Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 09-17-18, 11:49 AM   #1226
大覺屋師真
The One

註冊日期: Jan 2002
3DS Friend Code3626 0454 6975
PSN  IDShinMusyaMNG
XBox Live GamertagShinMusyaMNG
個個都好老實喺上水站等

我打個卡返屋企算

相薄
大覺屋師真 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-17-18, 11:51 AM   #1227
捲毛老爺
God of Gamer

註冊日期: Nov 2007
3DS Friend Code4983 5603 1689
幸好小弟拎到今日個假,唔係真係又要陪人企街,又執唔到屋...
捲毛老爺 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-17-18, 11:55 AM   #1228
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

註冊日期: Jan 2003
尋晚已經計劃好,但仍然有啲失預算:
因為禾本身唔係屯門人, 今朝係由大佬屋企出門...
0520屯碼出門口,打算行20分鐘去龍門居總站搭962巴士銅鑼灣返工,預就預咗早班車會遲開,等左30分鐘... 再上網先知原來巴士玩日間暂停服務!輕鐵又話部分路線有問題,又唔知西鐵咩環境(新聞冇提西鐵有事),於是上左隔離屋苑富健,另一家姐屋企坐左一陣,諗吓好唔好遲啲先出門...不過睇新聞冇提及西鐵有問題,所以决定最終搏一搏...再行20分鐘去屯門西鐵站搭車... 屯門站好多人, 禾有位坐 ,去到天水圍站直頭塞沙甸魚 ,到南昌轉車,後段算順順利利0755返到公司(返0830)~

流胃兄x民賤聯.無恥黨x禮義廉......
250311.3975.12363
Busconcamp 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-17-18, 12:13 PM   #1229
david
The One

註冊日期: Mar 2002
【山竹襲港●交通癱瘓】「萬人」逼爆東鐵綫 市民鬧爆:林鄭真係唔掂呀!

引用:
行政長官林鄭月娥今早交代山竹吹襲後的工作,被傳媒問到為何不直接安排全港停工時表示,由僱主及僱員以互諒互讓,以及體恤的方式進行,更適合香港現時情況

山竹吹襲後,多處樹木倒塌導致架空電纜受損,港鐵來往大埔墟站至上水站列車服務暫停,加上九巴接近全面停駛,今早新界區交通陷入前所未見的大混亂,港鐵東鐵綫車站逼爆心焦如焚的上班人潮,民怨沸騰,其中大圍站更出現萬人空巷的場面。

港鐵東鐵綫由於受塌樹等影響,大埔墟站來往上水站列車服務暫停,數以百計乘客排隊乘車往市區上班,秩序初時尚見良好。今早約7時,在上水火車站,已約有一千人排隊等候港接駁巴士出市區,惟港鐵接駁巴士不足,未有足夠車輛及時疏導乘客,接駁巴士站無車,卻有大量乘客在等候。隨後,現場有港鐵職員突然宣佈,暫停接駁巴士服務,引起排隊乘客不滿。

居於大埔墟的乘客陳小姐,今早由家中步行至大埔墟站,打算前往上水上班,但到站後才發現沒有巴士及列車服務,覺得十分無奈。另一名乘客陳先生表示,到大埔墟站拍卡入閘,並走至月台後及詢問警員後,始發現沒有列車服務,票務處亦沒有職員協助,大鬧港鐵安排混亂及離譜。

至早上8時許,上班人潮越來越多,東鐵多個車站及月台均出現上班人潮,令趕著上班的市民,怨氣推上頂點。在上水站等候的女乘客鮑小姐,強烈批評政府在風災後處理不當,「我都唔知林鄭點搞!「山竹」大風大雨,我喺屋企出嚟的樹冧晒,港鐵根本未搞掂,人哋好辛苦,你叫人哋(意指港鐵)點樣接駁到啲人呢。你睇吓條隊,我諗排成朝都未排到,希望啲僱主諒解吓。」

鮑小姐越說越激動:「林鄭真係唔掂呀!啲路冧樹,我想揸車出去都揸唔到,根本個政府唔得,停課為咗學生安全著想,點解你唔為吓我哋打工仔著想,我唔係(想)搵命搏。」

在大埔墟站,當通宵班收工準備返家的女乘客譚小姐稱:「我要去上水,要等4個鐘,我等了個幾鐘!巴士都話冇車,好混亂,冇接駁巴士送人走,之前佢有(巴士),搞到大家好辛苦,一陣分分鐘有人暈倒,港鐵安排好失敗,你應該落波之前安排好,先至好落波吓嘛,而家大家都好亂,人地返工個的遲到點計。好攰,好想返屋企瞓覺。」
淋病:嗱,今次我明幫你O地班腦細名正言順扣勤工。

---
NS CC:Morphus X300
david 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-17-18, 12:51 PM   #1230
真十人€
Game Master

註冊日期: Jul 2002
PSN  IDhokcjp
轉貼

絶體絶命都市香港版

真十人€ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-17-18, 12:57 PM   #1231
Sar8
The One

註冊日期: Feb 2009
PSN  IDOrzAR8
XBox Live GamertagOrzAR8
引用:
作者: 真十人€ 查看文章
轉貼

絶體絶命都市香港版

而個政府,你老細要你趕住返工

一唔返就有借口扣你糧

人禍

舊 09-17-18, 01:17 PM   #1232
大覺屋師真
The One

註冊日期: Jan 2002
3DS Friend Code3626 0454 6975
PSN  IDShinMusyaMNG
XBox Live GamertagShinMusyaMNG
引用:
轉貼

絶體絶命都市香港版

綠燈叫你行
但前路不通
依張相絕望到呢

如果張相係你嘅搵下有冇咩香港情懷攝影比賽參加下手機組別

相薄
大覺屋師真 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-17-18, 01:21 PM   #1233
sund
Senior Gamer

註冊日期: Aug 2013
引用:
轉貼

絶體絶命都市香港版

絕體絕命都市之「返工」

「……我記得公司仲有包梳打餅 」
sund 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-17-18, 01:55 PM   #1234
J+1
望過黎呀!!!!!!

註冊日期: Jul 2007
引用:
作者: sund 查看文章
絕體絕命都市之「返工」

「……我記得公司仲有包梳打餅 」
絕體絕命都返工•死

呢張睇到嗰種無力感
由手機版發出
J+1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-17-18, 02:10 PM   #1235
darkvolver
頹冗

註冊日期: Oct 2005
PSN  IDhwong909
引用:
作者: Tano 查看文章
沙田區12:00前

應該得大老山收費站上車至有巴士出九龍

最大問題係大老山隧道都去不到....

Sent from my iPhone using Gaforum

舊 09-17-18, 02:33 PM   #1236
david
The One

引用:
轉貼

絶體絶命都市香港版

淋病X腦細:而家O的打公仔真係唔夠靈活貫通,O係咁O既情況唔識用開山刀開路?借O的倚唔想返工就諸多藉口...

---
舊 09-17-18, 02:36 PM   #1237
david
The One

引用:
問題:通常呢O的信唔係英文版先受理O架咩?

---
舊 09-17-18, 02:42 PM   #1238
Gundam MK-2
The One
↘真人相↘

註冊日期: Oct 2002
Nintendo Switch ID050897379389
3DS Friend Code1118 0515 1117
PSN  IDTommyLauHK
引用:
轉貼

絶體絶命都市香港版

地點?

我從使用 Tapatalk 的 G8342 發送

舊 09-17-18, 02:43 PM   #1239
HEAD_HUNTER
Ultimate Gamer
月圓下之銀狼

註冊日期: Nov 2004
引用:
作者: david 查看文章
問題:通常呢O的信唔係英文版先受理O架咩?
語言無分別,只要係offical開出就有效力 (有chop有reference)

我的雜談小屋
dream304.mysinablog.com
HEAD_HUNTER 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-17-18, 02:44 PM   #1240
nds

註冊日期: Apr 2013
返工可以有出色嗎
nds 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-17-18, 02:59 PM   #1241
sund

註冊日期: Aug 2013
引用:
作者: nds 查看文章
返工可以有出色嗎
你要出色定出糧?
sund 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-17-18, 03:04 PM   #1242
nds

引用:
作者: sund 查看文章
你要出色定出糧?
唔一定要打工才有糧。一隻出色打工仔比平常人在主人手中拿多少少糧
舊 09-17-18, 03:10 PM   #1243
滅龍士
MHWs↓

註冊日期: Sep 2006
Nintendo Switch IDSW-0379-3311-1331
3DS Friend Code0362 0082 7760
PSN  IDMETSU_RYU_SHI
好消息,今日搭火車人人可以免費坐頭等
D頭等八達通機封哂,一次過問咗3個職員先知唔使嘟

多得粒山竹唔少,不過我真心寧願尋日冇風打a

此篇文章於 09-17-18 03:13 PM 被 滅龍士 編輯。
滅龍士 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-17-18, 03:28 PM   #1244
真十人€
Game Master

註冊日期: Jul 2002
PSN  IDhokcjp
只係轉貼,來源太多末知正式原主

https://goo.gl/maps/2maUFWKjfKH2

引用:
作者: Gundam MK-2 查看文章
地點?

我從使用 Tapatalk 的 G8342 發送
真十人€ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-17-18, 05:33 PM   #1245
♀宮野真守♀
Crazy Gamer
♀薔薇之紅蓮♀

註冊日期: Apr 2003
今日我本身一早攞左假,都唔知算唔算好彩

然後聽講地鐵好多喪屍?
♀宮野真守♀ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-17-18, 06:11 PM   #1246
ROCAS
Insane Gamer

註冊日期: Sep 2010
之前澳門天鴿時都有板你睇(水未退曬,路面未回復就叫人返工)
你仲要跟住學....

舊 09-17-18, 06:43 PM   #1247
Tano
嫑憅

註冊日期: Jun 2004
引用:
作者: darkvolver 查看文章
最大問題係大老山隧道都去不到....

Sent from my iPhone using Gaforum
最終多日假

沙田商業區冇巴士情況下
差不多隔絕咗一半

エースは3つに分けられる

強さを求める奴、
プライドに生きる奴、
戦況を読める奴、

この3つだ
Tano 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-17-18, 08:36 PM   #1248
Eternal Wind
Game Master

註冊日期: Apr 2005
3DS Friend Code1521 7330 2785
今日見識到腦細係咩人

九龍無咩大問題,但成個北區變左孤島

184 944 730 H執行 H光迦梨 H覺光埃 H覺劉備 H紅奧
Eternal Wind 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-17-18, 08:40 PM   #1249
qhxu
Crazy Gamer

註冊日期: Oct 2008
香港核心價值就係返工

qhxu 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-17-18, 08:44 PM   #1250
nds

奴民明天又返工

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
環球氣候討論 VOL4.2013 ZlWS ~清談館~ 738 07-17-14 11:41 AM
環球氣候討論 2012.VOL3(今期頭條:天秤轉東了) 艾老伯 ~清談館~ 1009 07-11-13 01:34 PM
環球氣候討論 2012.VOL2(今期頭條:尼格襲港 ) 艾老伯 ~清談館~ 1025 07-23-12 10:05 AM
(CW22廣告)HEAVEN VOL5 YAN SQUARE Cosplay同人MIX討論區 10 08-21-06 09:13 AM

現在的時間是 09:20 AM

手機版 | APP版