Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > <<繼續談情>>

主題工具 顯示模式
舊 09-01-08, 10:16 PM   #501
iu fu pig
Ultimate Gamer
塵埃...

註冊日期: Jul 2004
哈哈~相信依個topic太令人有代入感喇...
又某d大大將自己d過去代入左所以情緒有小許激動o者...
樓主依家點?影都唔見o既
iu fu pig 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-01-08, 10:31 PM   #502
藍莓咖啡
守護天使
輔助系

註冊日期: Feb 2004
引用:
作者: iu fu pig 查看文章
哈哈~相信依個topic太令人有代入感喇...
又某d大大將自己d過去代入左所以情緒有小許激動o者...
樓主依家點?影都唔見o既
唔駛某D大大啦
就算代唔代入我都唔會改變我的想法
不過我又唔會因為人地同我意見唔同而唔鍾意人 我係好有興趣討論呢件事
因為我都有好多想唔通的事情 我的價值觀都唔穩定
通過呢D TOPIC可以理解到大家係點諗
始終各人有各人的睇法
雖然我都唔明點解
但我始終覺得有時講左一D小小的大話
唔等於唔愛自己的情人或者背叛左對方
我好想講清楚呢個涵義 但又講得唔清唔楚 例子又舉得唔好
所以大家的著眼點就唔係我解釋果件事的重心
希望唔會比大家覺得我係逼人地跟住我的思維

咁我就講,最最最重要想大家去重視的果樣野(既然咁多人認為個女仔背叛左樓主)︰
希望無論係咩人出左咩問題都好
大家會嘗試努力去挽救一段感情 不輕言放棄
若果伴侶有咩對唔住自己 問問自己
1) 愛唔愛對方
2) 可唔可以原諒
好多時候好多事 做錯左唔緊要的 可以改過的 只要肯比機會大家

Lost In Paradise

此篇文章於 09-01-08 10:33 PM 被 藍莓咖啡 編輯。
藍莓咖啡 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-01-08, 11:10 PM   #503
iu fu pig
塵埃...

引用:
作者: 天童沙雪 查看文章
skip
唔係講你的~係其他人o者.......(可能我都係架..)
無錯..你講得岩...小小大話唔足以令人唔信任..
有時講下大話可能仲好d...
大話講左出黎....要睇下那個係咪敏感(可能比人之前呃過果d)如果係就會好大件事
至於依件事...
首先..,樓主應該都會原諒個女仔...
1) 愛唔愛對方
2) 可唔可以原諒

1)愛始終都要雙方面...如果個女仔呃左樓主(點解呃呢?呃d乜?唔洗講啦)
即係變左樓主單方面附出~唔會有好結果..(對樓主黎講)
2)樓主原諒唔係問題...相信咁多位都係~其實咁多位都係關心樓主...如果樓主原諒左個女仔
而事情真係會發展到無得救的地步...會怕傷到樓主而已..(當然可能只係本人認為)
如果..原諒左會有來不斷的痛苦...最好都係斬草除根好d...
而且...比人呃唔止傷感情...仲會花好多無謂時間...
舊 09-01-08, 11:31 PM   #504
藍莓咖啡
守護天使
輔助系

註冊日期: Feb 2004
唉 咁我都明 挽救一段冇得救的感情果種慘況.......
應該未去到呢個地步卦 (都希望唔會去到呢個地步)

Lost In Paradise
藍莓咖啡 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-01-08, 11:38 PM   #505
iu fu pig
塵埃...

引用:
至於...係咪去到依個地步喇喎...根據種種現像...真係唔排除有依個可能...
早知就...今次救到...難補.......(不過..都係唔好亂出聲...睇下會點啦)

此篇文章於 09-01-08 11:41 PM 被 藍莓咖啡 編輯。 原因: 大吉利是,啋!
舊 09-02-08, 12:14 AM   #506
NekkiBasara
Junior Member

註冊日期: Aug 2008
有人說, 要相信愛情, 但又接受愛情有欺騙成份, 是不是自相矛盾, 原不想回應, 但又深怕會灌輸錯誤觀念給其他版友, 所以只好解畫

似乎那位仁兄不明白我所說, 其實兩件事是共存的, 愛情是很多不同東西的集合, 當然有可能存在著欺騙(不論善意與否), 要相信愛情的話, 就是包括要接受「愛情可能有欺瞞」這個事實

當然相信愛情亦包含要忠於自己那一段愛情, 這是雙向的, 但對方做得到與否並不在自己的控制之中, 唯有做好自己本份, 忠實地愛下去, 那怕有一天知道對方是存心欺騙, 自己亦能對得起自己, 敢為自己所付出, 所盡忠而驕傲

或許大家對愛情的定義都不同, 亦不接受對方的定義, 所以談論也沒意義, 這就是我之前所說, 情侶間其中一人若定下不相信的基石, 談甚麼也是枉然

另外, 我很認同版友藍莓所言, 忠誠是心之所向, 並非只拘泥於行動上

正常來說, 每個人遇到樓主的情況都會有懷疑對方的衝動, 此乃人之常情, 只是有很多時候, 在那種不能自制的衝動驅使下, 往往會不自覺說出一些狠狠傷透對方的說話, 我提出要相信愛情, 就是想避免那一剎的衝口而出, 深怕因一時之氣而做成不能磨滅的傷痕

在下從沒否定樓主有機會是被背叛, 但只希望他明白, 自己對感情忠實, 得知被背叛也能走得輕鬆罷了, 因為那不是自己的錯, 就好像版友基路亞一樣, 能笑對現實, 繼續好好活下去

最後一點, 每一段感情應全心去面對, 若沒有那個心, 倒不如不要開始, 因為這的確是浪費時間, 但若有心, 請堅持下去

還得要說句, 如有得罪, 多多包涵
NekkiBasara 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-02-08, 08:40 AM   #507
GEESE
Game Master
Ψ血族.狂氣之伯爵Ψ

註冊日期: Aug 2002
引用:
所以我一直都講,樓主要認清一個事實:就係對方點都有錯!
唔可以因為對方一句話:怕左同淡左,就立刻死晒狗.....無晒立場....
唔係要佢唔原諒對方,而係要佢帶出一個訊息:我唔好受/唔希望再發生咁既情況
否則就例牌劇情:寵壞晒對方,直到有日事但一方頂唔順......

被風吹拂白色的病房中 急落的花瓣隨風飛舞著
最後的時刻來臨 回憶起最重要的人
明天將化為灰燼回歸塵土吧
櫻花於窗中看見了 我要沈睡於他們之下
被溫暖包圍著 在你的手中...
沉靜的搬離304號室之時 似乎把你再次忘記
此後我將與櫻花共舞於風中搖曳回憶著你
GEESE 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-02-08, 09:44 AM   #508
斷空我
Crazy Gamer

註冊日期: Feb 2005
其實大家有唔同價值觀, 我覺得好正常~
你鍾意茶, 我鍾意水, 其實討論過就夠, 我覺得又唔需要為堅持而討論落去~
係唔會有結果的~
你地唔會認同我個價值觀唔緊要, 但唔代表我個價值觀唔work~

或者一言概括之,
有版友認為, 忠誠是心之所向, 並非只拘泥於行動上.
我個人認為,
如果心之所向是可以不必反映在行動上, 這樣, 又如何談得上忠誠呢?
我唔希望我伴侶可以用任何藉口來欺騙我, 我更加害怕哩樣野成為習慣~
因為一旦成習慣, 兩人只會貌合神離~
可能可以表面好好, 其實各懷鬼胎~
因此, 如果佢對我有咩不滿, 其實我更希望可以攞出來講~

其實, 這本應係我晌哩個topic最後既post

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
樓主選擇了相信;
很好~
證明樓主真很愛你女友~

誠然, 正如網友講齋, 不信, 唔通就要立即分手?

不過, 寄言樓主, 小心自己的心態
這很可能是你女友第一次欺騙你, 而你現在選擇接受了~
如果有下一次呢? 她可能又因為某某原因欺騙你, 到時你會怎樣?

切莫學我以前, 變成她習慣欺騙你, 你習慣替她找藉口~

適當時, 請嘗試認清事實~

最後, 希望樓主有個 good ending吧~
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

這是我的post~

如果大家都覺得連哩個係無道理, 也就算吧~

最後,
引用:
敢問你貴斤?
你是想問我幾重嗎?
斷空我 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-02-08, 09:58 AM   #509
豆腐
God of Gamer
無間豆

註冊日期: May 2002
3DS Friend Code5112 3637 7002
PSN  IDKOUKEN_84
幾日JE.....就已經到一半 = =

總之戀愛就係一個互相信任+責任既遊戲
邊個違反左遊戲規則就掰掰

舊 09-02-08, 12:18 PM   #510
charcsc2000
J神哥

註冊日期: Jan 2006
Nintendo Switch IDcharcsc2000
PSN  IDcharcsc2000
引用:
作者: DevilElvis 查看文章
錢既野....出下街、買下野、去下旅行,咁就無晒啦
你講d錢定d唔開心無哂先
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
呢個post真係可以置頂嫁啦..
而家我追post唔係睇樓主d野..而係想睇下各位大大對愛情既感想和意見..
追一次post真係獲益良大..直頭係戀愛大道理~
charcsc2000 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-02-08, 06:45 PM   #511
iu fu pig
塵埃...

引用:
作者: charcsc2000 查看文章
你講d錢定d唔開心無哂先
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
呢個post真係可以置頂嫁啦..
而家我追post唔係睇樓主d野..而係想睇下各位大大對愛情既感想和意見..
追一次post真係獲益良大..直頭係戀愛大道理~
應該佢兩樣都無哂....
估唔到依個topic對你獲益良多喎...小弟都係...
最初仲以為cloose得添...不過...樓主點解仲未有回過o既....
舊 09-02-08, 07:08 PM   #512
POKA
Banned

註冊日期: Aug 2008
我想比個假設性故事大家想像下
睇下邊個嚴重D
故事1->即係樓主既案例
故事2->如果你條女成日手提都同D不知名人士SMS 仲要你想睇既時候佢則身唔比你睇
你會唔會去睇?會唔會去查佢?
POKA 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-02-08, 07:25 PM   #513
鐵拳浪子
Insane Gamer

註冊日期: Oct 2007
PSN  IDironfist0507
XBox Live GamertagIron fist57
引用:
作者: POKA 查看文章
睇下邊個嚴重D
故事2->如果你條女成日手提都同D不知名人士SMS 仲要你想睇既時候佢則身唔比你睇
唔信人就唔好一齊,你私人野俾人偷睇會點?

ot一下:我知道唔少有男方恰女方電腦知識無自己咁多既時候成日想監察對方msn,e-mail等等。

大家有無呢d行動?
鐵拳浪子 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-02-08, 09:06 PM   #514
iu fu pig
塵埃...

引用:
睇下邊個嚴重D
有d女仔同自己d女性朋友傾電話都可以好sweet架喎...
不過...同佢sms/傾電話果個都知會係邊個o既(睇反應啦...依家d女仔其實好鬼簡單...)

引用:
作者: 鐵拳浪子 查看文章

ot一下:我知道唔少有男方恰女方電腦知識無自己咁多既時候成日想監察對方msn,e-mail等等。

大家有無呢d行動?
唔會...因為根本無需要....(佢d私事係唔會點理佢的....不過佢要呃我..我暫時會扮無知...再睇情況)

此篇文章於 09-02-08 09:09 PM 被 iu fu pig 編輯。
舊 09-03-08, 12:23 PM   #515
charcsc2000
J神哥

引用:
我唔會去查或睇..但最少一定要知係邊個..就萛唔識至少都要知道係佢個FD, 男定女..
如果大家係真心, 肯付出果隻..正常呢D野都會講~
正常你唸下..當你同女友/男友出街..佢收到電話..就萛只係傾一陣..你都好自然會問係邊位打比佢啦,
如果唔可以坦白..咁拍拖黎做乜..
舊 09-03-08, 12:27 PM   #516
charcsc2000
J神哥

引用:
作者: iu fu pig 查看文章
應該佢兩樣都無哂....
估唔到依個topic對你獲益良多喎...小弟都係...
最初仲以為cloose得添...不過...樓主點解仲未有回過o既....
我地都已經離哂題.樓主回黎都沒用啦..唔比版主BAN已經好彩嫁啦..
引用:
作者: 鐵拳浪子 查看文章

大家有無呢d行動?
CHECK EMAIL呢D野其實好無謂..
不過我和我女友係知道哂對方D EMAIL既ID及PW..方便隨時唔得閒就可以幫對方CHECK EMAIL..

我女友佢屋企係沒上網嫁..我成日笑佢今時今日仲未識上網真係大鄉里..
舊 09-03-08, 09:12 PM   #517
antony chan
大合奏部隊!

註冊日期: Nov 2003
Wii U IDantony34
Nintendo Switch ID2591-1991-9995
3DS Friend Code4038 5946 9782
PSN  IDantony34
引用:
睇下邊個嚴重D
唔會查,查來冇意思
佢係有心呃你的話就唔會咁易俾你查到啦

GGFR
名:Antony ID:49466199
GAF版友『飛燕』的畫作被「G-ZONE」盜用﹗
好Game分享
antony chan 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 06:23 PM