Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

主題工具 顯示模式
舊 08-26-16, 01:00 AM   #51
次期Cekehe
Game Master

註冊日期: Apr 2002
今日睇完,好好睇!
不過唔好當佢係以前果隻哥斯拉,呢隻完全係另一隻生物。

如果有續集的話,呢隻野仲可以稱呼為哥斯拉嗎?

P&D
輕課主acc: 160,670,900 - (已297)光埃龍、月讀龍、濕婆龍、幻龍王、覺麒麟、覺濕婆、比古洛、紅奧丁、覺愛貓、呂布、執行者、潘朵拉、光咖哩、火龍女、劉備、新木印、覺白虎、暗咖哩、覺墮西、雷奧、天秤等等...... (尚有尼龍、一護、水龍女等等正在排隊中)

無課副acc:271,912,456 - 常用隊長:月讀龍、日龍、覺愛貓、覺光埃、火龍女、潘朵拉、比達、覺麒麟、覺月讀等等...
次期Cekehe 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-26-16, 01:01 AM   #52
GN00508771
The One
我係早見廚~有意見嗎

註冊日期: Sep 2004
3DS Friend Code4897 6540 2372
PSN  IDKYOK12JP
庵野不如試埋拍下災難片啦

有戈種feel

Fate/GO ID 335,820,884
GN00508771 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-26-16, 08:13 AM   #53
leungky1
Ultimate Gamer

註冊日期: Jul 2009
好少見災難片全力寫政府
仲要咁好睇

啲嘲諷幾到位
開頭直到番落水時都只係想笑(稱讚的意味)

此篇文章於 08-26-16 08:17 AM 被 leungky1 編輯。
leungky1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-26-16, 08:38 AM   #54
野良猫
God of Gamer
肥倫

註冊日期: Feb 2008
名單後仲有冇嘢睇?
野良猫 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-26-16, 09:15 AM   #55
庵野迷
Game Master
無在原点

註冊日期: Nov 2002
Nintendo Switch IDSW-1199-7658-3976
3DS Friend Code0662 3760 7609
PSN  IDmyhong
日本上映第二日喺東京睇咗一次
星期日二週目
庵野迷 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-26-16, 09:17 AM   #56
leungky1

引用:
作者: 野良猫 查看文章
名單後仲有冇嘢睇?
一個字
舊 08-26-16, 09:24 AM   #57
12號四分衛
Game Master

註冊日期: Jan 2006
XBox Live Gamertagqbgabe12
比想像中好睇好多
Godzilla發威個下真係有壓倒性感覺

不過如果有下集,無得咁長氣講政治/政府時,就唔知佢Hand唔Handle到了... 睇到中間都開始覺得長氣
12號四分衛 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-26-16, 09:37 AM   #58
leungky1

引用:
作者: 12號四分衛 查看文章
比想像中好睇好多
Godzilla發威個下真係有壓倒性感覺

不過如果有下集,無得咁長氣講政治/政府時,就唔知佢Hand唔Handle到了... 睇到中間都開始覺得長氣
我又覺得

長氣得嚟背後有足夠意思同根據就無問題
對比上季某套迷片
同上月某幾套講所謂公義嘅港片
呢套表現可以話壓倒勝

另外結局話甦醒後三千幾秒後投核彈已經寫得好死
唔信佢可以直接出續集
舊 08-26-16, 09:49 AM   #59
12號四分衛
Game Master

引用:
作者: leungky1 查看文章
我又覺得

對比上季某套迷片
呢套表現可以話壓倒勝

唔信佢可以直接出續集
以呢集劇本個Scope,佢咁樣長氣係合理 ge
舊 08-26-16, 12:27 PM   #60
次期Cekehe
Game Master

註冊日期: Apr 2002
引用:
作者: leungky1 查看文章
我又覺得

對比上季某套迷片
呢套表現可以話壓倒勝

唔信佢可以直接出續集

關於三千幾秒......
甦醒後三千幾秒除咗即刻射核彈,應該無其他嘢可以做到,如此一來,核彈豈不是會被哥斯拉防空炮火中途擊落?只要不是正中Fireball radius的話,單憑衝擊波和幅射,大概對哥斯拉傷害不大吧?

P&D
輕課主acc: 160,670,900 - (已297)光埃龍、月讀龍、濕婆龍、幻龍王、覺麒麟、覺濕婆、比古洛、紅奧丁、覺愛貓、呂布、執行者、潘朵拉、光咖哩、火龍女、劉備、新木印、覺白虎、暗咖哩、覺墮西、雷奧、天秤等等...... (尚有尼龍、一護、水龍女等等正在排隊中)

無課副acc:271,912,456 - 常用隊長:月讀龍、日龍、覺愛貓、覺光埃、火龍女、潘朵拉、比達、覺麒麟、覺月讀等等...
次期Cekehe 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-26-16, 01:25 PM   #61
leungky1

引用:
作者: 次期Cekehe 查看文章
關於三千幾秒......
甦醒後三千幾秒除咗即刻射核彈,應該無其他嘢可以做到,如此一來,核彈豈不是會被哥斯拉防空炮火中途擊落?只要不是正中Fireball radius的話,單憑衝擊波和幅射,大概對哥斯拉傷害不大吧?
形式上
讀成等你三千幾秒
寫作我隨時早啲落手

劇情重點亦唔係有無打低哥斯拉
而係射出核彈,日本一定玩完
之後都無野好講
除非要玩世界篇

此篇文章於 08-26-16 01:30 PM 被 leungky1 編輯。
舊 08-27-16, 03:54 PM   #62
C.Ryo
Game Master

註冊日期: Dec 2007
Wii U IDCRYO.HK
Nintendo Switch ID4426 5495 5212
PSN  IDCRyoHK
XBox Live GamertagCRYO HK
都ok好睇,好過幾套鬼佬版,不過真係好鬼似加長版冇eva嘅使徙襲來
spolier
隻幼生體死魚眼咁鬼可愛
完全體變咗全方位自走砲台,最尾zoom條尾有生咗小型人型怪
睇番日本公式網站原來今次哥師9係由竹谷設計

此篇文章於 08-27-16 04:24 PM 被 C.Ryo 編輯。
C.Ryo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-27-16, 05:14 PM   #63
魔璃
The One
ちょうじげんアイドル

註冊日期: Jun 2002
PSN  IDRuriHoshino
睇完庵野拍既一套日本旅遊宣傳片

\ /
/ \
\(^ω^)/
魔璃 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-27-16, 05:20 PM   #64
C.Ryo
Game Master

註冊日期: Dec 2007
Wii U IDCRYO.HK
Nintendo Switch ID4426 5495 5212
PSN  IDCRyoHK
XBox Live GamertagCRYO HK
引用:
作者: 魔璃 查看文章
睇完庵野拍既一套日本旅遊宣傳片
只限東京與週邊 可能仲有宣傳JR例車模型
做乜隻師9第二次訓低咁乖飮曬啲蒙牛奶先發難? 啲藥水好合佢口味

此篇文章於 08-27-16 05:26 PM 被 C.Ryo 編輯。
C.Ryo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-27-16, 06:06 PM   #65
Rv250
God of Gamer

註冊日期: Aug 2002
引用:
作者: C.Ryo 查看文章
都ok好睇,好過幾套鬼佬版,不過真係好鬼似加長版冇eva嘅使徙襲來
spolier
隻幼生體死魚眼咁鬼可愛
spoiler
仲以為係第二隻怪獸, 原來係幼體
好可愛+1

其實中後段我覺得有啲悶
最後餵奶作戰應該得日本片先會出現, 荷里活會係搵嘢好熱血咁射入去個口度再體內爆炸
Rv250 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-27-16, 06:28 PM   #66
leungky1

引用:
作者: C.Ryo 查看文章
spolier
隻幼生體死魚眼咁鬼可愛
個人懷疑
暗示緊哥斯拉係失蹤教授所變成

不過外面有更多人係話佢進化/繁殖緊
致敬前作設定
舊 08-28-16, 01:30 AM   #67
魔璃
The One
ちょうじげんアイドル

其實條尾 ...
上面d人形物體系唔系巨神兵黎

\ /
/ \
\(^ω^)/
舊 08-28-16, 02:16 AM   #68
mikemike
The One
風見みずほ萬歲!!

註冊日期: Mar 2004
我都唔知東京灣下面有條海底隧道

我乃賤格人人知 中意加腳和鞭屍
我好淆底............世上最可怕的就是無聊人和白痴仔

我は無敵なり、我が屈技にかなうものなし、我が一撃は無敵なり
mikemike 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-28-16, 12:25 PM   #69
尼路
The One

註冊日期: Dec 2002
引用:
作者: 魔璃 查看文章
其實條尾 ...
上面d人形物體系唔系巨神兵黎
其實
我都係咁想,有續集應該係巨神兵大戰

睇完感覺唔錯,但抱著睇傳統怪獸片心態入場竟實會覺得中伏。
最不滿係
我知係要致敬,但喂藥喂死真係霸氣盡失……

舊 08-28-16, 12:35 PM   #70
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

註冊日期: Dec 2001
睇完,用怪物片角度唔叫得好不以政治片睇就滿分睇得出呀乜野對美國有好深怨念

另....外.......呢套根本係eva心尤其響起BGM噹,噹,噹,噹噹,噹,噹,噹噹,噹,噹........根本就一整個係使徒襲來

另.....另........Godzilla對眼太精靈了.....越睇越似人眼......

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
亍 ◣ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-28-16, 01:25 PM   #71
魔璃
The One
ちょうじげんアイドル

引用:
作者: 尼路 查看文章
其實
我都係咁想,有續集應該係巨神兵大戰

最不滿係
我知係要致敬,但喂藥喂死真係霸氣盡失……
我當easter egg算
1. 有句話(G細胞)會自我繁值, 會生翼, 會飛去其他地方
2. 今次終於再講返"God"zilla名既意思, 不過多左句神既使者 ... "God"zilla --> "God" Warrior
3. 今次真哥噴既激光同"巨神兵出現東京"既巨神兵一樣系紫色

\ /
/ \
\(^ω^)/
舊 08-28-16, 02:28 PM   #72
12號四分衛
Game Master

引用:
作者: 尼路 查看文章

但成套片都貫徹係另一類型的電影時
觀眾自己應該要轉Channel吧 ...
舊 08-28-16, 04:55 PM   #73
半熟くん
Senior Gamer

註冊日期: Jan 2010
3DS Friend Code0645 5951 8148
引用:
作者: 亍 ◣ 查看文章
睇完,用怪物片角度唔叫得好不以政治片睇就滿分睇得出呀乜野對美國有好深怨念

另....外.......呢套根本係eva心尤其響起BGM噹,噹,噹,噹噹,噹,噹,噹噹,噹,噹........根本就一整個係使徒襲來

另.....另........Godzilla對眼太精靈了.....越睇越似人眼......
講到明係人眼
庵野表示咁多生物入面人眼係最恐怖
其實用唔用DECISIVE BATTLE做BGM無所謂,
外行人聽到無感覺,但知道個梗既人會興奮到起雞皮(本人)
唔單只個BGM,好多地方既EVA梗令我血脈沸騰
ヤシマ作戦 = ヤシオリ作戦
血液凝固車個系統又係同 ヤシマ作戦 個傳電系統畫面一樣等等

半熟くん 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-28-16, 05:29 PM   #74
尼路
The One

註冊日期: Dec 2002
引用:
作者: 12號四分衛 查看文章

但成套片都貫徹係另一類型的電影時
觀眾自己應該要轉Channel吧 ...
唔好對觀眾太高要求,好多評價被低分都係話開會多過乜,講政治多過講怪獸ETC

舊 08-29-16, 03:53 AM   #75
aquarius
Game Master

註冊日期: Apr 2007
我覺得睇呢套哥斯拉識睇嘅一定係睇導演
故事內容變得不重要因為從作品中理解庵野的心理狀態更為有趣
Q崩壞以後究竟新世紀在沒有了神秘末世的謎題糖衣包裝下應該往那個方向走
作為重新出發的原點這套哥斯拉不斷用上過往最高鋒的手法找回昔日的自己在那

至於比較多人留意的另一觀點是談到日本的政治
想說的太多反而不够深入(個人會覺得押井守說得更有深度)

始終庵野的名氣和影響力還是很大的
片中出現過的角色不論出場或對白多與少都是近期頗有份量的
這一點已讓我吃驚了不少

此篇文章於 08-29-16 04:02 AM 被 aquarius 編輯。
aquarius 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[多機種] 「ゴジラ-GODZILLA-」l 哥斯拉 / Demo 出了啦! l PS3 l 海外版 明年夏天 PS4 武藤遊戲 電視遊戲討論版 57 12-20-14 12:10 PM

現在的時間是 07:42 AM

手機版 | APP版