Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 飲食版

主題工具 顯示模式
舊 12-04-08, 08:46 PM   #1
Master
Insane Gamer

註冊日期: Nov 2006
鬆肉粉其實點用?

係我第一次用的時候
跟據網上的指示
用大約肉的2-3%份量
放在一碗水中, 浸15分鐘

完全沒有效果, 而且一路煎, 一路出水

第二次就用少d水, 僅僅浸過舊肉
再浸耐d

結果同第一次完全沒有分別
Master 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-05-08, 10:18 AM   #2
Kojiro Fuuma
Advance Moderator
15202ST

註冊日期: Dec 2001
XBox Live GamertagKojiro Fuuma
我反而想知點解同幾時會用到..我未用過..

01。03。11
Kojiro Fuuma 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-05-08, 10:21 AM   #3
Designer
Registered User

註冊日期: Feb 2004
鬆肉粉自己煮嘢食梗係唔用啦
Designer 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-05-08, 12:35 PM   #4
Tannhauser Gate
Crazy Gamer
薛西佛斯

註冊日期: Mar 2007
引用:
作者: Master 查看文章
係我第一次用的時候
跟據網上的指示
用大約肉的2-3%份量
放在一碗水中, 浸15分鐘

完全沒有效果, 而且一路煎, 一路出水

第二次就用少d水, 僅僅浸過舊肉
再浸耐d

結果同第一次完全沒有分別
正常醃食物方法就可以...唔駛特別加太多水...你加(浸)甘多水梗係一路出水..好正常
一斤肉最多加一茶匙好啦

引用:
作者: Kojiro Fuuma 查看文章
我反而想知點解同幾時會用到..我未用過..
你想肉類嫩D滑D最快捷方便方法
Tannhauser Gate 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-05-08, 11:17 PM   #5
Master
Insane Gamer

註冊日期: Nov 2006
引用:
作者: Designer 查看文章
鬆肉粉自己煮嘢食梗係唔用啦
當你無乜錢, 只能買得起廿幾蚊一磅肉的時候
你就會明白鬆肉粉係幾有用的了

我之前都堅持著唔用, 買了幾次西冷
無論煮得幾生或幾熟, 都係超軔
我實在諗唔到有咩方法可以煮得好d
Master 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-05-08, 11:51 PM   #6
Tin852
Junior Member

註冊日期: Aug 2006
引用:

用菠蘿或者奇異果汁都有鬆肉粉效果
Tin852 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-05-08, 11:52 PM   #7
God of Gamer
圖騰製作中

註冊日期: Dec 2005
[轉]
要牛肉整出黎又軟滑又香

1 選牛﹕牛肉要沾性乾身紋理細而沒有白色筋為上品(炒牛專用肉)

2 刀法﹕切要順直紋(直紋由西指向東)打橫切(刀由南推前向北切下)成3-4mm厚。

3 鬆肉﹕用 木瓜(可連皮)一至兩小片 or 檸檬皮 (刨長條一條別連白肉) or 奇異果肉一至兩小片

4 醃料: 蛋白、生粉、酒、蠔油、糖、生抽、胡椒粉、(麻油、熟油後下)

*先行加入鬆肉料、蛋白、生粉、糖、酒、蠔油、生抽、胡椒粉醃半小時以上才取出鬆肉料,加入麻油、熟油封住牛肉及免肉與空氣接觸。

註: 蛋白作用係滑牛,生粉作用係滑牛同小許鬆肉,糖提升牛鮮味,蠔油提升牛濃味,胡椒粉去羶,酒增添香滑濃口感。

木瓜皮中的白汁是木瓜酵素能消化肉質內蛋白質纖維而使之軟化,木瓜肉就含酶也可鬆肉

我試過按照個方法整左差唔多一斤牛肉﹐出黎效果真係又軟滑又香。 我試過唔落鬆肉料﹐同落檸檬皮/奇異果肉。

如果只用蛋白/生粉去滑牛的話﹐效果會比較遜色。

如果你用檸檬皮的話就要小心D﹐因為落多左會搶味﹐但個朋友就教話可以用蠔油/酒/胡椒粉去調和。

奇異果肉依樣野據D朋友話New Zealand D 人用來作鬆肉料的。

我未試過用木瓜﹐但據講話效果非常好。

狼 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-06-08, 01:40 AM   #8
Tannhauser Gate
Crazy Gamer
薛西佛斯

註冊日期: Mar 2007
引用:
作者: Tin852 查看文章
用菠蘿或者奇異果汁都有鬆肉粉效果
引用:
作者: 古惑的狼 查看文章
[轉]

我試過按照個方法整左差唔多一斤牛肉﹐出黎效果真係又軟滑又香。 我試過唔落鬆肉料﹐同落檸檬皮/奇異果肉。

如果只用蛋白/生粉去滑牛的話﹐效果會比較遜色。

如果你用檸檬皮的話就要小心D﹐因為落多左會搶味﹐但個朋友就教話可以用蠔油/酒/胡椒粉去調和。

奇異果肉依樣野據D朋友話New Zealand D 人用來作鬆肉料的。

我未試過用木瓜﹐但據講話效果非常好。
呢個方法當然得...但會影響味道
加上樓主係煎..材料質素唔高..想求其食塊扒...落鬆肉粉個人選擇而且
Tannhauser Gate 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-06-08, 03:35 AM   #9
Designer
Registered User

註冊日期: Feb 2004
代替有:
1)可以用鬆肉鎚
http://en.wikipedia.org/wiki/Meat_tenderizer

2)燒(Braising):
http://en.wikipedia.org/wiki/Braising
http://zh.wikipedia.org/wiki/%E7%83%...8%AD%E9%A4%90)

引用:

Designer 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-06-08, 05:03 AM   #10
Corex
↘ 飛行甲板に直撃

註冊日期: Jan 2003
3DS Friend Code0189 9216 9190
關咩事
樓主當係瘦肉咁整, 落漒水都軔嫁啦

煎一塊牛排根本唔使搞咁多野

/ 兒子生性病母倍感安慰 \

\ 獅子山下體現香港精神 /

Corex 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-06-08, 09:40 AM   #11
mikemike
The One
風見みずほ萬歲!!

註冊日期: Mar 2004
引用:

一睇就知你係唔識煮野啦

我乃賤格人人知 中意加腳和鞭屍
我好淆底............世上最可怕的就是無聊人和白痴仔

我は無敵なり、我が屈技にかなうものなし、我が一撃は無敵なり
mikemike 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-06-08, 09:59 AM   #12
Norm
=_="""""

註冊日期: Sep 2002
你醃牛扒果陣加啲落去就得...未聽過要用水浸....

舊 12-06-08, 05:50 PM   #13
Gnosis
Advance Moderator
グノーシス

註冊日期: Dec 2002
天氣咁凍,加幾多都冇用啦(鬆肉粉係酵素黎)。
仲要浸水溝稀晒

舊 12-06-08, 08:34 PM   #14
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

註冊日期: Jan 2003
用鬆肉粉...當自己茶餐廳咩...

流胃兄x民賤聯.無恥黨x禮義廉......
250311.3975.12363
Busconcamp 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 11:35 PM

手機版 | APP版