Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 10-25-12, 04:22 PM   #1
某F
God of Gamer
我的歌聲裡

註冊日期: Jun 2002
關注本土權益,光復香港運動

忽發奇想,睇到而家香港污煙障氣,香港核心價值係97年之後逐漸失去
大家有無咁既想法

我真心希望香港人可以團結上黎,唔好個個諗住移民

此篇文章於 03-30-13 03:10 AM 被 某F 編輯。
某F 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-25-12, 04:28 PM   #2
女裝少年
Game Master
おねーちゃん大好き~

註冊日期: Dec 2007
我希望係香港自己獨立
唔係靠英國佬

不過要香港人團結都冇咩可能
成個社會分化撕裂
有錢果班一定叫你唔好阻佢搵錢唔會同你癲
窮果班犬儒奴性
望今年十二月世界末日機會仲大

光明頂講左膠

此篇文章於 10-25-12 04:32 PM 被 女裝少年 編輯。
女裝少年 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-25-12, 04:29 PM   #3
Insane Gamer

註冊日期: Mar 2010
省氣啦...香港人本身眼光短,本土意識又唔強。
有錢個班一個二個都諗住去外國。
而又偏偏係呢班人管香港,算啦...
001015 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-25-12, 04:32 PM   #4
某F
我的歌聲裡

引用:
作者: 女裝少年 查看文章
我希望係香港自己獨立
唔係靠英國佬

不過要香港人團結都冇咩可能
成個社會分化撕裂
有錢果班一定叫你唔好阻佢搵錢唔會同你癲
窮果班犬儒奴性
望今年十二月界末日機會仲大
如果你係80後或之前
都會識對比回歸前後

所以我先話要掛港英時代既龍獅旗

起碼引起到所有香港人共鳴

舊 10-25-12, 04:36 PM   #5
某F
我的歌聲裡

http://trans.wenweipo.com/gb/paper.w...1210090005.htm

港共最怕見到呢支旗,呢篇野可見一斑

你管得掂香港,好過97之前
就唔怕乜野港獨啦...

舊 10-25-12, 04:40 PM   #6
某F
我的歌聲裡

引用:
作者: 001015 查看文章
省氣啦...香港人本身眼光短,本土意識又唔強。
有錢個班一個二個都諗住去外國。
而又偏偏係呢班人管香港,算啦...
其實有好多
國教,dbc單野,大把後生仔聲援
你睇下atv,tvb既報導既態度....where is the 新聞報導自主?

97之前會嗎?

舊 10-25-12, 04:41 PM   #7
女裝少年
Game Master
おねーちゃん大好き~

我當然識對比
如果只能選英治/中治
我既答案必然係英治

但我更希望既係香港獨立
自己管返自己
果d有錢移民走佬果d就由佢走
剩低d真係愛香港既人留低

光明頂講左膠
舊 10-25-12, 04:44 PM   #8
某F
我的歌聲裡

引用:
我當然識對比
如果只能選英治/中治
我既答案必然係英治

但我更希望既係香港獨立
自己管返自己
果d有錢移民走佬果d就由佢走
剩低d真係愛香港既人留低
要運動搞得成功
首先係用可以引起最多人共鳴既野

而家既運動...人數太散
目的唔夠鮮明

其實我想post係高登,奈何無acc

舊 10-25-12, 04:58 PM   #9
女裝少年
Game Master
おねーちゃん大好き~

香港仍然係民智未開既愚民佔多數
7.1都係得幾十萬人

望世界末日似乎實際d

光明頂講左膠
舊 10-25-12, 05:03 PM   #10
某F
我的歌聲裡

引用:
香港仍然係民智未開既愚民佔多數
7.1都係得幾十萬人

望世界末日似乎實際d
起碼佢地知道97年之前有如何的好

起碼d阿伯c奶仲有聽風波裡的茶杯吧

而且全世界其實都仲十分留意香港,睇國教單野就知

ps:
幾時輪到光明頂收皮sosad

舊 10-25-12, 05:06 PM   #11

引用:
作者: 某F 查看文章
其實有好多
你睇下atv,tvb既報導既態度....where is the 新聞報導自主?

97之前會嗎?
後生仔就梗係滿腔熱血LA。家下班大人後生個陣D遊行分分鐘仲激而家。
到佢地大個始終都係會向現實低頭,希望少D爭執,搵多D錢。
舊 10-25-12, 05:09 PM   #12
鳳熾魂
紅蓮の焔神

註冊日期: Dec 2003
3DS Friend Code0018 0703 4979
PSN  IDcastorwmh
XBox Live Gamertagcastorwmh
引用:
後生仔就梗係滿腔熱血LA。家下班大人後生個陣D遊行分分鐘仲激而家。
歌都有得你唱
只可惜生命是必須妥協

人不是因為感到絕望而裹足不前。是因為一個人先放棄了,所以才會感到絕望、才會裹足不前。
人不是因為看到希望而繼續前進。是因為一個人先擁有找尋希望的「意志」,所以才會看到希望、才會繼續前進。
鳳熾魂 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-25-12, 05:10 PM   #13
小特特
薔薇騎士団

註冊日期: Jan 2004
3DS Friend Code1805 2977 8497
PSN  IDardnades-jpn
引用:
如果你係80後或之前
都會識對比回歸前後

呢支唔係港英時代既龍獅旗
港英時代既係香港旗
龍獅旗係香港自治運動既旗

兩者是不同的

Blog

pixiv
小特特 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-25-12, 05:14 PM   #14
鳳熾魂
紅蓮の焔神

註冊日期: Dec 2003
3DS Friend Code0018 0703 4979
PSN  IDcastorwmh
XBox Live Gamertagcastorwmh
引用:
作者: 小特特 查看文章
呢支唔係港英時代既龍獅旗
港英時代既係香港旗
龍獅旗係香港自治運動既旗

兩者是不同的
港英旗唔係左上有米字旗咩

人不是因為感到絕望而裹足不前。是因為一個人先放棄了,所以才會感到絕望、才會裹足不前。
人不是因為看到希望而繼續前進。是因為一個人先擁有找尋希望的「意志」,所以才會看到希望、才會繼續前進。
鳳熾魂 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-25-12, 05:17 PM   #15
小特特
薔薇騎士団

註冊日期: Jan 2004
3DS Friend Code1805 2977 8497
PSN  IDardnades-jpn
引用:
作者: 鳳熾魂 查看文章
對,別搞錯bbb

Blog

pixiv
小特特 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-25-12, 05:19 PM   #16
某F
我的歌聲裡

引用:
作者: 鳳熾魂 查看文章
唔好用米字旗
唔係會有人標籤你係英奴

舊 10-25-12, 05:24 PM   #17
某F
我的歌聲裡

引用:
搵錢歸搵錢,而家蝗虫國教人權問題燒到埋身

舊 10-25-12, 10:31 PM   #18

引用:
搵錢歸搵錢,而家蝗虫國教人權問題燒到埋身
所以你見有D大人都醒GA!之但係更多的覺得都回歸左,唔想同大陸的關係搞差,影響到佢地搵食。
特別係SARS之後,靠自由行帶起番過經濟之後,更加多人覺得冇左大陸,香港D生活就唔得。
舊 10-25-12, 10:43 PM   #19
神秘過客
★生ける伝説 ⑦★

註冊日期: Oct 2002
引用:
其實有好多

97之前會嗎?
我真係唔覺dbc單野好多後生仔聲援, 中年人士就多
不過今次事件可以睇到香港主流傳媒河蟹得好緊要, 但香港人仲未知死

呢D光復97年回歸前香港運動, 一定好多白痴憤青亂入搞串個 party...
然後又俾 D 共狗話勾結外國勢力, 港英餘孽, 成功機會微乎其微

舊 10-25-12, 10:47 PM   #20
埃及使者
玻璃般的存在

註冊日期: Apr 2006
引用:
如果你係80後或之前
都會識對比回歸前後

相信呢度好多人係80後
見證到回歸前後香港既大變化

依家有香港
黎緊仲有上海
(百度已經有人出類似香港既蝗蟲帖)

GGF - 棄坑
Bleach Brave Souls - 棄坑

(」・ω・)」うー!(/・ω・)/にゃー! (」・ω・)」うー!(/・ω・)/にゃー!
埃及使者 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-25-12, 11:12 PM   #21
谷古2012
Junior Member

註冊日期: Aug 2012
引用:
http://trans.wenweipo.com/gb/paper.w...1210090005.htm

港共最怕見到呢支旗,呢篇野可見一斑

你管得掂香港,好過97之前
就唔怕乜野港獨啦...
點解要管好香港=.="?
上面既思維係....收番香港.
係因為香港係中國金融改革既過程中有利用價值.而吾係為左攪好香港.
過多幾年.金改過番咁上下.香港死活....WFC ~/w\~
谷古2012 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-26-12, 02:53 PM   #22
HM

註冊日期: May 2007
引用:
作者: 谷古2012 查看文章
點解要管好香港=.="?
上面既思維係....收番香港.
係因為香港係中國金融改革既過程中有利用價值.而吾係為左攪好香港.
過多幾年.金改過番咁上下.香港死活....WFC ~/w\~
中共千方百計要接收香港(SORRY唔想用收番呢個字)一來係唔想俾香港變西方既前線反中基地
二來係要佢呢個國際金融中心黎帶起國內經濟
點解上海講咁多年都未可以發展到香港咁,係因為外國人相信香港既法治而唔相信中共
中共亦都唔想將上海變成另一個香港
暫時到現在兩制都唔會消失吧?香港係中共心目中仲有利用價值
再過多排就難講,而家二次殖民都搞得七七八八
引用:
所以你見有D大人都醒GA!之但係更多的覺得都回歸左,唔想同大陸的關係搞差,影響到佢地搵食。
特別係SARS之後,靠自由行帶起番過經濟之後,更加多人覺得冇左大陸,香港D生活就唔得。
這是中共的劇本,令香港人相信無中共香港玩完,當然佢地亦都好努力令呢一樣野變成事實
HM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-26-12, 03:03 PM   #23
埃及使者
玻璃般的存在

註冊日期: Apr 2006
所以中共拿拿臨係香港整個軍演...

GGF - 棄坑
Bleach Brave Souls - 棄坑

(」・ω・)」うー!(/・ω・)/にゃー! (」・ω・)」うー!(/・ω・)/にゃー!
埃及使者 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-26-12, 05:56 PM   #24
谷古2012
Junior Member

註冊日期: Aug 2012
引用:
作者: 平山深雪 查看文章
中共千方百計要接收香港(SORRY唔想用收番呢個字)一來係唔想俾香港變西方既前線反中基地
二來係要佢呢個國際金融中心黎帶起國內經濟
點解上海講咁多年都未可以發展到香港咁,係因為外國人相信香港既法治而唔相信中共
中共亦都唔想將上海變成另一個香港
暫時到現在兩制都唔會消失吧?香港係中共心目中仲有利用價值
再過多排就難講,而家二次殖民都搞得七七八八

這是中共的劇本,令香港人相信無中共香港玩完,當然佢地亦都好努力令呢一樣野變成事實
反吾反到呢~?我個人認為反都反台灣.台灣既戰略地位高過香港好多.

上海硬件發展得好快.但軟件就有排都未追到香港.始終香港發展左幾十年既金融.
根基好.與其重新起一個.收番香港再用快好多.
上海始終啱啱發展.需要時間.呢個時候香港就填補空缺.

而且睇強國個勢始終都係吾想完全開放哂金融市場.想行兩個市場.
即是外資想投資中國就只可以經香港呢個場.要玩就係香港玩.(死既係香港人www)
但中資想投資就可以係上海/香港.
咁樣就可以做到中資既可以流出國際.但外資就影響吾到國內.
吾會好似新興國家咁.整日被炒家掃場.這就是強國整個劇本的一部分.

暫時仲有時間.不過應該吾撐得好耐.2008金融海嘯加快人仔走出世界.
連個世界都幫埋人仔.要佢做皇.到人仔半公開地通行時.
香港是什麼.一吾一國兩制.呀爺/一般人吾會理.
亦吾會再有咁多國策傾斜.個時香港就正式玩完.

獨立又如何?連英國佬係中英談判之後都開始撤退.香港仲可以靠英國佬嗎?
英資四大行都被華資四大行取代.仲囉住支英獅旗做咩?
谷古2012 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-27-12, 11:11 AM   #25
dvd-rom
Senior Gamer

註冊日期: Aug 2008
其實我都想買枝龍獅旗, 但不知哪裡有售.......
dvd-rom 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 10:17 PM

手機版 | APP版