Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > 電影版

主題工具 顯示模式
舊 05-08-19, 06:24 PM   #401
david
The One

註冊日期: Mar 2002
引用:
作者: 王小虎 查看文章
其實冇咩需要拍手起立,因為"請盡量唔好影響到其他觀眾"。當然笑位笑兩聲冇問題,但如果有人喺戲院勁大聲笑,甚至企喺身,如果我坐喺佢前後左右我都會好反感。

現場表演,即係舞台劇之類,完場謝幕企起身拍手就係好正常,睇戲嘛,唔俾人當係癲O既先奇...

---
NS CC:Morphus X300
david 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-08-19, 06:26 PM   #402
莎月美希
Game Master

註冊日期: Nov 2003
我第一日朝早場,隊長講九頭蛇果度,我忍唔住拍左手....
由手機版發出
莎月美希 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-08-19, 06:34 PM   #403
豪傑公子
God of Gamer

註冊日期: Jan 2005
引用:
作者: david 查看文章
現場表演,即係舞台劇之類,完場謝幕企起身拍手就係好正常,睇戲嘛,唔俾人當係癲O既先奇...
拍掌係給予表演者最直接嘅認同及鼓勵,
喺戲院拍掌, 你拍俾邊個睇?

舊 05-08-19, 09:35 PM   #404
aquarius
Game Master

註冊日期: Apr 2007
引用:
作者: 豪傑公子 查看文章

又唔係咁講嘅
youtube睇到外國人睇到拍手或高呼個氣氛幾正
我自己都跟住讀 i am iron man!
aquarius 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-08-19, 10:05 PM   #405
C.Ryo
Game Master

註冊日期: Dec 2007
Wii U IDCRYO.HK
Nintendo Switch ID4426 5495 5212
PSN  IDCRyoHK
XBox Live GamertagCRYO HK
日本人之前睇Bohemian Rhapsody場Live Aid直頭會睇Live咁拍手大合唱潻

脷伸: Day 1 睇隊長講Hail Hydra我都有拍手

C.Ryo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-08-19, 10:24 PM   #406
豪傑公子

註冊日期: Jan 2005
引用:
作者: C.Ryo 查看文章
日本人之前睇Bohemian Rhapsody場Live Aid直頭會睇Live咁拍手大合唱潻

脷伸: Day 1 睇隊長講Hail Hydra我都有拍手
唔太清楚日本人嘅觀影文化係點,
不過我都喺日本睇過幾次戲(其中一次係睇A3),
個場係靜到一粒聲都冇, 連笑位都係笑得非常細聲...

舊 05-08-19, 10:31 PM   #407
Rv250

註冊日期: Aug 2002
日本有啲應援上映/絕叫上映場係俾大叫大笑大合唱
香港bohemian rhapsody同the room都搞過
Rv250 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-08-19, 10:38 PM   #408
6eo
美波様!

註冊日期: Nov 2005
引用:
作者: Eking 查看文章
你將愛當成一定係男女之間感情?.....
引用:
作者: 莎月美希 查看文章
愛,點解咁多人覺得一定係男女感情果種?親情,友情,師徒情都可以吧?
由手機版發出
我咪寫左話老婆/個女 , 無講過話一定係男女之間
Thanos都係親情啦

引用:
作者: Kain 查看文章
1.無話要最愛
2.全家已經死晒,咁計生存緊既最愛係BW其實無問題
由手機版發出
睇番個紅面人又真係話淨係話要日a soul of what you love, 無話係要最愛

咁退一百步黎講其實愛既寵物都可以
6eo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-08-19, 11:54 PM   #409
cancerman
Game Master

註冊日期: Apr 2002
二刷時好記得Tony囡囡走出黎講:[媽咪叫我黎救你],
個時竟然聽唔到有人笑令我覺得幾怪
有d笑位要Fans先識笑我理解,
但呢d一般人會明既笑位冇人笑我唔理解

舊 05-09-19, 12:40 AM   #410
次期Cekehe
Game Master

引用:
作者: 肉羊哩咖 查看文章
主要係留意返啲細位。留意仲有啲人應該未睇過,但繼續無人拍手無人起立,有冇人流眼汗就無留意,笑聲幾乎全部落晒去月巴科度,陰功~ 而東尼個「葬禮」,留意到繼續有細路嚮度食薯片,領當呢家嘢細路仲未明,算喇。
我有,assemble嗰幕我有流眼淚,
呢次係我人生睇一次睇戲睇到流眼淚,
平時就算死家人、死愛人、死寵物嘅劇情我都無動於衷,
但我對英雄片嘅熱血情節完全無抵抗力......

之前睇幪面超人平成GENERATIONS FOREVER,
歷代幪面超人陸續出場嗰一段都睇到我有少少眼濕濕,
今次assemble實在太熱血,我直頭流出眼淚.......

P&D
輕課主acc: 160,670,900 - (已297)光埃龍、月讀龍、濕婆龍、幻龍王、覺麒麟、覺濕婆、比古洛、紅奧丁、覺愛貓、呂布、執行者、潘朵拉、光咖哩、火龍女、劉備、新木印、覺白虎、暗咖哩、覺墮西、雷奧、天秤等等...... (尚有尼龍、一護、水龍女等等正在排隊中)

無課副acc:271,912,456 - 常用隊長:月讀龍、日龍、覺愛貓、覺光埃、火龍女、潘朵拉、比達、覺麒麟、覺月讀等等...
次期Cekehe 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-09-19, 02:49 AM   #411
王小虎

引用:
作者: cancerman 查看文章
二刷時好記得Tony囡囡走出黎講:[媽咪叫我黎救你],
個時竟然聽唔到有人笑令我覺得幾怪
有d笑位要Fans先識笑我理解,
但呢d一般人會明既笑位冇人笑我唔理解
每個人的笑位可以唔同,每個人的笑點高低亦好唔同。有d人覺得周星馳好笑,有d人唔覺,冇咩問題。有d人覺得肥Thor好核突,我覺得好正好搞野,冇必要人人一樣想法。
王小虎 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-09-19, 01:06 PM   #412
cancerman
Game Master

引用:
作者: 王小虎 查看文章
每個人的笑位可以唔同,每個人的笑點高低亦好唔同。有d人覺得周星馳好笑,有d人唔覺,冇咩問題。有d人覺得肥Thor好核突,我覺得好正好搞野,冇必要人人一樣想法。
呢套係我第一套入場二刷既Mavel電影,
個比較落差好大所以覺得有趣
小虎兄會睇幾次?
係咪有戲院送海報?

舊 05-09-19, 02:31 PM   #413
野良猫
肥倫

註冊日期: Feb 2008
頭先去睇兩條坐十一點方向嘅後生仔不斷係咁傾計
開咗場仲傾傾到有人「殊」先收口,之後一陣又傾過直到旁邊有人鬧先收聲
咁多嘢傾點解唔去茶記傾

嗰兩條友仲要係行先過我入場
聽到其中一個話「嘩,要上樓梯」
我心諗「打跛對腳咪唔駛上囉」

真係想唔認老都唔得,完全唔明依家啲後生想點

引用:
小虎兄會睇幾次?
係咪有戲院送海報?
頭先睇嗰間有問要唔要
野良猫 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-09-19, 02:59 PM   #414
Kinny Riddle
Game Master

註冊日期: Jun 2006
引用:
作者: 豪傑公子 查看文章
有乜關係?咁同你睇球賽直播,你為愛隊鼓掌打氣,身在地球另一邊嘅球員都唔會聽到一樣架,但你咪又係照拍?

不過戲院觀眾拍唔拍手視乎個國家文化同埋觀看嘅日子。

美國傾向大聲拍手,而英國就會含蓄好多。日本係去到連最搞笑嘅笑位都可以忍笑到鴉雀無聲。

香港就喺美國同英國文化中間。

同埋首映日睇嘅人都大致上係死忠fans,所以投入興奮度會比週末一般觀眾高好多。

我上周日都剛好去睇二刷,觀眾明顯冇我喺首映日睇個陣咁興奮。

此篇文章於 05-09-19 03:05 PM 被 Kinny Riddle 編輯。
Kinny Riddle 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-09-19, 05:11 PM   #415
Marco
The One
¬(゜~゜)Γ~

註冊日期: Jan 2003
引用:
作者: 野良猫 查看文章
頭先去睇兩條坐十一點方向嘅後生仔不斷係咁傾計
開咗場仲傾傾到有人「殊」先收口,之後一陣又傾過直到旁邊有人鬧先收聲
咁多嘢傾點解唔去茶記傾

嗰兩條友仲要係行先過我入場
聽到其中一個話「嘩,要上樓梯」
我心諗「打跛對腳咪唔駛上囉」

真係想唔認老都唔得,完全唔明依家啲後生想點
都唔關年紀事
我遇過一對中年夫婦坐我隔離直頭當戲院係自己屋企煲劇咁
其實我真係想知呢啲人知唔知個醜字點寫
戲院開畫全場靜哂,出少少聲我自己都覺得唔好意思啦
仲要當其他觀眾死嘅,小小羞恥心都無
同埋d每10分鐘睇一次電話嗰啲人,真係好想講,咁忙仲睇咩戲啫
事實證明有d人唔睇手機會死,一場戲,兩個鐘都忍唔到
有d咩咁重要一定要睇手機?
又如果要經常check手機,何必又要去睇戲

舊 05-09-19, 05:54 PM   #416
Eking

註冊日期: Feb 2006
起身拍手呢D野100%唔會香港發生.....性格問題~

舊 05-09-19, 07:50 PM   #417
王小虎

引用:
小虎兄會睇幾次?
係咪有戲院送海報?
我從來冇喺戲院翻睇過任何戲,今次應該都唔會例外。不過一定會買碟再睇,之前每部MCU都有入戲院,亦都買咗Phase 1 & 2 BD collection,等佢出Phase 3 part 2 collection就買埋佢。
王小虎 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-09-19, 08:22 PM   #418
鐵之侍

註冊日期: Apr 2005
拍手也不一定會了何況起身拍呢

說來disney +已說12月會獨家放映復仇者4,不過我想很多人還是會買bd版吧?

http://www.gaforum.org/showthread.php?t=240345
鐵之侍 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-10-19, 12:37 AM   #419
cancerman
Game Master

買Mavel Collection 咁多隻碟好有愛

講開碟我先醒起原來我一隻Marvel碟都冇
因為多年前DVD機壞左冇買返,
而最後買既碟係Fightclub十週年BD (不過我冇BD機)

如果出Averages 3+4 Box Set我諗會買。

舊 05-10-19, 02:39 AM   #420
肉羊哩咖
griffin611

註冊日期: May 2008
只係講反應觀眾啫,點解變咗睇戲「奇遇記」嘅?!罪過罪過~

除非你去睇演唱會,舞台劇也好,演奏會也好,電影都好(美帝嗰邊首映據報有人咁做),正常起身致敬都係場戲做完晒先咁做,有人嚮中間咁做唔係痴線,而係身㾗~~~(oaky 只此一次,下不為例)
------
James Cameron 出咗張圖,賀 A4 「撞沉」鐵達尼號票房咁話,麻煩有心人搵佢出嚟。
------
咁多套 MCU 片,只係買咗 CA2 隻港版 DVD,其他有買嘅都係 iTunes 上面。A4應該都唔會買。
------
近日因為回到未來呢節,特登走去睇返 A1,唔好話 Thanos 個造形變咗,有啲嘢好似有啲唔接,遲下再講~

肉羊哩咖 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-10-19, 10:27 AM   #421
叉燒飯
Senior Gamer

註冊日期: Jun 2005
引用:
作者: Eking 查看文章
起身拍手呢D野100%唔會香港發生.....性格問題~
電影節啲戲完場咪會囉

舊 05-10-19, 12:01 PM   #422
iu fu pig
Ultimate Gamer
塵埃...

註冊日期: Jul 2004
早幾年去加拿大睇電影節,開場關燈啲觀眾會喵喵叫
我地唔識嘅都會被帶動到喵喵埋一份,參與度高,到KO大佬或者者驚險位仲會全場歡呼,你睇場戲都會投入啲
拍掌喺對製作組嘅認同,唔係比唔比人知嘅問(企喺身就盡量控制啦)
當然有啲特別場有埋製作組嘅,拍落力啲都喺一種鼓勵,

香港好奇怪,成日讚揚其他國家嘅文化但喺叫佢地參與又會拒絕
平時睇戲見到觀眾好投入,我都會尊佢地對套戲嘅態度
總好過一路睇一路駁故⋯⋯

至於笑位⋯⋯真係個個人笑點唔同,(由其marvel 式笑位有時唔識比反應好正常嘅)
由手機版發出
iu fu pig 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-10-19, 01:11 PM   #423
Crazy Gamer

註冊日期: Aug 2005
Wii U IDInman-hk
3DS Friend Code7271 0303 4540
PSN  IDInmanchu
XBox Live GamertagInmanchu2004

舊 05-10-19, 02:04 PM   #424
Eking

註冊日期: Feb 2006
我應該係除GOTG 左系列, 其他BR全部有買~

舊 05-10-19, 03:22 PM   #425
Kinny Riddle
Game Master

註冊日期: Jun 2006
引用:
作者: 肉羊哩咖 查看文章
James Cameron 出咗張圖,賀 A4 「撞沉」鐵達尼號票房咁話,麻煩有心人搵佢出嚟。
睇返美國嗰邊啲討論,睇嚟好多人都非常唔妥James Cameron前幾年果種擺晒架子話漫畫電影難登大雅之堂嘅言論,當見到鐵達尼號票房寶座終於被Endgame撞沉後都紛紛拍手叫好。

而家佢哋仲想乘勝追擊希望可以做低埋阿凡達。

Kinny Riddle 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[西片] The Angry Birds Movie 2 (2019) david 電影版 5 07-15-20 09:52 PM
[西片] Men in Black: International (2019) | Chris Hemsworth (Thor) david 電影版 22 01-20-20 09:39 PM
[西片] The LEGO Movie 2: The Second Part (Feb.2019) 信長 電影版 7 02-22-19 12:09 PM
[西片] Avengers 4 ︱復仇者聯盟4 (2019-05-03) (敬請多用劇透隱藏功能) 肉羊哩咖 電影版 0 05-10-18 03:34 PM
[作品發表] Untitled mmssm Cosplay同人MIX討論區 0 06-29-11 01:19 PM

現在的時間是 07:29 AM

手機版 | APP版