Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

主題工具 顯示模式
舊 03-12-18, 01:55 PM   #101
leungky1
Ultimate Gamer

註冊日期: Jul 2009
引用:
作者: the fool 查看文章
其實今集白野用令咒做左d乜d劇情成日左跳右跳睇到我好亂
同埋想問下點解愛麗絲係人偶?(Extra d劇情已經唔係太記得,CCC有印象有一節要幫佢回收返個身體)
另外凜點解有魔槍用?(好似未解釋)
可以理解為Saber開掛捱到少女帝國寶具重置時間
不過我更想知上集得番一令咒係作畫失誤
定純綷少女帝國勁到將發生次序攪亂左
若然係後者,咁就解釋到凜點解唔再隱暪,係都要出槍連死個因果,確保最尾解決到愛麗絲

凜變身應該下集上去嗰陣會問吧
以蘑菇劇情算有啲鋪排嚟講
我估佢係似愛麗絲今集咁吸收從者物質,但夠魔力控制到
如是者,論某人響二層並非本體嘅機會......
由手機版發出

此篇文章於 03-12-18 07:06 PM 被 leungky1 編輯。
leungky1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-12-18, 03:30 PM   #102
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
引用:
作者: the fool 查看文章
其實今集白野用令咒做左d乜d劇情成日左跳右跳睇到我好亂
同埋想問下點解愛麗絲係人偶?(Extra d劇情已經唔係太記得,CCC有印象有一節要幫佢回收返個身體)
另外凜點解有魔槍用?(好似未解釋)
劇情咪解釋左 用令咒叫皇帝殿下秒左Alice
令Alice立即發動永久少女帝國reset去救凜一命

你見到既Alice有球型關節係因為果隻由始至終都係童謠扮既
真既Alice一早已經魔女化左
由手機版發出
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-12-18, 07:13 PM   #103
細路翔
The One

註冊日期: Sep 2003
岸浪應該從來無見過人型既愛莉絲,因為陪人型愛莉絲玩個位個令咒花紋好似唔同款?

只係魔女愛莉絲發動左童謠個固有結界令凜同岸浪不斷睇到1000年前既往事?

所以到今集最後凜先會講依層一早就乜j都無留低,得返隻魔女趴趴走
官網有解釋到

至於動畫版堆master,我覺得全部當成dark soul入面堆不死人就好,生存得太耐已經乜叉都唔記得

英國說大家抱團死

此篇文章於 03-12-18 07:24 PM 被 細路翔 編輯。
細路翔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-12-18, 08:32 PM   #104
尼路
The One

註冊日期: Dec 2002
魔女化我重唔係睇緊小圓?
愛麗絲真身發生乜事第一眼立即想起Silent Hill……

舊 03-12-18, 11:09 PM   #105
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

2018/3/11 : 無題。(きのこ)■
さすがに今回ばかりは分かりづらかったので一言だけ。

あの時本当に伝えるべき言葉があって、
少女は最後に、今度こそソレを口にできたのです。

自分は置いていかれたのではなく、その未来を見送ったのだと。

----
即係香菇今次算係真正咁超渡左愛麗絲

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
舊 03-12-18, 11:14 PM   #106
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

http://www.nicovideo.jp/watch/sm32828770
原作比較
唔記得左原作既人都可以睇番

雖然我覺得根本無野可以比較 因為而家其實無點用到原作要素

ペルソナ5

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
舊 03-13-18, 02:25 AM   #107
the fool
Insane Gamer
永遠的愚者

註冊日期: Jun 2008
引用:
作者: 鈴蘭 查看文章
劇情咪解釋左 用令咒叫皇帝殿下秒左Alice
令Alice立即發動永久少女帝國reset去救凜一命
果段聽得唔係太明
引用:
你見到既Alice有球型關節係因為果隻由始至終都係童謠扮既
真既Alice一早已經魔女化左
唔係喎,我尋日發覺果陣仲以為睇錯即刻回帶睇多次(今日已經被人del左),回想情節入面,Alice叫白野唔好走果陣已經係球型關節,之後吸收資源維持實體都係球型關節
定係講緊1000年前果隻係童謠扮?但如果係咁,變魔女果個應該會係童謠先o岩
引用:
作者: 細路翔 查看文章
岸浪應該從來無見過人型既愛莉絲,因為陪人型愛莉絲玩個位個令咒花紋好似唔同款?
令咒花紋好似唔同款<<<有D咁o既事?!下集如果仲有回想要認真睇下先

此篇文章於 03-13-18 02:29 AM 被 the fool 編輯。
the fool 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-13-18, 07:07 AM   #108
細路翔
The One

我理解係動畫版個時間點實際一開始愛莉絲就已經魔女化左n年,童謠亦都一開始就剩返本書

係隻野發動固有結界先令兩位master不斷睇到1000年前既事

作為從者既赤王就無受到影響

英國說大家抱團死
舊 03-18-18, 10:04 AM   #109
鐵之侍
God of Gamer

註冊日期: Apr 2005
本來還擔心夠不夠時間全說七層,結果乾脆跳過一層

還以為某狂戰不會出場

終於扎比子有CV啦

http://www.gaforum.org/showthread.php?t=240345
鐵之侍 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-18-18, 02:45 PM   #110
細路翔
The One

這扎比子聲音聽起來像會裝備立體機動裝置去殺巨人一樣

英國說大家抱團死
舊 03-18-18, 02:58 PM   #111
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

薩比子

果然香菇講既野一句都唔信得
無玩game既人根本唔會知點解ユリウス咁躁底

ペルソナ5

隨時更新

此篇文章於 03-18-18 03:02 PM 被 鈴蘭 編輯。
舊 03-18-18, 03:05 PM   #112
細路翔
The One

引用:
薩比子

果然香菇講既野一句都唔信得
無玩game既人根本唔會知點解ユリウス咁躁底
最神奇係油膩將尼祿當雜魚咁舞

基本上讓這些MASTER自己上去單挑就好了吧?

英國說大家抱團死
舊 03-18-18, 03:09 PM   #113
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

引用:
作者: 細路翔 查看文章
最神奇係油膩將尼祿當雜魚咁舞

基本上讓這些MASTER自己上去單挑就好了吧?
佢擺明係見到尼祿已經食左無二打 自己又其實開Dead Face就唔會死
所以當佢雜魚咁舞吧

ペルソナ5

隨時更新
舊 03-18-18, 03:52 PM   #114
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

同埋原來官網寫多左個demi英靈解說
即係凜而家係囉命博

ペルソナ5

隨時更新
舊 03-18-18, 11:34 PM   #115
Kinny Riddle
Game Master

註冊日期: Jun 2006
2B飾演薩比子

Kinny Riddle 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-19-18, 03:19 AM   #116
the fool
永遠的愚者

今集有太多估唔到o既野:講明上代Master係撒比子,ユリウス都係dead face(仲要係戰敗後可以千年都無消失咁神奇)

另外想問下欠片男其實係乜水,最初game入面見到佢到而家都係一個問號,同埋點解佢可以召到佛祖出o黎
(講起先諗起,我本extra meterial仲未開o黎睇)
引用:
作者: 鐵之侍 查看文章
本來還擔心夠不夠時間全說七層,結果乾脆跳過一層

還以為某狂戰不會出場

終於扎比子有CV啦
我仲以為記錯,原來真係跳左一層唔知之後會唔會講返第4層發生左d乜(定我聽漏左?)

舊 03-20-18, 09:15 AM   #117
leungky1
Ultimate Gamer

註冊日期: Jul 2009
搞到第四層啲人設好似黑歷史咁......映像特典補完?

Saber段天才論,真係好有原祖講故事嘅風格

又無話玩過遊戲先知尤里烏斯點解咁嘅,下集應該會解
唔知啟播前PV係畫緊999年前李大師,定講佢同啲怨靈都有機脫離侵蝕?

女岸波終於有聲優了
由手機版發出
leungky1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-20-18, 08:44 PM   #118
尼路
The One

原來唔係我睇少左集,無玩game完全黑人問號

舊 03-25-18, 01:19 PM   #119
鐵之侍
God of Gamer

註冊日期: Apr 2005
所以何時都說尼錄最懂人心

李老師真慘這樣就被KO

終於都要到討債騎士了

GD子:我何時才有配音啊?

http://www.gaforum.org/showthread.php?t=240345
鐵之侍 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-25-18, 10:25 PM   #120
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

ネロちゃまかわいい

ペルソナ5

隨時更新
舊 03-25-18, 10:34 PM   #121
細路翔
The One

引用:
ネロちゃまかわいい
鬼舅是對的

英國說大家抱團死
舊 03-26-18, 03:33 AM   #122
the fool
永遠的愚者

今集最大衝擊係撒比子竟然係NPC?!(我明明記得Game入面ending係佢由冬眠裝置醒返之後唔知走去邊咁就完左)
第六層boss會係邊個呢?game入面就凜或ラニ,但聽佢地語氣又唔似係敵對關係

另外,終於睇完本Meterial,Extra入面好似有人有機會係復仇者(無記錯係Robin),唔知GO入面有無機會補完呢
同時因為只玩左一次,最初以為門司大叔係CCC新角,估唔到佢係月姬master
仲有就係終於知道欠片男係乜水,但我覺得game入面出現得好突然,定係我無留意有伏筆暗示佢o既存在

舊 03-26-18, 09:03 AM   #123
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

Game果個都係NPC 只係去到最後先會同你講你既情佈來源人物仲cool sleep緊

欠片男係預選果時 藤姉有提過個名
然後一路旁白都係佢
由手機版發出
舊 03-26-18, 08:02 PM   #124
尼路
The One

眼鏡娘幾時上左來,佢唔係留左係下面?

舊 03-27-18, 01:42 AM   #125
the fool
永遠的愚者

引用:
Game果個都係NPC 只係去到最後先會同你講你既情佈來源人物仲cool sleep緊

欠片男係預選果時 藤姉有提過個名
然後一路旁白都係佢
由手機版發出
原來都係NPC,我一直以為係本体冬眠緊
Tiger有提過久片男?完全無印象
然後一路旁白都係佢<---即係點?唔係太明

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
賣 Fate / EXTRA CCC 全新 sis220123 買賣專區 0 05-06-14 11:22 AM
代購 Fate/EXTRA material 初回限定版 wingdouble 買賣專區 0 11-03-13 04:13 PM
[PSP] Fate/extra CCC | 已售 money 手提遊戲機討論版 102 05-13-13 03:55 PM
fate/stay night個extra menu... neocon H-GAMEの部屋 13 05-16-06 06:24 PM

現在的時間是 01:30 PM

手機版 | APP版