Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > Neo Entertainment TREND

主題工具 顯示模式
舊 05-14-17, 03:11 PM   #1
IDGAF
The One

註冊日期: Sep 2002
[CH77]奇妙電視Fantastic TV討論區

睇新聞先知原來奇妙電視(CH77)今日開台,
唔知屋企收唔收到呢?一直試下追台先。

官網:
http://www.fantv.hk/

節目表 :
http://www.fantv.hk/epg/170614.php

新免費電視登場 無綫舊將齊撐
奇妙今開台 傲兒:有競爭更好 河國榮:賺口碑
http://hk.apple.nextmedia.com/entert...0514/20020471?
_ga=2.79984087.1372971448.1494745234-642878050.1494654141

話你知:需重新搜尋77台
今晚開台的奇妙電視,使用數碼頻道77台及模擬電視播放,並非使用大氣電波傳送,而是透過有線固網傳送訊號,再經由公共天線入屋,只要使用有線固網系統大廈住戶,就可重新搜台接收奇妙數碼及模擬訊號。
不過,有線固網並非覆蓋全香港所有地方,住戶可在奇妙官網內的「查核奇妙電視網絡覆蓋範圍」搜尋所住大廈有沒有該系統。另外,觀眾亦可透過有線電視07及277高清台收看奇妙電視

此篇文章於 06-14-17 02:37 PM 被 IDGAF 編輯。
IDGAF 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-14-17, 04:34 PM   #2
qhxu
Crazy Gamer

註冊日期: Oct 2008
睇D節目感覺性質同viutv好相似
新開台都例牌唔敢開戲用外購劇撐
qhxu 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-14-17, 04:42 PM   #3
IDGAF
The One

係TV搜尋完無呢個台…

此篇文章於 06-03-17 08:46 AM 被 IDGAF 編輯。
舊 05-14-17, 10:01 PM   #4
昏迷童子Sleepy
God of Gamer
新澳門殖民星住民甲

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDAI_Sleepy
是但...殖民星斷估冇番一兩個禮拜都唔會收得到......

----------------------- 童子的娛樂亂報 本童子個Twitter -----------------------
死神Lv.3能力覺醒
昏迷童子Sleepy 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-15-17, 05:51 PM   #5
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

註冊日期: Jan 2003
2月果陣買左新電視機時搜台
唔駛係開台重新搜台,已接收到76同77

流胃兄x民賤聯.無恥黨x禮義廉......
250311.3975.12363
Busconcamp 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-15-17, 05:54 PM   #6
真!DC
Banned User
奉行我道

開多幾多個台d人都係淨係睇tbb啦
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-15-17, 06:15 PM   #7
( ゚ω゚)?
Volks初音已接收

註冊日期: Dec 2010
呢個台要裝有cabletv啲大厦調校完先收到,因為要經有線傳送訊號,所以有呢個台都幾奇妙

\(^o^)/オワタ (;´Д`) ヽ(; ゚д゚)ノ ( ̄∀ ̄) (´・ω・`) ∠(゚Д゚)/ キタ━━(゚∀゚)━━ !!!!(´๑•ω•๑`) (๑*д*๑) (˘ω˘)zZ ( ゚ω゚ ) ∞ヾ(´д´)ノ ก็ʕ•͡ᴥ•ʔก้ (¯ 3 ¯)(◕‿◕✿) ('A`)(・ิω・ิ) (´д`) <( ̄ω ̄・)> 〆(・ω・`*) (´༎ຶД༎ຶ`)淚目 (๑•̀ㅂ•́)و✧掂 +×(ง⌐□ل͜□) 退休啦! (ง︡'-'︠)ง┗( _)┛(ʘдʘ)
EA-y( ̄Д ̄)。o :game怪有咁勁得咁勁,裝備有咁屎得咁屎,咪等啲友玩得咁舒服,玩完嗱嗱聲pay-to-win.抽loot box有咁難得咁難,box有咁罕有放咁罕有,啲課長咪啫聲抽完抽過第二次囉.

此篇文章於 05-15-17 06:20 PM 被 ( ゚ω゚)? 編輯。
( ゚ω゚)? 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-15-17, 10:22 PM   #8
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

引用:
作者: ( ゚ω゚)? 查看文章
呢個台要裝有cabletv啲大厦調校完先收到,因為要經有線傳送訊號,所以有呢個台都幾奇妙
俾有線入侵既大廈先麻煩...
佢地街外/大廈條天線/光纖有咩維修問題
上網同咩電視台都收唔到!

舊 05-16-17, 06:01 AM   #9
IDGAF
The One

引用:
作者: 真!DC 查看文章
開多幾多個台d人都係淨係睇tbb啦
由手機版發出
無辦法,無論係Viu定宜家奇妙佢哋提供的節目類型都似網台節目咁打游擊,
實際要吸引大眾追睇的殺手級節目都唔多。

舊 05-16-17, 06:05 AM   #10
IDGAF
The One

引用:
作者: Busconcamp 查看文章
2月果陣買左新電視機時搜台
唔駛係開台重新搜台,已接收到76同77
Viu 96就係…一直收到佢個測試訊號,
奇妙就好似真係無收過數碼台的測試訊號,
但傳統模擬訊號的測試又好似有見過咁…唔記得了,因為甚少睇返舊式TV~!

引用:
俾有線入侵既大廈先麻煩...
佢地街外/大廈條天線/光纖有咩維修問題
上網同咩電視台都收唔到!
咁大鑊…
咁唔好提管理處整好了…

舊 05-16-17, 08:03 AM   #11
真!DC
Banned User
奉行我道

引用:
作者: LEGOCAPTOR 查看文章
無辦法,無論係Viu定宜家奇妙佢哋提供的節目類型都似網台節目咁打游擊,
實際要吸引大眾追睇的殺手級節目都唔多。
會屋企睇電視主要係c9群
8~9時段大把人未番到屋企
就算番到屋企好多時都係阿媽掌控電視

而c9已經被培養成tvb的形狀
就算tvb劇自己有時玩少少新意用唔同既拍攝手法c9已經話睇唔明

香港電視業冇得攪了,結構性問題
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-16-17, 09:43 AM   #12
Kain

註冊日期: Dec 2005
PSN  IDkain_jpn
咁事實上TVB始終係好睇過佢都無計架
由手機版發出
Kain 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-02-17, 07:05 PM   #13
IDGAF
The One

終於收到奇妙電視了,
收到CH76奇妙電視英文台及CH77奇妙電視中文台兩個高清數碼台,
同埋奇妙電視中文台的低清模擬訊號。

舊 06-02-17, 10:50 PM   #14
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

引用:
作者: LEGOCAPTOR 查看文章
終於收到奇妙電視了,
收到CH76奇妙電視英文台及CH77奇妙電視中文台兩個高清數碼台,
同埋奇妙電視中文台的低清模擬訊號。
76台只係標清,無高清~

舊 06-03-17, 08:41 AM   #15
IDGAF
The One

引用:
76台只係標清,無高清~
謝指正,實際上佢個76台都係得個576i測試訊號都未啟播…

咁佢正式啟播後係咪都係得576i標清?

舊 06-13-17, 05:22 PM   #16
一一
sureone

註冊日期: Mar 2002
PSN  IDsureone
XBox Live Gamertagsureone
住村屋search唔到
一一 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-13-17, 05:47 PM   #17
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
同上收唔到

舊 06-13-17, 11:57 PM   #18
Rance
The One
ガハハ

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDRance1219
XBox Live GamertagRance1219
佢話我棟樓有都SEARCH唔到

舊 06-14-17, 08:20 AM   #19
大破人間

註冊日期: Sep 2007
3DS Friend Code1564 3069 5250
佢所謂覆蓋率只係佢有無拉線去你棟大廈(基本上就是佢條寬頻既覆蓋率)
而唔係條線有無駁落條棟大廈既公共天線度

我都係佢官網話覆蓋到我屋企, 但條線無駁落大廈公共天線度所以收唔到
要睇下管理處和業主法團做唔做呢個工程

不過個台可有可無, 睇怕都未必做
大破人間 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-14-17, 09:39 AM   #20
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

"我係香港人"幾搞笑

舊 06-14-17, 02:22 PM   #21
IDGAF
The One

略略睇咗一排,無日日睇集集追,
覺得奇妙最好睇的節目集中晒係星期六、日的黃金時段,
星期一至五淨係得新聞時段會睇下。

杜汶澤食住上
天下第一Friend
放試
伍姑娘真識食
香港有寶證

呢幾個節目都算幾好睇,但始終都要睇佢果集請咗咩嘉賓上去,
如果唔識果個嘉賓或者講果個主題無同感就多數會轉返去其他台睇。

其實節目類型方面同當年J2、ViuTV開台時都係差唔多,
都係用名人請返佢哋d明星、名人朋友上嚟做清談、飲食、旅遊節目咁。
其餘時間播日、韓、台、大陸劇或綜藝節目,加以前收費台的舊嘢填滿個節目表咁…

同埋佢官網到宜家都仲未有線上重溫功能好唔方便…

此篇文章於 06-14-17 02:26 PM 被 IDGAF 編輯。
舊 06-16-17, 10:06 PM   #22
W!LL
Moderator
【大亂鬥MvT】

Wii U IDlastwill
3DS Friend Code5241 1873 3778
收唔到, 仲想睇鬼怪唔想上網搵
乜唔係now買左套劇咩, 點解奇妙播咁奇妙嘅...

大乱闘X
WILL 3780-8206-2363
按此看我的3DS Mii
有老任分紙多出可以pm俾我,謝謝
W!LL 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-16-17, 11:03 PM   #23
IDGAF
The One

引用:
作者: W!LL 查看文章
收唔到, 仲想睇鬼怪唔想上網搵
乜唔係now買左套劇咩, 點解奇妙播咁奇妙嘅...
其實呢套劇,兩台應該都唔係買獨家播映權吧?

我見手機Viu個apps(黃Logo果邊)之前都有得點播全劇,
套劇真係咁好睇?我仲得閒睇…

http://www.viu.com/ott/hk/

鬼怪 - 孤單又燦爛的神
http://www.viu.com/ott/hk/zh-hk/vod/...%E7%A5%9E#tab2

《鬼怪 - 孤單又燦爛的神》(特別篇)
http://www.viu.com/ott/hk/zh-hk/vod/...AF%87%EF%BC%89

舊 06-21-17, 11:23 AM   #24
大情大性武大帝
世嘉電子娛樂集團總裁

註冊日期: Nov 2003
估唔到居屋都無…

此篇文章於 06-21-17 11:25 AM 被 大情大性武大帝 編輯。
大情大性武大帝 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

現在的時間是 08:40 AM

手機版 | APP版