Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 11-16-11, 08:51 AM   #1
neo
Ultimate Gamer

註冊日期: Jun 2002
SE 北瀬: Final Fantasy 15 可能係 A-RPG

Final Fantasy XV could be an action-RPG
Yoshinori Kitase tells us the shift in RPG players' tastes is "a trend…you ignore at your peril."
http://www.next-gen.biz/news/final-f...-be-action-rpg

『目に見えるものを感じずに・・・目に見えぬものを感じられるとでも言うのか?』
『おまえ達にも見えているのだろう?未来永劫、この輪廻を断ち切ることなど出来ないことを。』
『それ故に・・・悔いの残らぬよう、やり遂げなさい。』
「我、生きずして死すこと無し。理想の器、満つらざるとも屈せず。
これ、後悔とともに死すこと無し・・・」
「わかっていたはずだった・・・」「私達は、自由を見られるかしら?」
「これで・・・良かったのか?」
「大丈夫・・・何時かきっと、分かり合える日が来る。
そして、遠い未来へ・・・命は受け継がれるから。」
neo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-16-11, 08:53 AM   #2
RPG之鬼
God of Gamer

註冊日期: Sep 2002
一早就要改啦
最好好似N年前既聖劍2或3咁有得COOP或好似白騎士咁

不過依家都只係探口凡O者

舊 11-16-11, 08:56 AM   #3
鐵之侍

註冊日期: Apr 2005
搞好故事再說吧……
鐵之侍 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-16-11, 09:04 AM   #4
wang2009hk
Game Master

註冊日期: Nov 2009
3DS Friend Code2750 1121 2042
PSN  IDWang2008hk
XBox Live Gamertagwang2007hk
搞好故事
減少播片

別再用傑尼斯風格人設吧...囧

舊 11-16-11, 09:09 AM   #5
草薙さん
The One

註冊日期: Dec 2003
咪即係轉做kingdom hearts式...

メモリはプライスレス
My Trophy Road
草薙さん 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-16-11, 09:14 AM   #6
大情大性武大帝
世嘉電子娛樂集團總裁

註冊日期: Nov 2003
跟本自立體遊戲出現,RPG就已經慢慢消失喇!

因為以前既遊戲機,機能上做唔到即刻打,所以咪要另一個畫面打(即地圖上撞敵人),而家個景大到已經可以即刻打,洗乜要RPG咁搞?

舊 11-16-11, 09:30 AM   #7
aquarius
Game Master

註冊日期: Apr 2007
如果真係轉做ARPG
FF就唔會再係FF..

我只同意樓上所說的一半
如果因為機能萎縮所以才有RPG出現
你會唔會話zelda轉做回合制RPG都叫做zelda?

看來電玩為了迎合市場
也開始需要淘汰上一代的支持者
aquarius 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-16-11, 09:42 AM   #8
now_loading
VanHelsing

註冊日期: Jan 2005
PSN  IDN0W_L0ADlNG
XBox Live Gamertagdiabloex2
諗唔到SE PS2 開始, 有邊隻純動作係掂的, Kingdom heart 動作部份我覺得麻麻

引用:
作者: 大情大性武大帝 查看文章
跟本自立體遊戲出現,RPG就已經慢慢消失喇!

因為以前既遊戲機,機能上做唔到即刻打,所以咪要另一個畫面打(即地圖上撞敵人),而家個景大到已經可以即刻打,洗乜要RPG咁搞?
但 RPG 唔係指轉畫面即刻打....

此篇文章於 11-16-11 09:46 AM 被 now_loading 編輯。
now_loading 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-16-11, 09:52 AM   #9
SHCEHUK
Game Master

註冊日期: Jan 2009
PSN  IDcshhenry
FF只要攪好故事,我覺得就算RPG或A-RPG都沒有問題
SHCEHUK 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-16-11, 10:00 AM   #10
kakajit
Game Master

註冊日期: Aug 2008
我諗佢又係睇到d外國rpg 好成功 , 唔洗再入戰鬥畫面 ,
希望唔好又畫虎不成

但人地老外果d戰鬥背後都係一埋數據backup
睇番masseffect1 望落去似射鎗但其實根本就係回合制黎

我諗佢想轉o既而家只係唔要左老老土土果d"轉畫面"戰鬥o者
kakajit 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-16-11, 10:04 AM   #11
小嘉
The One

註冊日期: Jan 2002
FF12都已經唔使轉畫面打
小嘉 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-16-11, 10:07 AM   #12
kakajit
Game Master

所以13是走回頭路
舊 11-16-11, 10:18 AM   #13
STRIFE
Ultimate Gamer

註冊日期: Jun 2009
PSN  IDOvErKilL6517
XBox Live Gamertag日psn: Lighting6517
引用:
作者: RPG之鬼 查看文章
一早就要改啦
最好好似N年前既聖劍2或3咁有得COOP或好似白騎士咁

不過依家都只係探口凡O者
我絕對唔想變成有得coop同白騎咁lor

Rpg又好arpg又好,一有coop就會變質

乜鬼game都要coop咩?

文字game都coop埋好唔好

亦都唔會因為有coop而令rpg game好玩左幾萬倍

Rpg最緊要就係故事,而唔係coop

此篇文章於 11-16-11 10:22 AM 被 STRIFE 編輯。
STRIFE 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-16-11, 10:48 AM   #14
北条加蓮
Crazy Gamer
Cuの極みラブレター

註冊日期: Sep 2007
引用:
作者: kakajit 查看文章
我諗佢又係睇到d外國rpg 好成功 , 唔洗再入戰鬥畫面 ,
希望唔好又畫虎不成
今時今日嘅SE一定唔會令我地失望
北条加蓮 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-16-11, 11:02 AM   #15
wir
Insane Gamer

註冊日期: Apr 2011
有無人覺得而家ff 最難頂係佢地d 人設風格....?

其實唔太清楚呢種俊男美女風吸引到幾多女性玩家, 但係我呢類男性玩家真係有d 望而卻步
wir 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-16-11, 11:06 AM   #16
小嘉
The One

人設唔難頂
係故事同系統先難頂
舊 11-16-11, 11:08 AM   #17
Metal Gear NT
Moderator
核搭載二足步行戰車

註冊日期: Oct 2002
PSN  IDjasonpoon
人設反而問題唔大
我仲覺得係日本廠其中最後一道防線
問題係人設太多無謂飾物,去返FF7, 8, 10 o個種就好o的

SE出ARPG......
Kingdom Hearts好玩係佢個風格配合到
但係佢其他ARPG就真係......

其實SE正正經經出返FF8, 10既ATB, CTB咪仲好,我一定受

Metal Gear NT 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-16-11, 11:20 AM   #18
小嘉
The One

拎番TALE OF黎講

人地15年都係用番差唔多模式戰鬥系列
一樣大賣,仲愈改愈爽

SE而家將佢成功既ATB愈改爛
舊 11-16-11, 11:24 AM   #19
kakajit
Game Master

我都覺得俊男美女無咩問題(人地靚仔無計架喎)
問題係唔想見到而家果d唔似人o既倒模膠公仔o者...
舊 11-16-11, 11:25 AM   #20
魔璃
The One
ちょうじげんアイドル

註冊日期: Jun 2002
PSN  IDRuriHoshino
點解我覺得人設好大問題

外型 ... 行貨就算了, 依家FF target都系d light gamer
但可唔可以唔好整d好似雪哥咁腦殘既人出黎

\ /
/ \
\(^ω^)/
魔璃 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-16-11, 11:42 AM   #21
SHCEHUK
Game Master

註冊日期: Jan 2009
PSN  IDcshhenry
引用:
作者: Metal Gear NT 查看文章
問題係人設太多無謂飾物
多啲飾物先可以出多啲精品
SHCEHUK 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-16-11, 11:55 AM   #22
Crazy Gamer

註冊日期: Aug 2005
Wii U IDInman-hk
3DS Friend Code7271 0303 4540
PSN  IDInmanchu
XBox Live GamertagInmanchu2004
野村隻 FF 13 Versus 算唔算 ARPG ?

雖然戰鬥有指令, 但睇落似 KH 果種......
1515 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-16-11, 12:00 PM   #23
wir

引用:
作者: 小嘉 查看文章
拎番TALE OF黎講

人地15年都係用番差唔多模式戰鬥系列
一樣大賣,仲愈改愈爽

SE而家將佢成功既ATB愈改爛

咁tales 都係得日本賣得, 外國完全無市場

ff 話晒都叫"放眼全世界市場", 其實外國已經無乜人buy 佢

如果連ff 繼續唔改變, 咁就得番完全退守日本本土一條路可以行

雖然我覺得ff 點變都係死
舊 11-16-11, 12:10 PM   #24
wir

引用:
作者: Metal Gear NT 查看文章
人設反而問題唔大
我仲覺得係日本廠其中最後一道防線
問題係人設太多無謂飾物,去返FF7, 8, 10 o個種就好o的

SE出ARPG......
Kingdom Hearts好玩係佢個風格配合到
但係佢其他ARPG就真係......

其實SE正正經經出返FF8, 10既ATB, CTB咪仲好,我一定受
人設黎講...如果講日式人設係指2d 平面 眼大大個隻既話

咁我就覺得係日本廠最後一道防線, ff 7 個種可以話係全世界日本歐美都接受既最大公因數

但係而家ff 個種白人崇拜兼johnny's 風8 頭身設計...我唔多覺得有幾多歐美市場都受到囉...
舊 11-16-11, 12:16 PM   #25
kakajit
Game Master

我諗起ff零式果堆一樣樣o既膠公仔人設...

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
Final Fantasy X jerry 電視遊戲討論版 6 02-05-23 08:40 PM
Final Fantasy i? Exellen 電視遊戲討論版 1 03-15-04 04:07 PM
Final Fantasy X Chris皇 電視遊戲討論版 7 02-19-04 12:10 AM

現在的時間是 03:43 PM

手機版 | APP版