Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > 收藏品討論版

主題工具 顯示模式
舊 05-07-14, 11:56 AM   #501
HM
God of Gamer

註冊日期: May 2007
引用:
作者: etwithme 查看文章
我有印象之前就係度同大家講 , 唔好一味推新手玩標準同輪抽 , 應該先玩休閒賽制 , 結果係度比人圍插(笑~~~)
呢場討論我應該無參與?Edh問題係卡池太廣規則太複雜,係比正常60 deck複雜好多,好易嚇走人,不要少看多了40張卡,60deck可以落4,一副deck通常只要考慮10-20張卡就可以,edh限落1,實際上考慮既好可能係60張卡,而大將限死傳奇,傳奇一來比較難搵,副deck砌果時又要諗傳奇本身既配合同傳奇規則,實際要考慮既事係多好多,一個新手初初玩唔適合思考太多野,呢個亦係多人推廣T2同輪抽既原因:諗既野少好多,複雜既遊戲會趕跑人但相對地簡單既遊戲有親和力得多

輪抽唔適合推廣新手純粹係。。。你去卡鋪打輪抽其實係比緊賽,班老手要贏自然唔肯教你,至少玩緊果陣唔會

我個人幾認同出借CU俾新手自己砌自己玩,再從旁指導,唔駛限死Format, 等佢係CU堆自己找卡就可以

此篇文章於 05-07-14 12:21 PM 被 HM 編輯。
HM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-07-14, 12:47 PM   #502
etwithme
Senior Gamer
人們喜歡吃包糖衣的屎

註冊日期: Jan 2012
引用:
作者: 平山深雪 查看文章
呢場討論我應該無參與?Edh問題係卡池太廣規則太複雜,係比正常60 deck複雜好多,好易嚇走人,不要少看多了40張卡,60deck可以落4,一副deck通常只要考慮10-20張卡就可以,edh限落1,實際上考慮既好可能係60張卡,而大將限死傳奇,傳奇一來比較難搵,副deck砌果時又要諗傳奇本身既配合同傳奇規則,實際要考慮既事係多好多,一個新手初初玩唔適合思考太多野,呢個亦係多人推廣T2同輪抽既原因:諗既野少好多,複雜既遊戲會趕跑人但相對地簡單既遊戲有親和力得多

輪抽唔適合推廣新手純粹係。。。你去卡鋪打輪抽其實係比緊賽,班老手要贏自然唔肯教你,至少玩緊果陣唔會

我個人幾認同出借CU俾新手自己砌自己玩,再從旁指導,唔駛限死Format, 等佢係CU堆自己找卡就可以
簡單黎講 , 老手既工作 應該係同佢解釋各種制度既好處壞處 , 易處難處 , 同會遇到乜問題 , 再由個新手自己決定玩乜.......點解大家好鐘意幫人決定野XDD 你講果d唔係唔岩 , 只係將你既觀點套左落人地度 , 或者佢係天才 , 一玩xx制就贏通街呢....各人有自己適應性啦 比佢自己選擇最好 , 始終決定玩乜遊戲係自己既事
etwithme 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-07-14, 11:19 PM   #503
Cancer
Crazy Gamer
我係嘍囉,我係下等

註冊日期: Feb 2003
引用:
終於再開局
預我出黎/
咁2點lc la~

引用:
作者: ammms 查看文章
我今個星期較忙出唔到黎
希望下次再戰
好~下次再約~~

「snake」+「devil」+「madness」= 「soulless beast」
Cancer 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-08-14, 12:58 AM   #504
HM

引用:
作者: Cancer 查看文章
咁2點lc la~
食埋午飯啦不如,long time no see河馬巨巨
舊 05-08-14, 01:24 AM   #505
Cancer
Crazy Gamer
我係嘍囉,我係下等

引用:
食埋午飯啦不如,long time no see河馬巨巨
好丫~咁1點~?

「snake」+「devil」+「madness」= 「soulless beast」
舊 05-08-14, 01:30 AM   #506
HM

引用:
好丫~咁1點~?
1點半/
舊 05-08-14, 01:52 AM   #507
Cancer
Crazy Gamer
我係嘍囉,我係下等

引用:
1點半/
ok~到時電聯 決定去邊到食~

舊 05-08-14, 12:05 PM   #508
mgsyfw
Insane Gamer

註冊日期: May 2010
PSN  IDmgsyfw
XBox Live Gamertagmgsyfw
引用:
ok~到時電聯 決定去邊到食~
等埋我得唔得?未知1點半出到黎未
我如無意外應該12點半前o係錦上路西鐵站出發
mgsyfw 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-08-14, 04:16 PM   #509
狂氣が唯一の友達さ

註冊日期: Jul 2011
PSN  IDm123654
引用:
應該唔似MM 小量print
==
星期六有冇人出~?
地點lc...
雖然要返夜,但河馬出現就出嚟玩一陣先

勝ち抜く者の涙よ
負け行く者の涙よ
想いは同じですか
26378669 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-08-14, 05:34 PM   #510
孤鎗客
Senior Gamer

註冊日期: Dec 2011
XBox Live GamertagSENTINEL1080
噢...本周出現唔到
另外新JUDGE閃是哈娜、白判(非記文版)和FORCE OF WILL
等收哈娜中
孤鎗客 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-08-14, 05:39 PM   #511
Cancer
Crazy Gamer
我係嘍囉,我係下等

引用:
作者: mgsyfw 查看文章
等埋我得唔得?未知1點半出到黎未
我如無意外應該12點半前o係錦上路西鐵站出發
你未到的話,我地食住等~

引用:
作者: 26378669 查看文章
雖然要返夜,但河馬出現就出嚟玩一陣先
好~~~到時見

舊 05-08-14, 05:46 PM   #512
HM

引用:
作者: 孤鎗客 查看文章
噢...本周出現唔到
另外新JUDGE閃是哈娜、白判(非記文版)和FORCE OF WILL
等收哈娜中
有心理準備edh會用到既傳奇閃唔會平,即使白卡只係5蚊貨,尤其呢類裁判閃本身供貨量不多
由手機版發出
舊 05-14-14, 07:30 AM   #513
HM

Anyone想玩輪抽?包包我出:(
由手機版發出
舊 05-14-14, 02:09 PM   #514
keijoey
Ultimate Gamer
桐乃 x MIX

註冊日期: Aug 2010
PSN  IDmeruruplay
XBox Live GamertagMeruruplay
你地去邊玩?
尋日上LC諗住買幾包booster, 同睇下d禮盒
點知原來星期二休息

PC隻might & magic, 的確唔錯... 我都玩緊

Divine gate (打蛋Gate): 174,720,000
Puzzle and dragon (ありがとうガンホー): 192,998,723

[3DS] 新絵心教室 pixiv
keijoey 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-14-14, 05:03 PM   #515
HM

引用:
作者: keijoey 查看文章
你地去邊玩?
點知原來星期二休息

PC隻might & magic, 的確唔錯... 我都玩緊
地點不定,一般係逢星期六下午旺角LC,夜晚食完飯轉場星巴克繼續
問題係而家主辦者長期唔得閒,搞唔成聚會(上星期佢唯一一次得閒)

另外旺角LC係休星期四,休星期二既係basic land
舊 05-14-14, 06:39 PM   #516
keijoey
桐乃 x MIX

我上灣仔果間wo

Divine gate (打蛋Gate): 174,720,000
Puzzle and dragon (ありがとうガンホー): 192,998,723

舊 05-14-14, 07:40 PM   #517
HM

引用:
我上灣仔果間wo
灣仔少去唔清楚,應該你岩orz
由手機版發出
舊 05-14-14, 08:53 PM   #518
ammms
渣根懦夫

引用:
你地去邊玩?
點知原來星期二休息

隻 game 真係好o岩有 Magic 底的人玩
好易上手
可惜我呢排中左 CC 毒
仲要玩多兩隻手機 game
Might and Magic: Duel of Champions 已經冇玩一排了
不過如果想同我玩 legacy 都可以 pm 我
我都仲有十幾副舊 deck

舊 05-15-14, 04:26 AM   #519
狂氣が唯一の友達さ

註冊日期: Jul 2011
PSN  IDm123654
引用:
Anyone想玩輪抽?包包我出:(
由手機版發出
唔使錢更係有興趣
夠脚既話我帶埋mm出嚟draft都得

勝ち抜く者の涙よ
負け行く者の涙よ
想いは同じですか
26378669 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-15-14, 09:51 AM   #520
HM

引用:
作者: 26378669 查看文章
唔使錢更係有興趣
夠脚既話我帶埋mm出嚟draft都得
夠4個人咪mm囉
由手機版發出
舊 05-15-14, 01:22 PM   #521
keijoey
桐乃 x MIX

mm又係咩?

舊 05-15-14, 07:01 PM   #522
Cancer
Crazy Gamer
我係嘍囉,我係下等

引用:
mm又係咩?
modern master
http://www.wizards.com/Magic/Magazin...ly/arcana/1086

上年 2013 6月的產品

舊 05-15-14, 11:02 PM   #523
HM

詳細D講係重印系列,MAGIC近幾年推一個叫MODERN既FORMAT,卡池由舊秘羅地到最新SET,然後呢個MODERN MASTER就全部係重印呢個卡池既卡,但佢用BOOSTER形式黎賣(即係要抽,而且比普通既BOOSTER貴),所以可以用黎DRAFT
舊 05-18-14, 05:38 PM   #524
HM

昨天感謝數字巨巨招待
等數字巨巨玩埋最後一set
希望巨巨開中三寶

此篇文章於 05-18-14 06:37 PM 被 HM 編輯。
舊 05-18-14, 07:58 PM   #525
keijoey
桐乃 x MIX

今日去卡鋪爆左張「魔力聚流」
感覺五色地應該算開到大獎掛?但係旁邊d人話廢卡黎
係而家d地超勁?定我俾人水緊?

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
Magic: The Gathering 討論交流區 turn8 ~M14 發售中~ Cancer 收藏品討論版 1001 09-20-13 12:06 PM
Magic: The Gathering 討論交流區 turn7 簡.. 收藏品討論版 1002 04-07-13 09:36 PM
Magic: The Gathering 討論交流區 turn6 簡.. 收藏品討論版 1000 09-21-12 11:29 PM
Magic: The Gathering 討論交流區 turn5 簡.. 收藏品討論版 1000 06-11-12 10:45 PM
Magic: The Gathering 討論交流區 turn4 簡.. 收藏品討論版 1000 03-17-12 02:35 PM

現在的時間是 06:11 AM

手機版 | APP版