Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > 電影版

主題工具 顯示模式
舊 04-06-16, 10:19 AM   #51
Eking
God of Gamer

註冊日期: Feb 2006
引用:
作者: Dyhalt Rushifar 查看文章
你拍得出先講啦
要拍有幾難,好唔好睇另一件事XD

舊 04-06-16, 10:28 AM   #52
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
班友驚受牽連被封殺所以出來講野以表忠心明哲保身啫
不過專業d睇左套戲先鬧好冇
由手機版發出

此篇文章於 04-06-16 11:56 AM 被 真!DC 編輯。
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-06-16, 11:25 AM   #53
HON HON
沒有妳, 還是愛妳

註冊日期: Nov 2006
3DS Friend Code3222 5528 5573
PSN  IDAhHonHon
XBox Live GamertagAhHon Go
問心, 我都覺得十年拎最佳電影係OVER左既.

HON HON 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-06-16, 11:56 AM   #54
david
The One

註冊日期: Mar 2002
引用:
作者: 真!DC 查看文章
班友驚受牽連被封殺所以出來講野以表忠心明節保身啫
由手機版發出
唔O係戲院都可以唔起身走咁俾面,當然夠曬專業啦。

---
NS CC:Morphus X300
david 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-06-16, 12:45 PM   #55
小草
(╬ ̄皿 ̄)=○

註冊日期: Feb 2004
叫兩個黃生拍番套黨版10年黎睇睇囉
個名可能叫香港有喜2026

舊 04-06-16, 12:55 PM   #56
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDhigurash66442088
大家都係明哲保身
但睇下爾主席,田雞
再望望幾位老細

就知道邊啲人急住要搵人民幣慌死奶唔切鞋底

sugihara 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-06-16, 01:58 PM   #57
大破人間

註冊日期: Sep 2007
3DS Friend Code1564 3069 5250
好多電影人平時為左搵食唔敢明面反共.

但金像獎雖然係記名投票但唔會供佢地出來, 仲唔即刻作反
大破人間 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-06-16, 02:47 PM   #58
JMi

註冊日期: Feb 2011
引用:
你拍得出先講啦
其實講波佬係咪要識倒掛金鈎呢

十年我睇左 我拍唔出
但我一樣認為贏到真係靠尖銳題材甚至政治表態多過套戲本身個觀賞價值咁

舊 04-06-16, 03:10 PM   #59
pet3
The One

註冊日期: Oct 2007
被流出ing

日期未定 ,PS5 SYNDUALITY , 暗喻幻想, 龍珠Z Sparking! ZERO, 界之軌跡,高達創壞者4
FGO 目標預算
4月 獸尼綠(寶二),7月 術摩根,8月水妖藍(寶二),水術呆,1月大和武尊,3月仇瑪麗
pet3 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-06-16, 03:13 PM   #60
yeah yeah

註冊日期: Dec 2002
引用:
作者: 真!DC 查看文章
班友驚受牽連被封殺所以出來講野以表忠心明哲保身啫
由手機版發出
可能睇左.....
但唔敢比上面知道..

神魔:12476797

NTR.......
yeah yeah 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-06-16, 04:27 PM   #61
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
引用:
作者: JMi 查看文章
其實講波佬係咪要識倒掛金鈎呢

十年我睇左 我拍唔出
但我一樣認為贏到真係靠尖銳題材甚至政治表態多過套戲本身個觀賞價值咁
本來拍係佢自己講既,原來又係在下要求
欲加之罪…

算,QUOTE返你都唔會睇,刪埋佢算…

此篇文章於 04-06-16 04:30 PM 被 Dyhalt Rushifar 編輯。
Dyhalt Rushifar 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-06-16, 08:09 PM   #62
kev00269270
Game Master

註冊日期: Apr 2004
問心果句,我覺得五個小孩的老師比十年好

如果係最重要電影我覺得拎獎實至名歸
但除左劇本之外,其他東西都算不上一流
拎獎的確係同政治,正確D講係政治環境有關
最少依樣冇講錯

不過都唔知點解中央明明已經衰左咁多次
今次又出黎幫手宣傳真係......
kev00269270 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-06-16, 08:29 PM   #63
JMi

註冊日期: Feb 2011
引用:
作者: kev00269270 查看文章
問心果句,我覺得五個小孩的老師比十年好

如果係最重要電影我覺得拎獎實至名歸
但除左劇本之外,其他東西都算不上一流
拎獎的確係同政治,正確D講係政治環境有關
最少依樣冇講錯

不過都唔知點解中央明明已經衰左咁多次
今次又出黎幫手宣傳真係......
小孩都有幸入戲院睇左
係輸上映 如果聖誕新年期上 個話題會KEEP到
應該比到一點壓力十年 小孩本身真係拍得好的

引用:
欲加之罪…

你要求緊人地拍得出套戲(個水平)先好講(野)喎
OPENRICE成班港女屋企個爐都未識開走去話人D野難食一定係痴線架啦

你直接話自己睇完覺得好睇 好過走去批評D批評十年既人啦
成日鬧個政府指鹿為馬以至做假
而家一套最佳電影係咪真係實至名歸地一年內最佳港產片 我覺得係好值得針著既point

此篇文章於 04-06-16 08:34 PM 被 JMi 編輯。
JMi 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-06-16, 08:50 PM   #64
神人ではない!新人だ

引用:
OPENRICE成班港女屋企個爐都未識開走去話人D野難食一定係痴線架啦

你直接話自己睇完覺得好睇 好過走去批評D批評十年既人啦
成日鬧個政府指鹿為馬以至做假
而家一套最佳電影係咪真係實至名歸地一年內最佳港產片 我覺得係好值得針著既point
在下只係講拍得出,水平之類係另一位會員講又入在下數…鍾意撩交打都有個譜吖大佬…
亦冇講過「十年」係技壓群雄,在下只覺得呢個結果係時勢造英雄,
SO FAR早幾年播既分分鐘真係提名都唔到佢,事關當年時局根本冇可能令人有咁大共鳴。
當然,你有證據指證佢地做假,歡迎提出。

此篇文章於 04-06-16 09:08 PM 被 Dyhalt Rushifar 編輯。
Dyhalt Rushifar 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-06-16, 10:27 PM   #65
kev00269270
Game Master

註冊日期: Apr 2004
引用:
小孩都有幸入戲院睇左
係輸上映 如果聖誕新年期上 個話題會KEEP到
應該比到一點壓力十年 小孩本身真係拍得好的

另外原因同特朗普一樣
因為死忠度高
多選一優勢會十分明顯
如果是二選一就會劣勢
kev00269270 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-07-16, 02:48 PM   #66
wing
格鬥低手

註冊日期: Mar 2004
引用:
作者: sugihara 查看文章
大家都係明哲保身
但睇下爾主席,田雞
再望望幾位老細

就知道邊啲人急住要搵人民幣慌死奶唔切鞋底
對比之下, 杜琪峰夠膽講野, 真係要俾個Like

舊 04-07-16, 02:52 PM   #67
wing
格鬥低手

引用:
不如拎晒所有獎先俾拎吖笨
屈婦人果篇真係有咁o既意思

舊 04-07-16, 02:52 PM   #68
wing
格鬥低手

引用:
作者: sugihara 查看文章
但係今年電影候選又好似得踏雪好d?

50萬...香港製造幾錢製作費話?
當年50萬. 但唔好忘記有通脹

舊 04-07-16, 02:57 PM   #69
wing
格鬥低手

引用:
欲加之罪…

我明, 你意思係講黃百鳴拍唔出十年.

此篇文章於 04-07-16 05:11 PM 被 wing 編輯。
wing 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-07-16, 04:00 PM   #70
LR猫
ˊ_>ˋ

註冊日期: Dec 2007
PSN  IDLucifeRyan
引用:
咁又有少少唔同,因為講果個本身嘅專業就係拍電影
佢對公眾嘅講話多少都需要反映佢嘅專業

即係港女話人哋難食同一個廚師話人哋難食個分別

三國志大戰 ic:銀猫
鏟手遊保平安
LR猫 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-07-16, 04:34 PM   #71
wing
格鬥低手

引用:
作者: LR猫 查看文章
咁又有少少唔同,因為講果個本身嘅專業就係拍電影
佢對公眾嘅講話多少都需要反映佢嘅專業

即係港女話人哋難食同一個廚師話人哋難食個分別
絕對係

舊 04-07-16, 04:52 PM   #72
david
The One

引用:
代表香港電影公司老闆嘅香港電影商協會成員黃百鳴,痛批《十年》不應得獎,指該片多甩漏、成本僅50萬,而且僅得一項提名:「我冇起身走人已經係忍住。」又反問:「以後香港電影冇準則,不如我拍個尖銳啲嘅題材,我就攞最佳電影。使乜要咁畀心機去做好一部電影?以後香港電影仲點會進步?」

但最有趣嘅係,黃百鳴雖然狂轟《十年》,但問佢到底《十年》有何甩漏?黃百鳴竟然話自己其實冇睇過。
這就是專業

注:這POST不是呃POST/回帶

---

此篇文章於 04-07-16 04:55 PM 被 david 編輯。
舊 04-07-16, 05:08 PM   #73
神人ではない!新人だ

引用:
作者: wing 查看文章
我明, 你意思係講黃百鳴拍唔出十年.
其實在下真係冇咁既意思。
好似打格GAME咁,覺得用某某唔駛練都可以打上EVO決賽,在下一樣係叫佢GO AHEAD。
佢做到既咪佢啱囉,做唔到亦唔會怪佢,問題係多數呢D人都係唔會做,咁講咩X野無難度啫。
SO FAR,在下唔多睇戲,不過黃百鳴玩咗咁多年個班底要拍超越十年既作品都應該唔難既,問題只係佢會唔會做啫…

此篇文章於 04-07-16 05:11 PM 被 Dyhalt Rushifar 編輯。
舊 04-07-16, 05:09 PM   #74
wing
格鬥低手

引用:
其實在下真係冇咁意思。
好似打格GAME咁,覺得用某某唔駛練都可以打上EVO,在下一樣係叫佢GO AHEAD。
佢做到既咪佢啱囉,做唔到亦唔會怪佢,問題係多數呢D人都係唔會做,咁講咩X野無難度啫。
SO FAR,在下唔多睇戲,不過黃百鳴玩咗咁多年個班底要拍超越十年既作品都應該唔難既,問題只係佢會唔會做啫…
咁當我冇講過#69

舊 04-08-16, 02:54 PM   #75
david
The One

《十年》導演批馬逢國「國民身分論」無知冇邏輯:呢度香港!

引用:

身兼香港電影發展局主席的立法會體育、演藝、文化及出版界議員馬逢國,接受《星島日報》訪問時,指成熟的電影人要有國民身分認同,若其認同足夠便不會拍出《十年》這電影,但自己未看過《十年》,又指內容牽涉分離主義已非言論自由,「唔能夠以創作自由去完全開脫,咩都唔使理。」《十年》策劃人兼其中一個導演伍嘉良在電台節目反駁,從沒有聽過拍電影必須有國民身分認同,「呢度香港,我相信仍然有創作自由」。
伍嘉良斥馬逢國沒有看過電影,憑什麼認為電影宣揚分離主義,「係咪人講佢又講?」,又指馬逢國「國民身分論」不可思議,批評「係好冇邏輯及好無知」,並笑言:「一個成熟嘅電影人又好,普通人都好,應該睇咗套戲先去評論。」同場另一《十年》導演歐文傑亦質疑馬逢國是否一個成熟、代表界別的立法會議員。
夠曬專業!

---

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
UO十週年 網游的十年 神祕人1號 PC電腦遊戲討論版 90 08-17-08 11:59 AM
八十年代香港足球 phil077 體育版 8 03-02-06 12:35 AM
英超十年最佳之戰 龍寶寶 體育版 17 04-26-05 03:09 PM
C.S'十年'告白 S.W.A.T ~清談館~ 12 08-08-04 11:18 PM
七八十年代的零食 snowman 飲食版 25 07-31-04 02:05 AM

現在的時間是 08:51 AM

手機版 | APP版