Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

主題工具 顯示模式
舊 02-23-12, 10:46 AM   #376
尼路
The One

註冊日期: Dec 2002
引用:
作者: iamleoluk 查看文章
+1
當(全家)生命受威脅個時, 仲唔搬咩
最多係出面住一年之後先番黎囉

其實唔篇人入3年3班咪得....
其他班個年多d人咁

btw, 夜見山個名咁熟既... siren2個島好似都係叫夜見島?
但按老媽的情況看來,走左返來都可能中,即係最好走左唔好返來……

舊 02-23-12, 11:48 AM   #377
♀宮野真守♀
Crazy Gamer
♀薔薇之紅蓮♀

註冊日期: Apr 2003
其實我覺得個作者作個背景設定好老屈下乜都講得通
D人唔走、冇人採訪、警察來足2X年都冇懷疑
本身現像太屈了,非洲爸打個電話都比現像修正
分分鐘D人一出左夜見就乜都唔記得左
間學校唔拆可能都係比現像影響,其實乜都可以賴現像
人本身既天性係死唔到自己屋企都會覺得係巧合
加上D學生又唔太可以同屋企人講

同埋3班果度好似試過改名之類但冇效
對於呢D不能理解既事,CUT班太危險
萬一CUT左,好就可能冇事,唔好就可能轉移左去其他班
但最差既可能係所有班都中招,風險太大了
♀宮野真守♀ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-23-12, 02:12 PM   #378
京9999
Insane Gamer

註冊日期: Aug 2007
PSN  IDiverson_chu
我想問老師個老母係點死架~~我睇左幾次都睇唔出..................
只係話係他殺.................
京9999 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-23-12, 02:14 PM   #379
尼路
The One

註冊日期: Dec 2002
引用:
作者: 京9999 查看文章
我想問老師個老母係點死架~~我睇左幾次都睇唔出..................
只係話係他殺.................
唔係話本身有病,老師放棄照顧嗎?(病/餓死?)

舊 02-23-12, 07:08 PM   #380
Kinny Riddle
Game Master

註冊日期: Jun 2006
引用:
作者: 尼路 查看文章
唔係話本身有病,老師放棄照顧嗎?(病/餓死?)
老師比佢老媽子安樂死(用枕頭將佢窒息),之後再黎學校自殺。(臨死前仲要對主角展示「都係你唔好」既責怪眼神)
Kinny Riddle 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-23-12, 07:15 PM   #381
Kinny Riddle
Game Master

註冊日期: Jun 2006
引用:
作者: ♀宮野真守♀ 查看文章
其實我覺得個作者作個背景設定好老屈下乜都講得通
D人唔走、冇人採訪、警察來足2X年都冇懷疑
本身現像太屈了,非洲爸打個電話都比現像修正
分分鐘D人一出左夜見就乜都唔記得左
間學校唔拆可能都係比現像影響,其實乜都可以賴現像
人本身既天性係死唔到自己屋企都會覺得係巧合
加上D學生又唔太可以同屋企人講

同埋3班果度好似試過改名之類但冇效
對於呢D不能理解既事,CUT班太危險
萬一CUT左,好就可能冇事,唔好就可能轉移左去其他班
但最差既可能係所有班都中招,風險太大了
多年黎,學生肯配合,老師唔肯配合。

就算老師肯配合,校方唔肯配合(如果唔係點會安排主角入3年3班)

最後,就算校方肯配合走去廢左3年3班,甚至係拆左成間學校佢搬到第二個城鎮,教育部門應該都唔會比佢咁樣擅自咁做,因為班官僚先唔會為左個區區小鎮靈異事件而搞亂o西佢地既國家規劃。

至於警察,小說也有提及佢地也係覺得每年有人死去有D古怪,但始終佢地係警察,唔係捉鬼敢死隊,D死亡事件佢地只能當係不幸意外(因為就算用科學鑒證也只能咁樣推斷),根本無從入手。

唔通有靈異事件你真係會走去打999咩?搵鬼信?

此篇文章於 02-23-12 08:06 PM 被 Kinny Riddle 編輯。
Kinny Riddle 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-23-12, 07:35 PM   #382
神秘過客
God of Gamer
★生ける伝説 ⑦★

註冊日期: Oct 2002
綾辻行人

アニメ『Another』、京都方面では昨夜第7話が放送。東京方面は今夜かな。
次週はなんと、原作にはまったく存在しない「夏休みの海水浴」エピソード。
しかし、単なるお遊び回にはなっていないので要注意。

舊 02-23-12, 08:53 PM   #383
候鳥
Crazy Gamer

註冊日期: Nov 2004
我想問小說版係咪會出"輕小說"版本??
候鳥 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-23-12, 09:25 PM   #384
神秘過客
God of Gamer
★生ける伝説 ⑦★

註冊日期: Oct 2002
引用:
作者: money 查看文章
引用:
作者: 候鳥 查看文章
我想問小說版係咪會出"輕小說"版本??
這本

舊 02-25-12, 02:17 AM   #385
money
Advance Moderator
◆.西野司命.◆

註冊日期: Mar 2002

“災厄”が止まった手がかりを知る松永は、怜子と同じく15年前の3年3組の生徒だった。
恒一は赤沢や勅使河原たちと共に、怜子の車で彼が働いている隣町のリゾートホテルへ向かう。
留守だった松永を待つ間、一行はせっかくだからと海で遊ぶことに。そこで偶然にも、
家族と別荘へ来ていた鳴と出会う。夜見山市を出て、緊張感から解放された恒一たちは、
束の間の楽しい時間を過ごすが……。

舊 02-25-12, 04:29 PM   #386
風音
The One

註冊日期: Feb 2004
Wii U ID我願像浮雲
PSN  ID輕輕的飄遠了
XBox Live Gamertag拋開一切好逍遙
http://www.cp1897.com.hk/product_inf...=9789573328650
公司返左
本正裝版都幾厚下

セカイガオワルマデハー ノシ
(☝ ՞ਊ ՞)☝オメデトウ
⊃天⊂
風音 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-25-12, 04:34 PM   #387
anyone
The One
↘嫁

註冊日期: Jan 2005
PSN  IDRitsuZui
偵探推理小說

anyone 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-26-12, 12:10 AM   #388
候鳥
Crazy Gamer

引用:
作者: 風音 查看文章
http://www.cp1897.com.hk/product_inf...=9789573328650
公司返左
本正裝版都幾厚下
終於有館系列睇

之前扎朋友係台灣買左another小說...封面和紙質
睇黎都係要入返輕小說版本
舊 02-26-12, 12:32 AM   #389
minekaoru
Crazy Gamer
UROBOROS

3DS Friend Code0087 3062 9709
PSN  IDminekaori
XBox Live GamertagDLLMisFun
館系列係咪應該順序看?即係睇左十角館先?
minekaoru 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-26-12, 01:22 AM   #390
メソウサ
The One

註冊日期: Oct 2003
3DS Friend Code5069 4259 0235
引用:
作者: anyone 查看文章
偵探推理小說
真係推條毛

舊 02-27-12, 06:16 PM   #391
money
◆.西野司命.◆

綾辻行人
腹を決めて予告してしまいましょうか。
次は「Another ~episode S」(仮題)という長編を書く予定です。

舊 02-27-12, 06:30 PM   #392
十六夜賂
Crazy Gamer
Surmise

註冊日期: Mar 2005
引用:
作者: minekaoru 查看文章
館系列係咪應該順序看?即係睇左十角館先?
最好係先睇十角館
其實後面幾本跳黎睇都無咩大問題(因為劇情無咩大關連

舊 02-27-12, 06:37 PM   #393
anyone
The One
↘嫁

註冊日期: Jan 2005
PSN  IDRitsuZui
有無綾辻行人其它作品推介

anyone 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-27-12, 08:49 PM   #394
候鳥
Crazy Gamer

引用:
作者: 十六夜賂 查看文章
最好係先睇十角館
其實後面幾本跳黎睇都無咩大問題(因為劇情無咩大關連
我都覺得十角館最正
以前學校圖書館裡面最鍾意既推理小說就係呢本
舊 02-28-12, 01:38 AM   #395
money
◆.西野司命.◆

舊 02-28-12, 06:22 AM   #396
minekaoru
Crazy Gamer
UROBOROS

3DS Friend Code0087 3062 9709
PSN  IDminekaori
XBox Live GamertagDLLMisFun
今集違和感好強
一班人去左海邊開心玩但係d音樂咁恐怖

望月好慘

見崎相形見拙?

死左個同學真係慘
因為動畫無聊既呢一話白白犧牲左

另外
出左夜見山範圍都可以改到記憶同有人死?玩哂
成班人唔叫老師又係奇怪 太刻意了
不過松永叫做有番一半記憶...

不過本集又有hint
minekaoru 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-28-12, 09:58 AM   #397
leungky1
Ultimate Gamer

註冊日期: Jul 2009
雖然估到會做恐怖氣氛
但估唔到真係會爆出來......
leungky1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-28-12, 01:39 PM   #398
♀宮野真守♀
Crazy Gamer
♀薔薇之紅蓮♀

註冊日期: Apr 2003
引用:
作者: minekaoru 查看文章
今集違和感好強
一班人去左海邊開心玩但係d音樂咁恐怖

望月好慘

見崎相形見拙?

死左個同學真係慘
因為動畫無聊既呢一話白白犧牲左

另外
出左夜見山範圍都可以改到記憶同有人死?玩哂
成班人唔叫老師又係奇怪 太刻意了
不過松永叫做有番一半記憶...

不過本集又有hint
劇透
佢呢話用左一個原著冇交代過既方法將災厄帶左出夜見山
♀宮野真守♀ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-28-12, 04:09 PM   #399
money
◆.西野司命.◆

上傳的圖像
檔案類型: jpg up96887.jpg (84.1 KB, 122 次查看)

舊 02-28-12, 04:10 PM   #400
神龍
Banned Banana
↘大家比d掌聲

註冊日期: May 2005
3DS Friend Code3780 9311 2412
PSN  IDMalcolm_Shum
鞭屍....

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
富野由悠季「劇場版 機動戦士Zガンダム」総合THREAD丨全部新規作画で行こうと断ったのは富野。 Vol.3 草薙さん 日本動漫畫討論版 526 02-23-24 01:34 AM
[動畫] 「君が望む永遠」15周年TVアニメ化、OVA化、実写化 money 日本動漫畫討論版 189 01-01-22 05:52 AM
[動畫] 「THEビッグオー Blu-ray BOX」12月22日発売決定 money 日本動漫畫討論版 4 07-19-11 11:52 PM
[動畫] 「巌窟王」Blu-ray BOX 8月24日発売決定 Haken Kreuz 日本動漫畫討論版 14 05-10-11 12:37 AM
[動畫] 超重神グラヴィオン Blu-ray BOX 発売決定 money 日本動漫畫討論版 3 09-28-10 01:40 PM

現在的時間是 09:18 AM

手機版 | APP版