Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 05-05-08, 10:33 PM   #26
二伍
God of Gamer

註冊日期: Sep 2002
引用:
作者: nacho 查看文章
[吹水]實其係
仔 : "媽媽, 我想換日傭呀"
但無事無幹, 佢媽媽唔肯換
[/吹水]
聽講最好係菲傭
國技好出名
二伍 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-05-08, 10:39 PM   #27
_張學良_
Game Master
良少

註冊日期: Jan 2006
PSN  IDrijienriya
引用:
作者: 古惑的狼 查看文章
明報
印傭與少主發生關係候判
(明報) 05月 05日 星期一 05:50PM

45歲失婚印尼 女傭承認與案發時只有13歲的男童發生5次性關係,法官押後至5月19日宣判,女傭還押。

女傭被指於去年8月至今日1月5次與當時只有13歲男童發生性關係,她被控與未成成人士發生猥褻行為罪名。法官表示,這是一宗很困難的案件,現時要等候受害人的心理報告。

由於男童把事件告之牧師,案件才為揭發。辯方表示,13歲男少主很喜歡上色情網站,是主動與已離婚又寂寞的印傭性交。

蘋果

45 歲 印 傭 Suwartin , 涉 嫌 於 去 年 8 月 至 今 年 1 月 , 五 度 與 當 時 只 有 14 歲 的 男 少主 發 生 性 關 係 。 她 今 日 在 區 域 法 院 , 承 認 五 項 與 未 成 年 人 士 發 生 猥 褻 行 為 罪 , 法 官將 案 件 押 後 至 本 月 19 日 判 刑 , 被 告 需 還 柙 看 管 。

辯方 表 示 , 男 少 主 愛 上 色 情 網 站 , 男 少 主 與 被 告 在 家 中 觀 看 色 情 網 站 後 , 主 動 與 印 傭發 生 性 行 為 。 辯 方 求 情 時 指 , 被 告 是 寂 寞 的 離 婚 婦 人 , 她 因 慾 念 凌 駕 理 智 才 犯 案 。

法 官 表 示 , 這 是 一 宗 很 困 難 的 案 件 , 現 時 需 等 候 受 害 人 的 心 理 報 告 。

信邊一邊好呢~
後者果兩篇可信D
邏輯都正路D

舊 05-05-08, 11:06 PM   #28
bbmanonline
Crazy Gamer
Key社之吉詳物

註冊日期: May 2006
有幾難以量刑?
男少主主唔主動都係

如果性別調轉的話 睇下法官又會唔會話難以量刑

bbmanonline 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-05-08, 11:09 PM   #29
基路亞
The One
LUCKY☆STAR

註冊日期: Aug 2002
PSN  ID各位可以問我拎ID
引用:
作者: bbmanonline 查看文章
有幾難以量刑?
男少主主唔主動都係

香港不嬲都係咁架啦~

淨係衰11 同埋衰13 都只保護女唔保護男的~
就知法律無平等~ 男女都係唔平等架啦~

歷代「ギタドラ」スキルセット
XG3 (v3 UID=g21774, v4 UID=g14465, v5 UID=g8309, v6 UID=g8674)
GFV3 Complete Skill Set (203 FC, 10 EX, 2 HZD)
V Series Complete Skill Set (WIP)

PS プラチナコレクション (PS4: 9, PS3: 21, PSV: 1)
UC, BH5, KZ2, BOP, 塊魂Tribute, UC2, FFXIII, Dead Space, ガンダム無双3, KZ3, BioShock, SOCOM4, UC3, ガンダムExtreme VS, TOX, BH6, KZ, MGR, TR, TLoU, ガンダムExtreme VS FB, KZM, Destiny, The Order: 1886, MGSV:GZ, MGSV:TPP, BH0, UC4, Gravity Daze, Rise of TR, Gundam VS
基路亞 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-05-08, 11:10 PM   #30
_張學良_
Game Master
良少

引用:
有幾難以量刑?
男少主主唔主動都係

你都識講「如果性別調轉的話」啦
問題就係特別案例男幼女熟
咁你話點判嘞?

舊 05-05-08, 11:13 PM   #31
_張學良_
Game Master
良少

引用:
作者: 基路亞 查看文章
香港不嬲都係咁架啦~

淨係衰11 同埋衰13 都只保護女唔保護男的~
就知法律無平等~ 男女都係唔平等架啦~
件案就係卡住「保唔保護男」呢個問題

舊 05-05-08, 11:14 PM   #32
NEAR
Ultimate Gamer
Majora's!?

3DS Friend Code3411 1648 1216
引用:
作者: 二伍 查看文章
聽講最好係菲傭
國技好出名
可能佢以為換日傭係動漫果d

但其實菲傭好d
始終"賓賓有禮"嘛

NEAR 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-05-08, 11:15 PM   #33
bbmanonline
Crazy Gamer
Key社之吉詳物

引用:
作者: _張學良_ 查看文章
你都識講「如果性別調轉的話」啦
問題就係特別案例男幼女熟
咁你話點判嘞?
咪當衰13咁判個女囉
個女年紀唔細有成熟思維ga 啦

舊 05-05-08, 11:22 PM   #34
Designer
Registered User

註冊日期: Feb 2004
不過咁攪法個印傭有咗又點計?
Designer 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-05-08, 11:22 PM   #35
_張學良_
Game Master
良少

引用:
咪當衰13咁判個女囉
個女年紀唔細有成熟思維ga 啦
衰13係咩?
當年衰11原意係男嘅並非主動,性器官並不會勃起產生性交
問題同上,男嘅又點判?
點解又要斟酌判個女?

舊 05-05-08, 11:25 PM   #36
nacho
Insane Gamer

註冊日期: Feb 2003
引用:
作者: NEAR 查看文章
可能佢以為換日傭係動漫果d
係果d 都還好,
如果係 maidguy 就
nacho 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-05-08, 11:27 PM   #37
bbmanonline
Crazy Gamer
Key社之吉詳物

引用:
衰13係咩?
我都唔知,COPY基路亞的

舊 05-05-08, 11:35 PM   #38
boss
God of Gamer

註冊日期: Jun 2005
PSN  IDboss_manchun
一上火就但求就手?
boss 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-06-08, 12:01 AM   #39
基路亞
The One
LUCKY☆STAR

衰十一即係大家講的「與未成年少女發生性行為」
衰十三即係「與十三歲以下少女發生性行為」

最正確係:
刑事罪行條例第123 條
「與年齡在13歲以下的女童性交」

任何男子與一名年齡在 13歲以下的 女童非法性交, 即屬犯罪, 一經循公訴程序定罪, 可處終身監禁。
(由1978年第1號第6條增補) 〔 比照 1956 c.69 s.5 U.K.〕

做下功課先上黎討論啦~

XG3 (v3 UID=g21774, v4 UID=g14465, v5 UID=g8309, v6 UID=g8674)
GFV3 Complete Skill Set (203 FC, 10 EX, 2 HZD)
V Series Complete Skill Set (WIP)

PS プラチナコレクション (PS4: 9, PS3: 21, PSV: 1)
UC, BH5, KZ2, BOP, 塊魂Tribute, UC2, FFXIII, Dead Space, ガンダム無双3, KZ3, BioShock, SOCOM4, UC3, ガンダムExtreme VS, TOX, BH6, KZ, MGR, TR, TLoU, ガンダムExtreme VS FB, KZM, Destiny, The Order: 1886, MGSV:GZ, MGSV:TPP, BH0, UC4, Gravity Daze, Rise of TR, Gundam VS
舊 05-06-08, 12:04 AM   #40
基路亞
The One
LUCKY☆STAR

引用:
衰13係咩?
問題同上,男嘅又點判?
點解又要斟酌判個女?
另外再補充~ 衰11 男的唔係主動係咩?
而且理得你邊個做主動~ 總之你攪左你就衰左~ /

刑事罪行條例第124 條
「與年齡在16歲以下的女童性交」

(1) 除第(2)款另有規定外, 任何男子與一名年齡在 16歲以下的 女童非法性交, 即屬犯罪, 一經循公訴程序定罪,
可處監禁5年。

(2) 凡根據《 婚姻條例》 (第181章)第27(2)條, 因妻子年齡在 16歲以下以致婚姻無效,
如丈夫相信並有合理因由相信她是他的 妻子, 則該 婚姻的 無效不得令致丈夫因與她性交而犯本條所訂罪行。
(由1978年第1號第6條增補) 〔 比照 1956 c.69 s.6 U.K.〕

---
你果個係之前14 歲以下的男仔assume 佢無性能力的case only~
唔係衰11 同衰13~

舊 05-06-08, 12:05 AM   #41
_張學良_
Game Master
良少

引用:
衰十一即係大家講的「與未成年少女發生性行為」
衰十三即係「與十三歲以下少女發生性行為」

最正確係:
刑事罪行條例第123 條
「與年齡在13歲以下的女童性交」

任何男子與一名年齡在 13歲以下的 女童非法性交, 即屬犯罪, 一經循公訴程序定罪, 可處終身監禁。
(由1978年第1號第6條增補) 〔 比照 1956 c.69 s.5 U.K.〕

做下功課先上黎討論啦~
叫衰十一因為第十一條
叫衰十三因為十三歲

未聽過

舊 05-06-08, 12:08 AM   #42
基路亞
The One
LUCKY☆STAR

引用:
叫衰十一因為第十一條
叫衰十三因為十三歲

未聽過
衰11 係124 條~
衰13 係123 條~

孖埋的~

衰11 係因為「與未成年少女發生性行為」係11 個字~
衰13 都係因為「與十三歲以下少女發生性行為」有13 個字~ 但咁岩13 個字得黎仲要係13 歲~
但最最正確的名稱~ 同埋收錄係香港法例係「與年齡在13歲以下的女童性交」同埋「與年齡在16歲以下的女童性交」~

舊 05-06-08, 12:10 AM   #43
_張學良_
Game Master
良少

引用:
另外再補充~ 衰11 男的唔係主動係咩?
而且理得你邊個做主動~ 總之你攪左你就衰左~ /

刑事罪行條例第124 條
「與年齡在16歲以下的女童性交」

(1) 除第(2)款另有規定外, 任何男子與一名年齡在 16歲以下的 女童非法性交, 即屬犯罪, 一經循公訴程序定罪,
可處監禁5年。

(2) 凡根據《 婚姻條例》 (第181章)第27(2)條, 因妻子年齡在 16歲以下以致婚姻無效,
如丈夫相信並有合理因由相信她是他的 妻子, 則該 婚姻的 無效不得令致丈夫因與她性交而犯本條所訂罪行。
(由1978年第1號第6條增補) 〔 比照 1956 c.69 s.6 U.K.〕

---
你果個係之前14 歲以下的男仔assume 佢無性能力的case only~
唔係衰11 同衰13~
這句係Not與Not的句子

補充,所指主動唔非主動被動果隻,而行當你「同/願意」時
無性能力一樣可以勃唔到,除非你心動性興奮啦

舊 05-06-08, 12:12 AM   #44
基路亞
The One
LUCKY☆STAR

引用:
這句係Not與Not的句子

補充,所指主動唔非主動被動果隻,而行當你「同/願意」時
無性能力一樣可以勃唔到,除非你心動性興奮啦
原意? source specify~

舊 05-06-08, 12:14 AM   #45
_張學良_
Game Master
良少

引用:
原意? source specify~
呢個唔係原意係解釋

舊 05-06-08, 12:17 AM   #46
riddle
Junior Member

註冊日期: May 2008
我總覺得係個男仔要求ga lor.......
riddle 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-06-08, 12:18 AM   #47
基路亞
The One
LUCKY☆STAR

引用:
呢個唔係原意係解釋
你上面明明講過2 次原意~ 你今次話解釋~

咁呢個解釋係邊到黎? 你個人釋法?

另外~ 你個當年係指幾時? 修例前?
如果你話初立呢條例的時候係咁都仲可以~
如果話依家條例係咁解就......

此篇文章於 05-06-08 12:20 AM 被 基路亞 編輯。
舊 05-06-08, 12:26 AM   #48
七十二夜

註冊日期: Nov 2004
引用:
作者: 古惑的狼 查看文章
佢第日一定會後悔....

我第一次俾左個四十五歲印傭 T_T
不,第二、三次都係...OTL
佢將來都唔知點同女友講
七十二夜 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-06-08, 12:29 AM   #49
_張學良_
Game Master
良少

引用:
你上面明明講過2 次原意~ 你今次話解釋~

咁呢個解釋係邊到黎? 你個人釋法?

另外~ 你個當年係指幾時? 修例前?
如果你話初立呢條例的時候係咁都仲可以~
如果話依家條例係咁解就......
而家條例都係沿用啫,點解要分幾時?
都係針對返條條例,咁修例前又係點?

你要來源啫,我冇咁得未
原意同解釋我用錯咗,咩個人釋法
你唔同意,你話個解釋、原意唔啱都無計,呢個都係由條例而來,來源我唔知點畀你
呢個我聽Talk社工講嘅,OK?

舊 05-06-08, 12:37 AM   #50
JAckJAck

註冊日期: Jan 2003
引用:
作者: 七十二夜 查看文章
佢將來都唔知點同女友講
冇人叫佢講(真話)
JAckJAck 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

現在的時間是 08:49 PM

手機版 | APP版