Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 06-08-17, 01:19 AM   #1
加量熱狗
Crazy Gamer
訓醒未啊你?

註冊日期: Jun 2007
香港有乜好行

我真係r爆頭都諗唔到帶個廿年冇嚟過香港嘅親戚去邊到玩

話說屋企有個喺外國大嘅親友月尾嚟香港玩
但我自己本身都唔係週圍玩慣食慣啲人
我真係唔知四日可以帶佢去邊
有好多佢想去嘅長洲大澳/西貢之類連我己都未去過

同屋企人諗過嘅行程:
大澳丶長洲丶女人街丶山頂丶天星小輪
食嘢有諗過酒店嘅點心任食同埋九龍城泰菜

考慮緊老鼠公園

哈哈諗到地方都諗唔到點編排啲時間同有乜特色嘢食

舊 06-08-17, 01:26 AM   #2
Rance
The One
ガハハ

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDRance1219
XBox Live GamertagRance1219
帶佢睇新樓盤

舊 06-08-17, 02:37 AM   #3
T.K.
Advance Moderator
很黃很暴力

註冊日期: Mar 2002
PSN  IDsrwtk
藥房金鋪奶粉店不可避

各位預訂貨物,請入賑到恆生銀行755-012903-882cheung tsz kin
並將入數紙寫上貨物名稱後,pm給本人
行貨半訂,日本貨全訂
1KG $65or長x闊x高[cm]/6000x$65[2者均須連送貨紙箱計算]
現貨
T.K. 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-08-17, 07:22 AM   #4
J+1
God of Gamer
望過黎呀!!!!!!

註冊日期: Jul 2007
去科學館睇木乃伊/
由手機版發出
J+1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-08-17, 08:13 AM   #5
david
The One

X 老鼠樂園
O 海洋公園

去過外國任何一個老鼠樂園O既話,香港呢個真係唔值得去。

我通常會SEND呢個LINK俾想去香港O既鬼頭同事睇:
http://www.discoverhongkong.com/

屯門紅樓/中山公園想睇就要快,我今年年尾返港佢仲未拆O既話我都會去睇。

無記錯當年我仲係小學生時學校有帶去參觀...

市中心個中山像應該仲健在...

---
NS CC:Morphus X300
david 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-08-17, 08:34 AM   #6
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
海洋公園比起好多進國家既水族館都唔弱,甚至勁好多。

老鼠園叫佢去上海果個算啦。
由手機版發出
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-08-17, 09:04 AM   #7
半人馬-RigiL-
Game Master

迪迪尼都值得去,細都有優點,如果你親戚係couple一定鍾意。

海狗公園又係正,有時間去晒兩個。

外國人好buy 廟街果d地方,有細路可以順便帶佢地去ins point行。廟街果頭佐敦仲可以參觀小巴博物館,買小巴牌做手信。

跟住又可以去下九公到habour。

如果過海,可以搭star ferry, 行下政總個海傍,野餐都得~

食既話帶佢地食譚仔,南記XDD
由手機版發出

此篇文章於 06-08-17 09:21 AM 被 半人馬-RigiL- 編輯。
半人馬-RigiL- 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-08-17, 09:25 AM   #8
真十人€
Game Master

註冊日期: Jul 2002
PSN  IDhokcjp
大圍踩單車踩去大尾篤然後BBQ .
真十人€ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-08-17, 09:41 AM   #9
david
The One

香港特色O野食點數都唔會係米線行頭吧...

港式燒味,茶記,打邊爐,雞蛋仔/夾餅,肥媽,大排檔,炸兩,煲仔飯,生滾粥,蓮香居等等,呢O的先係香港特色嘛...
(呢個LIST係我無年返港O既例行公事之一)

自助BBQ早幾年都仲有癮去,而家覺得佢唔太抵玩,多數都係去打邊爐多

---
舊 06-08-17, 10:02 AM   #10
J+1
God of Gamer
望過黎呀!!!!!!

註冊日期: Jul 2007
呢個天時bbq諗起都著火
由手機版發出
J+1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-08-17, 10:07 AM   #11
qwe
Game Master

註冊日期: Oct 2008
PSN  IDTCShing
引用:
作者: david 查看文章

港式燒味,茶記,打邊爐,雞蛋仔/夾餅,肥媽,大排檔,炸兩,煲仔飯,生滾粥,蓮香居等等,呢O的先係香港特色嘛...

自助BBQ早幾年都仲有癮去,而家覺得佢唔太抵玩,多數都係去打邊爐多
竟然蓮香居唔蓮香樓
qwe 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-08-17, 10:09 AM   #12
半人馬-RigiL-
Game Master

引用:

土生土長30年, 蓮香居真係未食過, 究竟食咩
如果樓主親友係上年紀, 可以去下鑽石山個南蓮園池, 保証心曠心怡
仲可以係果頭食齋~
舊 06-08-17, 10:13 AM   #13
david
The One

引用:
作者: qwe 查看文章
竟然蓮香居唔蓮香樓
都係同一集團,兩間都去過但我PREFER蓮香居。
http://www.linheung.com.hk/

---
舊 06-08-17, 10:16 AM   #14
david
The One

引用:
作者: 半人馬-RigiL- 查看文章
如果樓主親友係上年紀, 可以去下鑽石山個南蓮園池, 保証心曠心怡
仲可以係果頭食齋~
廣東老牌點心同餸,買少見少O架喇。

https://www.openrice.com/zh/hongkong...r31507/reviews

---
舊 06-08-17, 10:24 AM   #15
martinnitram
Ultimate Gamer
地獄黑仔王

註冊日期: May 2002
樓主介唔介意講下親友係咩年記 (20-30 歲?), 一人行/有大有細/一班朋友, 唔介意戶外曬太陽 (大家都知而家咩天氣)定一要冷氣, (佢)窮遊開定比得起錢?

利申: (被迫做過下) 香港親善大使

舊 06-08-17, 10:29 AM   #16
地獄黑仔王

引用:
作者: 真十人€ 查看文章
大圍踩單車踩去大尾篤然後BBQ .
引用:
作者: J+1 查看文章
呢個天時bbq諗起都著火
由手機版發出
bbq 又要搵位又要起爐, 就算夜燒都未必有胃口...

舊 06-08-17, 10:38 AM   #17
地獄黑仔王

引用:
仲可以係果頭食齋~
OT 1: 南蓮園池好行過黃大仙祠, 黃大仙祠而家個樣真係似一個滿天神佛o既廣場多過似祠...

OT 2: 如果對方係食開齋, 都探下口風對方'齋'o既睇法. 試過帶食開齋親友去食齋, 佢見到o的五顏六色o既齋雞/鴨/鵝唔係好慣, 再問下先知佢食開o既齋係青菜白粥o個類 (真係好淡口o個類)

同埋南蓮園池間齋舖有最低消費, 細食就預要打包

舊 06-08-17, 10:43 AM   #18
地獄黑仔王

引用:

又, 食o既話, 中式蒸魚都算係大路得o既多人接受.
冷氣邊爐算唔算香港特色?

舊 06-08-17, 10:44 AM   #19
地獄黑仔王

引用:
作者: Rance 查看文章
帶佢睇新樓盤
又其實真係幾香港特色節目

舊 06-08-17, 10:46 AM   #20
半人馬-RigiL-
Game Master

引用:
作者: martinnitram 查看文章
OT 1: 南蓮園池好行過黃大仙祠, 黃大仙祠而家個樣真係似一個滿天神佛o既廣場多過似祠...

OT 2: 如果對方係食開齋, 都探下口風對方'齋'o既睇法. 試過帶食開齋親友去食齋, 佢見到o的五顏六色o既齋雞/鴨/鵝唔係好慣, 再問下先知佢食開o既齋係青菜白粥o個類 (真係好淡口o個類)

青菜白粥應該可能佢地食開素唔係食開齋
朋友去過南蓮園池間齋舖話好掂又靚, 不過D野唔算大份
舊 06-08-17, 10:51 AM   #21
sund
Senior Gamer

註冊日期: Aug 2013
其實你要知你親戚想玩咩團, 飲食團, 購物團, 文化團, 自然團, 遊玩團

例如我啲師奶親戚, 帶佢大商場購物就最開心, 帶佢玩機動遊戲行山賞景睇古蹟, 佢殺左你

飲食又係, 一班男人可能打冷隊啤, 一家大細就要去酒樓

你篇出個精彩緊密的行程, 人地只係想渡下假, 你就吃力不討好

無多啲你親戚的資料, 畀唔到意見你

此篇文章於 06-08-17 11:09 AM 被 sund 編輯。
sund 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-08-17, 10:53 AM   #22
地獄黑仔王

引用:
作者: 加量熱狗 查看文章
我真係r爆頭都諗唔到帶個廿年冇嚟過香港嘅親戚去邊到玩

話說屋企有個喺外國大嘅親友月尾嚟香港玩
但我自己本身都唔係週圍玩慣食慣啲人
我真係唔知四日可以帶佢去邊
有好多佢想去嘅長洲大澳/西貢之類連我己都未去過

同屋企人諗過嘅行程:
大澳丶長洲丶女人街丶山頂丶天星小輪
食嘢有諗過酒店嘅點心任食同埋九龍城泰菜

考慮緊老鼠公園

哈哈諗到地方都諗唔到點編排啲時間同有乜特色嘢食
行女人街的話可以考慮行埋旺角中心 (如果都係想買o的女性飾物o野, 幾年前好多 '當弓' 舖而家唔知仲有無)
去長洲唔係要行山的話都可考慮改去坪洲, 相對寧靜o的'鄉下'o的

舊 06-08-17, 10:57 AM   #23
地獄黑仔王

引用:
青菜白粥應該可能佢地食開素唔係食開齋
朋友去過南蓮園池間齋舖話好掂又靚, 不過D野唔算大份
可能係, 我都無問得太詳細 (你唔提都唔知可以再咁分)
如果以正常男性食量睇, 真係唔算大份, 當 tea 食反而 ok 可以食多幾款. (如果之前 lunch 食得唔多的話)

舊 06-08-17, 11:22 AM   #24
david
The One

引用:
作者: martinnitram 查看文章

外國食素又唔算淡口,睇煮法,不過一定唔多見「人造齋」,即係齋魚生/素雞/齋鹵味/芋頭魚之類,最「另類」O既係豆腐

---
舊 06-08-17, 12:16 PM   #25
十一月
Game Master

註冊日期: Jan 2003
天水圍濕地公園

去寶蓮寺睇大佛,又可順便食齋。

山頂最好日落前上去等睇日落,之後睇埋夜景。
上山前可以去附近的「香港公園」,入面內有個「尤德觀鳥園」值得一去。另外附近仲有個「香港動植物公園」。

中環坐船去梅窩,既可滿足坐船的願望,又可以體驗一下銀鑛灣一帶的小鎮風情。如果全部係成年人的話,可以去碼頭附近的bar,一邊飲酒一邊吹海風。

另外坐船方面,屯門碼頭好似有船去大澳。

不過你的親友真係嚟得唔合時,大熱天時咁樣周圍去,換了係我的話應該一兩日就頂唔順
十一月 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

現在的時間是 10:54 PM

手機版 | APP版