Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > 學術文化綜合研討區

主題工具 顯示模式
舊 01-11-14, 09:51 PM   #801
T.K.
Advance Moderator
很黃很暴力

註冊日期: Mar 2002
PSN  IDsrwtk
石之軒係未孫恩級高手先?

各位預訂貨物,請入賑到恆生銀行755-012903-882cheung tsz kin
並將入數紙寫上貨物名稱後,pm給本人
行貨半訂,日本貨全訂
1KG $65or長x闊x高[cm]/6000x$65[2者均須連送貨紙箱計算]
現貨
T.K. 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-12-14, 12:09 AM   #802
kakajit
Game Master

註冊日期: Aug 2008
應該就未到O既 , 不過其實睇番三部曲 , 大唐D人物都算係最弱果批 , 而O係呢批人入面石之軒又係最勁果個...
kakajit 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-12-14, 04:47 PM   #803
ayato
God of Gamer
ʕ‧ᴥ‧ʔ

註冊日期: Mar 2007
道心太屈- -
本身完全唔識武功的柏神都甘勁,,鷹爺點會唔屈- -

NINTENDO FDCODE:4098 5464 9475

此篇文章於 01-12-14 05:10 PM 被 ayato 編輯。
ayato 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-12-14, 06:07 PM   #804
kakajit
Game Master

其實破碎虛空同轉世根本係相反O既兩樣野 , 係幾有興趣睇黃易點講
不過D人物係邊個邊個舊人轉世
我覺得做得唔好好易變左肥良O既武神咁
舊 01-13-14, 11:07 AM   #805
hatata
Senior Gamer

註冊日期: Mar 2003
Wii U IDHatata
3DS Friend Code5370 1140 1595
PSN  IDiiihataiii
XBox Live GamertagHatata
個人覺得呢幾期唔算差,至少有的塞外風情感受下,跟住再返神都,而家又有新進展,我估完左呢PART..都差唔多完吧?

其實黃易講到啲敵人好勁,不過龍鷹每次都可以解決到咁,唔知係唔係想側寫龍鷹仲勁?

3DS (US) : 5370-1140-1595
hatata 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-13-14, 04:53 PM   #806
gingq7

註冊日期: May 2008
由5-6期前出塞外開始越黎越好睇, 而且開始出番d真正既一線高手...
gingq7 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-13-14, 04:56 PM   #807
gingq7

引用:
作者: hatata 查看文章
個人覺得呢幾期唔算差,至少有的塞外風情感受下,跟住再返神都,而家又有新進展,我估完左呢PART..都差唔多完吧?

其實黃易講到啲敵人好勁,不過龍鷹每次都可以解決到咁,唔知係唔係想側寫龍鷹仲勁?
應該有排都未完吧? 大江聯唔知要搞幾耐, 搞完仲要出番塞外打突厥, 最後仲有神龍政變
舊 04-01-14, 05:23 PM   #808
不是藍星人
Neverland

註冊日期: Sep 2004
上日月當空FACEBOOK見第18期係第一部完???

舊 04-02-14, 12:00 AM   #809
gingq7

引用:
作者: 不是藍星人 查看文章
上日月當空FACEBOOK見第18期係第一部完???
係, 第二部下個月(5月)出
舊 04-02-14, 10:52 AM   #810
hatata

無錯,日月當空第十八卷係「結局篇」。日月當空亦係《盛唐三部曲》第一部

昨晚我都買左第十八卷,書後有交代,五月八日可以再買第二部。第二部,如無記錯,叫《龍戰在野》。(如有錯請更正)

放心,龍鷹故事未完...

舊 05-09-14, 12:24 PM   #811
hatata

龍戰在野已出,亦都買左。基本上即係日月當空第十九卷...

此篇文章於 05-09-14 01:09 PM 被 hatata 編輯。
舊 05-09-14, 12:54 PM   #812
kakajit
Game Master

相信都係黃易愈寫愈唔關武則天事 , 所以先改個名 , 而且日月當空中間(10-16期) 果陣真係好有一種唔知佢想寫乜O既感覺
不如新名新氣象算了
舊 05-09-14, 08:31 PM   #813
gingq7

其實so far 19期咁多個角色, 我覺得最出的還是武則天, 一寫到佢就好有氣勢(就算只得幾句), 如今期(龍戰在野1)一開始, 不過我係覺得黃易作唔倒故事比佢.

在設定上武則天武功天下第一 (龍鷹自問連逃走都未必得, 法明直情怕左佢), 智慧亦係數一數二 (應該得小可汗可以和她一拼), 心態亦無乜缺憾 (行事乾脆), 亦無史實的年老問題, 再加上坐擁中原所有兵馬; 係咁既設定下根本無人可以同佢鬥, 想作故事比佢係太困難....

而家只能夾硬(?)寫到佢心灰意冷自己唔玩才能俾中宗上位
舊 10-12-15, 08:50 PM   #814
hatata

龍戰在野都係10月呢期完左,下個月會出第三部曲《天地明環》...

舊 11-14-15, 01:26 PM   #815
T.K.
很黃很暴力

話說大橋好差?連玉記都唔出港漫

各位預訂貨物,請入賑到恆生銀行755-012903-882cheung tsz kin
行貨半訂,日本貨全訂
1KG $65or長x闊x高[cm]/6000x$65[2者均須連送貨紙箱計算]
現貨
舊 11-16-15, 02:53 AM   #816
Sito
Ultimate Gamer
人修羅

註冊日期: Mar 2011
引用:
作者: T.K. 查看文章
話說大橋好差?連玉記都唔出港漫
邊荒最後有無出到港漫?
Sito 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-16-15, 05:59 PM   #817
T.K.
很黃很暴力

有,不過唔完整,中段斬左大量情節

行貨半訂,日本貨全訂
現貨
舊 04-06-17, 08:38 PM   #818
不是藍星人
Neverland

註冊日期: Sep 2004
https://www.hk01.com/sns/article/827...ampaign=buffer

據南華早報報道,香港知名武俠小說家黃易周三(4月5日)中風並且於醫院病逝,享年65歲。黃易原名黃祖強,曾獲「翁靈宇藝術獎」,亦曾任香港藝術館助理館長。其著名作品如《尋秦記》及《大唐雙龍傳》廣為人知,更被翻拍成電視劇。

舊 04-07-17, 01:33 AM   #819
gingq7

RIP...

估唔到3年後入番呢個post就係說RIP....

天地明環我買到17期,唔知寫完未...
不過其實都埋緊尾,都大約估倒點完,完唔完已無乜所謂了
舊 04-07-17, 03:32 PM   #820
stephen1980
Game Master

註冊日期: Feb 2003
R.I.P.
stephen1980 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-11-17, 12:19 PM   #821
hatata

8月9日買埋天地明環21同22卷,22卷已經係最後一本了,唔會再有新。

已經睇晒,第22卷印左黃易大師23卷既第一章手稿,出版社無刻意整個結局,就由佢留空。呢個手法我好理解。

終於,都要跟龍鷹說再見了

此篇文章於 08-11-17 12:22 PM 被 hatata 編輯。
舊 08-13-17, 04:40 PM   #822
shooter
Game Master

註冊日期: Jan 2005
引用:
作者: hatata 查看文章
8月9日買埋天地明環21同22卷,22卷已經係最後一本了,唔會再有新。

已經睇晒,第22卷印左黃易大師23卷既第一章手稿,出版社無刻意整個結局,就由佢留空。呢個手法我好理解。

終於,都要跟龍鷹說再見了
想問,攞22卷做結局的話,收唔收貨。

呢套未開始睇,唔想睇太過 爛尾 既書。
shooter 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-14-17, 06:23 PM   #823
hatata

引用:
作者: shooter 查看文章

根本無結局。

最後一章係23卷第一章,好似平常咁完,要再等下期個種完結方式。

無錯,即係爛尾咁。但作者突然仙遊,咁我就理解同接受。

如果不能接受,咁就唔好睇算了。

舊 08-15-17, 12:56 PM   #824
若天
Game Master
水樹奈々死忠系

註冊日期: Jan 2004
引用:
作者: shooter 查看文章

盛唐三部曲唔少人唔鍾意,但我個人就覺得唔錯

至於爛尾的話,真係睇你接唔接受到注定沒有結局的故事

舊 08-21-17, 12:55 AM   #825
Trader02
Junior Member

註冊日期: Aug 2017
R.I.P. 黃易大師。
Trader02 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 04:27 PM