮
佢要去髮型舖吹頭 SET頭 仲要裝身 又要化晚妝 隆重D仲要化宴會妝
成身靚衫行動唔方便 所以好難搭公共交通工具....因此多數要搭的士.......
對D冇乜打扮的人黎講 佢出一出街係好大陣仗

所以用佢果種講法 我可以講我係未試過扮到好靚咁出街
哇~~藍妹玩大踢爆
Diana 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-08-08, 10:58 PM   #152
鐵拳浪子

註冊日期: Oct 2007
PSN  IDironfist0507
XBox Live GamertagIron fist57
引用:
作者: 戀戀芭比 查看文章
其實...我都覺得真的很奇怪=.="
因為單獨約會的(男、女1 TO 1),我都從沒AA制。

或者從女生角度出發,(適)心打扮到靚一靚,讓對方約一位漂亮的女孩是女生的心思,但沒經驗的男生總不明白,打扮是比一餐晚飯還要昂貴。

要便宜小家的約會,是沒可能跟美眉約會了嘛... ...=.="
你應該話係無可能同華麗一族約會,靚女同隻雀係唔同既!
鐵拳浪子 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-08-08, 11:07 PM   #153
Diana

引用:
作者: 鐵拳浪子 查看文章
你應該話係無可能同華麗一族約會,靚女同隻雀係唔同既!
唔開事哦,靚女係要花很多錢去保養的,就算天生是靚女,係香港的生活環境,唔保養一樣死
Diana 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-08-08, 11:20 PM   #154
凍檸茶
The One
青龍使用者

註冊日期: Dec 2002
引用:

或者從女生角度出發,(適)心打扮到靚一靚,讓對方約一位漂亮的女孩是女生的心思,但沒經驗的男生總不明白,打扮是比一餐晚飯還要昂貴。

要便宜小家的約會,是沒可能跟美眉約會了嘛... ...=.="
引用:
作者: Norm 查看文章
心態分別....
如果係想溝或者細過自己既,就會請.....
一般朋友既就會AA制....
中~~~~

如果想追既~一定係請~
佢會唔會夾返份係另一回事

PAD: 229 362 054
凍檸茶 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-08-08, 11:47 PM   #155
牛仔‧骨
Game Master

註冊日期: Jul 2007
再者,食個飯睇個戲好閒姐,洗唔洗好似去著到去ball咁?
而且,又唔係個男唔係要求你著得好靚,雖則你可以話對自已有要求
睇黎個女的比那個男,更想有拖拍

另外,大家是否認為一男一女去食飯,就等於個男仔想追個女的?

舊 09-08-08, 11:51 PM   #156
thesame
大同

註冊日期: Aug 2005
引用:
作者: 牛仔‧骨 查看文章
又一個中女塞左係個湖度
以最低消費追女仔的賤男

【太陽報專訊】有些男人真係估佢唔到。女孩子被一名碩士男生約會,她興致勃勃地應約,大家買了戲票後,便找地方吃飯。教女孩子愕然的是,碩士男生提議到粥麵店,女孩子立刻說,她不習慣穿得靚靚的晚上光顧粥麵店。然後,大家提議又提議,終於光顧了SOHO區的一家餐廳。

可以預料的是,碩士男生對餐牌有微言,女孩子強忍著脾氣,耐性地吃完這餐飯。結帳時,猜猜碩士男生對女孩子說些甚麼?他問:「你上次AA制是何時?」女孩子瞪大眼,如此說:「我未試過與男人約會時AA制。」

之後,男人就說,他覺得AA制公平些,因為女人不該佔男人便宜。女孩子就站起來離開,說自己不舒服,不能看戲了。女孩子只是剛出來社會工作,從前,與同齡的大學生男孩拍拖時,如果男方付飯錢,她會付戲票錢,她明白,大家都是學生,不會有多餘錢花費。

但是,這個碩士男生,似乎是希望以最低消費去追女仔,他甚至要求女方在第一次約會時就明白他的觀點。究竟,誰會與這個男人拍拖?更重要的是,他的拍拖態度從何時建立?為甚麼他會認為,請約會對象吃飯是被討便宜的事?甚麼叫無風度?這就是了。

AA制就係賤男
年紀越大,越睇唔開
係香港中女對"風度"解釋果然別樹一格
其實快d清楚了解對方係咩人
知道適唔適合自己,係好事
至少不會浪費了大家的時間
不過以我個人來講該碩士生是有點小氣
至少都應該話去茶餐廳啦
仲食十蚊面?
不過aa制有什麼不對?
雖然文中沒提到,但看得出大家還是第一次一起出來吃飯
即是初相識的階段,連朋友也說不上,比路人好少少也不過份
憑什麼aa制就是獨寒?
奉旨要請? 就算要請,也要看值不值得請
或許人家提議去吃十蚊面只是一個差勁的玩笑
但似乎有人強恿不滿,多少在言語表情上表現了出來
如此的人,請客是人情,不請是道理
適當的打扮是對對方的尊重
太花費的打扮是你自己的選擇
要釣金龜是需要餌的
你不付出又何來收穫?
這一次沒收穫的是男方
下一次可能是女方
thesame 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-09-08, 11:39 AM   #157
DevilElvis
The One
還我香港!!

3DS Friend Code5386 8293 2357
PSN  IDDevilElvis
人地著得咁靚要人去粥麵檔好似唔太識趣,仲要問會唔會AA....... ED簡直係追女大忌(粥檔-->SOHO,只怪你男方之前無做好功課)

算啦,碩士老哥交多D學費就會長大o架喇(何況title好吸引中女呢 )

所謂的自由,就是被別人討厭。有人討厭你,正是你行使自由、依照自己的生活方針過日子的標記。為什麼人一直無法改變?為什麼我們總是活在別人的期待之下?為什麼無法真實感受到幸福?或許是因為,我們缺少了被別人討厭的勇氣.....
DevilElvis 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-09-08, 11:58 AM   #158
豆腐
God of Gamer
無間豆

註冊日期: May 2002
3DS Friend Code5112 3637 7002
PSN  IDKOUKEN_84
引用:
作者: DevilElvis 查看文章
人地著得咁靚要人去粥麵檔好似唔太識趣,仲要問會唔會AA....... ED簡直係追女大忌(粥檔-->SOHO,只怪你男方之前無做好功課)

算啦,碩士老哥交多D學費就會長大o架喇(何況title好吸引中女呢 )
不過講真,好多人都唔知點解唔想投資咁多落去追女度,反而投落股票度......
第一次約人就唔好去粥店啦......

如果想用10蚊同人食野既話,去大陸啦

舊 09-09-08, 12:18 PM   #159
GEESE
Game Master
Ψ血族.狂氣之伯爵Ψ

引用:
作者: DevilElvis 查看文章

但都不至於要俾人叫做賤男掛...............

被風吹拂白色的病房中 急落的花瓣隨風飛舞著
最後的時刻來臨 回憶起最重要的人
明天將化為灰燼回歸塵土吧
櫻花於窗中看見了 我要沈睡於他們之下
被溫暖包圍著 在你的手中...
沉靜的搬離304號室之時 似乎把你再次忘記
此後我將與櫻花共舞於風中搖曳回憶著你
GEESE 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-09-08, 12:38 PM   #160
t-cup
Moderator
CD-ROM

註冊日期: Dec 2001
3DS Friend Code4511 1485 9506
PSN  IDtcuphk2
XBox Live Gamertagtcuphk
引用:
AA制就係賤男
年紀越大,越睇唔開
係香港中女對"風度"解釋果然別樹一格
唔知個女的, 會唔會 "諗多佐" 呢?

t-cup 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-09-08, 01:09 PM   #161
DevilElvis
The One
還我香港!!

引用:
作者: GEESE 查看文章
E點認同,寫文的中女未免太過份

中女要記著一點,這次你放棄了他,不過在他眼中妳只是在佢戀愛路上的一個過客

所謂的自由,就是被別人討厭。有人討厭你,正是你行使自由、依照自己的生活方針過日子的標記。為什麼人一直無法改變?為什麼我們總是活在別人的期待之下?為什麼無法真實感受到幸福?或許是因為,我們缺少了被別人討厭的勇氣.....
舊 09-09-08, 02:33 PM   #162
二伍

註冊日期: Sep 2002
引用:
作者: 豆腐 查看文章
不過講真,好多人都唔知點解唔想投資咁多落去追女度,反而投落股票度......
第一次約人就唔好去粥店啦......

如果想用10蚊同人食野既話,去大陸啦
十蚊o係大陸係食唔到野
二伍 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-09-08, 02:54 PM   #163
二伍

引用:
作者: POKA 查看文章
芭比我相信你架
芭比係女人堆做野,,見到好多男人見唔到既恐怖..
單係聽另一位做美容既姐姐講少少都已經o晒喇~
同埋做美容好多時d客真係估佢唔到
我都好佩服你可以忍到做到面面俱圓架
我想知有幾恐佈
晚晚叫鴨?包十條仔?
個個月去整容?全身都係假?
吸毒?精神分裂?
非禮員工?要求員工提供性服務?
識得落降頭?
舊 09-09-08, 03:15 PM   #164
DevilElvis
The One
還我香港!!

引用:
我Dfriend係,不過我唔係,之前都約左個女仔friend上山頂玩

舊 09-09-08, 07:22 PM   #165
鐵拳浪子

註冊日期: Oct 2007
PSN  IDironfist0507
XBox Live GamertagIron fist57
引用:
唔開事哦,靚女係要花很多錢去保養的,就算天生是靚女,係香港的生活環境,唔保養一樣死
一個男仔約你出黎食個飯,你走黎孔雀開屏;除非想追你啫!

如果大家聯下誼,你著到英女皇出黎咁做乜?

又或者呢d係華麗一族既禮儀啦!
鐵拳浪子 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-09-08, 08:28 PM   #166
thesame
大同

註冊日期: Aug 2005
引用:
作者: 豆腐 查看文章
skip
投資女人回報太多元化,金錢上一定蝕,除非你是小白
投資股票,之不過是投資的一種
不過投資是一個能賺錢,抗通漲的好方法
有左錢自然有女人
有了女人反而冇左錢
唔請人食飯已經叫小氣喇,
仲有禮物,花,小玩意,什麼驚喜....
仲唔蝕錢?

有錢未必一定會有女人
但我知道如果你冇錢
就好多女人唔會理你
thesame 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-09-08, 09:13 PM   #167
藍莓咖啡
守護天使
輔助系

註冊日期: Feb 2004
引用:
作者: 鐵拳浪子 查看文章
一個男仔約你出黎食個飯,你走黎孔雀開屏;除非想追你啫!

如果大家聯下誼,你著到英女皇出黎咁做乜?

又或者呢d係華麗一族既禮儀啦!
咁人地做美容冇理由拆自己招牌的遮
所以總之要見人都要著得靚的

不過我只係一般貧苦大眾 如果有個碩士約我去食粥 而我又著得好靚的話
米睇下間粥舖有幾污糟 怕整污糟d衫米去間好少少的茶餐廳law
再唔係去麥記

但大熱天時食粥我真係好R頭.........係米玩野?

Lost In Paradise
藍莓咖啡 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-10-08, 12:28 AM   #168
牛仔‧骨
Game Master

註冊日期: Jul 2007
或者可能個女真係認為"風度"或"好男人"呢個名,係男方用錢黎買掛
女年記越大,價值越底因為rare下降,男當然都會有同樣問題,但佢仲可以退以求其次,找個大陸姑娘當老婆,況且,例子越多,越覺無問題
但香港比較少女仔嫁上大陸羅,問題係邊?心理,自尊?不得而知了

舊 09-10-08, 01:52 AM   #169
DevilElvis
The One
還我香港!!

引用:
但香港比較少女仔嫁上大陸羅,問題係邊?心理,自尊?不得而知了
人工睙目 (喂...唔好找D上海才俊比啦 )

舊 09-10-08, 02:21 AM   #170
KIM
Ωmega αlpha™
GAF足球隊金虎拾號

註冊日期: Mar 2002
3DS Friend Code4596 9545 7662
PSN  IDGOUFKING
XBox Live GamertagGOUFKING
呢個係害死好多MM的原因~~~!
出得起$的, 往往只得d "$男人"肯花$~~~

使一些有"內在價值"或"未來升值"的男性, 就與MM無緣~
最終受害~就是d年青時已經是青春無敵的MM了~

此篇文章於 09-10-08 02:23 AM 被 KIM 編輯。
KIM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-10-08, 02:34 AM   #171
POKA
Banned

註冊日期: Aug 2008
引用:
作者: 二伍 查看文章
我想知有幾恐佈
晚晚叫鴨?包十條仔? <--冇咁高數量
個個月去整容?全身都係假?<--假就肯定架啦
吸毒?精神分裂?<--食糖+精神問題 一dd啦 我又冇話個個都係咁XD
非禮員工?要求員工提供性服務?<--有幾出奇?大陸新聞都有爆呢d啦
識得落降頭?<--金錢''股''
e 你咁熟行程既?
POKA 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-10-08, 02:37 AM   #172
POKA
Banned

註冊日期: Aug 2008
引用:
作者: GEESE 查看文章
原來而家冇錢(窮)/AA制
都叫做賤男
引用:
便宜小家的約會,是沒可能跟美眉約會了嘛... ...=.="

所以而家好多男人咪比你地趕左返外地消費
唔係有你地佢地而家係外地都未必有咁爽
老實講 我都冇叫你著到成隻花烏咁出黎
就算你唔上粉一般輕裝LOOK都OK架
我以前女朋友由識開始我同佢都係輕裝人
反而間中執正左真係眼前一亮

引用:
再者,食個飯睇個戲好閒姐,洗唔洗好似去著到去ball咁?

而且,又唔係個男唔係要求你著得好靚,雖則你可以話對自已有要求

睇黎個女的比那個男,更想有拖拍

而家好多女係咁架啦

你約我!你同我講多D野就等於想溝我~~~~

個腦只係得呢D 好多女個腦都係裝草既
中女其實好灰底ga
又要用大量金錢保持住個身材樣子 等d好男人 又要扮高貴唔上釣
有時候玩以退為進玩大左就嚇走d男人
真係登佢地灰架

此篇文章於 09-10-08 02:48 AM 被 POKA 編輯。
POKA 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-10-08, 03:09 AM   #173
liverwan

註冊日期: Dec 2004
引用:
或者可能個女真係認為"風度"或"好男人"呢個名,係男方用錢黎買掛
女年記越大,價值越底因為rare下降,男當然都會有同樣問題,但佢仲可以退以求其次,找個大陸姑娘當老婆,況且,例子越多,越覺無問題
大陸有錢男人都未必會揀香港女人呀
香港又不是一街都女強人...幫到佢地幾多

我又覺得...講無風度..個女先無風度
戲都唔去睇

唔去面檔都講得通..唔接受aa就話人賤男真係過份

此篇文章於 09-10-08 03:18 AM 被 liverwan 編輯。
liverwan 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-10-08, 05:54 AM   #174
Led Mirage

註冊日期: Feb 2003
引用:
未必
個男人如果唔係揾唔到工去讀碩士,
或者佢係有能力,有前($)途既人....
佢年記越大,價值係越高的....
'鑽石黃老王'大家聽慣聽熟....
'鑽石女强人'等字眼我見識少....真係未聽過

個段文個結果.....我睇落蝕既都唔係個碩士生
個位中女妳今日唔包容一包容呢位處世未熟既碩士生....(當佢真係想追妳喇)
第日唔好後悔就得(男人總會成熟的...係時間長短的分別)

人を変えるのは、心。
心を変えるのは、たった一言の言葉で足りる。』
スマガ -STAR MINE GIRL-
http://bbs.a9vg.com/read.php?tid=609322&fpage=1
http://bbs.a9vg.com/read.php?tid=348911&fpage=1
http://bbs.a9vg.com/read.php?tid=310854&fpage=1
Led Mirage 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-10-08, 09:34 AM   #175
二伍

引用:
作者: POKA 查看文章
e 你咁熟行程既?
因為我工作內外都見女人多過人食飯

論壇跳轉

現在的時間是 07:01 PM