Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 08-20-10, 01:03 PM   #1
Areios
Ultimate Gamer

註冊日期: Nov 2002
Boardgame [版圖遊戲]& TRPG(桌上角色扮演遊戲)

引用:
版圖遊戲(Board Game),是桌上遊戲的一類,指將圖文符號畫在一大塊硬板上作為記錄工具的遊戲。除了必備的版圖外,也可能用及棋子、骰子、籌碼、卡片、小板塊、資料欄等種類繁多的配件。範圍涵蓋古代傳統的棋類到當代的桌遊。

版圖遊戲英文原文為Board Game。常見的翻譯還有圖版遊戲、紙盤遊戲、棋盤遊戲、紙上遊戲等。Board Game有時也被翻譯為桌面遊戲,但桌面遊戲亦可指電腦桌面遊戲。另外,Board Game此詞有時被錯譯為桌上遊戲。香港人則慣把棋類當成版圖遊戲的同義詞,如同好在版圖遊戲聚會時會稱為『棋聚』[1]。
卡坦島

版圖遊戲在用具上,並非所有的版圖皆是棋盤,如版圖戰棋常用依真實所繪的地型圖或發電廠的行政區地圖;也不一定有棋子,如拼字遊戲、現代藝術;內容上也不一定偏向抽象、流程簡潔,如妙探尋兇、凱呂斯,因此無論在用具[2]或是內容[3][4],不等於華人傳統認定的棋類,只有部分重疊。
引用:
桌上角色扮演遊戲(Tabletop Role Playing Game, TRPG)是一種最初的角色扮演遊戲。龍與地下城的出現使它大肆流行。

桌上角色扮演遊戲一般需要3-5人參與,其中一人為遊戲主持人,在龍與地下城等戰棋TRPG中稱為地下城主(Dungeon Master. DM),在黑暗世界等扮演向TRPG中稱為故事敘述者(Storyteller. ST),在泛用系統(GURPS)等TRPG中則稱為遊戲主持人(Game Master. GM),負責解說劇情,扮演非玩家角色(NPC),如村民、怪物等,記錄時間,對玩家的行為作出裁決等。其他的人則是玩家,扮演遊戲中的角色。進行遊戲的過程被稱為跑團。

以龍與地下城為例,玩家首先選擇角色姓名,然後用擲骰子的方法決定角色的能力,最後選擇角色的職業。然後,遊戲主持人開始介紹遊戲的劇情,遊戲開始。在遊戲中,玩家需要購買裝備、殺死怪物,了解線索。玩一次TRPG需要很長的時間,短則一星期,長則數月。當然也有很短的劇情,可以在一天之內完成。

而在黑暗世界跟GURPS是用能力點數購買能力背景的方式來創人物,根據買的背景在遊戲進行時要注意自己角色的身份來扮演,遊戲方式也不是單純的殺怪解任務,玩家可能陷入很複雜的陰謀中,但是單純打鬥的團也不是不行的。

除了這兩類,網路或是一些角色扮演同好出版的規則可能會有更不同的玩法。

玩TRPG時,參與者既是故事的閱讀者也是故事的創作者。
以上引用自wiki
boardgame
http://zh.wikipedia.org/zh-tw/%E6%A3...B8%B8%E6%88%8F

TRPG
http://zh.wikipedia.org/zh-tw/TRPG

唔知呢度有冇人喜歡玩或有興趣接觸Boardgame和TRPG呢?

此篇文章於 09-20-10 08:08 AM 被 Areios 編輯。
Areios 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-20-10, 01:47 PM   #2
小明
Insane Gamer

註冊日期: Jun 2004
呢度實有人玩開,你想搵人玩?
小明 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-20-10, 01:57 PM   #3
Metatron
God of Gamer
^o^)/\(^o^

註冊日期: Jun 2002
3DS Friend Code154 265 384
PSN  IDsflam
XBox Live Gamertagmetatronsflam
我係去開太子Jollythinkers玩

開場 18:00 開演 19:00
5月3日(水祝) 大阪/フェスティバルホール
開場 15:00 開演 16:00

メタトロン^o^)/\(^o^けこさま
Metatron 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-20-10, 02:07 PM   #4
Areios

我見冇人講, 咪想開番個囉xddd

最近先接觸多左
我通常就係荃灣玩啦~~~
昨晚試左ticket to ride 同埋隻動物園的叫zooloretto....
很不錯xdddd

唔知你地玩開咩game, 有冇推介咁呢??
(唔玩三國殺丫xddd|||)
舊 08-20-10, 09:24 PM   #5
~昊~
Crazy Gamer

註冊日期: Jan 2003
最近真係多左係接觸~
連主題cafe都開多左幾間...

希望唔好潮流不過就無人玩啦~
~昊~ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-21-10, 10:58 AM   #6
拉迪-史加羅
Insane Gamer

註冊日期: Dec 2006
我有班fd玩開呢D ga~~~油麻地what is cafe 果邊都有好多board game 玩~~

舊 08-21-10, 05:47 PM   #7
kcf1201
Game Master

註冊日期: May 2004
近排同fd玩開呢隻board game,唔錯幾好玩
http://www.boardgamegeek.com/boardgame/5/acquire

同埋我其實都唔鐘意玩三國殺
(近排想玩番Bang,但太多人中哂三國殺毒,搵唔到人玩)
kcf1201 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-23-10, 11:03 PM   #8
Areios

引用:
作者: kcf1201 查看文章
近排同fd玩開呢隻board game,唔錯幾好玩
http://www.boardgamegeek.com/boardgame/5/acquire

同埋我其實都唔鐘意玩三國殺
(近排想玩番Bang,但太多人中哂三國殺毒,搵唔到人玩)
1962年出o既@_@?!真架?!
呢隻未見過添~可唔可以講下係玩咩架呢xd?

我前天都玩了bang, 又真係好好玩xddd
你想搵腳可以來荃灣啊~~星期六, 日通常都會有腳長註啦cccc

此篇文章於 08-23-10 11:06 PM 被 Areios 編輯。
舊 08-23-10, 11:06 PM   #9
Kaiser
God of Gamer
ドウケシ

註冊日期: Jul 2002
樓主係荃灣邊度玩開??? 我好似唔多覺眼荃灣有地方玩board game...

請叫我「小丑」。

Forever Fans:Mr.Children & JAM Project || アニぱら音楽館補完計劃 ||  I Am Always Beside You(Blog)
Kaiser 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-24-10, 12:14 AM   #10
臭氏
Crazy Gamer

註冊日期: Mar 2002
引用:
作者: Kaiser 查看文章
樓主係荃灣邊度玩開??? 我好似唔多覺眼荃灣有地方玩board game...
荃灣有間BG Cafe將會開
臭氏 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-24-10, 12:17 AM   #11
臭氏
Crazy Gamer

註冊日期: Mar 2002
早排動漫節有人出左本BG Magazine呀
http://www.facebook.com/pages/Fun-Sp...6641579?ref=ts
臭氏 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-24-10, 01:19 AM   #12
古手神主
Crazy Gamer
paper lion

註冊日期: Jul 2009
個本野係勁架
前面介紹三國殺
後面又講盜版遊戲
仲有一句寫到明"更不恥一些本地商人以接近正版boardgames 的價錢出售的"高仿品""
佢後面又話"還認為自己及身邊的朋友均能接受以高仿的boardgame 為樂"

真係令人笑到合不攏嘴

此篇文章於 08-24-10 01:23 AM 被 古手神主 編輯。
古手神主 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-24-10, 01:21 AM   #13
levinjo
Senior Gamer

註冊日期: Dec 2003
我都有玩 ~ 昨天在朋友家開了一場 settler of catan :city&knight , 一場carcassonne, 一場citedal.2場dominion

基本上所有熱門game 都玩過. XD
平時在旺角甜在棋中玩多.

舊 08-24-10, 01:28 AM   #14
李某人
Game Master
初心者

註冊日期: Jun 2004
引用:
作者: 古手神主 查看文章
個本野係勁架
前面介紹三國殺
後面又講盜版遊戲
仲有一句寫到明"更不恥一些本地商人以接近正版boardgames 的價錢出售的"高仿品""
佢後面又話"還認為自己及身邊的朋友均能接受以高仿的boardgame 為樂"

真係令人笑到合不攏嘴
我感動到喊, 他們竟然良心發現自婊...

人類因為別人幸福而自己也感到幸福這種事,只不過是望梅止渴而已。
李某人 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-24-10, 01:54 AM   #15
噹噹dondon
Game Master

註冊日期: Oct 2006
引用:
個本野係勁架
前面介紹三國殺
後面又講盜版遊戲

真係令人笑到合不攏嘴
冇計架喎
某d game冇中文好麻煩架
果類game又得英文水貨多...
噹噹dondon 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-24-10, 02:08 AM   #16
古手神主
Crazy Gamer
paper lion

引用:
作者: 噹噹dondon 查看文章
冇計架喎
某d game冇中文好麻煩架
果類game又得英文水貨多...
網上有好多unoffical 版0既各國語言game rules.
而99% 哩d 0既rules 都係出版商默許/許可版本/甚至有代理版
除左少量唔知為咩唔敢俾rules 上網0既出版商/作者, 如age of steam 之外
基本上好多boardgame 0既rules都可以係網上搵到
我唔明點樣可以"冇中文"問題

此篇文章於 08-24-10 02:18 AM 被 古手神主 編輯。
舊 08-24-10, 02:22 AM   #17
噹噹dondon
Game Master

引用:
網上有好多unoffical 版0既各國語言game rules.
而99% 哩d 0既rules 都係出版商默許/許可版本/甚至有代理版
除左少量唔知為咩唔敢俾rules 上網0既出版商/作者, 如age of steam 之外
基本上好多boardgame 都可以係網上搵到
我唔明點樣可以"冇中文"問題
我都會去查 但如果要推介人玩
絕對咁樣係唔方便
通常我係約人黎屋企玩既
一黎佢地本身冇玩開 二黎唔會想睇咁多字既玩法
紙牌卡既效用寫返張卡度
唔通玩緊果陣逐張逐張咁講解
始終係有個難度係到
有d人真係見到唔係中文就唔玩架啦

叫佢地睇一次大富翁說明書都唔會啦 仲要係中英版有齊
多數話唔好講咁多叫玩住先

此篇文章於 08-24-10 02:24 AM 被 噹噹dondon 編輯。
舊 08-24-10, 02:31 AM   #18
古手神主
Crazy Gamer
paper lion

引用:
咁既然唔想睇咁多字0既玩法咁同中文唔中文有咩關係唶
玩bang (英文版)個陣又何嘗唔係逐張逐張講解
更莫論佢個"自製"翻譯版譯得岩唔岩
舊 08-24-10, 02:39 AM   #19
噹噹dondon
Game Master

引用:
冇計,我就係買左所謂既中文版
買BANG!英文版我fd一定唔會玩....
舊 08-24-10, 04:35 AM   #20
kcf1201
Game Master

註冊日期: May 2004
引用:
作者: Areios 查看文章
1962年出o既@_@?!真架?!
呢隻未見過添~可唔可以講下係玩咩架呢xd?

我前天都玩了bang, 又真係好好玩xddd
你想搵腳可以來荃灣啊~~星期六, 日通常都會有腳長註啦cccc
我玩個隻當然唔係1962年版啦,係之後出番既翻新版
個玩法就係開公司、買股票,跟住吞併其他公司黎賺錢,當然最後錢最多就贏啦

詳細玩法可以睇呢度:
http://www.tagage.com/reviews.php?op=showcontent&id=7

話說其實我都係住荃灣,不過多數都係同fd玩
真係唔知原來有個地方個個禮拜都有人玩
kcf1201 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-24-10, 11:53 AM   #21
Areios

引用:
作者: Kaiser 查看文章
http://www.brain-explorer.com/

我去呢度玩架~~新開的
都係朋友介紹, 環境唔錯, 重包野飲添~~
有興趣可以約上去玩啊~~
(店主是女生耶)

引用:
作者: 臭氏 查看文章
荃灣有間BG Cafe將會開
唔知你指邊一間呢?_?
會唔會就係我上去果間?_?

引用:
作者: kcf1201 查看文章
我玩個隻當然唔係1962年版啦,係之後出番既翻新版
個玩法就係開公司、買股票,跟住吞併其他公司黎賺錢,當然最後錢最多就贏啦

詳細玩法可以睇呢度:
http://www.tagage.com/reviews.php?op=showcontent&id=7

話說其實我都係住荃灣,不過多數都係同fd玩
真係唔知原來有個地方個個禮拜都有人玩
喔喔~~原來係咁, 等我研究下先~~~

係丫~~我去果度剛剛開業
之前我都係上朋友家玩啦~~不過呢度開左就去呢度了
因為唔怕打擾朋友嘛, 而且多d game玩, 想玩新game又有人教

今個星期六好像有event添哦~~
可以上去玩多人game啦~~
舊 08-24-10, 12:00 PM   #22
Areios

引用:
冇計,我就係買左所謂既中文版
買BANG!英文版我fd一定唔會玩....
引用:
引用:
我都會去查 但如果要推介人玩
絕對咁樣係唔方便
通常我係約人黎屋企玩既
紙牌卡既效用寫返張卡度
唔通玩緊果陣逐張逐張咁講解
始終係有個難度係到
有d人真係見到唔係中文就唔玩架啦

叫佢地睇一次大富翁說明書都唔會啦 仲要係中英版有齊
多數話唔好講咁多叫玩住先
唔引用太多了@_@
其實我覺得bang! 的英文已經好淺, 因為多數都有圖睇嘛
只要睇住張圖大概都會明
就算一下子唔記得, 打出來時錯左都自然有人指証啦
(我自己都是個英文白痴, 不過我覺得呢副o既英文真係可以接受)

反而故事式, 例如山屋(Betrayal at House on the Hill )果d咁, 真係無可否認玩中文會比較投入
(唔好意思…山屋我的話係玩翻版的…orz不過十月出新版會玩番正版的了xd)

其實重有好多唔使睇字o既game o既~
例如cloud9 , Ticket to ride, 呢d都係睇色就ok 了
舊 08-24-10, 12:02 PM   #23
Areios

引用:
個本野係勁架
前面介紹三國殺
後面又講盜版遊戲

真係令人笑到合不攏嘴
呢本我見fb有專頁, 原本去漫節都諗住睇下(不過後來人太多冇入…>>我cosplay緊入唔到去-_-"" )
原來竟然係講呢d野…
真係有d失望添…orz
舊 08-24-10, 12:06 PM   #24
團子~o~
Crazy Gamer

註冊日期: Jan 2008
PSN  IDLuke365
嫌jollythinker有點貴(雖然前日先參加完jt的tichu比賽)

多數同朋友幫襯銅鑼灣時代附近的capstone
http://www.openrice.com/restaurant/sr2.htm?shopid=19909

業餘粵翻詞人乙名

Youtube頻道:
http://www.youtube.com/playlist?list...moG1KUp3YSbgzP

團子~o~ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-24-10, 12:37 PM   #25
Areios

引用:
作者: 團子~o~ 查看文章
嫌jollythinker有點貴(雖然前日先參加完jt的tichu比賽)

多數同朋友幫襯銅鑼灣時代附近的capstone
http://www.openrice.com/restaurant/sr2.htm?shopid=19909
嗯…我覺得包野食o既boardgame cafe唔多抵…
玩得來又要食…食得來又玩唔到咁…orz

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 11:24 PM

手機版 | APP版