Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > <<繼續談情>>

主題工具 顯示模式
舊 09-05-08, 03:05 AM   #76
DevilElvis
The One
還我香港!!

註冊日期: Aug 2002
3DS Friend Code5386 8293 2357
PSN  IDDevilElvis
引用:
作者: liverwan 查看文章
我唔認同個個男人都係咁
就呢度好多男仔都幾好啦..
水姐o既圈子接觸太多負面男,思想被自我修正唔出奇

回正題:其實想問問各位女會員,你的人生會唔會出現過多的[但係]呢?

所謂的自由,就是被別人討厭。有人討厭你,正是你行使自由、依照自己的生活方針過日子的標記。為什麼人一直無法改變?為什麼我們總是活在別人的期待之下?為什麼無法真實感受到幸福?或許是因為,我們缺少了被別人討厭的勇氣.....
DevilElvis 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-05-08, 03:27 AM   #77
麥C
God of Gamer
專業R水吹

註冊日期: Mar 2002
PSN  IDmaxcmwong
我只係咁覺得
香港比較多女性會放唔低自己
好少會好似三木茂代果d
內地女性比較放得低
雖然有一部份係為錢
但我都有見過有好條件但嫁來香港相夫教子
最少,佢地會甘心做一個男性想要的老婆

舊 09-05-08, 04:54 AM   #78
DREAMER.bo
Game Master
dreamer=夢中人

註冊日期: Sep 2002
唉~
水呀水...無謂失自己身份~
兩位既辯論係唔會有結果架~
問題就好似問人性本善定惡一樣~
我從來唔信呢d事係個個一樣囉~
人好人差係自出娘胎既本性~
不過重要加埋後天既"地方面境""社會風氣"既影響~
好似戰亂地方出世,更好人既都可能要殺人一樣~

而我覺得...
問題唔在於人性好唔好既問題~
而係宜家d人係無咩感情同埋風氣問題~

我好多時都聽過呢句囉~
大陸女人起碼都識"乙水"兩句...
香港女人....唉~野野都"鹽"3"鹽"4,又要同邊個邊個比...."

我唔係話大陸女人好好~亦唔係話hk女仔好差~

不過都係果句----"世事無絕對,只想要好女~"

因為當有一件事出現一定會有相對的事好似有光就有影一樣~
當你心愛一個人時,同時會放棄其他的,即使那人多愛你...
座右銘:凡事太盡,緣份誓必早盡(取自風雲電影版)
DREAMER.bo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-05-08, 09:17 AM   #79
DXG
Insane Gamer

註冊日期: Jan 2007
引用:
作者: DevilElvis 查看文章
水姐o既圈子接觸太多負面男,思想被自我修正唔出奇

回正題:其實想問問各位女會員,你的人生會唔會出現過多的[但係]呢?
我覺得佢只係成日諗住男性同女性交友係立心不良
未同人接觸已經當人狗公點會識到好人
DXG 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-05-08, 09:43 AM   #80
豆腐
無間豆

註冊日期: May 2002
3DS Friend Code5112 3637 7002
PSN  IDKOUKEN_84
我無係香港有5年,呢段時間係台灣/日本遇到好多香港留學生,係日本時遇到D唔識放下身段既人,捧到自己好高好高咁,好多人都頂唔順;係台灣時就有人唔識入鄉隨俗,到處大吵大鬧,好多人都因為咁唔鍾意香港人(呢個我真係用左好多時間澄清....)

講到香港女仔有咩唔好,就係唔識對待人。
有好多男仔都已經放下身段,點解佢地仲唔放低?
好多女仔完全破壞左男子自尊,佢地對香港女仔失望先會投靠母國的懷抱

P.S:點解我識既香港女仔成日串人架....適當去串咪得囉....唔洗咩都串掛......

(我返左黎岩岩一年,如果有意見上問題請見諒)

舊 09-05-08, 09:44 AM   #81
Be With You
命運的巨輪開始轉動..

註冊日期: May 2005
樓上又出發騎刧topic 既情況.....

忍唔住講一兩句:
芭比從事既係美容行業
提供既係好貼心既服務
為了同女客人加強關係
了解對方既背景同需要係好重要
男版友未去過美容院也去過剪頭髮吧?
你地同髮型師吹水傾計都總會有吧?
她身為女性知道比我地男版友多一點女性心事又有咩野出奇呢???

我覺得芭比提出了一個幾好既問題:
身為男生我地了解而家香港女生又有幾多呢?
道聽途說的、傳媒說的、網上討論區留言版的都是比較間接的資料
我地又有冇設身處地去了解過佢地需要d 乜野呢?
又有冇用心去同自己身邊既女性朋友談過呢?

我自己既女性朋友頗多
坦白的說,身邊好既女生真係唔係想像中般少....
也不是每一個都是「港女」

我覺得了解完對方既需要
咪睇下自己可以做到幾多"改善" / "改進"既工作囉.....
有時女生唔係一定想虛榮要$
而係當自己進步近 / 進步到某一個程度
佢亦都會想身邊既"夥伴"一齊去到一個大家睇得到、分享得到既地方
哩個係擇偶前 / 拍近拖都一樣會出現既情況

即使大家將來分開了
咁自己都有進步到o丫
令自己條件進步
o係"市場"增加競爭力有何不好呢

無論男女也好
只係輕視雙方的需要
但又唔去改進下自己
認為咁樣係"屈服"
其實係唔健康的情況

結果.....我的肩膀多了一個牙印
Be With You 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-05-08, 09:55 AM   #82
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
引用:
作者: 麥C 查看文章
我只係咁覺得
香港比較多女性會放唔低自己
好少會好似三木茂代果d
內地女性比較放得低
雖然有一部份係為錢
但我都有見過有好條件但嫁來香港相夫教子
最少,佢地會甘心做一個男性想要的老婆
其實哩個case, 老婆去搵$, 老公教子打埋屋企咪仲好
資源錯配...

唔放得低ge係個男人...

真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-05-08, 10:07 AM   #83
GEESE
Game Master
Ψ血族.狂氣之伯爵Ψ

引用:
作者: haruka 查看文章
咁事實係冇乜幾多個女仔想揀個死窮鬼同佢捱世界嘛

唔通大學畢業搵兩萬嘅女仔,會揀個中學畢業搵八千嘅男仔咩?

鐵板門,又點會對得上通心木門呢?
會架~~~
重點係個男既有無上進心之嘛~~~
有實力,每一行都總會有出頭天0既~~~~

我覺得而家香港某d男仔搵唔到女朋友係抵死果喎~~
本身無料到,書又讀唔好,又無心機去學返一技之能~~
好喇,咁既出身都唔預搵唔咩好工架啦...
受氣兼搵得少都未醒覺,唔去進修,淨係識玩.....
出黎玩果d仲好少少,起碼接觸得多d人,叫到見識多d....
果d「柄」埋係屋企果d就真係.....
如果佢地會安份守己,乖乖地談二次元戀愛還好...
最少唔會變成:一面埋怨港女,但又無能力吸引到異性,仲要完全無自覺性既廢人.......
比著大家係女仔,都揀唔落手啦...........

被風吹拂白色的病房中 急落的花瓣隨風飛舞著
最後的時刻來臨 回憶起最重要的人
明天將化為灰燼回歸塵土吧
櫻花於窗中看見了 我要沈睡於他們之下
被溫暖包圍著 在你的手中...
沉靜的搬離304號室之時 似乎把你再次忘記
此後我將與櫻花共舞於風中搖曳回憶著你
GEESE 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-05-08, 10:11 AM   #84
endolberry

註冊日期: Aug 2004
PSN  IDtomoyohk
XBox Live Gamertagendolberry
咩地方都有好人壞人既~
娶內地老婆既~ 呃左老公成千萬, 仲要完來係大陸仲收埋個男人, 孫都仲埋既又有
(仲要個男人發現自己比人呃左果時都已經係10年之後)
持家有道, 同老公公一份婆一份開開心心一齊捱既 我都見過~
好難話內地老婆係一定唔好~

同樣地話香港女仔(大家口中所謂既中女)就一定要男人點點點, 要求多多都未必一定係事實...
見過唔少女仔人工收入唔錯, 也不介意自己男友搵唔多~
好多不少女仔把口就話要男朋友點點點, 其實去到搵男朋友果時就未必係咁啦~

其實咪同男仔堆"追女仔就當然要追個索既!"一樣~
就算你明明覺得個女仔唔差, 係朋友壓力下都要認同對面的女生係扒一樣~

好多時既野, 朋友圍威喂時同私低下的睇法唔一定一樣~

舊 09-05-08, 10:23 AM   #85
豆腐
無間豆

註冊日期: May 2002
3DS Friend Code5112 3637 7002
PSN  IDKOUKEN_84
引用:
作者: Be With You 查看文章
我覺得芭比提出了一個幾好既問題:
身為男生我地了解而家香港女生又有幾多呢?
道聽途說的、傳媒說的、網上討論區留言版的都是比較間接的資料
我地又有冇設身處地去了解過佢地需要d 乜野呢?
又有冇用心去同自己身邊既女性朋友談過呢?
那麼,到底香港女士們又曾了解過男士們?(相反也是)
還有,就算有深切了解女性/男性,所謂的真實真的會出來嗎?
這個是一個永遠都沒有答案的問題,就算去做了解,結果也是一樣:無解

還有,我覺得很多人與異性交談時會先建立一道無形的牆壁,
壁上被塗了很多色彩,還有很多鐵絲網,這些都是為了防備異性的攻擊
我知道跟不熟的人交談時一定會先建立牆壁,不過這樣也未必太恐怖了吧.....

我所說過的放下身段,是一定要兩方都要配合才可以成功,
只有一方做的話,談都不用談了吧

舊 09-05-08, 10:41 AM   #86
Be With You
命運的巨輪開始轉動..

引用:
作者: 豆腐 查看文章
這個是一個永遠都沒有答案的問題,就算去做了解,結果也是一樣:無解

還有,我覺得很多人與異性交談時會先建立一道無形的牆壁,
壁上被塗了很多色彩,還有很多鐵絲網,這些都是為了防備異性的攻擊
我知道跟不熟的人交談時一定會先建立牆壁,不過這樣也未必太恐怖了吧.....

我所說過的放下身段,是一定要兩方都要配合才可以成功,
只有一方做的話,談都不用談了吧

豆腐兄
你說的我明白
尤其是你所指的「很多人與異性交談時會先建立一道無形的牆壁」
亦有不少男仔朋友同我講過「傾多一兩句就以為我想溝佢?」
or 「嘩!駛唔駛咁呀!好似當我色狼咁!」
or 「佢根本一開始就睇唔起我.... 」之類 etc. etc.

我自己也不是未遇過佢地所講既事

如果只是不斷說「香港男仔夠唔去了解我地啦.... 點解我地要委屈自己先呀?」
「香港女仔又點點點........」
咁同一般的港男港女討論又有乜野分別呢?

對不起
其實你所講的放下身段
已經帶了一點點我比你高的含意
既然你一開始希望互相了解,為何要用「放下身段」?

我所指的是在自己的能力範圍內
去改進自己
這可以是你所說的「為對方放下身段,而迎合對方需要」
也可以是「出於自發性,改進自己的缺點,佔市場更多的席位」

你覺得了解完無用
我覺得了解完有用
其實雙方的討論出發點可能已經唔同方向了
或許是我在男女關係上看得過份簡單樂觀也說不定

結果.....我的肩膀多了一個牙印
Be With You 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-05-08, 10:54 AM   #87
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
這個...
但求安穩, 追求悠閒生活, 有問題嗎?
社會需要唔同人去負責唔同工作,
邊有咁多高層位比你做

真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-05-08, 11:03 AM   #88
IamO
無聊人一號

註冊日期: Aug 2003
引用:

豆腐兄
你說的我明白
or 「佢根本一開始就睇唔起我.... 」之類 etc. etc.
自知自明會變成自悲

舊 09-05-08, 11:06 AM   #89
Middle
Moderator
K歌之王

註冊日期: Oct 2003
請各位版友留意:

每個人都有各種唔同o既遭遇同人生經驗,大家都有唔同o既生活,
無需要以自己o既一套去否定人地o既一套,
同樣人地果一套又唔係一定要自己去接受,
希望大家o係分享同討論時,能夠互相尊重,
仲有,唔好off 得太遠(我唔想成日close topic 呀)

My BlogFacebook微博
Middle 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-05-08, 11:15 AM   #90
Middle
Moderator
K歌之王

引用:
作者: 豆腐 查看文章
引用:

豆腐兄
你說的我明白
我覺得,而家好多人、以至社會大眾「先入為主」o既情況真係幾嚴重,
女性一有d 脾氣就會被話做港女,男性稍為高姿態就被話睇唔起女性、低姿態就被話係兵...... ~___~

舊 09-05-08, 11:59 AM   #91
DevilElvis
The One
還我香港!!

3DS Friend Code5386 8293 2357
PSN  IDDevilElvis
引用:
作者: Middle 查看文章
我覺得,而家好多人、以至社會大眾「先入為主」o既情況真係幾嚴重,
女性一有d 脾氣就會被話做港女,男性稍為高姿態就被話睇唔起女性、低姿態就被話係兵...... ~___~
統一化易上口,有時都幾無奈 (指男方 )

所謂的自由,就是被別人討厭。有人討厭你,正是你行使自由、依照自己的生活方針過日子的標記。為什麼人一直無法改變?為什麼我們總是活在別人的期待之下?為什麼無法真實感受到幸福?或許是因為,我們缺少了被別人討厭的勇氣.....
DevilElvis 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-05-08, 12:08 PM   #92
POKA
Banned

註冊日期: Aug 2008
個d好極端先叫佢地做狗公/賤男姐~

而家女權當道~比你搵到錢佢地一樣可以挑剔你~
嫌你唔夠溫柔~嫌你唔識浪漫~
呢樣個樣,有錢既都寧願返國內搵件好啦~
呢樣唔使親身試我諗你地都應該見過啦
下下都話我地男人冇用~
你地追求d咁完美既男人,但又唔知自己斤兩~
呢個年代速成文化興起,仲有幾多個男人會好似以前咁死追爛追先?
追你又嫌人,唔追你又話人地北上搵佳麗
大把女人夠北上搵北佬啦
女權橫行,男人無奈
個個都好似dodo同阿姐咁惡死就遲早玩完~

此篇文章於 09-05-08 12:15 PM 被 POKA 編輯。
POKA 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-05-08, 12:27 PM   #93
ps399
Crazy Gamer
比比

我都好唔明
現今女仔真係太多都相信有如小說式的完美男仔,
現實好多男仔好普通但經過一番努力,都比女仔挑剔到體無完膚,
最後女仔回頭發現時,男仔都已經搵到自己所愛.
有些問題的確出在女仔身上,男仔20~40都仲係冇大問題影響
但女仔20~30歲之後就步入衰老危機,如果選擇太耐發現時就會太遲
但往往到那時候才明白的人實在太多了...

ps399 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-05-08, 12:35 PM   #94
Middle
Moderator
K歌之王

引用:
作者: POKA 查看文章
個d好極端先叫佢地做狗公/賤男姐~

而家女權當道~比你搵到錢佢地一樣可以挑剔你~
嫌你唔夠溫柔~嫌你唔識浪漫~
呢樣個樣,有錢既都寧願返國內搵件好啦~
呢樣唔使親身試我諗你地都應該見過啦
下下都話我地男人冇用~
你地追求d咁完美既男人,但又唔知自己斤兩~
呢個年代速成文化興起,仲有幾多個男人會好似以前咁死追爛追先?
追你又嫌人,唔追你又話人地北上搵佳麗
......
其實可能咁o岩...... 我見男人話女人點點點唔得,
多過女人話男人有幾幾幾無用......
如果有女仔追男性時,有d 男性可能仲會「厚道」d 話大家唔o岩、
心入面一樣有好多挑剔(如唔夠靚唔夠可愛身材唔好唔夠得意好玩etc etc),
一樣會嫌人ja ,只係社會一向比較少女追男

舊 09-05-08, 12:43 PM   #95
ps399
Crazy Gamer
比比

引用:
其實可能咁o岩...... 我見男人話女人點點點唔得,
多過女人話男人有幾幾幾無用......
如果有女仔追男性時,有d 男性可能仲會「厚道」d 話大家唔o岩、
心入面一樣有好多挑剔(如唔夠靚唔夠可愛身材唔好唔夠得意好玩etc etc),
一樣會嫌人ja ,只係社會一向比較少女追男
但其實好多時個情況係個女仔都鍾意個男仔,
但又覺得差左d乜野,又小左d乜野咁,
之後男仔走左又後悔的大有人在

同埋而家社會係好多女追男

此篇文章於 09-05-08 12:47 PM 被 ps399 編輯。
舊 09-05-08, 12:52 PM   #96
Middle
Moderator
K歌之王

引用:
作者: ps399 查看文章
但其實好多時個情況係個女仔都鍾意個男仔,
但又覺得差左d乜野,又小左d乜野咁,
之後男仔走左又後悔的大有人在

同埋而家社會係好多女追男
呢一點,有時可能係個女仔自己都唔明係差d 乜,
未必係因為唔靚仔唔有錢呢d 實質條件,
追溯到最後,原來可能不過係對以前某個人某種感覺o既念念不忘、唔忿氣唔甘心

男追女仍然多過女追男嘛

舊 09-05-08, 01:06 PM   #97
ps399
Crazy Gamer
比比

引用:
呢一點,有時可能係個女仔自己都唔明係差d 乜,
未必係因為唔靚仔唔有錢呢d 實質條件,
追溯到最後,原來可能不過係對以前某個人某種感覺o既念念不忘、唔忿氣唔甘心

男追女仍然多過女追男嘛
對以前某個人某種感覺o既念念不忘、唔忿氣唔甘心,
呢個真係好大情況,也是一個令自己找不到所愛的負面原因,

其實男女互追我已經覺得情況有d平均左
我保守估計男7比女3,但我眼見的情況是男6比女4...

舊 09-05-08, 01:10 PM   #98
是但
Game Master

PSN  IDseedown
其實男女都係條件性
不過男睇既係外在
女睇既內在
男要求樣靚身材正
女要求事業有成
冇話邊樣高尚d....

其實點解要將d責任推晒俾對方
話對方嫌三嫌四既
不如反省自己
話對方差既
不如諗下自己值唔值

香港人太鍾意對其他人既事指指點點
有時明明唔關自己事
但又要話男既食軟飯,又話女既包老公
其實兩個鍾意咪得囉
好多時因為呢d其他人既壓力搞到有情人分開
是但 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-05-08, 01:20 PM   #99
Diana

追完:
‧女仔覺得靠別人給予更好的生活質素,到不如靠自己,所以自己會好好,去下美容院放鬆下扮下靚、去下髮型店整個靚頭、跟姊妹們SHOPPING下午茶
‧有好多時候工作的女生在職場上地位愈高,相對下壓力愈大,買衫買袋買鞋買名牌,可以理解為減壓的一種,大家唔好定下女仔著戴名牌就是屈人送,其實好多係自己買,甘自己辛賺錢tum自己開心又有何不可呢?
‧怕受傷同被傷害過的女生,都會害怕再受傷害,知道了前者經驗,低LEVEL的人IQ同EQ低會影响相處,第一都會為自己定下 [ 跟這種人一起是絶對會再受傷 ] 的標簽:例如成日賭馬、間唔中過下大海、吹水唔抺咀、不懂尊重自己(指對方本人)、沒有目標 ETC...
‧也明白到因為香港真係好多真叻o既女仔,而男仔又不是不知道,但又為保自己的尊嚴都愛死撐,成日開頭頭支票、山盟海誓得個吹字、借錢充大頭鬼... ...其實唔駛甘樣,這讓相處下去只會愈來愈辛苦... ...到爆煲便反轉頭話個女仔高傲自大難相處... ...掉返轉係個女仔唔好...話呢樣話果樣...
‧的確我能理解到,在香港生活什麼指數都高,壓迫大,女仔在多方面因素下的確是忽略了男生的尊嚴... ...
[小小個人意見] 男人,無他,
‧)俾足面、
‧)俾機會佢在各圈子發揮他的優點、
‧)絶不做會引出他缺點或讓他自卑的事、
‧)在適當的任何情況下給予讚美、
‧)絶不可在任何圈子(由其男仔自己圈)說或埋怨對方不是,就算真的做錯了,女生的角色不是用來糾正他們,而是做好自己讓對方自己或他的朋友察覺從而提點
‧)在男生灰心的時候,女生可以做一位不問的聆聽者、給予不太過份的鼓勵,但不要做任何沒必要的或挑(砵)的說話或事情
etc...
就算對象只是朋友都用得著,也很簡單,你問我對男人我會這樣(真是朋友同埋有正面人生的朋友),一d都唔辛苦,也有很多香港女仔都可以做到
Diana 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-05-08, 01:22 PM   #100
ps399
Crazy Gamer
比比

引用:
作者: 是但 查看文章
其實男女都係條件性
不過男睇既係外在
女睇既內在
男要求樣靚身材正
女要求事業有成
冇話邊樣高尚d....

其實點解要將d責任推晒俾對方
話對方嫌三嫌四既
不如反省自己
話對方差既
不如諗下自己值唔值

香港人太鍾意對其他人既事指指點點
有時明明唔關自己事
但又要話男既食軟飯,又話女既包老公
其實兩個鍾意咪得囉
好多時因為呢d其他人既壓力搞到有情人分開
唔好睇得太簡單,
好多野唔係鍾意點做就點做.
唔通鍾意大哂就大哂,鍾意殺人就殺人?
現在社會營造左一個觀念就係我喜歡怎樣就怎樣,
但事實係拍拖同愛情係兩個人才可以達成的事情,唔係單一方面
愛情和伴侶被現代人看成不喜歡就棄之,
令人同人,男同女 的隔膜越來越大

論壇跳轉

現在的時間是 11:00 PM

手機版 | APP版