Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 05-26-17, 01:57 PM   #1
Terry仔
God of Gamer

註冊日期: Feb 2003
登登登登登登登登峰

唔見有topic 開
大致係咩事,我估大家都點都略知一二,就係香港首位女登山家成功上珠峰又返到落黎.

老實,媒體一面倒報導佢嘅正面訊息,我有兩點想講
第一,老師要表達俾學生知情nothing impossible. 老師係靠籌旗先有資金去完成目標. 咁重點樣話俾人知 成功需苦幹呢?
第二,我自認係道德X, 眼見有人係我面前等死而乜都唔做
我過唔到自己果關
Terry仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-26-17, 02:11 PM   #2
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
呢個世界冇野唔可能,除非錢既問題
不過唔救人其實唔係當事人真係好難斷判,特別係在下呢從未行過山既人

舊 05-26-17, 02:45 PM   #3
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

PSN  IDKENZHAYA
問:
吳克儉起你面前等死而乜都唔做,你過唔過到自己果關?
由手機版發出

此篇文章於 05-26-17 03:07 PM 被 歌絲˙暮斯 編輯。
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-26-17, 02:56 PM   #4
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDhigurash66442088
其實唔關道德事,只係睇小咗極地環境
正如有人被困火場求救,大家都想救但你無可能自己包條濕毛巾就衝入去
由手機版發出
sugihara 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-26-17, 03:06 PM   #5
Rv250

註冊日期: Aug 2002
引用:
作者: Terry仔 查看文章
唔見有topic 開
大致係咩事,我估大家都點都略知一二,就係香港首位女登山家成功上珠峰又返到落黎.

老實,媒體一面倒報導佢嘅正面訊息,我有兩點想講
第一,老師要表達俾學生知情nothing impossible. 老師係靠籌旗先有資金去完成目標. 咁重點樣話俾人知 成功需苦幹呢?
第二,我自認係道德X, 眼見有人係我面前等死而乜都唔做
我過唔到自己果關
[爛gag]佢籌唔到旗, 上唔到去, 番唔到嚟都可以體現nothing impossible

第二點佢自己衡量, 唔係當事人好難講得明, 聽完就算
Rv250 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-26-17, 03:14 PM   #6
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
佢係上山定落山時遇到?
由手機版發出
真!DC 目前線上   回覆時引用此篇文章
舊 05-26-17, 03:29 PM   #7
十一月
Game Master

呢單野我覺得最好笑係有好多對女性存有偏見的人,批評港女跟風,愛出風頭之類的
但睇TVB新聞,話其實係仲有一個男的同佢一齊上到去。不過香港人男性成功登頂唔係第一次,所以冇大肆報導。

我唔覺得佢唔救人係錯。極地環境有幾嚴酷,未去過的人唔會明白。
以前我嘗試過登富士山,高度只有珠峰一半多D,上到去海拔三千幾米時已經開始覺得行的時候好吃力,如果要我扶人行我肯定唔得。
十一月 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-26-17, 03:38 PM   #8
大破人間

註冊日期: Sep 2007
3DS Friend Code1564 3069 5250
同行的那個男登山家有說, 在那種環境唔係乜都唔做, 而係乜都做唔到。

引用:
吳表示,當時上山已經見到一具屍體,另一人則是「眼凸凸」,相信已經是彌留之間,「死之前他們會不斷咳和嘔,雪會噴到整臉都是,其實已經知道已經死得」,「就算是當地雪巴人都不可能救到,因為不可能背着60公斤的人下山。這是我沒有想像過這樣的情景,完全束手無策,令人無奈無助,不是冷血,因為真的救不到。」
大破人間 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-26-17, 03:39 PM   #9
忍者

註冊日期: Oct 2002
PSN  IDchanryo
XBox Live Gamertagchanryo
咩見死不救
上下網搵下就知個度擺左唔知幾多條鹹魚係度幾十年冇人執做埋路標

舊 05-26-17, 03:43 PM   #10
Terry仔

引用:
作者: 真!DC 查看文章
佢係上山定落山時遇到?
由手機版發出
就係上山時遇到

引用:
作者: 歌絲˙暮斯 查看文章
問:
吳克儉起你面前等死而乜都唔做,你過唔過到自己果關?
由手機版發出
救,邊有死得咁易

老師話見對方坐係到,望住自己
如果分氧氣俾佢,未必救到佢,而自己都會死

哩個情況有兩個選擇,一係分氧氣俾佢一齊落山 (可能性係對方一樣救唔返,再壞情況係一齊死)
另一選擇就係唔理對方,繼續上山
老師選擇咗後者

老師當初上山嘅原意就係希望話俾學生知
無野係無可能嘅,只要努力

而以上第一個決擇,老師都未試過去救對方又點知真係無得救呢?哩一點已經有違佢嘅理念

我最苦思嘅一點係,好多時我地為咗堅持一個理念,背後要放棄好多野
值唔值?
舊 05-26-17, 03:50 PM   #11
半人馬-RigiL-
Game Master

註冊日期: Jun 2007
佢好彩無死, 如果又要消防員救就...

我覺得上得山既, 如果唔係研究救世界之類
去威既話, 去之前應該有覺悟.
唔好浪費人力物力救你一命
半人馬-RigiL- 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-26-17, 03:52 PM   #12
神人ではない!新人だ

引用:
我最苦思嘅一點係,好多時我地為咗堅持一個理念,背後要放棄好多野
值唔值?
完全大業就要不拘小節其實都幾有教育意義架
講仁義道德,喺社會只會係失敗者

此篇文章於 05-26-17 03:54 PM 被 Dyhalt Rushifar 編輯。
Dyhalt Rushifar 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-26-17, 03:54 PM   #13
psidef

註冊日期: Apr 2007
引用:
值唔值?
將理念同放棄嘅嘢分別放喺天秤兩邊, 內容唔同, 答案都會唔同.

舊 05-26-17, 04:04 PM   #14
半人馬-RigiL-
Game Master

引用:
作者: Dyhalt Rushifar 查看文章
完全大業就要不拘小節其實都幾有教育意義架
講仁義道德,喺社會只會係失敗者
講得啱, 踏住人個頭上去, 不擇手段先係現今香港標準
舊 05-26-17, 04:10 PM   #15
十一月
Game Master

作一個假設
假如今次老師遇險,我相信好多人都會話,佢自己去玩命,出了事係佢自己的責任,唔應該要別人冒生命危險去救佢。

咁問題來喇。
那個與老師四目交投的人,應該都係因為去玩命才會出事的吧?咁點解會有人覺得老師應該要冒生命危險去救佢呢?
我實在無法理解
舊 05-26-17, 04:16 PM   #16
psidef

引用:
作者: 十一月 查看文章
作一個假設
假如今次老師遇險,我相信好多人都會話,佢自己去玩命,出了事係佢自己的責任,唔應該要別人冒生命危險去救佢。

咁問題來喇。
那個與老師四目交投的人,應該都係因為去玩命才會出事的吧?咁點解會有人覺得老師應該要冒生命危險去救佢呢?
我實在無法理解
你要假設埋"認為佢自己去玩命,出了事係佢自己的責任,唔應該要別人冒生命危險去救佢"嘅人同"覺得老師應該要冒生命危險去救那個與老師四目交投的人"嘅人, 係同一班人.

如果樓主只認同後者, 佢都答你唔到.

此篇文章於 05-26-17 04:18 PM 被 psidef 編輯。
psidef 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-26-17, 04:23 PM   #17
十一月
Game Master

引用:
作者: psidef 查看文章
你要假設埋"認為佢自己去玩命,出了事係佢自己的責任,唔應該要別人冒生命危險去救佢"嘅人同"覺得老師應該要冒生命危險去救那個與老師四目交投的人"嘅人, 係同一班人.

如果樓主只認同後者, 佢都答你唔到.
「去玩命」唔係假設而係事實。上山要簽生死狀就係證明。
係唔係同一班人,一D關係都冇。
會在那處出現的都唔會係一般路人。
舊 05-26-17, 04:23 PM   #18
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDhigurash66442088
做乜你都當咗行家樂徑㗎……
由手機版發出
sugihara 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-26-17, 04:24 PM   #19
真!DC
Banned User
奉行我道

所以重點係救人會不會令自己危險了
氧氣係味得一支分唔到比人?
由手機版發出
真!DC 目前線上   回覆時引用此篇文章
舊 05-26-17, 04:33 PM   #20
psidef

引用:
作一個假設

咁問題來喇。
我實在無法理解
引用:
「去玩命」唔係假設而係事實。上山要簽生死狀就係證明。
係唔係同一班人,一D關係都冇。
會在那處出現的都唔會係一般路人。
可能太長你get唔到.

認為佢自己去玩命,出了事係佢自己的責任,唔應該要別人冒生命危險去救佢 = A
覺得老師應該要冒生命危險去救那個與老師四目交投的人 = B

我相信好多人都會話A
咁點解會有人覺得B

首先, 認為A同認為B係咪同一班人先? 你條問題我估係想帶出人自相矛盾嘅想法, 咁就要假設埋認為A同認為B係同一班人先成立.

舊 05-26-17, 04:36 PM   #21
神人ではない!新人だ

引用:
作者: 半人馬-RigiL- 查看文章
講得啱, 踏住人個頭上去, 不擇手段先係現今香港標準
即使全面向負面睇,其實成件事都仍然充滿教育意義既。
世界只要有錢同有一仗功成萬骨枯既意志,的確係nothing impossible

此篇文章於 05-26-17 05:13 PM 被 Dyhalt Rushifar 編輯。
Dyhalt Rushifar 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-26-17, 04:39 PM   #22
seks
Senior Gamer

註冊日期: Sep 2002
PSN  IDseks
等如八號風球去滑浪出事.消防員都唔會係咁情況下去救人一樣. 如果係你係現場又游水好勁. 你唔去救又係唔係唔道德呢?
seks 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-26-17, 04:47 PM   #23
Terry仔

引用:
作者: seks 查看文章
等如八號風球去滑浪出事.消防員都唔會係咁情況下去救人一樣. 如果係你係現場又游水好勁. 你唔去救又係唔係唔道德呢?
果個情景,我會覺得大家都跌咗落海,或者大家都困係火海會貼切一d

救與不救,個環境因素都唔會改變
舊 05-26-17, 04:48 PM   #24
半人馬-RigiL-
Game Master

引用:
果個情景,我會覺得大家都跌咗落海,或者大家都困係火海會貼切一d

救與不救,個環境因素都唔會改變
上得去威既, 你同佢地講大義
舊 05-26-17, 04:48 PM   #25
Rance
The One
ガハハ

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDRance1219
XBox Live GamertagRance1219
我唔係好明同NOTHING IS IMPOSSIBLE有咩關係,上珠峰物理上好possible 喎
咁要隻右手可以射出黑色火炎同對眼有geass 可以控制全球人類跑得快過光速,咁又PO唔POSSIBLE?咁重係咪nothing is impossible?

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 12:20 AM

手機版 | APP版