Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 飲食版

主題工具 顯示模式
舊 01-11-15, 11:14 PM   #401
david
The One

註冊日期: Mar 2002
引用:
作者: maxwaver 查看文章
有無版友可以比個令我去試take2既理由?
無...

---
NS CC:Morphus X300
david 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-12-15, 11:05 PM   #402
朔望~
Game Master
妹控

註冊日期: Oct 2007
直頭只可一不可再啦

D3: Enhance#3299
CC: 144,917,878 主掛強運/田村 另80貓娘/60姬劍/65青山(放置中)
朔望~ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-24-15, 08:48 PM   #403
sgouki
God of Gamer
gakky奸爸dee

註冊日期: Jul 2002
引用:
作者: mikemike 查看文章
豚王早就比人買咗盤,尐味唔多好食,只不過香港人嘅品牌效應,人排佢又排,好多人都唔識得乜嘢叫好食!
正如去到日本都要食一蘭一樣.................

舊 02-12-15, 07:59 PM   #404
陸奧 貴志
The One
橋本かわいいよ橋本

註冊日期: Apr 2002
3DS Friend Code4811 8001 2935
PSN  IDTKamui
XBox Live GamertagTMutsu
今日登龍街(又係登龍街!!!)間三田製麵所開左,呢3日做半價

https://fbcdn-sphotos-e-a.akamaihd.n...88fc1e378d4aa1

https://fbcdn-sphotos-g-a.akamaihd.n...c4337283b584aa

https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.n...5a9a6d759546b1

https://fbcdn-sphotos-f-a.akamaihd.n...c9d6fa308b897d

https://fbcdn-sphotos-a-a.akamaihd.n...12652cdd75ff2f

https://scontent-sin.xx.fbcdn.net/hp...e5&oe=555F135D

https://scontent-a-sin.xx.fbcdn.net/...0f&oe=555C30E2

https://fbcdn-sphotos-e-a.akamaihd.n...d2fa5a1c50beb6

https://fbcdn-sphotos-g-a.akamaihd.n...2d63e57d945bed

☆野郎は誰だ 誰だ 誰だ 彼はジョンイル(正日) ジョンイルだ ジョンイルだ
トラブルメーカーの名を受けて 恥を捨てて たたかう野郎
ジョンイルアローは 毒舌 ジョンイルイヤーは 空耳
ジョンイルウィングは とんずら使い ジョンイルビームは 口砲
キムチの力身につけた 偽善の野郎 ジョンイルだ ジョンイルだ
陸奧 貴志 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-14-15, 12:00 PM   #405
maxwaver
Game Master
自爆を使う程度の能力

註冊日期: Jan 2007
三田咁岩兩星期前係新宿食過,其實一般貨色ja wor....
佢香港賣幾錢?

舊 02-14-15, 02:09 PM   #406
朔望~
Game Master
妹控

琴日食左三田
個麵其實都係普普通通

反而個餃子都幾特別估唔到關西風既醬汁夾埋食幾得意
炸獅子狗又唔會食炸粉咁幾香幾脆

CC: 144,917,878 主掛強運/田村 另80貓娘/60姬劍/65青山(放置中)
舊 02-14-15, 09:51 PM   #407
mikemike
The One
風見みずほ萬歲!!

註冊日期: Mar 2004
對三田的評分:
如果和台風沾麵比,我會選擇去台風,佢樣樣嘢都比台風差咗dd,唯一贏的是環境和好坐過台風!

我乃賤格人人知 中意加腳和鞭屍
我好淆底............世上最可怕的就是無聊人和白痴仔

我は無敵なり、我が屈技にかなうものなし、我が一撃は無敵なり
mikemike 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-15-15, 12:01 AM   #408
朔望~
Game Master
妹控

的確
只計麵條台風既咬落仲有陣麥香

舊 02-16-15, 04:41 PM   #409
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
台風個つげ麺, 我覺得有日本 TETSU 既七成功力左右, 係唔夠熱, 食到大半就開始涼.
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-16-15, 08:38 PM   #410
maxwaver
Game Master
自爆を使う程度の能力

註冊日期: Jan 2007
沾麵,前排有fd介紹左間係長沙灣M記隔離既新鋪(名唔記得啦,得塊布簾係轉角位的)

主打蝦湯沾麵幾好食,但又係勁唔好坐個種
都唔明點解間間都咁鍾意過份cost down個裝修去屈質d客
唔係話要咩豪華裝修但正正常常咁比人舒舒服服地食完碗麵好嗎?

舊 02-20-15, 09:07 AM   #411
HAKAIDER
neet 人生~~~

註冊日期: Jun 2002
XBox Live GamertagHAKAIDER 99
引用:
作者: 歌絲˙暮斯 查看文章
台風個つげ麺, 我覺得有日本 TETSU 既七成功力左右, 係唔夠熱, 食到大半就開始涼.
其實..............係日本食沾麵個汁都唔例熱到出煙果種熱度的, 只係暖再熱少少左右

/O/
    (
  <\
 ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄
貴介公子 一刀兩斷
HAKAIDER 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-20-15, 09:31 AM   #412
鐵之侍

註冊日期: Apr 2005
我看某漫畫提到很多沾面都是湯不是太熱而面是冷的,但這漫畫提出應是湯很熱面很冷這樣的溫度差最好,是不是真的呢?

不過我個人都是喜歡湯熱面冷,不禁想起北角那間面和湯也是熱的真是難吃到……
鐵之侍 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-20-15, 12:09 PM   #413
kin~kin
霹靂無敵閃電俠

註冊日期: Dec 2004
引用:
作者: HAKAIDER 查看文章
其實..............係日本食沾麵個汁都唔例熱到出煙果種熱度的, 只係暖再熱少少左右
一dd,有d都熱ga,我自己就prefer揀較熱0既湯。

引用:
作者: 鐵之侍 查看文章
我看某漫畫提到很多沾面都是湯不是太熱而面是冷的,但這漫畫提出應是湯很熱面很冷這樣的溫度差最好,是不是真的呢?

不過我個人都是喜歡湯熱面冷,不禁想起北角那間面和湯也是熱的真是難吃到……
好多店都有得揀,要熱麵定凍麵。我都係prefer凍麵熱湯的。因為咁樣先做到沾麵的原意,要個麵爽口彈牙d。
kin~kin 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-20-15, 02:00 PM   #414
大山椒魚
......

註冊日期: Sep 2002
日本剩係食過一次沾麵,
枱面有部電磁爐俾你加熱D湯

以為不嬲都係熱辣辣咁食添

┃ ┃ ┏━┛┗━┓┃┃┏┓┏┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃┃┃┃┃
┗┓┗┓┣┳┓┏━┛┃┃┣┛┗┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃┗┻┻┛
 ┗┓┗┫┗┻┻━┓┗━┻┓┏━┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┳┳┓
  ┗━┻━━━━┛   ┗┛  ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗┻┻┛
大山椒魚 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-20-15, 02:13 PM   #415
kin~kin
霹靂無敵閃電俠

引用:
作者: 大山椒魚 查看文章
日本剩係食過一次沾麵,
枱面有部電磁爐俾你加熱D湯

以為不嬲都係熱辣辣咁食添
香港果間富士山55都有…
舊 02-21-15, 02:49 AM   #416
BOYBOYBOY
Ultimate Gamer

註冊日期: Jun 2011
我食最大SIZE 食到尾凍Q晒真係好難食

舊 02-21-15, 02:10 PM   #417
suger_ohkawa
Crazy Gamer
閱讀愛好者

Http://twitter.com/sweetchopin/statu...540353/photo/1
卒之試了一風堂的黑咖哩拉麵www
汁還可以有些辣有咖哩味但感覺怪怪的。。。

舊 02-21-15, 03:17 PM   #418
陸奧 貴志
The One
橋本かわいいよ橋本

註冊日期: Apr 2002
3DS Friend Code4811 8001 2935
PSN  IDTKamui
XBox Live GamertagTMutsu
引用:
作者: suger_ohkawa 查看文章
Http://twitter.com/sweetchopin/statu...540353/photo/1
卒之試了一風堂的黑咖哩拉麵www
汁還可以有些辣有咖哩味但感覺怪怪的。。。
呢個唔係抽到免費我都唔會食

☆野郎は誰だ 誰だ 誰だ 彼はジョンイル(正日) ジョンイルだ ジョンイルだ
トラブルメーカーの名を受けて 恥を捨てて たたかう野郎
ジョンイルアローは 毒舌 ジョンイルイヤーは 空耳
ジョンイルウィングは とんずら使い ジョンイルビームは 口砲
キムチの力身につけた 偽善の野郎 ジョンイルだ ジョンイルだ
陸奧 貴志 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-21-15, 05:00 PM   #419
mikemike
The One
風見みずほ萬歲!!

唔係免費唔會再去一風堂

我好淆底............世上最可怕的就是無聊人和白痴仔

舊 02-21-15, 05:25 PM   #420
朔望~
Game Master
妹控

引用:
作者: BOYBOYBOY 查看文章
我食最大SIZE 食到尾凍Q晒真係好難食
同感
直頭有D難頂

加湯D湯好似水咁...而且都唔熱

舊 02-21-15, 05:34 PM   #421
mikemike
The One
風見みずほ萬歲!!

引用:
作者: 朔望~ 查看文章
同感
直頭有D難頂

正確做法是叫佢整返熱個沾麵汁,後加的是鰹魚湯,比你食完麵後,沖淡個沾麵汁當湯飲的。

舊 02-21-15, 07:57 PM   #422
suger_ohkawa
Crazy Gamer
閱讀愛好者

引用:
作者: 陸奧 貴志 查看文章
呢個唔係抽到免費我都唔會食
我是為了會員證同優惠券

舊 02-24-15, 08:49 AM   #423
鐵之侍

註冊日期: Apr 2005
引用:
作者: kin~kin 查看文章
一dd,有d都熱ga,我自己就prefer揀較熱0既湯。

好多店都有得揀,要熱麵定凍麵。我都係prefer凍麵熱湯的。因為咁樣先做到沾麵的原意,要個麵爽口彈牙d。
昨晚試了灣仔的黑龍,一樣有得選熱或冷的面,牛荕代替叉燒還有一些魚味味道不錯,份量也可以最少我會有再吃的念頭
鐵之侍 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-24-15, 10:02 AM   #424
kin~kin
霹靂無敵閃電俠

引用:
作者: 鐵之侍 查看文章
昨晚試了灣仔的黑龍,一樣有得選熱或冷的面,牛荕代替叉燒還有一些魚味味道不錯,份量也可以最少我會有再吃的念頭
等我都去試試先....

我覺得香港舖頭好多都有沾麵食, 但係咪間間都有齊晒d配套或服務呢? 咁就真係少啦...
在日本食, 好都舖都有得揀熱麵 / 凍麵, 食完會加清湯, 食緊果時可以要求店員加返熱個湯等等...

當然仲有個湯汁是否有黏性, 麵條是否容易掛湯等等...
舊 02-24-15, 01:48 PM   #425
BOYBOYBOY
Ultimate Gamer

註冊日期: Jun 2011
引用:
作者: 朔望~ 查看文章
同感
直頭有D難頂

好難頂~~
但快食又好難消化

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
X JAPAN專區II ◆ 9月17日YOSHIKI 香港訪問 爽神 Neo Music UNIVERSE 1003 09-10-08 08:30 PM
[飲食求助] 有冇人去日本讀書時做過拉麵店? Master 飲食版 3 04-24-08 08:29 PM
[飲食分享] 味千拉麵~相撲拉麵 麥C 飲食版 26 01-23-08 11:34 PM
Naruto 360 (developed by Ubisoft Montreal) GimGim 電視遊戲討論版 170 01-12-08 10:49 PM
[飲食分享] 爵士拉麵大挑戰 第一回 ... Jamie 飲食版 41 12-19-07 02:24 AM

現在的時間是 09:30 PM

手機版 | APP版