Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 08-17-17, 10:27 AM   #26
luciferdark
God of Gamer

註冊日期: Feb 2003
引用:
作者: david 查看文章
筷子插碗呢O的就算係香港都係禁忌O黎O架啦。

壽司落手食就睇間鋪囉,有O的鋪係會鼓勵你落手食,因為點豉油時容易過用筷子好多。
筷子插碗其實係香港一半半, 因為裝香要三枝, 同埋直插
有時外面食飯, 枱面污糟, 但又焗住要用手聽電話等等, 我都係斜插...

可能我未去過大鋪食, 都未試過落手食...今次叫女友PLAN PLAN先

舊 08-17-17, 10:31 AM   #27
( ゚ω゚)?
Volks初音已接收

註冊日期: Dec 2010
係,佢地支匙羹有分餐羹同湯羹,支湯羹係設計成圓形同扁平,目的係唔想啲人啜湯發出聲音

引用:
作者: 歌絲˙暮斯 查看文章
仲有 d 大忌好似無人提

唔知歐陸(法德意俄 etc)人係咪咁睇,我同英美澳加既人生活時留意到,佢地好唔中意食野時有聲(即食拉麵特登整出黎果 d),就算飲水都係唔中意有呢 d 聲

另外,起日本無論乜野場合,筷子直插入飯係大忌,佢地會以為咁係你投訴 d 野唔好食,分分鐘唔係鄙視你,而係怪責自己做錯 d 咩。
由手機版發出

\(^o^)/オワタ (;´Д`) ヽ(; ゚д゚)ノ ( ̄∀ ̄) (´・ω・`) ∠(゚Д゚)/ キタ━━(゚∀゚)━━ !!!!(´๑•ω•๑`) (๑*д*๑) (˘ω˘)zZ ( ゚ω゚ ) ∞ヾ(´д´)ノ ก็ʕ•͡ᴥ•ʔก้ (¯ 3 ¯)(◕‿◕✿) ('A`)(・ิω・ิ) (´д`) <( ̄ω ̄・)> 〆(・ω・`*) (´༎ຶД༎ຶ`)淚目 (๑•̀ㅂ•́)و✧掂 +×(ง⌐□ل͜□) 退休啦! (ง︡'-'︠)ง┗( _)┛(ʘдʘ)
EA-y( ̄Д ̄)。o :game怪有咁勁得咁勁,裝備有咁屎得咁屎,咪等啲友玩得咁舒服,玩完嗱嗱聲pay-to-win.抽loot box有咁難得咁難,box有咁罕有放咁罕有,啲課長咪啫聲抽完抽過第二次囉.
( ゚ω゚)? 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-17-17, 10:31 AM   #28
luciferdark

引用:
作者: sunhikari 查看文章
有兩樣野要提提:

1.食麵類啜面時有聲,仲要越大聲越好,即係話比食客同個老細聽D麵係好食,如果無聲即係投訴話個麵唔好食,同埋如果好食的,日本人禮儀上係連湯都清埋,你可以去一蘭飲晒個湯,個碗有堆日文字,個意思係感謝你地呢碗麵的支持同鼓勵(類似啦)

2.食壽司,其實日本人最唔鐘意人見到港式食法(即係醬油溝Wasabi),因為係完全唔同的野黎,醬油係用黎提鮮,Wasabi係用黎殺菌,如果係老饕的話,係食完一款壽司轉食另一款前,食薑片黎清左前一陣的味先再食其他款壽司
我都有印像係啜面越大聲越好, 湯就視情況而清, 太咸太重味唔清都無所謂, 不過顧及儀態我頭POST改左做"有聲"。

講起薑片, 香港好似越嚟越少地方有? 我指頹鋪, 食師傅拍板我未食過....

引用:
作者: sund 查看文章
在香港或中國,筷子插碗好似香插碗(或者香插白飯),都係啲葬禮野,都唔知杜如風個腦稔乜……
佢事後話有同老板溝通, 唔知啦, 人地日本通嘛(自稱)。
不過我自己屋企, 只要筷子唔直接係正中, 無所謂。

舊 08-17-17, 10:32 AM   #29
luciferdark

引用:
作者: ( ゚ω゚)? 查看文章
係,佢地支匙羹有分餐羹同湯羹,支湯羹係設計成圓形同扁平,目的係唔想啲人啜湯發出聲音

你地好PRO...我UPDATE落頭POST先

舊 08-17-17, 10:33 AM   #30
sunhikari
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2009
PSN  IDHikariLeung
XBox Live Gamertagsunhikari
引用:
作者: luciferdark 查看文章
我都有印像係啜面越大聲越好, 湯就視情況而清, 太咸太重味唔清都無所謂, 不過顧及儀態我頭POST改左做"有聲"。

講起薑片, 香港好似越嚟越少地方有? 我指頹鋪, 食師傅拍板我未食過....

佢事後話有同老板溝通, 唔知啦, 人地日本通嘛(自稱)。
不過我自己屋企, 只要筷子唔直接係正中, 無所謂。
咪玩啦,爭鮮同元氣呢類咁頹的都有提供啦......
sunhikari 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-17-17, 10:38 AM   #31
luciferdark

引用:
咪玩啦,爭鮮同元氣呢類咁頹的都有提供啦......
就係對上兩次食都無, 個別鋪問題?

舊 08-17-17, 10:40 AM   #32
sunhikari
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2009
PSN  IDHikariLeung
XBox Live Gamertagsunhikari
引用:
兩間野的薑片係用盒色木紋膠盒裝住的

因為我老婆每次去都一定要食薑片,所以我記得好清楚
sunhikari 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-17-17, 10:42 AM   #33
luciferdark

引用:
兩間野的薑片係用盒色木紋膠盒裝住的

因為我老婆每次去都一定要食薑片,所以我記得好清楚
咁應該係個別問題了...

舊 08-17-17, 10:45 AM   #34
( ゚ω゚)?
Volks初音已接收

註冊日期: Dec 2010
啲薑片依家要問先有,因為就咁放響檯面會比啲大劣人攞晒

引用:

\(^o^)/オワタ (;´Д`) ヽ(; ゚д゚)ノ ( ̄∀ ̄) (´・ω・`) ∠(゚Д゚)/ キタ━━(゚∀゚)━━ !!!!(´๑•ω•๑`) (๑*д*๑) (˘ω˘)zZ ( ゚ω゚ ) ∞ヾ(´д´)ノ ก็ʕ•͡ᴥ•ʔก้ (¯ 3 ¯)(◕‿◕✿) ('A`)(・ิω・ิ) (´д`) <( ̄ω ̄・)> 〆(・ω・`*) (´༎ຶД༎ຶ`)淚目 (๑•̀ㅂ•́)و✧掂 +×(ง⌐□ل͜□) 退休啦! (ง︡'-'︠)ง┗( _)┛(ʘдʘ)
EA-y( ̄Д ̄)。o :game怪有咁勁得咁勁,裝備有咁屎得咁屎,咪等啲友玩得咁舒服,玩完嗱嗱聲pay-to-win.抽loot box有咁難得咁難,box有咁罕有放咁罕有,啲課長咪啫聲抽完抽過第二次囉.
( ゚ω゚)? 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-17-17, 10:50 AM   #35
luciferdark

引用:
作者: ( ゚ω゚)? 查看文章
啲薑片依家要問先有,因為就咁放響檯面會比啲大劣人攞晒
可能我去嘅都係遊客區...真係唔見有

舊 08-17-17, 11:22 AM   #36
十一月
Game Master

註冊日期: Jan 2003
引用:
筷子插碗其實係香港一半半, 因為裝香要三枝, 同埋直插
有時外面食飯, 枱面污糟, 但又焗住要用手聽電話等等, 我都係斜插...
這個係涉及宗教同香的數目的問題,據我所知彿教三支香意思係敬彿,二支香係冇意思,所以冇問題。
但道教二支香意思係敬祖先(已死的),所以有問題。
如有錯請指正。
十一月 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-17-17, 11:22 AM   #37
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

註冊日期: Apr 2002
宜家個TOPIC係"但近幾年香港人名聲實在太差, 加埋呢幾日睇到原來日本餐桌禮儀都唔算簡單…"

咁講真有D POINT就其實根本一D都唔重要/唔洗拘泥/唔洗在意/唔太關事~~

例如食拉麵樓上都有人講啦~
連湯都飲埋係類似支持同鼓勵~即係碗野好食/欣賞~~~
如果你無飲晒食晒~~並唔係代表無相關禮儀/無禮貌/降低香港人名聲~完全係兩回事~
我試過去食一間好出名的拉麵鋪~~
我真係覺得碗野好濃好鹹好油~頂唔順~
我食淨左半碗~唔通又代表無禮貌咩~~

此篇文章於 08-17-17 01:38 PM 被 Hitomi 編輯。
Hitomi 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-17-17, 11:33 AM   #38
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

仲有食壽司/刺身~~我去溫泉酒店食係用真正山葵即磨(級數有番咁上下果d溫泉酒店)~
你真係要講識食/講正宗係去d 用真正山磨的壽司鋪~~
用得cream wasabi仲講咩正宗丫~邊會care你d wasabi係唔係溝豉油

(我間舊日本公司d日本人~佢地都有玩wasabi溝豉油)

舊 08-17-17, 11:43 AM   #39
十一月
Game Master

題外話,其實日本的禮儀同習慣之類的,真係各處鄉村各處例。
例如用扶手電梯時,大部份地域的係靠左企佔多(同香港的左行右企相反),唯獨關西係靠右企佔多(同香港一樣),但其中京都又例外。
舊 08-17-17, 12:00 PM   #40
sund
Senior Gamer

註冊日期: Aug 2013
引用:
作者: 十一月 查看文章
這個係涉及宗教同香的數目的問題,據我所知彿教三支香意思係敬彿,二支香係冇意思,所以冇問題。
但道教二支香意思係敬祖先(已死的),所以有問題。
如有錯請指正。
數目唔係重點吧,你OK,旁人反感唔會同你講,你亦唔會同人爭論兩支OK三支唔OK,尊重就係要行多步,下下試底線有咩謂
sund 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-17-17, 12:03 PM   #41
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

PSN  IDKENZHAYA
其實呢 d XX人名聲/印象係點,係睇整體既言行舉止,唔會因為一 d 小事而有提升。

你試下飛個剷青頭,排隊又插隊,企得攰就蹲,入去食野時禮儀做到足,有意無意俾周圍 d 人知你起附近掃左幾個單位「投資」,諗住到時到候賺返筆,估下人地點睇你?

由手機版發出
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-17-17, 12:05 PM   #42
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

插筷子我諗不論香港定日本普遍都會視為無禮貌吧….不論你插幾多支……...

舊 08-17-17, 12:06 PM   #43
十一月
Game Master

引用:
作者: sund 查看文章
數目唔係重點吧,你OK,旁人反感唔會同你講,你亦唔會同人爭論兩支OK三支唔OK,尊重就係要行多步,下下試底線有咩謂
我邊一句令你覺得我叫人試低線?
我只係講出兩種宗教的見解咋喎。
舊 08-17-17, 12:12 PM   #44
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

PSN  IDKENZHAYA
認真問,屋企從來唔拜神,筷子插飯有問題既事,我係同日本人家庭住先知

算唔算不知者不罪
由手機版發出
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-17-17, 12:34 PM   #45
sund
Senior Gamer

註冊日期: Aug 2013
引用:
我邊一句令你覺得我叫人試低線?
我只係講出兩種宗教的見解咋喎。
我明,唔係話你,只係討論,能避免就應避免啫,想帶出禮儀係應考慮令別人唔好反感,而非自已理解上接唔接受,我詞不達意,唔好意思 (其實我窒的一直都是杜如風……)

此篇文章於 08-17-17 12:55 PM 被 sund 編輯。
sund 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-17-17, 01:17 PM   #46
大覺屋師真
The One

註冊日期: Jan 2002
3DS Friend Code3626 0454 6975
PSN  IDShinMusyaMNG
XBox Live GamertagShinMusyaMNG
引用:
有兩樣野要提提:

1.食麵類啜面時有聲,仲要越大聲越好,即係話比食客同個老細聽D麵係好食,如果無聲即係投訴話個麵唔好食,同埋如果好食的,日本人禮儀上係連湯都清埋,你可以去一蘭飲晒個湯,個碗有堆日文字,個意思係感謝你地呢碗麵的支持同鼓勵(類似啦)
https://unwire.hk/2015/11/10/ramen/column/
之前睇過依篇,其實邊樣先啱

相薄
大覺屋師真 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-17-17, 01:53 PM   #47
luciferdark

回番Hitomi同歌絲˙暮斯, 我無能力亦無諗住改變日本人點睇香港人, 甚至華人, 我只在乎自己有冇煩到或辣到人。
開TOPIC都係想集思廣益, 同時俾我啲朋友睇下大家見解。

都係個句, 我都係反垬人, 亦唔鍾意自由神, 但真係同呢個TOPIC無關...
只係我開TOPIC寫得唔好...

其實食唔晒我都覺得唔係咩問題, 只要唔係原封不動咁剩係度, 應該無人介意。
我自己係焚化爐, 唔太難食都會盡量清, 錢其次, 主要唔想浪費。

另外"偽WASABI"溝豉油我真係唔得, 下午食完, 瞓覺都可以乾醒, 我都係夾少少, 同點少少落料/魚生上面算了。

我相信筷子文化真係可以有排傾, 睇情況可以再開一個TOPIC大家吹水。

再次多謝各位俾料, 理性討論同發起話題

此篇文章於 08-17-17 02:00 PM 被 luciferdark 編輯。
luciferdark 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-17-17, 01:58 PM   #48
十一月
Game Master

食麵出聲的問題,其實日本人都分兩派。
如果識日文,以「ラーメン すする音」搜尋就可以見到好多討論文章。
有些說法是「從未聽過食麵有聲才是禮貌這種說法」
點解會出現這種分歧,以下係部份事實加少少推測。

禮儀是隨住時代改變的,以前日本未受到西方文化薰陶的時候,食麵有聲係一件好平常的事,但後來有人開始提出食麵有聲是不禮貌,結果引起很多人的反感,於是就有人提出食麵有聲才是日本的禮儀。

如果作比喻的話,有人話眼金金咁睇靚女係唔禮貌,然後有人反駁說眼金金睇靚女係正常行為,唔係冇禮貌,之後說話傳到第三者耳中時,就偏離了原意,變成「有靚女要故意眼金金才是有禮貌」

此篇文章於 08-17-17 02:03 PM 被 十一月 編輯。
舊 08-17-17, 02:03 PM   #49
luciferdark

引用:
作者: 大覺屋師真 查看文章
https://unwire.hk/2015/11/10/ramen/column/
引用:
食麵出聲的問題,其實日本人都分兩派。
如識日文,以「ラーメン すする音」搜尋就可以見到好多討論文章。
有些說法是「從未聽過食麵有聲才是禮貌這種說法」
點解會出現造這種分歧,以下係部份事實加少少推測。

禮儀是隨住時代改變的,以前日本未受到西方文化薰陶的時候,食麵有聲係一件好平常的事,但後來有人開始提出食麵有聲是不禮貌,結果引起很多人的反感,於是就有人提出食麵有聲才是日本的禮儀。

如果作比喻的話,有人話眼金金咁睇靚女係唔禮貌,然後有人反駁說眼金金睇靚女係正常行為,唔係冇禮貌,之後說話傳到第三者耳中時,就偏離了原意,變成「有靚女要故意眼金金才是有禮貌」
我無做過資料搜集, 但以我去車站面檔同埋連鎖面檔嘅經驗(只係去過東京大阪京都),
故意式超大聲其實無, 但小至中等係有嘅, 所以我會理解成唔太過份應該無咩所謂,
因為啜面要完全無聲, 要好細力咁啜, 都幾無癮。

舊 08-17-17, 02:26 PM   #50
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

引用:
作者: 大覺屋師真 查看文章
其實拉麵呢樣野本身係"平民"美食~食的食店普遍都比較"平民"~
所以應該都唔洗太拘泥出唔出聲呢D小節~~

我個人見解係去到邊度食野都細聲D係比較穩陣(不過學樓上講食麵無聲都幾難)~
起碼適用於大部分地方
就算假設食拉麵大聲D呢樣野成立~
人地又唔會因為咁樣要提升對香港人的觀感~與奇咁樣不如採取穩陣方法啦…

引用:
回番Hitomi同歌絲˙暮斯, 我無能力亦無諗住改變日本人點睇香港人, 甚至華人, 我只在乎自己有冇煩到或辣到人。
開TOPIC都係想集思廣益, 同時俾我啲朋友睇下大家見解。

都係個句, 我都係反垬人, 亦唔鍾意自由神, 但真係同呢個TOPIC無關...
只係我開TOPIC寫得唔好...

其實食唔晒我都覺得唔係咩問題, 只要唔係原封不動咁剩係度, 應該無人介意。
我自己係焚化爐, 唔太難食都會盡量清, 錢其次, 主要唔想浪費。

另外"偽WASABI"溝豉油我真係唔得, 下午食完, 瞓覺都可以乾醒, 我都係夾少少, 同點少少落料/魚生上面算了。

我相信筷子文化真係可以有排傾, 睇情況可以再開一個TOPIC大家吹水。

再次多謝各位俾料, 理性討論同發起話題
其實唔係話要改變日本人點睇香港人~
不過我覺得個討論方向係到底香港人做左D咩行為辣到人~
令到人地對香港人觀感差~然後就叫d人最好避免再做某d行為繼續辣到人~
食拉麵出唔出聲./Wasabi溝唔溝豉油在呢個層面上唔重要

喧嘩(視乎地方)/放飛機/隨意在食店遺下其他垃圾要人執手尾呢類型問題先係令日本人反感

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
預訂Figure & Q版 & Figma & 景品 & 毛公仔 (02 May Ver) Secretary 買賣專區 0 05-02-13 11:02 AM
預訂Figure & Q版 & Figma & 景品 & 毛公仔 & 限定版漫畫資料 Secretary 買賣專區 5 04-27-13 11:27 AM
[出售限定物]武裝神姬白忍&輕裝貓&多款魂SHOP限定S.H.F GREED&Project BM KIVA & DARK KABUTO blackcatlam 買賣專區 4 01-03-13 10:15 PM
想買 DVD 錄影機, 但有少少問題想請教~ 請教~ Zaku 影音館 16 10-09-05 01:03 AM
想請教除甲子園外,香港那所training centre有提供lotus note&domino的應証課程? lbiceman 學術文化綜合研討區 0 08-15-05 08:55 PM

現在的時間是 10:14 AM

手機版 | APP版