Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > PC電腦遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 09-27-07, 11:40 AM   #1
神祕人1號
Moderator
網上自由人

註冊日期: Jan 2002
UO十週年 網游的十年

《UO》十週年 網游的十年
驅動之家[原創] 作者:Skyangeles 編輯:Skyangeles 2007-09-27 11:31:04

《UO:王國復興》的官方網站
http://www.uoherald.com/kingdomreborn/gamefiles/

1997年9月25日,是《網絡創世紀》(UO)上線的日子。儘管《UO》不能算是第一款MMORPG網游,但絕對是第一款產生普遍影響的網絡遊戲,許多國內老牌玩家也都是從《UO》開始領略網游的魅力。

如今,《UO》已經走入了第十個年頭,儘管後起之秀們早已經從各個方面超過了它。但《UO》依然在運營,並且保持著每年推出新版的傳統。為紀念《UO》十週年,EA推出了「常回家看看」的活動,在9月25日到10月9日間,老玩家可以到最新版本《UO:王國復興》的官方網站使用老帳號登陸,下載遊戲,並免費進入遊戲,懷舊的同時也能看看新版本究竟有了多大的改觀。EA還會為這些故地重遊的老玩家提供特別任務和專屬禮品。

還記得玩《UO》的日子麼?

神祕人1號 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-27-07, 03:31 PM   #2
wai128
Insane Gamer
3A Fans

註冊日期: May 2007
XBox Live Gamertagwai128
我從未見過UO這隻,看來只是外國人玩

wai128 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-27-07, 03:37 PM   #3
Rabe
Crazy Gamer
最強嘍囉lv99

註冊日期: Nov 2002
XBox Live GamertagUndeathwing
引用:
作者: wai128 查看文章
我從未見過UO這隻,看來只是外國人玩
看來只是外國人玩..... 你在說笑嗎?

舊 09-27-07, 03:41 PM   #4
賤人
Senior Gamer

我有2000-2003幾隻
2002送隻公仔仲係度.......
賤人 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-27-07, 03:52 PM   #5
bocu

註冊日期: Aug 2006
XBox Live GamertagALPOM
好耐前我玩過一日甘多 private server UO
始終遲玩關係
自己忍受晤到果種畫面

不過 MMORPG 黎講拒真係做到一個社群既效果出黎
我頗喜歡呢一點
bocu 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-27-07, 04:07 PM   #6
王小虎
God of Gamer

註冊日期: Apr 2002
引用:
作者: Rabe 查看文章
年資問題吧,現在有多少人知道UO, EQ, AO... 當年UO在亞洲頗熱門的,有自己的server,EQ也是。到了現在,大概只會知道WoW吧。
王小虎 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-27-07, 04:25 PM   #7
Dolly
Crazy Gamer

註冊日期: Dec 2002
XBox Live GamertagEfsf
跟本冇一隻 MMORPG 有 UO 咁好玩, 想做乜就做乜, 玩左 UO 4, 5 年, 有好多回憶, In game 又好, Out game 都係

Dolly 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-27-07, 04:35 PM   #8
[KIT]

註冊日期: Sep 2002
我有 2000 同 01 兩盒

初初56k 都照玩, lag到..

[KIT] 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-27-07, 05:01 PM   #9
amakumo

依隻真係經典
似前未有新地去bk room 練skills
見到pk lag 到得3個畫面
第一個畫面係見到個pk名
第2個黑畫面
第3個灰畫面同見到佢地loot 緊我野
真係好頂引
最正係實在太自由
可似做好多賤野
最記得一定要用uoe 個fast walk!!!
唔用既話行路都lag 下lag下
guild war 好好玩打陣營個時就冇玩囉
就出新地時既ctiy event 都好正
成個城都比d怪物圍住
真係有好多好多既回憶
同in game識左一班fd
暫時中未有一隻online game比我咁自由既感覺
amakumo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-27-07, 06:25 PM   #10
Arcanist
Game Master

註冊日期: Apr 2004
絕對係經典
知道UO係咩既人都冇可否認佢既成就吧

而家冇咩MMORPG有興趣
WoW繼續玩住先, 唯一有興趣會試下既得WH, 中文game更加唔使諗
Arcanist 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-27-07, 06:41 PM   #11
西野村中一條河
Game Master

註冊日期: May 2002
我有98個盒

佢點出都無架啦
時代唔同左,佢自己又攪到不倫不類
2d既佢又學變3d
但又3d唔晒
玩法一樣但自由度又減少

同早期差好遠

舊 09-27-07, 06:59 PM   #12
小昭Teddy
The One
能登かわいいよ能登

Wii U ID↓招任意滿技297
3DS Friend Code195 689 341
PSN  IDctmk2
XBox Live Gamertagctmk2
我有頭6盒.....
不過講真, 頭6盒除左最初果隻個包裝絕對精美之外, 之後果d都好偷工減料. 最正始終都係果張布地圖, 我到而家都仲掛係間房度.

舊 09-28-07, 11:49 PM   #13
txl

註冊日期: Aug 2005
XBox Live GamertagJonouil
呢隻d game真係sell個game play,唔係畫面。
但自從AOS後就無玩,加埋d insurance,搞到無晒趣味。
以前同d guildmate玩cover入去執屍先過癮。

可惜,而家變晒玩item,半隻diablo咁。
txl 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-29-07, 03:45 PM   #14
Suika
西瓜

PSN  IDSuika0216
XBox Live GamertagSuika+HK
97 98盒仲起度
果時56k一個月要比幾千蚊玩
Suika 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-29-07, 09:59 PM   #15
vov430
黑色疾風丸

XBox Live Gamertagvov430
引用:
你要明白年輕不是罪
前2日我同d剛20出頭0既同事講我打ro日本bate版打左2年
佢地仲話我吹水

我還不想長大, 對!是我不負責任
今天是好日子嗎?
a little better, never perfect
PLAY HARD, WORK HARD, DIE HARD
這就是縲旋的力量嗎?真是不得了的東西啊!
vov430 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-29-07, 10:23 PM   #16
healchu
Junior Member

註冊日期: Oct 2006
UO真係超經典
healchu 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-29-07, 10:26 PM   #17
Viper II
↘みもりんっ

PSN  IDViper-ll
XBox Live GamertagViper II DNA
引用:
http://www.gaforum.org/showpost.php?...7&postcount=21

連課金item online game都未知
UO就更加唔識啦

YM: 「教徒論」與「蝗蟲論」一樣,是一種「污名化」手段
Viper II 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-29-07, 10:38 PM   #18
HAKAIDER
neet 人生~~~

註冊日期: Jun 2002
XBox Live GamertagHAKAIDER 99
引用:
作者: vov430 查看文章
你要明白年輕不是罪
前2日我同d剛20出頭0既同事講我打ro日本bate版打左2年
佢地仲話我吹水
莫講話打機...........有幾多後生仔見 or 用過386/486 電腦?

當年要玩UO 洗費太貴...........中學生的我實在付不起所以放棄

不過好記得當年" 現錢拍賣UO 地契 " 的新聞!!!~~~
HAKAIDER 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-29-07, 11:26 PM   #19
txl

註冊日期: Aug 2005
XBox Live GamertagJonouil
無聊dl緊新個3D版黎試下
睇下同當年所謂既3D差幾遠 XD
txl 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-30-07, 03:28 AM   #20
賤人

而家直接login到
我冇入gametime
賤人 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-30-07, 03:37 AM   #21
Rabe
Crazy Gamer
最強嘍囉lv99

引用:
你要明白年輕不是罪
佢地仲話我吹水
我果句唔係指佢機齡少
而係因為"我從未見過UO這隻" = "看來只是外國人玩"
這個推理邏輯太有趣

引用:
作者: Viper II 查看文章
http://www.gaforum.org/showpost.php?...7&postcount=21

連課金item online game都未知
UO就更加唔識啦
睇過了

舊 09-30-07, 03:54 AM   #22
[KIT]

引用:
你要明白年輕不是罪
佢地仲話我吹水
我韓國BETA開始玩

又係LAG到暈

[KIT] 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-30-07, 04:05 AM   #23
Rabe
Crazy Gamer
最強嘍囉lv99

引用:
作者: [KIT] 查看文章
我韓國BETA開始玩

又係LAG到暈
果陣都玩過
connect到入server已經好好彩

舊 09-30-07, 04:40 AM   #24
amakumo

引用:
果陣都玩過
connect到入server已經好好彩
係唔係得幾個區同有得打木乃伊boss 果時呀
amakumo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-30-07, 05:33 AM   #25
NexTony
ヴェイン様~

註冊日期: May 2002
3DS Friend Code5198 2663 6984
XBox Live GamertagJumpTiger
引用:
你要明白年輕不是罪
佢地仲話我吹水
我今年18
但我係GAF RO討論區既50集長註人物
佢入行遲...

引用:
作者: amakumo 查看文章
係唔係得幾個區同有得打木乃伊boss 果時呀
大概2001(?)....再早d係 bap會放到大一大, 職業得劍士||||
講真玩左ro真係好多年...
KRO->JRO+ERO/IRO->CRO 我都有玩齊

UO我都玩過下
但我都算遲 (1999先有電腦上56k...比P費貴到佢.... )
所以都係半個月都唔夠就放棄左

F/GO 834697628
NexTony 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

現在的時間是 11:54 AM

手機版 | APP版