Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 05-26-15, 07:19 PM   #451
david
The One

註冊日期: Mar 2002
引用:
聯合國大會一九八九年十一月二十日
第44/25號決議通過並開放給各國簽字、批准和加入

第26條
1. 締約國應確認每個兒童有權受益於社會保障,包括社會保險,並應根據其國內法律採取必要措施充分實現這一權利。

2. 提供福利時應酌情考慮兒童及負有贍養兒童義務的人的經濟情況和環境,以及與兒童提出或代其提出的福利申請有關的其他方面因素。
引用:
【無證童】眼利網民翻舊帳 梁愛詩曾指無証童須先回內地

在港匿藏9年的男童肖友懷(懷仔)前日「自首」後,掀起網上激烈討論,有眼利的網民翻閱舊報道,指前任律政司司長梁愛詩曾於2001年指「辦學團體為持雙 程証到香港的中國內地兒童提供正規教育,是不實際」。

網民於討論區轉載2001年12月10日《中國新聞網》報道,指時任律政司長梁愛詩 曾於2001年12月9日表示,「等候居港權訴訟的兒童是短暫性留在香港,為他們提供正規教育有困難,他們等同於遊客,應在內地讀書」。梁愛詩曾指,無証 兒童必須先返回內地申請居港權到香港,才可接受香港的正規教育。

香港保安局同日亦發表聲明,指目前獲擔保書的內地兒童,屬逾期逗留或非法 入境人士,無權在香港居留和入讀香港當地學校。如容許他們入學就讀,或會引致更多內地人士通過非法渠道進入或逗留香港,對香港社會及入境管制帶來沖擊,也 對其他以正規方式由內地申請單程証赴港的人士不公平
說好的五字

---
NS CC:Morphus X300

此篇文章於 05-26-15 07:22 PM 被 david 編輯。
david 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-26-15, 07:21 PM   #452
newb
Crazy Gamer

註冊日期: Aug 2006
應該算算地off topic但爬wiki時見到
原來簽左公約既話除非其它國全體同意,否則一個國家提出要走都唔會走到

所以北韓到依加都仲未走到
newb 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-26-15, 07:21 PM   #453
YHW
God of Gamer
「乖~ 姐姐呵番~」

註冊日期: Sep 2003
PSN  IDAnimeTheme
一係就白紙黑紙列出黎清楚解釋一下畀各位開下眼界邊條法例寫明一定要安排行街紙細路入讀本地正規學校, 一係就揾個專業律師黎講解下啦下如

[Windows桌面小工具] - 會唱歌跳舞的桌面!? 初音ミク、涼宮春日、秋山澪、泉此方等為你親身示範~!
YHW 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-26-15, 07:21 PM   #454
朝霧 海斗
Crazy Gamer
GBF 周防天音:)

註冊日期: Aug 2011
本報訊】滯港九年,來自多哥的Nayo和Yaovi終等到難民資格,不過,伸出援手的卻是加拿大政府。兩人在家鄉同受政治迫害,逃到香港後睡過天橋底,也吃過麵包店丟棄的爛麵包;因不准工作,被迫依賴資助度日,「完全沒希望和自由」。幸Yaovi在港遇上加拿大籍妻子,輾轉獲越洋審批。他們促港府改善政策,讓仍在等待的難民獲人道對待,「如果真的有地獄,在港生活或許比地獄更差」。
記者:袁樂婷

滯港難民Nayo和Yaovi是多哥反對黨成員,2005年多哥大選時負責在票站監票。Nayo說,當時反對黨聲勢正紅,執政黨為了勝選,派出軍人在票站要脅他們調換假選票。他們寧死不屈,連夜經森林逃亡。近十年過去,執政黨仍大權在握,他們因此不願透露往日戰友去向,「我們仍然很危險」。

■2005年多哥總統大選,反對黨支持者手持第一任總統奧林匹歐的肖像參加集會。互聯網
■2005年多哥總統大選,反對黨支持者手持第一任總統奧林匹歐的肖像參加集會。互聯網
捱爛麵包瞓天橋底
在港生活相對安全,卻是「打開門的地獄」,難民待遇不人道,也沒尊嚴。兩人初到埗時,香港仍未有難民政策或支援,整整一年多吃爛麵包、露宿天橋底。2006年社署開始撥款予國際社會服務社,向難民提供資助。難民不准工作,被迫靠資助維生,但食物不夠,且不能選擇種類;租金津貼僅千多元,亦不夠租劏房單位。Yaovi形容失去自由的人生「像死了一樣」。
申請聯合國難民資格和港府酷刑聲請的路非常漫長,最難熬是當局硬把他們歸類為經濟難民,拒絕庇護。Nayo在多哥是修車工人,每周最少賺取10萬元多哥幣(約2,000元港幣),足夠租住千呎大屋。當年仍是學生哥的Yaovi,兼職收入同樣不俗,只是逃亡時來不及到銀行提款,「我們明顯受政治迫害,說成是經濟難民根本不合理」。
幸獲妻子家人幫忙
去年底兩人在Yaovi妻子居於加拿大的家人幫忙下,向加國政府遞交庇護申請,在當地設基金,保證兩人毋須社會援助;香港律師同時發信予當局,力陳兩人滯港期間未獲人道待遇。當局審批僅七個月便破例提供庇護,兩人將於七月赴加拿大,「為何七個月可以完成的事,香港竟拖了九年?」
截至今年4月,入境處有7,960宗尚待審批的免遣返申請。人權律師Mark Daly指,港府政策不善,拖長審批時間,如盡快及公平處理申請,根本不會有如此多難民滯港虛耗光陰。他續指,Yaovi和Nayo是極特別的先例,港府和難民均不能寄望別國出手,必須改革現有制度。另一協助難民的律師何珮芝則指,港府常刻意營造難民來港騙取資源的形象,對他們不公平。

舊 05-26-15, 07:23 PM   #455
knight-philip
Ultimate Gamer
カガミ

註冊日期: Oct 2008
引用:
作者: T.K. 查看文章
話你份野本土無講錯啦

你唔駛理係未法例,你覺得唔應該咁做就應該表明退出
都唔代表你,做咩唔退公約?
引用:
作者: sohippy 查看文章
其實佢呢個問題個核心,係簽左國際公約之後係咪個約等唔等如凌駕於本地法律

簽左而嘗試退出者好似得…北韓
> 《基本法》實施之前,該條例並無憲法地位,但享有凌駕性,換句話說即是所有與之牴觸的法例都得予以修改[18]。香港回歸中國後,《基本法》第39條第一款實施,訂明《公約》於1997年後將繼續有效。然而,由於中華人民共和國政府認為《公約》部份內容抵觸《基本法》[19],故取消了《公約》凌駕性的地位,被視為人權倒退。

幾易找的

Ref: http://zh.m.wikipedia.org/zh-hk/%E5%...85%AC%E7%BA%A6

老實說如果可以凌駕的話我們早就有完整被選舉權的真普選了

此篇文章於 05-26-15 07:25 PM 被 knight-philip 編輯。
knight-philip 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-26-15, 07:28 PM   #456
カガミ

引用:
仲有大家知唔知,如果肥仔無戶籍(第二胎、無登記)大陸係會唔收
到時俾塊舢板佢放出公海?定本土到時直接去聲討肥仔?
其實中國有沒有簽公約?

舊 05-26-15, 07:30 PM   #457
newb
Crazy Gamer

引用:
作者: knight-philip 查看文章
> 《基本法》實施之前,該條例並無憲法地位,但享有凌駕性,換句話說即是所有與之牴觸的法例都得予以修改[18]。香港回歸中國後,《基本法》第39條第一款實施,訂明《公約》於1997年後將繼續有效。然而,由於中華人民共和國政府認為《公約》部份內容抵觸《基本法》[19],故取消了《公約》凌駕性的地位,被視為人權倒退。

幾易找的

Ref: http://zh.m.wikipedia.org/zh-hk/%E5%...85%AC%E7%BA%A6

老實說如果可以凌駕的話我們早就有完整被選舉權的真普選了
咁佢下面都有講同時終審法院又有案列可以解讀成變番有凌駕性既

但當然個龍門都係政府任搬
同時反對肥仔入學既市民呢係單野上有冇搬公約龍門,咁又的確都有

此篇文章於 05-26-15 08:05 PM 被 newb 編輯。
舊 05-26-15, 07:32 PM   #458
newb
Crazy Gamer

引用:
其實中國有沒有簽公約?
簽左嫁,無實行
舊 05-26-15, 08:08 PM   #459
CSY
女神親衛隊

註冊日期: Mar 2003
咁支那有上百萬無戶籍殺人犯偷渡來港,再自稱12歲話沒人照顧,咁香港係咪通通要收,再安排入學定居?
支那好一個太空強蟈,又有錢做航母,來港買金炒樓,會連孤兒院都沒嗎?會仇強蟈養唔起隻肥仔嗎?

CSY 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-26-15, 08:48 PM   #460
T.K.
Advance Moderator
很黃很暴力

PSN  IDsrwtk
你覺得香港係走上邊寧枉無縱果套有罪推定,好過現在寧縱無枉既無罪推定,唔駛查就踢肥仔走
就唔好叫人地容許你公民抗命

689最鍾意依法,過埋今屆立法會,無埋反對權
你想食咩惡法都得呀

香港同大陸進一步文化與法律接軌,你們功不可沒

當日船民過十萬呀,你活在當時舉牌要求推出公海呀?

各位預訂貨物,請入賑到恆生銀行755-012903-882cheung tsz kin
並將入數紙寫上貨物名稱後,pm給本人
行貨半訂,日本貨全訂
1KG $65or長x闊x高[cm]/6000x$65[2者均須連送貨紙箱計算]
現貨

此篇文章於 05-26-15 08:56 PM 被 T.K. 編輯。
T.K. 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-26-15, 09:16 PM   #461
T.K.
很黃很暴力

引用:
其實中國有沒有簽公約?
問呢d做咩?大陸有利就話自己強國郣起,不利就發展中國家
定係大陸簽完都唔實行既臭蟲論你可接受?

各位預訂貨物,請入賑到恆生銀行755-012903-882cheung tsz kin
行貨半訂,日本貨全訂
1KG $65or長x闊x高[cm]/6000x$65[2者均須連送貨紙箱計算]
現貨
舊 05-26-15, 10:02 PM   #462
casio

註冊日期: Apr 2005
引用:
其實中國有沒有簽公約?
理論上,香港應該仲係第一收容港

呢個世界從來無話自己講野吾可以前後矛盾
casio 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-26-15, 10:05 PM   #463
CSY
女神親衛隊

三非偷渡犯,仲要查咩呢?
直接送佢返支那收容所等咪得囉。
隔離屋有人潛入你屋企偷野,唔踢佢返去,唔通仲要請佢食飯?
贊成酌情那種抵壘方法,只會吸引更多偷渡犯來港,不是變相鼓吹人犯法嗎?

舊 05-26-15, 10:12 PM   #464
カガミ

引用:
你覺得香港係走上邊寧枉無縱果套有罪推定,好過現在寧縱無枉既無罪推定,唔駛查就踢肥仔走
就唔好叫人地容許你公民抗命

689最鍾意依法,過埋今屆立法會,無埋反對權
你想食咩惡法都得呀

香港同大陸進一步文化與法律接軌,你們功不可沒

當日船民過十萬呀,你活在當時舉牌要求推出公海呀?
引用:
問呢d做咩?大陸有利就話自己強國郣起,不利就發展中國家
定係大陸簽完都唔實行既臭蟲論你可接受?
你可以話我混埋2單野講

咁如果政府既準則係"公約>香港法律"
咁OK當然要比佢學位
但同時都麻煩普選要有齊自由選舉權和被選舉權

如果政府既準則係"香港法律>公約"
咁就香港政府法律上沒義務提供學位
但同時佢都可以講明"香港普選可以冇自由的被選舉權"

一向都是政府的搬龍門行為最令人咎病

咁當然
只係"冇法律上義務",係可以以"做善事"心態比
但這個"做善事"會否引致成為往後案例,就係大家都擔心既事
結果其實最好就係由終審法院or更高級人員(如釋法果班)去解釋一下就最好
尤其關於"香港法律和公約的相互凌駕關係"

咁又實際上
底線方面我覺得只要終審法院講明
"必須查證肖氏沒有虛報資料+是次行為是為人道恩恤+不能作為往後有同類事件的參考案例"
就可以吧

>問呢d做咩?
本身他是大陸出生
為什麼排位上不是大陸守公約提供保護和學位etc?這樣

PS.樓上,版主說A就是A啊

此篇文章於 05-26-15 10:16 PM 被 knight-philip 編輯。
knight-philip 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-26-15, 10:12 PM   #465
T.K.
很黃很暴力

弱智弟,又認左罪,又有口供,查咩呢?

肥仔查咩,就係需唔需要用酌情權

行貨半訂,日本貨全訂
現貨

此篇文章於 05-26-15 10:16 PM 被 T.K. 編輯。
舊 05-26-15, 10:14 PM   #466
小嘉
The One

註冊日期: Jan 2002
自首完唔係即刻丟佢番大陸
仲比行街紙已經有問題啦
就算唔丟佢番去都要困佢入男童院啦

我理你阿婆乜Q原因呀
而家你擺明有心犯法
仲要成9年

條罪應該大過之前偽造文件個阿伯
大家都係老野
點解佢要入獄4個月
小嘉 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-26-15, 10:20 PM   #467
カガミ

其實我沒話好說

隨便啦~

公道自在人心

我錯就是我錯

以後我善事要唔理三七廿一做左先

此篇文章於 05-26-15 10:23 PM 被 knight-philip 編輯。
舊 05-26-15, 10:20 PM   #468
T.K.
很黃很暴力

真善忘
記唔記得法官講過咩?
我依法辦,不明白你地嘈甚麼?

當日大家口中的酌情去了那裡?

行貨半訂,日本貨全訂
現貨
舊 05-26-15, 10:24 PM   #469
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
引用:
以後我善事要唔理三七廿一做左先
唔理三七廿一做左先唔係本土派一貫既宗旨咩a

又,即係咁,雖然大家都知其實無咩好查
但你起碼都要知佢表面上係查緊咩先有得篤爆人地既謊言架.........
呢單黎講,入境處應該係查佢係咪真係有父母係內地,係咪真係無戶籍,係咪真係3歲落左黎etc.
大家都識講,D年齡呀果D全部都係得個肥仔同阿婆up既,咁係咪連核實、查下佢地有無講大話都唔駛?
唔好唔記得,講大話都唔一定事必係不利於本土人士,就好似史汀格的內褲一樣,唔查就只係「未確定」:o)

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新

此篇文章於 05-26-15 10:41 PM 被 鈴蘭 編輯。
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-26-15, 10:25 PM   #470
CSY
女神親衛隊

偷換概念,呢隻偷渡犯弱智架?
仲有咩需要要查呢? 係咪查佢講大話自稱12歲?

舊 05-26-15, 10:30 PM   #471
T.K.
很黃很暴力

有咩偷換概念,佢話12歲,藏左9年
你當佢自己3歲時係主謀?
佢就算實際18歲,藏9年都係9歲,你認為9歲唔駛查?
成單野口供充滿疑點,可以唔查既,good

踢上大陸無戶籍唔收,打回頭係未送出公海?

行貨半訂,日本貨全訂
現貨

此篇文章於 05-26-15 10:33 PM 被 T.K. 編輯。
舊 05-26-15, 10:34 PM   #472
朝霧 海斗
Crazy Gamer
GBF 周防天音:)

註冊日期: Aug 2011
引用:
真善忘
記唔記得法官講過咩?
我依法辦,不明白你地嘈甚麼?

當日大家口中的酌情去了那裡?
你拿個自力更生無比到任何麻煩既伯伯同一個知法犯法,隨時引爆一個政治炸彈既婆婆同"12"歲肥仔比

拿 呢個世界(唔只中國)好多人等住我地幫架
不如叫哂佢地黎香港啦

舊 05-26-15, 10:35 PM   #473
newb
Crazy Gamer

點解講到好似係查係查佢係咪犯左法咁?

入境處講個查點係睇只係講緊應唔應該用查完個結果作考慮而用酌情權,佢自首完入境處都應該assume佢係非法居留緊(除非查查下發現佢真係來自香港),而查完佢真係上面無人無物政府其實都可以照踢比大陸(就當大陸承認佢係國民的話),用定罪既有/無罪推定黎講好似唔係好關事…

而查埋先踢的確係道理,但我想都無乜人會相信政府真係唔會偏幫咁查(特別當大家信呢單野係工聯會+政府合作既開先例殖民行動)
同時又無方法知佢查緊o個陣係咪真係無偏幫處理
舊 05-26-15, 10:37 PM   #474
T.K.
很黃很暴力

咁你出力打既位、監督既位係未入境處呀?

做咩走去打大成學校、教育局呢

行貨半訂,日本貨全訂
現貨
舊 05-26-15, 10:38 PM   #475
stcdavidhk
God of Gamer

註冊日期: Dec 2006
引用:
作者: 小嘉 查看文章
自首完唔係即刻丟佢番大陸
仲比行街紙已經有問題啦
就算唔丟佢番去都要困佢入男童院啦

我理你阿婆乜Q原因呀
而家你擺明有心犯法
仲要成9年

條罪應該大過之前偽造文件個阿伯
大家都係老野
點解佢要入獄4個月
偽造文件印象中定左罪就點都要坐,唔理年紀或其他原因。最多坐少d

GBF:839720

Fate/GO: 338849498 (90等)呆毛吾王 SiKi(被迫凍結中) , 644590007(90等)金閃閃/呆毛吾王 SiKi)
stcdavidhk 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

現在的時間是 06:40 AM

手機版 | APP版