Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

主題工具 顯示模式
舊 02-11-12, 05:17 PM   #101
大覺屋師真
The One

註冊日期: Jan 2002
3DS Friend Code3626 0454 6975
PSN  IDShinMusyaMNG
XBox Live GamertagShinMusyaMNG
佢d FOLDER出果時可唔可以有個包裝袋呀....全部都花鬼晒...揀左勁耐都係冇好完好=,="

相薄
大覺屋師真 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-11-12, 05:22 PM   #102
高級嘍囉
Crazy Gamer

註冊日期: May 2007
3DS Friend Code4038 6395 0913
PSN  IDtimen1972
XBox Live Gamertagtimen1972
引用:
作者: 大覺屋師真 查看文章
佢d FOLDER出果時可唔可以有個包裝袋呀....全部都花鬼晒...揀左勁耐都係冇好完好=,="
我買左兩個,7仔買嗰個好靚,報紙檔嗰個就花哂。
高級嘍囉 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-11-12, 05:43 PM   #103
MADAO
Junior Member

註冊日期: Feb 2012
我今朝才買了第一期,見敢多位都買左敢多FOLDER我都唔知跟唔跟好...
MADAO 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-11-12, 05:57 PM   #104
2dn
Crazy Gamer
趁熱影

註冊日期: Jul 2005
引用:
作者: MADAO 查看文章
我今朝才買了第一期,見敢多位都買左敢多FOLDER我都唔知跟唔跟好...
有信心儲晒既話,可以買定創刊 folder,日後散買都要 $34 兩個。
我都係買左兩個先,要一次過買成十個 folder 好似好癲咁...

舊 02-11-12, 06:10 PM   #105
kevinltb
Ultimate Gamer
巨蟹宫守護者?!

註冊日期: Dec 2006
XBox Live GamertagKevinLTB HK
其實想問下香港會唔會買到呢套嘅台版?

AF-S NIKKOR 24-70mm f/2.8G ED - 2009-08-27 達成
AF-S NIKKOR 70-200mm f/2.8G ED VR II - 2010-12-15 達成
kevinltb 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-11-12, 09:45 PM   #106
cm2010
Senior Gamer

註冊日期: Jun 2008
引用:
作者: kevinltb 查看文章
其實想問下香港會唔會買到呢套嘅台版?
你心急? D 名睇到你暈喎!

另外我估計若香港銷情理想, 香港出版商可能出埋101-151,
甚至繞過台灣自己出都未定

此篇文章於 02-11-12 09:54 PM 被 cm2010 編輯。
cm2010 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-11-12, 09:46 PM   #107
cm2010

引用:
作者: 大覺屋師真 查看文章
獨立兩個裝FOLDERS 係有包裝的.

另外我今日去過旺角,銅鑼灣,元朗等地.
書報灘基本上無貨, 但7-11 OK 返左大量新貨
舊 02-11-12, 09:48 PM   #108
cm2010

引用:
作者: J+1 查看文章
見樓上有唔少一買就10 本,有冇諗過多左咁多第一集內容,送本比我
由手機版發出
我有多,你係同學的話我送一本比你 (要來旺角或港島拎)
但你有收入的話就應該支持一下喇

此篇文章於 02-11-12 09:52 PM 被 cm2010 編輯。
舊 02-11-12, 09:56 PM   #109
wyvern
Game Master

註冊日期: Dec 2004
引用:
作者: sampanone 查看文章
見RX-93-2兄所言,找一下台版資料查證,應該如你所言,會在多於一部作品中出現的機械及人物,會有不同時期的相應內容﹙如阿寶/阿姆羅相信會有一年戰爭、Z及馬反三個時期各一/二頁﹚。

阿寶/阿姆羅在一年戰爭時期(台版第1期)
http://www.wretch.cc/blog/bigfootshoes/13188503

阿寶/阿姆羅在馬反時期(台版第5期)
http://www.wretch.cc/blog/bigfootshoes/13191881

阿寶/阿姆羅在Z時期未出到,相信會跟廸殊(MSK-008 Dijeh)同一期一齊出。

一部作品一個File相信在機械及人物兩項,應該可行(前提是機械及人物會出齊各作品/時代的相應內容),但始終不確定因素較多,又較麻煩,更有機會要某些期數要多買一兩本,而其他分類(如用語辭典)又不太適合拆開Filing。

此外,在下只對UC年代有較有興趣,其他G、W、X及Seed等只是”望過吓”,如果一部作品一個File,可能在下會無動力/心機Filing上述幾部作品,所以在下都是決定照8大類Filing便算了。

當然正如在下之前所言,要緊要自己買得開心,Filing得高興,重點就是自己喜歡怎樣便怎樣嘛!

話時話
呢度有冇版友真係好似條link入面咁樣, 每頁都用A4膠套封住來儲藏??

舊 02-11-12, 10:04 PM   #110
RX-93-2

註冊日期: Aug 2005
引用:
作者: ;9622418
雞眼貼

你地習慣點貼?
剩貼前面三個洞定係前後都貼????
前後都貼就真係好厚的。

此篇文章於 02-11-12 10:07 PM 被 RX-93-2 編輯。
RX-93-2 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-11-12, 10:11 PM   #111
RX-93-2

引用:
作者: 2dn 查看文章
有信心儲晒既話,可以買定創刊 folder,日後散買都要 $34 兩個。
我都係買左兩個先,要一次過買成十個 folder 好似好癲咁...
係14個。
打算緊為兩年後的101至150期買定多五個
舊 02-11-12, 10:15 PM   #112
popstars
Game Master

註冊日期: Dec 2001
大家可以買一個就夠, 呢類書之後會再送
popstars 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-11-12, 10:20 PM   #113
大情大性武大帝
God of Gamer
世嘉電子娛樂集團總裁

註冊日期: Nov 2003
其實,係咪好多野在高達壞腦研究室都有架?

舊 02-11-12, 10:21 PM   #114
cm2010

引用:
作者: popstars 查看文章
大家可以買一個就夠, 呢類書之後會再送
唔係呀, 香港新代理(由人體奧秘開始) 跟日本做法,
只會創刊號送一個FOLDER, 以後要自己買
舊 02-11-12, 10:26 PM   #115
RX-93-2

引用:
作者: 大情大性武大帝 查看文章
其實,係咪好多野在高達壞腦研究室都有架?
除非是日版的資料集,始終網上的資料可能有些出錯,這本是日本官方確認,而且是中文版,有乜爭咬一野拿出來!冇人可以反駁。
舊 02-11-12, 10:30 PM   #116
cm2010

引用:
作者: RX-93-2 查看文章
除非是日版的資料集,始終網上的資料可能有些出錯,這本是日本官方確認,而且是中文版,有乜爭咬一野拿出來!冇人可以反駁。
RX 兄, 我唔熟識高達的香港發展情況,
你覺得呢本書在香港KEEP 住賣一千本有無問題?
(大家都知香港FANS 多得驚人)
有的話可能鼓勵到出版社獨自出版 101-150 期都未定

此篇文章於 02-11-12 10:34 PM 被 cm2010 編輯。
舊 02-11-12, 10:35 PM   #117
RX-93-2

一千本應該沒問題,但單靠香港出101-150期就始終難D。
這本書的版權費絕對唔少野的。
舊 02-11-12, 10:57 PM   #118
nds新手
Insane Gamer

註冊日期: Jan 2006
引用:
作者: wyvern 查看文章
話時話
呢度有冇版友真係好似條link入面咁樣, 每頁都用A4膠套封住來儲藏??

拉頁唔方便woo~~~~
nds新手 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-11-12, 11:04 PM   #119
RX-93-2

引用:
作者: nds新手 查看文章
拉頁唔方便woo~~~~
除非轉用較大的Folder,如果唔係一定凸晒出來的。
舊 02-11-12, 11:18 PM   #120
大情大性武大帝
God of Gamer
世嘉電子娛樂集團總裁

註冊日期: Nov 2003
引用:
作者: RX-93-2 查看文章
老實講,果D「內視圖」又真係幾過癮既…

舊 02-11-12, 11:23 PM   #121
GN00508771
The One
我係早見廚~有意見嗎

註冊日期: Sep 2004
3DS Friend Code4897 6540 2372
PSN  IDKYOK12JP
引用:
作者: 大情大性武大帝 查看文章
老實講,果D「內視圖」又真係幾過癮既…
我想睇FREEDOM 00 戈D「內視圖」

Fate/GO ID 335,820,884
GN00508771 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-11-12, 11:25 PM   #122
wyvern
Game Master

註冊日期: Dec 2004
引用:
作者: cm2010 查看文章
RX 兄, 我唔熟識高達的香港發展情況,
你覺得呢本書在香港KEEP 住賣一千本有無問題?
(大家都知香港FANS 多得驚人)
有的話可能鼓勵到出版社獨自出版 101-150 期都未定
FB專頁好似話過港版預定只得一百期,而且內容係包埋seed-d (日文版係出到過左百期先開始補充返seed-d)
所以今次港版應該會在之後重新排版/刪除部分內容
由手機版發出
wyvern 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-12-12, 12:33 AM   #123
RX-93-2

刪減呀?除非減少作品,如果唔係的話都好難減,因為係咁多部機如果講少幾部的話就好怪的.......或者將150集的份量用100集出晒佢。
舊 02-12-12, 01:28 AM   #124
cm2010

係fb 同好多論壇都會問點解唔出perfect file.
其實不只出版業。日本人都自身產業保護性好強,
唔係咁輕易放比外人。以前Panasonic 信興同而家的阿信屋,
都費左好多好多心力先得到合作權。
(無記錯兩位老闆都係有日本人做中介先打通渠道。)

但始終我相香港銷售好的話,日本總公司一定會繼續推出。

此篇文章於 02-12-12 01:35 AM 被 cm2010 編輯。
舊 02-12-12, 02:56 AM   #125
kevinltb
Ultimate Gamer
巨蟹宫守護者?!

註冊日期: Dec 2006
XBox Live GamertagKevinLTB HK
引用:
作者: cm2010 查看文章
你心急? D 名睇到你暈喎!

另外我估計若香港銷情理想, 香港出版商可能出埋101-151,
甚至繞過台灣自己出都未定
嘻嘻, 小弟因為之前睇慣左 Gundam Ace 同一堆 Gundam 小說, 所以對台灣譯名無乜困惑

AF-S NIKKOR 24-70mm f/2.8G ED - 2009-08-27 達成
AF-S NIKKOR 70-200mm f/2.8G ED VR II - 2010-12-15 達成
kevinltb 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

現在的時間是 03:02 PM

手機版 | APP版