Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > 收藏品討論版

主題工具 顯示模式
舊 03-14-04, 04:10 AM   #51
kog
Moderator
リン・ミンメイ

註冊日期: Jul 2002
引用:
Originally posted by Bigwater :
我想買噴槍呀,但唔知應該買咩先o岩用

有咩裝備一定要買嫁
槍?槍嘴?氣泵?

同埋有冇牌子分嫁.........

我主要係用黎幫模型上色的
thank you
我反而覺得你想用幾多錢買....

每樣野都有貴(日本),和有平(台灣)...

噴筆:$2xx~$6xx都有,我覺得貴在品牌和鋼水之分...

氣泵:$5xx~$2xxx都有,主要係功能上和有幾靜之分...

kog 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-14-04, 04:13 AM   #52
kog
Moderator
リン・ミンメイ

引用:
Originally posted by Misaki Taro :
噴筆係唔係一定要配埋氣泵ga ????
可用氣罐(mr.air),但少數怕長計...

舊 03-14-04, 04:45 AM   #53
Bigwater
God of Gamer

註冊日期: Aug 2003
引用:
Originally posted by mudhole :
首先你攪清楚想買噴槍定噴筆先~~~
1set野買
Bigwater 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-14-04, 10:48 AM   #54
Misaki Taro

註冊日期: Mar 2002
PSN  IDShSh4A
引用:
Originally posted by kog :

可用氣罐(mr.air),但少數怕長計...
禁氣罐幾錢左右 ????
其實我無自己房and 驚好嘈....

Call of Duty: Modern Warfare 2
PSN: ShSh4A
Misaki Taro 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-14-04, 05:22 PM   #55
timna
Senior Gamer

註冊日期: Jan 2004
郡氏--480(最大支個款) 約$60到
噴到1.5副1:144hg(冇太多分色的話)

但用氣罐有個唔好處,就係出氣唔穩定,連續噴到一定時間後,氣壓會降低,要比佢"休息"一下先番番去正常氣壓
而且氣壓會隨內裡氣體餘量而減少(即係愈用愈冇力)
timna 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-14-04, 06:54 PM   #56
Bigwater

引用:
Originally posted by kog :

我反而覺得你想用幾多錢買....

每樣野都有貴(日本),和有平(台灣)...

噴筆:$2xx~$6xx都有,我覺得貴在品牌和鋼水之分...

氣泵:$5xx~$2xxx都有,主要係功能上和有幾靜之分...
我都唔知呀
新手用

一千蚊左右啦
舊 03-14-04, 07:53 PM   #57
kog
Moderator
リン・ミンメイ

引用:
Originally posted by Bigwater :
我都唔知呀
新手用

一千蚊左右啦
其實睇返前兩頁都比到答案自己~~
引用:
Originally posted by raymondsuper :
我果支噴槍係Sparmax DH103,外觀同Sparmax DH-3(你可以係前面d post看到個樣)差不多,不過個尾多個微調.本來我買DH-3果款,價錢係$290,不過老闆話不如買DH103拉,多個微調,計返一樣價.

個氣泵牌子都係Sparmax,價$680,另外有個差不多的款,只係少左個Auto Stop功能,賣價$630左右.個泵幾好用,不太吵,值得!

都算係幾經濟既組合,我覺得套工具夠一般用家用拉.

麗達係大舖廣場,你坐火車到大埔墟落,然後坐接駁巴士K12去8號花園,再問下人點去大埔廣場.舖頭就係大埔廣場入面!
如果不熟悉大埔,可能都幾難揾.不如你去旺角拉,我前幾日都去過,價錢其實差不多,係我費事拿住走甘遠而已.

希望幫到你!
$290+$680=$970(還有$30車錢用)~~

舊 03-14-04, 09:47 PM   #58
Misaki Taro

PSN  IDShSh4A
引用:
Originally posted by timna :
郡氏--480(最大支個款) 約$60到
噴到1.5副1:144hg(冇太多分色的話)

但用氣罐有個唔好處,就係出氣唔穩定,連續噴到一定時間後,氣壓會降低,要比佢"休息"一下先番番去正常氣壓
而且氣壓會隨內裡氣體餘量而減少(即係愈用愈冇力)
如果用氣泵會唔會好嘈 ga ????
and then 我得好少私人空間~~

Call of Duty: Modern Warfare 2
PSN: ShSh4A
Misaki Taro 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-14-04, 09:58 PM   #59
kog
Moderator
リン・ミンメイ

引用:
Originally posted by Misaki Taro :

如果用氣泵會唔會好嘈 ga ????
and then 我得好少私人空間~~
一分錢一分~~
要有返咁上下靜既都要$1500以上....\

私人空間....唔知點答你,泵本身有大有細,噴油本身都要搵地方噴...a

舊 03-15-04, 12:13 AM   #60
Goz
努力

我有一個問題想問好久,其實模型噴鎗跟畫用噴鎗一樣嗎?
因為我家有個氣壓箱(是這樣叫嗎?),是朋友學完設計給我,沒有噴槍,所以想問買返個噴鎗裝上用唔用到?
個氣壓箱牌子是WERTHER SIL.AIR 15
http://www.compressorsolutions.co.uk...ompressor.html

請各位幫幫忙~
Goz 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-15-04, 12:16 AM   #61
阿高
Ultimate Gamer
完美女神林志玲

註冊日期: Jun 2002
引用:
Originally posted by Goz :
因為我家有個氣壓箱(是這樣叫嗎?),是朋友學完設計給我,沒有噴槍,所以想問買返個噴鎗裝上用唔用到?
http://www.compressorsolutions.co.uk...ompressor.html

請各位幫幫忙~
貴野喎
當然冇問題
阿高 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-15-04, 12:17 AM   #62
mudhole
Ultimate Gamer
さとし

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDsatoshi_negi
引用:
Originally posted by Goz :

請各位幫幫忙~
得~~~
本來噴筆就係用黎噴畫gei......
係我地玩模型gei用人地gei工具jar~~~

舊 03-15-04, 12:45 AM   #63
Goz
努力

引用:
Originally posted by 阿高 :

貴野喎
當然冇問題
原來貴野來ga~? 我現在才知~

謝謝阿高和mudhole的解答~
Goz 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-15-04, 01:04 AM   #64
大粒麥
最後衝刺......

要千5或以上

竹谷隆之,鬼木祐二,韮沢靖,安藤賢司,高柳佑介,鬼頭栄作
OMG...
大粒麥 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-16-04, 11:11 AM   #65
人仔貓
Game Master

有冇人用 [Aztek 470]~?

人仔貓 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-16-04, 11:24 AM   #66
kog
Moderator
リン・ミンメイ

引用:
Originally posted by 人仔貓 :
有冇人用 [Aztek 470]~?

我朋友用佢,佢話過幾好用,不過d裝備有d多餘,通常用只得一兩個咀...

舊 03-16-04, 10:59 PM   #67
人仔貓
Game Master

呢支我拎過上手手感好舒服~
不過驚佢D膠枕位洗筆時會溶,冇咁方便~
人仔貓 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-23-04, 04:04 PM   #68
Bigwater

我想問
d 泵點樣睇得佢出夠唔夠力嫁

即係有冇d數字 data可以睇到
因為我個朋友想買,驚買左唔識睇
舊 10-15-04, 06:37 PM   #69
lolifox
Insane Gamer

註冊日期: Aug 2004
噴筆 有分 0.2 / 0.3~~~

那個好d~~~
lolifox 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-15-04, 07:29 PM   #70
kog
Moderator
リン・ミンメイ

引用:
作者: lolifox
噴筆 有分 0.2 / 0.3~~~

那個好d~~~
普通就用 0.3,打算只買來噴陰影就0.2.......

舊 10-15-04, 07:44 PM   #71
lolifox

引用:
作者: kog
普通就用 0.3,打算只買來噴陰影就0.2.......

兩樣都要點算~~~
舊 10-15-04, 08:00 PM   #72
kog
Moderator
リン・ミンメイ

引用:
作者: lolifox
兩樣都要點算~~~
0.3 多用途,陰影,主色乜都噴得;
0.2 噴咀更細,噴陰影更幼細,但噴主色時較吃力(例pg).......

通常都用0.3 ,有必要先再買0.2 用.......

舊 10-15-04, 09:02 PM   #73
lolifox

這個泵~~$880.......

另一個

MAR-SPARMAX TC-50 $695
10amp
motor : 1/8 HP
Pressure 80psi /5.5bar
Air-flow 20L/min

那一個好d~~~~^^~~~~
舊 10-16-04, 02:50 AM   #74
KIM
Ωmega αlpha™
GAF足球隊金虎拾號

3DS Friend Code4596 9545 7662
PSN  IDGOUFKING
XBox Live GamertagGOUFKING
引用:
作者: Hong(LEDIV)
大埔麗達的位置係邊?
個老板真係幾好, 係有D COOL~
上次我煩佢2小時問老虎模型的事情, 佢都回答我~
最後我都幫襯佢買了小飛飛老虎~~~

KIM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-16-04, 09:11 PM   #75
lolifox

買氣泵要注意什麼~~~

引用:
作者: DREAMER.bo
唔駛~
水格多數一公一"也母"~
如果唔係只要+個嘴就ok啦~
我以前買既泵無得教氣壓~
我宜家係用緊兩個水格+一個教氣壓既表
老連咁長
大大用那個~~~

auto stop 有乜用~~~

此篇文章於 10-16-04 09:33 PM 被 lolifox 編輯。

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 05:01 PM

手機版 | APP版