Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > <<繼續談情>>

主題工具 顯示模式
舊 03-23-09, 01:40 PM   #376
Seppie
TOMOSUKE最高
中女S

註冊日期: Mar 2006
引用:
作者: KammyKammy 查看文章
你咁講法咁我都好毒喎, 我都係完全唔落pub同bar果d地方
唔係未試過, 係自己完全唔鍾意
覺得勁無謂

我好多同學都鍾意去, 成日享fb見到佢地d相都係一班人飲到紅到面哂,
攬住唔同人影既相
我一d興趣都無~~~

況且, 俾你享果d地方識到既人, 又會係咩好人? 會有幾認真?

男仔去下玩, 都可以當係見識下﹔女仔成日去, 簡直係作賤緊自己。

我寧願同自己鍾意既人同朋友一齊食下飯傾下偈好過~

唔係果種動物就唔會係~
所以e家我大學老死成日落去, 我都唔鍾意既
e家整整下都疏遠佢tim啦

要傾計傾心事既, 食飯去cafe 都夠哂傾喇
果d地方咁嘈點傾到ar~
我都不屑o徒果度識埋d好都係出離玩女既男人
連同佢地講句野我都不屑

此篇文章於 03-23-09 01:42 PM 被 Seppie 編輯。
Seppie 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-23-09, 02:03 PM   #377
POKA
Banned

註冊日期: Aug 2008
引用:
作者: Seppie 查看文章
所以e家我大學老死成日落去, 我都唔鍾意既
e家整整下都疏遠佢tim啦

要傾計傾心事既, 食飯去cafe 都夠哂傾喇
果d地方咁嘈點傾到ar~
我都不屑o徒果度識埋d好都係出離玩女既男人
連同佢地講句野我都不屑
而家興上樓吧
POKA 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-23-09, 02:06 PM   #378
Seppie
TOMOSUKE最高
中女S

引用:
作者: POKA 查看文章
而家興上樓吧
咪又係果味野~~
又係d賤男人覓食既地方? 有分別咩

打盤機識個陌生人都係最多打下機吹水算數啦
去果d pub ar 吧ar 根本好些男人存心隊lum條女之後
去果度識人? 危險到極啦

舊 03-23-09, 02:39 PM   #379
Home
Insane Gamer

註冊日期: Sep 2004
提起上進心
上進心既定義係乜?
努力工作,事事力求完美?

對其他工作態度「較 hea」同事感到厭惡?
反而我覺得現實上某種即使工作態度良好,甚至俾其他人努力,但做出來既野唔合格既同事反而仲乞人憎
Home 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-23-09, 02:43 PM   #380
Seppie
TOMOSUKE最高
中女S

引用:
作者: Home 查看文章
提起上進心
上進心既定義係乜?
努力工作,事事力求完美?

對其他工作態度「較 hea」同事感到厭惡?
反而我覺得現實上某種即使工作態度良好,甚至俾其他人努力,但做出來既野唔合格既同事反而仲乞人憎
果d根本係冇料到
好可能好快俾人炒, 唔再係同事
不在此限!

舊 03-23-09, 02:50 PM   #381
dragonwing84
Game Master

註冊日期: Dec 2006
PSN  IDAlbertSIR
XBox Live GamertagAlbert0511
引用:
果d根本係冇料到
好可能好快俾人炒, 唔再係同事
不在此限!
如果係咁..hea果d可能都好快俾人炒架姐..
dragonwing84 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-23-09, 03:13 PM   #382
Home

引用:
作者: dragonwing84 查看文章
如果係咁..hea果d可能都好快俾人炒架姐..
相比之下
工作態度「hea」既同事較醒目,會「適當時間調整自己既工作態度」,兼係合理時間內交到貨
會响依家經濟差既時候調整心態

响依家既知識型社會
簡單而重複,對腦筋要求低既工作越來越少
咁唯有從事較易受聘既服務性行業等既工作
但往往因為腦筋遲鈍既關係,即使再努力都做唔出成績,自然會俾人話「冇料到」

未來既發展,蠢人就算點努力,遲早都會被淘汰已成定局
舊 03-23-09, 03:14 PM   #383
Seppie
TOMOSUKE最高
中女S

引用:
作者: Home 查看文章
相比之下
工作態度「hea」既同事較醒目,會「適當時間調整自己既工作態度」,兼係合理時間內交到貨
會响依家經濟差既時候調整心態

响依家既知識型社會
簡單而重複,對腦筋要求低既工作越來越少
咁唯有從事較易受聘既服務性行業等既工作
但往往因為腦筋遲鈍既關係,即使再努力都做唔出成績,自然會俾人話「冇料到」

未來既發展,蠢人就算點努力,遲早都會被淘汰已成定局
所以由細到大我都冇俾過自己做蠢人/

舊 03-23-09, 03:24 PM   #384
蒼崎五月
Junior Member

註冊日期: Aug 2007
OTAKU 獨立日 我們都是御宅族 巡遊活動

新聞特輯刻意斷章取義,歧視、矮化御宅族
並透過編輯技巧混淆視聽,令人以為「看動漫=電車男=港男=無責任心」
事件其實係因為3月15日TVB的星期日檔案,主題是[港男]
電視台方面將[港男]比喻為[電車男],而最大問題係刻意醜化[御宅族]
將他們心目中[電車男]的形象刻意塑造出來,相對於3月8日星期日的[港女]題目

我地將於下星期日(3月29日),邀請御宅族們一齊出黎
向公眾表達自己的想法同態度
「我們都是御宅族」 我有我地的喜好 亦唔係所有御宅族都係無知同幼稚
日期:2009年3月29日
時間:12:30
集合地點:尖沙咀文化中心嘖水池
巡遊路線:沿彌敦道一直至旺角西洋菜南街行人專用區
活動內容:cosplay型式巡遊行
沿途向途人派發"御宅族宣言"小冊子
唱動畫歌
本活動完全出於自發,純粹為左令公眾知道御宅族都有好多種類型

(轉貼自"動漫廢物電台")

我都想知道大家有無興趣出o黎今次o既遊行?

舊 03-23-09, 03:25 PM   #385
Seppie
TOMOSUKE最高
中女S

搞咁多野,不如好好想想點解俾人曲解啦 = =

舊 03-23-09, 03:33 PM   #386
Home

引用:
我諗世界上唔會有人想做蠢人
但天生如此(智商低)卻無可奈何,即使如何將勤補拙都追唔上與普通人既差距
舊 03-23-09, 03:37 PM   #387
REDCHASER
Crazy Gamer

註冊日期: Nov 2004
已有偏見既人, 點講都無用.

等他們發洩一下, 未嘗不可. 只要有秩序便可以.
REDCHASER 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-23-09, 03:50 PM   #388
Game Master

引用:
咁其實可能你唔係憎hea既人..
係憎果d 又hea 又無俾人炒果d人
舊 03-23-09, 03:51 PM   #389
Seppie
TOMOSUKE最高
中女S

引用:
作者: REDCHASER 查看文章
已有偏見既人, 點講都無用.

等他們發洩一下, 未嘗不可. 只要有秩序便可以.
唉~~係啦....唯有係咁

舊 03-23-09, 04:03 PM   #390
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
引用:
作者: irismong 查看文章
ibank果d家陣死哂啦....
之前apple都有訪問過一個....
acc無得講, 其實全球都要acc人, 而acc真係專業
但係對於d讀fin., man. 果d... 就真係..... 哈

有朋友都做緊big 4, 黎緊都會變相減人工...

老外那個... 佢地很有禮貌的嘛 -3-"
dun take it too serious, it's just how things work for them.
係呀, acc 專業呀, big 4 唔理你咩 major , 係 u grad 總之英文好都請. 反正入左去咪又係 train 過等你考返張 cert. ~ 之嘛~

專業到通街都係, 人人都讀到, 人多到移民局都唔要.

高層次 d 既可能我唔知啦, 不過門檻無 science 咁高, 咁囉

專業到幾年前 HKCPA 自己拍左幾條白痴片講自己幾專業, 我又未見過有 nursing 或 vet 或 engineer 既會要拍片.

護士拍 AV又係另一個專業啦下

引用:
作者: 忍者 查看文章
先唔講男OR女

古語有云:
「窮不與富鬥,富不與官爭」
宜家O係HK個官驚返D有$佬轉頭
有咩辦法?

商科,工科O個D野
其實大家都知,我都好清楚
外國人點睇ENGINEERING,SCIENCE我真係唔知
不過我記憶之中我都有好似俾老外讚(一知我係EE人就話勁)
但係係客套說話定點?我就真係唔知喇

同年(07年)畢業O既BIG 4 FD,仲話下年冇20K就好慘
我呢邊廂做左4,5年O既同事都係最多得16,7K左右
我就算年中有得升都係最多15K...20K?以宜家個市,起碼7,8年經驗啦
呢個就係O係HK讀理科O既悲哀

skip

從來呢個世界O既資源都係咁多,$$只係人類用黎方便交易而做出黎O既野,$--即係資源O既代名詞
市場學,經濟學,講到尾都係將D資源調配,使$資源可以用得更加有效率(簡單的講,令世界O既進步,科學上,人類精神/肉體生活上,出力去促使進步O既絕對唔係由呢班人去引起,佢地O既角色講到尾都係推波助瀾/輔助角色)
反而工科學,文學,都係人類不可缺少O既人環,亦都可以話係進步O既根源
我真係R爆頭都唔明一班明明冇咩生產力O既人反而去拎最大份O既資源,而佢地係唔可能拎呢D資源去再令個世界進步一D
呢個先係真真正正令人氣炸O既地方

後續...
鬼佬點睇學理科既人, 可能個個地區唔同, 好難講
不過以我學校個金字塔可以睇下

商學院人口一半, 其餘約三分一 science & engineer 同 maths, 三分一 bio/health science, 三分一 art.

science 同 art 學費約係商學院既 1.2 倍. 大家都係 full credit 讀四科, science 同 art 最少一星期四日有堂, 每日平均 5 hrs. 商學院既三至四日, 2-3 hrs.

所有 Engineer 4 年, pharmacy 4 年, 純 science 既有 d 4 年有 d 3 年.
business 全部 3 年, double major 4 年.

基本上, 搵工人地覺得讀一個 science & engineer 既 under grad. 等於business double major 或 post grad.

人工就當然唔同啦.

唔好講歐美, 近 d 既台灣日本新加坡, 落後 d 印度馬來西亞都唔會好似香港咁.

不過又唔好以為係香港做 account 就真係唔洗做都發, 起 big 4 真係做到隻狗咁, 初入去人工係少高少少, 但係考到牌之前, 唔見得特別好. 加上中國人果 d 辦公室政治, 其實唔係特別好受.
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-23-09, 04:30 PM   #391
westpat
God of Gamer
Jayjey

註冊日期: May 2007
PSN  IDwestmead
引用:
作者: 歌絲˙暮斯 查看文章
係呀, acc 專業呀, big 4 唔理你咩 major , 係 u grad 總之英文好都請. 反正入左去咪又係 train 過等你考返張 cert. ~ 之嘛~

專業到通街都係, 人人都讀到, 人多到移民局都唔要.

高層次 d 既可能我唔知啦, 不過門檻無 science 咁高, 咁囉

專業到幾年前 HKCPA 自己拍左幾條白痴片講自己幾專業, 我又未見過有 nursing 或 vet 或 engineer 既會要拍片.

護士拍 AV又係另一個專業啦下
cpa + computing = 上方寶劍

舊 03-23-09, 05:02 PM   #392
機動盜賊首領-電

註冊日期: May 2002
PSN  IDgutscharm
引用:
咪又係果味野~~
又係d賤男人覓食既地方? 有分別咩

打盤機識個陌生人都係最多打下機吹水算數啦
去果d pub ar 吧ar 根本好些男人存心隊lum條女之後
去果度識人? 危險到極啦
倒返轉頭睇,d女又為乜要走去俾隊呢?

ps.3萬港女攪到補習社個page都要lock埋.唔知會唔會俾人炒呢?

機動盜賊首領-電 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-23-09, 05:10 PM   #393
Game Master

引用:
作者: 機動盜賊首領-電 查看文章

ps.3萬港女攪到補習社個page都要lock埋.唔知會唔會俾人炒呢?
真係因為個節目出左街所以lock左...?
舊 03-23-09, 05:14 PM   #394
機動盜賊首領-電

引用:
作者: dragonwing84 查看文章
真係因為個節目出左街所以lock左...?
應該係俾人起左低之後......
睇黎上電視接受訪問有一定風險

舊 03-23-09, 05:17 PM   #395
KammyKammy
Ultimate Gamer
↘很痴纏的熊仁伉儷↘

註冊日期: Nov 2008
3DS Friend Code0962 8952 6356
引用:

玩到咁大?

佢果間補習社又唔係咩有名既補習社
全間補習社得兩個教師, 咁都有三萬一個月?

災前夢番地:3000-0104-5988
美版村FC:0920-0147-7628 / Name: Kammy♪ / Town: Hogwarts
3DS動物之森相簿
WII版動物之森相簿

KammyKammy 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-23-09, 05:17 PM   #396
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
禍不及妻兒麻...
真係...

真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-23-09, 05:28 PM   #397
機動盜賊首領-電

引用:
作者: KammyKammy 查看文章
玩到咁大?

佢果間補習社又唔係咩有名既補習社
全間補習社得兩個教師, 咁都有三萬一個月?
哩個唔知,對補習哩行無乜概念.

不過感想係,有時講野唔好去得太串.
(我都未搵到一個人工多過既男朋友)

其實要求男人比自己強,優秀,算唔算係一種大男人心態??
原來大男人心態唔只係男士既責任,女仕都有責任.

舊 03-23-09, 05:30 PM   #398
xxxxxx
Game Master

註冊日期: Dec 2004
終於睇到呢兩集星期日檔案

個人覺得無咩特別感覺, 大部分講既都係事實

但好明顯選角方面有d 唔公平

上鏡既女仔的確幾靚

而男士代表就真係不予置評...
xxxxxx 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-23-09, 05:41 PM   #399
Seppie
TOMOSUKE最高
中女S

引用:

我都未搵到一個人工多過既男朋友? 我都係啦
好多人都知, so wat

舊 03-23-09, 05:57 PM   #400
xxxxxx
Game Master

註冊日期: Dec 2004
引用:

你覺得串嗎

我又唔覺wo...

這其實梁小姐只係俾人行快左幾步

好似我咁
我而家未畢業都月入過萬啦
只係俾人行快少少 (執番身彩, 好在海嘯前上到岸...今年既畢業生真係大檸樂...

快人一步理想達到可以話係我既座右銘

而家普遍大學生自己連佢地自己本科相關既job market / career path 唔知頭唔知路
所以好多時畢業後有咩打算都唔清楚
個人覺得呢樣可以話係所謂既"無上進心"
xxxxxx 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

現在的時間是 06:25 PM

手機版 | APP版