Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

主題工具 顯示模式
舊 02-07-12, 06:31 PM   #26
RX-93-2
Senior Gamer

註冊日期: Aug 2005
此帖被移動了-_-
RX-93-2 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-07-12, 06:46 PM   #27
nds新手
Insane Gamer

註冊日期: Jan 2006
vol 1.我放晒入folder~
感覺上翻閱時要小心,翻得D多紙洞好似好容易穿.............
nds新手 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-07-12, 06:52 PM   #28
wyvern
Game Master

註冊日期: Dec 2004
引用:
作者: RX-93-2 查看文章
因為我打算每一套作品一個Folder,而每一個Folder我都要有一set分頁卡,所以我要一次過買咁多本第一期

我反而只係打算每一部分用一個folder, 即係用8個folder
咁就只需要1 set 分頁咭就夠晒
而家諗緊去文具鋪買folder好, 還是買多幾個原裝folder好

引用:
作者: nds新手 查看文章
感覺上翻閱時要小心,翻得D多紙洞好似好容易穿.............
見你咁講, 搞到我唔想撕出來 sosad

舊 02-07-12, 07:02 PM   #29
cm2010

註冊日期: Jun 2008
引用:
作者: wyvern 查看文章

我反而只係打算每一部分用一個folder, 即係用8個folder
咁就只需要1 set 分頁咭就夠晒
而家諗緊去文具鋪買folder好, 還是買多幾個原裝folder好

見你咁講, 搞到我唔想撕出來 sosad
8個一定唔得, 至少10個, MS 肯唔止一個
cm2010 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-07-12, 07:42 PM   #30
RX-93-2

引用:
你可以去書局買一隻俗稱雞眼貼的東西,貼在窿上加強個窿位冇咁易爛。
舊 02-07-12, 08:10 PM   #31
wyvern
Game Master

引用:
作者: cm2010 查看文章
8個一定唔得, 至少10個, MS 肯唔止一個
sosad

我都有考慮過你的做法, 每一套作品用一個folder
但係會唔會有D麻煩?? 我見有D資料係幾套作品一齊共用的...

雞眼貼<<<
有冇樣睇?? 我見識少, 真係未見過

舊 02-07-12, 08:18 PM   #32
2dn
Crazy Gamer
趁熱影

註冊日期: Jul 2005
引用:
你可以去書局買一隻俗稱雞眼貼的東西,貼在窿上加強個窿位冇咁易爛。
用左雞眼貼要預多幾個 folder。

引用:
sosad

但係會唔會有D麻煩?? 我見有D資料係幾套作品一齊共用的...

雞眼貼<<<
有冇樣睇?? 我見識少, 真係未見過

舊 02-07-12, 09:23 PM   #33
nds新手

想問問
1/日本版有無MSV/外傳、小說漫畫、seed之後的資料????
2/個封面+封底放係邊?

thx!
舊 02-07-12, 10:07 PM   #34
cm2010

引用:
想問問
1/日本版有無MSV/外傳、小說漫畫、seed之後的資料????
2/個封面+封底放係邊?

thx!
1) 日本賣緊GUNDAM PERFECT FILE :

http://deagostini.jp/gpf/backnumber_...p?from=1&to=20

2) 自己處理!

另外我睇番日本版144期, 101期之後再加多5 套作品:

IGL -- MS IGLDO
RIDE -- THE RIDE
GD -- GREEN DIVERS
DES -- SEED DESTINY
SG -- CE 73 STARGAZER

此篇文章於 02-07-12 10:16 PM 被 cm2010 編輯。
舊 02-07-12, 10:38 PM   #35
RX-93-2

引用:
另外我睇番日本版144期, 101期之後再加多5 套作品:

IGL -- MS IGLDO
RIDE -- THE RIDE
GD -- GREEN DIVERS
DES -- SEED DESTINY
SG -- CE 73 STARGAZER
是在 Perfect File 內加?

此篇文章於 02-07-12 10:40 PM 被 RX-93-2 編輯。
舊 02-07-12, 10:43 PM   #36
cm2010

引用:
是在 Perfect File 內加?
唔係, 係 日本版FACT FILE , 你可以當101-150 係補充裝,
PERFECT FILE 講緊 00

另去年10月去日本因太多行李無買PREFECT FILE 第1期,
希望今年10月重可以買得番.

(RX 兄, 見你咁高興, 下次出來送呢本 144 期比你!
你可否送番2 本創刊號比我? [你有14 本喎 XD]
我想向親友推介, 謝謝!)
舊 02-07-12, 10:46 PM   #37
RX-93-2

[QUOTE=wyvern;9614411]sosad

QUOTE]
睇下你想法了,最煩的是一開始就要買定許多個Folder先囉。
舊 02-07-12, 10:50 PM   #38
RX-93-2

引用:
唔係, 係 日本版FACT FILE , 你可以當101-150 係補充裝,
PERFECT FILE 講緊 00

另去年10月去日本因太多行李無買PREFECT FILE 第1期,
希望今年10月重可以買得番.

(RX 兄, 見你咁高興, 下次出來送呢本 144 期比你!
你可否送番2 本創刊號比我? [你有14 本喎 XD]
我想向親友推介, 謝謝!)
咁我咪又要買定幾本第一期先?.......
沒問題,你通常在邊頭返工的?
舊 02-07-12, 10:57 PM   #39
cm2010

引用:
咁我咪又要買定幾本第一期先?.......
沒問題,你通常在邊頭返工的?
我唔係要FOLDER 呀, 剩係要本書!

我在港島返工的, 星期四會過一過旺角交收.
舊 02-07-12, 11:04 PM   #40
RX-93-2

引用:
我唔係要FOLDER 呀, 剩係要本書!

我在港島返工的, 星期四會過一過旺角交收.
今個星期四我要聽演唱會,下個星期四有冇問題?
舊 02-08-12, 12:24 AM   #41
quatre_sze

註冊日期: May 2009
頭先係高清台見到呢本書的廣告...
quatre_sze 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-08-12, 02:19 AM   #42
wyvern
Game Master

眼見日本又出新一套 (指 perfect file)
搞到有點唔想儲中文版fact file添...
套中文版fact file又有排儲, 儲完仲要係d舊料... 連00同unicorn都無...

舊 02-08-12, 09:49 AM   #43
nds新手

有少少失望
好似無寫聲優、每套作品集數、年份呢D資料.........???

http://deagostini.jp/gpf/select_item.php
成2100yen一個.......

此篇文章於 02-08-12 09:52 AM 被 nds新手 編輯。
舊 02-08-12, 11:13 AM   #44
cm2010

引用:
有少少失望
好似無寫聲優、每套作品集數、年份呢D資料.........???
反而同出版社的 ultraman 同rider 呢D資料 ,
其實出版社都係被動角色, 你比乜我整乜
舊 02-08-12, 12:05 PM   #45
高級嘍囉
Crazy Gamer

註冊日期: May 2007
3DS Friend Code4038 6395 0913
PSN  IDtimen1972
XBox Live Gamertagtimen1972
引用:
有少少失望

http://deagostini.jp/gpf/select_item.php
成2100yen一個.......
套書係講高達世界入面嘅資料,唔係現實世界。
高級嘍囉 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-08-12, 02:47 PM   #46
wyvern
Game Master

題外話
有冇人有儲/會儲日本出緊個套perfect file??

舊 02-08-12, 03:20 PM   #47
cm2010

引用:
題外話
有冇人有儲/會儲日本出緊個套perfect file??
香港$32 其實唔貴, 日本正價係 560 yen (十算喎, 易計啦)
舊 02-08-12, 03:26 PM   #48
wyvern
Game Master

引用:
香港$32 其實唔貴, 日本正價係 560 yen (十算喎, 易計啦)
其實我係嫌fact file的資料太舊o者 (雖然係中文版, 但只去到seed-d, 連00/ UC/ AGE都無, 覺得好難頂)
反而perfect file先係最新, 不過問題就係 1.太貴 2.唔係中文版(自己日文唔太叻)
如果出版社肯跟住日本, 即刻出中文版perfect file就正囉

舊 02-08-12, 09:50 PM   #49
wyvern
Game Master

在日本y拍 bid 左第1~17期 perfect file
不過原來perfect file的分隔頁係分年代(分開6 parts), 唔似fact file咁樣用機體/人物咁樣分 (分開8 parts)
但係perfect file本身又有好似fact file咁分開機體/人物, 似乎有D難搞...

舊 02-08-12, 09:56 PM   #50
怪盜小G
God of Gamer
しゃろとも

註冊日期: Jan 2004
豪到係無記7點幾晚飯時間賣幾廿秒廣告

怪盜小G 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

現在的時間是 07:59 AM

手機版 | APP版