Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 12-07-08, 03:33 AM   #1
劍路
Crazy Gamer
GWF社工

註冊日期: Jun 2004
PSN  IDmcfung427
九巴70號線巴士7/12起取消

70號線巴士今日榮休
服務35載 連接佐敦上水
2008年12月6日

【明報專訊】電車依然行走,可以證明,交通工具未必愈快愈好。35年來連接佐敦至上水的九巴70號線,今天走到最後一天。

婆婆:下周唔知點返屋企

雖然路線恍如「行大運」、雖然每半小時才有一班車、雖然車程長達兩小時、雖然大部分巴士無冷氣,但75歲的丁婆婆依然願意等候個半小時,等它出現。「我而家驚緊下星期二晚去完夜總會跳舞,會唔知點返屋企!」

運輸署及九巴是以載客量只有約20%,明天起取消此線。35年來,巴士經過獅子山隧道,行走大埔道及大窩西支路,穿過沙田、大埔、粉嶺和上水,全程67個站。平日繁忙時間的巴士上,在九龍市區上車的乘客的確不多,丁婆婆是其中一個。

「一個星期有6日,我都坐70號由大埔圍頭村去旺角。旺角住幾十年,每日唔出旺角我真係會鬱死!」丁婆婆在窩打老道等了超過半小時70號才出現,超過了班次表所列的22分鐘一班車,但她依然癡癡地等﹕「我試過等一個鐘零九個字都係咁等!」

終於上到車。「我唔坐上層!」丁婆婆說﹕「我唔鍾意坐地鐵……老人家隻腳唔好,上落級好辛苦!圍頭村離火車站又遠,坐火車要轉好多次車,又要上上落落! 我又唔識字,邊認得地鐵出口!」丁婆婆的活力遠比腳骨力好﹕「我日日都坐70號,一星期仲有兩日坐5點8個字頭班車。一早去旺角花園街室內運動場做gym,之後搵班舊街坊飲下茶行下街,下午去跳舞,有時去夜總會跳到十一點,坐70號返屋企。我知70號要取消呀,下星期二應承夜晚去夜總會跳社交舞,都唔知點返屋企,邊度有車咁夜直接返到屋企門口呀?」

乘客守候巴士站拍照

由佐敦坐到上水可能費時失事,但途中不少乘客在沙田、大埔、粉嶺間上上落落,把這班流水客計算在內,載客量似乎不只兩成。住新田圍的Andrew經常跟太太帶一雙年幼女兒搭70號探訪粉嶺的親戚。「要由新田圍坐車去沙田火車站,去到上水再由火車站坐車去聯和墟,拖住3歲半和半歲的女兒轉來轉去,仲慢過坐70號!」遊車河亦成了女兒最喜愛的節目。

巴士停站,忽見鎂光燈閃爍,原來有乘客在巴士站守候,為70號拍照留念。Andrew說以往70號線平均只有1架是冷氣巴,其餘9架都是「熱狗」,但一路遇上的70號全是冷氣巴﹕「有巴士迷懷疑是九巴知道會有巴士迷最後幾日來懷念,故意增加收費較高的冷氣巴班次!」

1973年70號投入服務時,東鐵仍使用柴油列車,每小時才有一班車由尖沙嘴開往新界東,當年還沒有吐露港公路,70號曾是九巴的「王牌路線」之一呢!

http://www.mingpaonews.com/20081206/gzf4.htm

*i-Cable: http://cablenews.i-cable.com/webapps....php?id=289225

=========================================================

今晚我都走去趁熱鬧坐左一轉, 佐敦嗰度已經有過百支腳架陣, 不過未係最激...
11點幾去到上水先誇張, 賓墟咁既場面, 幾百人排隊+幾百人影相, 唔知有冇過千人...
*睇左某大交通迷論壇, 據聞兩邊尾班車要各開3部巴士先清得晒d客...

劍路 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-07-08, 03:55 AM   #2
Cpato
God of Gamer

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDPato-0402
我上星期已經專程去坐左
自己家住的地方70會途經, 頭先專程落街影左張相

本來係尾班車, 但多人得滯唔夠載
後面仲有兩架黎緊
Cpato 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-07-08, 04:33 AM   #3
遊戲人間
Ultimate Gamer
"oui"

註冊日期: Aug 2003
XBox Live Gamertagark0811
70號我間唔中都會撘下...
架車中途站真的很多,好多地方都會經過~

不過實在估唔到停一條巴士線會引來咁多人關注.

舊 12-07-08, 05:45 AM   #4
Kojiro Fuuma
Advance Moderator
15202ST

XBox Live GamertagKojiro Fuuma
引用:
作者: 遊戲人間 查看文章

香港人係咁(可能唔係香港..係全世界人都係)..
D野到無個一刻就會一個二個走去SAY個HI又SAY個BAY~

呢條線帶過比我好多回憶..
睇到呢一段新聞就有一種好似一定要同個件事講再見嘅感覺..個心好酸..

01。03。11
Kojiro Fuuma 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-07-08, 07:28 AM   #5
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

註冊日期: Jan 2003
引用:

因大部份係"巴士迷"...
引用:
作者: Kojiro Fuuma 查看文章
香港人係咁(可能唔係香港..係全世界人都係)..
D野到無個一刻就會一個二個走去SAY個HI又SAY個BAY~

呢條線帶過比我好多回憶..
睇到呢一段新聞就有一種好似一定要同個件事講再見嘅感覺..個心好酸..
就黎失去既...d人先最珍惜...

流胃兄x民賤聯.無恥黨x禮義廉......
250311.3975.12363
Busconcamp 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-07-08, 08:15 AM   #6
masaki
小峽谷肥安娜

註冊日期: Aug 2002
架車逼到.....

"唔該要串光陰走辣"
"加左價, 要3串金喎"

masaki 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-07-08, 10:10 AM   #7
DC 97
The One

註冊日期: Jun 2003
Nintendo Switch ID3334-6659-7010
PSN  IDDC97
雖然唔系成日搭~
但系81C勁多人時會選擇佢

DC 97 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-07-08, 10:16 AM   #8
シェンムー
Moderator
ドリームキャスト

註冊日期: Jul 2006
Wii U IDbb.729
Nintendo Switch IDSW-3362-5797-5988
3DS Friend Code3909 7471 5185
PSN  IDhideki_asaki
XBox Live Gamertaglapplay
70我上個星期一同個巴士迷朋友坐了一轉,好正

舊 12-07-08, 10:41 AM   #9
カズキ
Game Master

註冊日期: Sep 2003
PSN  IDKazuki-KTW
70號簡直是經典路線,對於住新界人士來說以前出九龍必用交通工具.
以前細個出九龍一定坐.雖然車程長,但沿途好多野睇,因為住上水,
所以一上車實坐司機對上上層個位,扮司機.好開心.

再見了70號~多謝你為人家服務了35年 >
カズキ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-07-08, 10:56 AM   #10
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

年頭搭過一次,呢架真係唔係預左游車河都唔會搭佢.....

有冇人有dv,拍底全程路程啦

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
亍 ◣ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-07-08, 11:26 AM   #11
敏敏*cat
Senior Gamer
俺、参上!!

註冊日期: Aug 2007
引用:
作者: DC 97 查看文章
雖然唔系成日搭~
但系81C勁多人時會選擇佢
沙田友bo=w=

舊 12-07-08, 11:55 AM   #12
Kami
Insane Gamer
長期CD-Rom

註冊日期: May 2004
引用:
作者: PokaNights 查看文章
70號簡直是經典路線,對於住新界人士來說以前出九龍必用交通工具.
以前細個出九龍一定坐.雖然車程長,但沿途好多野睇,因為住上水,
所以一上車實坐司機對上上層個位,扮司機.好開心.

再見了70號~多謝你為人家服務了35年 >
細個係大埔住 交通唔方便 有時出去果時想慳果個零蚊會坐70號出去..
放學果時又會痴痴咁等呢架死野返屋企

呢幾年都有留意呢架巴士
但真係太少人搭啦 加上其他交通工具o既班次又密左...
所以我覺得呢架車被人淘汰 都合理gei..

再見啦 70號

Kami 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-07-08, 12:49 PM   #13
龍寶寶
天才兒童訓練營
明天會更好

Wii U IDbobogaf
Nintendo Switch ID4565-6477-0890
3DS Friend Code2793 0561 7788
PSN  IDbobogaf
XBox Live Gamertagbobogaf
引用:
自從有左270A,快又快過佢,班次又密過佢,差不多食哂70號D客,70號消失係早晚的事

舊 12-07-08, 01:32 PM   #14
Cpato

引用:
作者: masaki 查看文章
架車逼到.....
之後黎緊個架都係逼到上唔到車, 最後架冷氣巴先有企位淨
舊 12-07-08, 01:45 PM   #15
Eking

註冊日期: Feb 2006
香港真係....平時又唔人理, 一話停就玩集體回憶.....囧爆

舊 12-07-08, 02:42 PM   #16
Super Bus
麻帆良市巴神 XDD

註冊日期: Mar 2002
講到 70 號取消,
又或者會令一D前輩級o既巴士迷諗起九巴另一條巴士線 50 號 (佐敦道碼頭至元朗),
又或者屯公通車之後o既 50M (路線同 50 號一樣, 不過總站由佐敦道碼頭縮短至荃灣地鐵站),
不過講真, 70 號能夠比 50/50M 捱到咁耐都已經算係奇跡啦,
Anyway, 70 號取消, 我自己都覺得可惜...

再見! 九巴 70 號

魔法先生 Super Bus
雛田莊自衛隊隊長/麻帆良學園市特別消救及保安隊隊長
麻帆良學園魔法研究同好會成員
我的相簿 My Photo Album
Super Bus 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-07-08, 02:49 PM   #17
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

註冊日期: Jan 2003
引用:
作者: Pato 查看文章
之後黎緊個架都係逼到上唔到車, 最後架冷氣巴先有企位淨
坐冷馬...
已經失左坐70既味道...

流胃兄x民賤聯.無恥黨x禮義廉......
250311.3975.12363
Busconcamp 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-07-08, 02:56 PM   #18
Super Bus
麻帆良市巴神 XDD

註冊日期: Mar 2002
引用:
作者: Eking 查看文章
香港真係....平時又唔人理, 一話停就玩集體回憶.....囧爆
說話又唔可以咁講, 70 號呢條線的確係有佢o既真正意義
車主雜誌亦有講過, 70 號係o係 1973 年 7月 16 日,
九巴新界路線大改組之後, 同 50 號一樣首度用雙層巴士行走,
(70 號改組前係 19, 50 改組前係 16)
兩條路線亦曾經係連接九龍同新界北區o既重要路線

魔法先生 Super Bus
雛田莊自衛隊隊長/麻帆良學園市特別消救及保安隊隊長
麻帆良學園魔法研究同好會成員
我的相簿 My Photo Album
Super Bus 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-07-08, 03:50 PM   #19
Cpato

引用:
無得咁講既, 就算平時有坐開, 尋晚去坐最尾一程感覺應該都好唔同
始終都係最後一次, 一齊懷愐下個感覺都幾好, 雖然我都無專登去坐

引用:
作者: Super Bus 查看文章
講到 70 號取消,
又或者會令一D前輩級o既巴士迷諗起九巴另一條巴士線 50 號 (佐敦道碼頭至元朗),
又或者屯公通車之後o既 50M (路線同 50 號一樣, 不過總站由佐敦道碼頭縮短至荃灣地鐵站),
不過講真, 70 號能夠比 50/50M 捱到咁耐都已經算係奇跡啦,
Anyway, 70 號取消, 我自己都覺得可惜...

再見! 九巴 70 號
之前有時間久唔久我都會特登去坐下70, 以後都無機會了

引用:
作者: Busconcamp 查看文章
坐冷馬...
已經失左坐70既味道...
始終都係差咁d
舊 12-07-08, 03:52 PM   #20
Eking

平時有坐開的我明白, 但冇啦啦坐爆3架車......平時又唔見爆.....真係幾囧....XD

舊 12-07-08, 03:54 PM   #21
龍寶寶
天才兒童訓練營
明天會更好

Wii U IDbobogaf
Nintendo Switch ID4565-6477-0890
3DS Friend Code2793 0561 7788
PSN  IDbobogaf
XBox Live Gamertagbobogaf
引用:
平時有坐開的我明白, 但冇啦啦坐爆3架車......平時又唔見爆.....真係幾囧....XD
由其深夜行山路,上層得幾丁友,實在格外恐怖

舊 12-07-08, 04:00 PM   #22
Eking

好似中學時去石澳玩到12點幾搭尾車出"西灣河"咁....LOL

此篇文章於 12-07-08 04:08 PM 被 Eking 編輯。
Eking 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-07-08, 04:05 PM   #23
Cpato

引用:
所以聞說尋晚有紅小司機見到3部70連住仲要全部打爆都呆哂
舊 12-07-08, 04:08 PM   #24
Eking

引用:
作者: Pato 查看文章
所以聞說尋晚有紅小司機見到3部70連住仲要全部打爆都呆哂
夜麻麻見到部平時係吉車變爆車, 係司機都驚啦, 哈哈

舊 12-07-08, 07:03 PM   #25
大情大性武大帝
世嘉電子娛樂集團總裁

註冊日期: Nov 2003
引用:
夜麻麻見到部平時係吉車變爆車, 係司機都驚啦, 哈哈

為疏度乘客派出大型冷馬……

by:
discuss.com.hk

此篇文章於 12-07-08 07:06 PM 被 大情大性武大帝 編輯。
大情大性武大帝 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

現在的時間是 07:17 AM

手機版 | APP版